Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub do kina...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sub do kina...

Szukam porządnego głośnika niskotonowego do kina, byłem zdecydowany na XXLSa 12 ale czytałem dużo opinii niekoniecznie pozytywnych i jakoś się zniechęciłem. Mój budżet na głośnik to około 600-700zł interesuje mnie ogromne basisko kiedyś słuchałem B&W ASW1000 i niesamowicie mi się spodobał, basior mięciutki z mega wykopem, mam również pytanie co do wzmacniaczy dla subków gdzie można nabyć jakieś fajne a w przyzwoitej cenie....z góry dzieki za odp

Zamieszczone przez adambb
    byłem zdecydowany na XXLSa 12 ale czytałem dużo opinii niekoniecznie pozytywnych i jakoś się zniechęciłem.
    dlaczego? do kina sa bardzo dobre. w muzyce moga sie gorzej sprawdzac
    alternatywa to chyba TIW visatona

co do wzmacniaczy to w miare tanie kupisz u matronixa, ale zdecydowanie lepsze nabedziesz u irka - napisz do niego na PW
    ma fajny panel 300W za 480zl

Skomentuj

W sumie troche pogadałem z dystrybutorem peerlessa (akustyk) on proponuje do pomieszczenia 16m2 (takie mam) SLS10 wsadzić do 80l BR i już będe miał czego chce, tylko 80l to kawał budy później trza 4 chłopa żeby suba ustawić. Może ktoś mógłby mi w stanie powiedzieć coś na temat SLS 10 widziałem kilka konstrukcji na forum

Skomentuj

80l BR i już będe miał czego chce, tylko 80l to kawał budy później trza 4 chłopa żeby suba ustawić.
        No nie rozśmieszaj mnie...ja sam ustawiałem suba mającego 200 litrów wewnętrznie (zewnętrznie 300) i jakoś dałem rade, a Ty sobie nie poradzisz z takim mającym 80? To nie jest znowu coś bardzo wielkiego jak sie wydaje, ot prosta skrzynka 40x40x50 wewnętrznie...

Skomentuj

wg mnie to olbrzymia skrzynia szczegolnie jak na 10"
          mialem SLSa 12 i mi sie podobal. do kina bedzie bardzo dobry ale z takim budzetem to ja bym sie szarpnal na XLSa10 z membrana bierna. wtedy masz skrzynke 20-30 litrow i w 16m w zupelnosci wystarczy (mam doklandie 16,25m pokoj)

Skomentuj

Tylko ceny tych membran biernych są dość wysokie...na mój gust zamiast takowej można by kupić gdn 32-300, i jego użyć w roli mb, wyjdzie połowe taniej :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
              na mój gust zamiast takowej można by kupić gdn 32-300, i jego użyć w roli mb, wyjdzie połowe taniej
              primo - jak to zestroisz? secundo - co z wygladem?
              mamy przeciez darmowe przesylki z audiocomponents wiec taki XLS + MB to juz w bardzo przystepnej cenie mozna nabyc

Skomentuj

Jak zestoje? Ze wzoru :)

Fc=Fs*(tu pod pierwiastkiem) Vas/Vb + 1

Vb-objętość skrzyni

A membrane bierną można umieścić od spodu, więc to żaden problem. Jeżeli strojenie wyjdzie za wysokie to można dołożyć masy, ew. patrząc czysto po parametrach model 32-150 nawet lepiej sie tutaj nada (niższy Vas).

Skomentuj

Jak zestoje? Ze wzoru

Fc=Fs*(tu pod pierwiastkiem) Vas/Vb + 1

Vb-objętość skrzyni
                  powodzenia

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                    z takim budzetem to ja bym sie szarpnal na XLSa10 z membrana bierna. wtedy masz skrzynke 20-30 litrow i w 16m w zupelnosci wystarczy
                    Chyba tak zrobie, co do mem biernej to wydaje mi się że 250zł to nie jest jakaś astronomiczna cena a głośniki chciałbym walnąć na przedniej ściance więc jakieś kombinowania z bierką odpadają, jeszcze mam pytanko co do fornirów czym najlepiej je kleić, pytałem stolarza co oklejał moje poprzednie kolumny (teraz chce sam wykończyć bude) mówił że najlepszy jest "mocznik" nie mam pojęcia co to jest możliwe że nazwę przekręciłem ale może znacie jakieś dobre produkty klejowe :razz:

Skomentuj

Na fornir najlepszy butapren, słuchaj zapaleńców, a nie naukowców!

Skomentuj

patex moment - poczytaj TOOL BOX

no i koniecznie zobacz przyklejony temat AUDIOCOMPONENTS - zaszczdzisz na tym glosniku

Skomentuj

W sumie troche pogadałem z dystrybutorem peerlessa (akustyk) on proponuje do pomieszczenia 16m2 (takie mam) SLS10 wsadzić do 80l BR i już będe miał czego chce, tylko 80l to kawał budy później trza 4 chłopa żeby suba ustawić. Może ktoś mógłby mi w stanie powiedzieć coś na temat SLS 10 widziałem kilka konstrukcji na forum
                          Słabo sobie wyobrażam ten głośnik w tak wielkiej budzie... Mam sls10 w 45L BR i w kinie spisuje się wyśmienicie w pokoju ok 20m2, dużo lepiej niż bsw124II :) Ale przy takim budżecie zainwestowałbym w XXLS10, żeby zszedł do piekieł wystarczy mu buda 50L :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Arek1984
                            żeby zszedł do piekieł wystarczy mu buda 50L
                            ale mowa o SLSie? bo jezeli o XLSsie to przeciez 12" w 50 litrow sie wsadza

Zamieszczone przez Arek1984
                            Mam sls10 w 45L BR i w kinie spisuje się wyśmienicie w pokoju ok 20m2, dużo lepiej niż bsw124II
                            no i wlasnie tutaj ujawnia sie dziwna natura kina. potrzebny jest tutaj taki glosik ktorego niechcemy w muzyce - czy powolny.

Skomentuj

ale mowa o SLSie? bo jezeli o XLSsie to przeciez 12" w 50 litrow sie wsadza
                              Ale 10" też się dobrze sprawdzi w takiej budzie :)

no i wlasnie tutaj ujawnia sie dziwna natura kina. potrzebny jest tutaj taki glosik ktorego niechcemy w muzyce - czy powolny.
                              Zgadza się. BSW do muzyki idealny ale do kina słaby... Z SLSa jestem dużo bardziej zadowolony bo dobrze sprawdza się w kinie i nie najgorzej w muzyce :)

Skomentuj

No nie rozśmieszaj mnie...ja sam ustawiałem suba mającego 200 litrów wewnętrznie (zewnętrznie 300) i jakoś dałem rade
                                Wiesz no nie każdy je wiaderko białka na śniadanie :razz: ale tak na poważnie dla mnie sub musi być mały a dobrze grający więc 50l to dla mnie maks, ciekawi mnie jaki głośnik wstawiłeś do tej budy, kiedyś widziałem Cabasse z 55cm głośniczkiem kosztującym jak małe mieszkanko w Warszawie niestety nie dane było mi posłuchać jak to wali :sad:
                                A co do głośnika zamówiłem już Peerlessa SLS 10 (robie jeszcze zabudowe baga w Tigrze więc musze pilnować budżet), pojezdziłem po sklepach, docelowo szukałem Avance Dana Sub z tego co widziałem (wiedziałem) on ma Peerlessa ale "8" nawet fajnie gra, bardzo malutki jest, na zdjęciach wydaje się dużo większy, ludzie z Avance czarują głośniki :razz: może i mi się uda zaczarować mojego SLSa 10 :lol:

Skomentuj

Wiesz no nie każdy je wiaderko białka na śniadanie ale tak na poważnie dla mnie sub musi być mały a dobrze grający więc 50l to dla mnie maks, ciekawi mnie jaki głośnik wstawiłeś do tej budy
                                  Heh, nie mam wcale budowy pudzianowskiego :P Wręcz przeciwnie, dość smukły jestem. A głośniczek to było takie estradowe 18-cali

Skomentuj

Zeby nie zakładać nowego tematu..............

Mam pytanie:

Co sądzicie o tym wmzaku http://www.matronix.pl/?cmd=WXP3K_VIP
                                    ma napędzać xxls 10 + bierka

czy lepiej udać sie do irka

Skomentuj

WXP3K VIP 565zł
                                      niewiem ile to jest warte ale u irka masz o 85zl taniej :P

Skomentuj

A ile tak mniej więciej się czeka na taki wzmacniacz u irka ?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X