Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Eltax Discovery - co da sie z tym zrobic?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Eltax Discovery - co da sie z tym zrobic?

Jak w temacie. wszystko napedzane YAMAHA RX-V350.

Co mozna pozmieniac we frontach i ewentualnie w central (kable , glosniki, zwrotnice,wyciszenie itp)- prosze o propozycje.
    Jak to wyglada cenowo?

Zalezy co chcesz zmienić w dźwięku...Ja osobiście bym nie nic nie zmieniał tylko strzelił fotke im i sprzedał. Jeżeli jesteś niezadowolony z kupnych to zrób sam na forum jest wiele ciekawych konstrukcji także inspiracji Ci na pewno nie braknie. Oczywiście tuning jest możliwy ale dla mnie ma sens tylko w droższych klockach

Skomentuj

Może napisz co Ci w nich nie pasuję?

Skomentuj

Nietsty ale...

mam przyjemnosc sluchania tych samych plyt na Acoustic Energy Evo 3 i harman 123 u sasiada. No i nie wyglada to milo. u niego wszystko /chodzi oczywiscie o stereo/ nawet po cichu gra ladnie i wyraznie, a u mnie niestety nie. I tak sie zastanawiam czy nie dalo by sie jakos poprawic moich eltaxow zeby cokolwiek sie zblizyc do brzmienia u sasiada.

Skomentuj

Możesz poprawić obudowę, zmienić okablowanie, wymienić elementy zwrotnicy na lepsze ale niestety z gówna bata nie ukręcisz. Co byś nie robił to jednak głośniki w tych kolumnach to niezbyt wysoka półka. Jeżeli lubisz DIY sam złóż sobie coś fajnego na przód do stereo, jak nie bawisz sie w DIY szukaj lepszych używanych kolumn.

Skomentuj

Zamieszczone przez Domino
            jak nie bawisz sie w DIY szukaj lepszych używanych kolumn.
            albo zleć komuś budowę

Skomentuj

Mam ten sam zestaw (nie wiem co mi odbiło :oops: ) i napisze tylko tyle - ten wzmak do stereo to KICHA! Te eltqxy nie są rewelacyjne ale wystarczy zapiąć je pod inny wzmacniacz i różnica jest kolosalna.
              Przy tym wzmacniaczu żadne głośniki nie zagrają w stereo. Dźwięk jest suchy i bez wyrazu. Bez suba nie ma co podchodzić. W kinie jest ok i odziwo muzyka zawarta na dvd (np shrek koncowe napisy) w trybie 5.1 brzmi zupełnie inaczej niż w stereo (wyraziste i dość szczegółowe wysokie tony).

Skomentuj

Zamieszczone przez szpara
                Przy tym wzmacniaczu żadne głośniki nie zagrają w stereo
                Bo to jest sprzet do kina, żadne kino nie zbliży się nawet na kilometr do sprzętu stereo w tej samej cenie.
                Chcesz stereo kup stereo chcesz kino kup kino chcesz to i to kup to i to...

Skomentuj

a co byscie proponowali zmienic.

jak wtemacie:
                  poprawa obudowy: jakies poprzeczki?
                  co na wytlumienie?
                  jakie glosniki wsadzic. skad do tego zwrotnice? - jakies dobre z gotowych propjektow np z tej strony? tylko ktore?
                  jakie kable?

Pozdr.

Skomentuj

Widze że uparłeś się na przeróbke tych Eltaxów. Ja po raz kolejny mówie że zrobisz błąd ponieważ:
                    1. Mnie uczyli że to obudowe robi sie pod głośniki a nie na odwrót, a Ty już ją masz więc masz bardzo małe pole manewru. Przemierz ile to coś ma litrów netto dla komory głośnikowej, możesz szukać jedynie w głośnikach wiekszych bądź takich samych wymiarowo.
                    2. Myslisz że producent jezeli miałby okazję dać kilka poprzeczek, wcisnąć trochę wiecej wygłuszenia gdyby miało to porawić o pare procent brzmienie nie zrobiłby tego ??? po prostu głośniki jakie tam są nie wymagają tego, nie polepszy to brzmienia, są niskiej jakości więc cudów nie potrzebują
                    3. Rozklepiesz sobie budę, włożysz inne głośniki i efekt bedzie mizerny i co wtedy ??? przeklniesz wszystkich na forum. Poczytaj co piszą inni, shit to shit popchnij na allegro i zbuduj swoje dobre kolumny od podstaw, pomoc masz jak w banku
                    4. Spotkałem się z tuningiem w kolumnach za 2500-3000zł (dokładnie nie pamiętam ceny) można było beż żadnych ogródek zmienić kopułke na Vifę XT i dokonać drobnej korekty zwrotnicy, mało pracy, mały nakład finansowy a efekt słyszalny. A Ty chcesz rozwalić pół kolumny żeby spróbowac czy może pójdą lepiej a jak nie pójdą ? zmarnowany czas i kasa...a przecież nie tędy droga

Skomentuj

cd

no dobrze.
                      To jakie zrobic kolumyny pod ten wzmacniacz Yamaha rx-v350?

Skomentuj

Re: a co byscie proponowali zmienic.

Zamieszczone przez apaziews
                        jak wtemacie:
                        poprawa obudowy: jakies poprzeczki?
                        co na wytlumienie?
                        jakie glosniki wsadzic. skad do tego zwrotnice? - jakies dobre z gotowych propjektow np z tej strony? tylko ktore?
                        jakie kable?

Pozdr.
                        To jaki jest sens cokolwiek w nich przerabiać skoro de facto robisz nowe kolumny ?
                        Sprzedaj je i zacznij nowy projekt.

Skomentuj

jaka bude zrobic ...

Facet z STX polecal taki zestaw:
                          GDN-17-140-8-CSX
                          GDM-14-150-8-SCX
                          GDWK-10-200-8-PJ
                          i zwrotnica 3d-12

Dobry wybor?

Jaka bude do tego zrobic?

Skomentuj

Dobry wybor?
                            zły - po co do tej 17 średniak ?
                            Zwrota uniwersalna to kupa...

Ja bym zrobił coś takiego:
                            tonsil 20 100 3
                            tonsil 13 40 2
                            vifa dx25

Skomentuj

A ja proponuje Ci zrobic tak:
                              jak masz miejsce zostaw sobie Eltaxy pod yamahą do kina, kup lub zrób dobry wzmak stereo do tego dobry CD i do tego zrób sobie kolumny wtedy będziesz mógł sie cieszyć kinem i stereo.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                Dobry wybor?
                                zły - po co do tej 17 średniak ?
                                Zwrota uniwersalna to kupa...

Ja bym zrobił coś takiego:
                                tonsil 20 100 3
                                tonsil 13 40 2
                                vifa dx25
                                A jaka bude do tego zrobić?

Czy jest juz do tej konfiguracji zwrotka? Czy trzeba projektować?

Skomentuj

na niskotonowy jakies 30-40 litrow (chyba?)
                                  Czy jest juz do tej konfiguracji zwrotka? Czy trzeba projektować?
                                  jeszcze niema ale jak zdecydujesz sie na to i bedziesz mial kase na glosniki to da sie zalatwic

Skomentuj

Fajnie proponujecie konkretne głośniki a nie padło podstawowe pytanie w ile metrach ma to grać?

Skomentuj

ok30l na 20 100 3.

Domino, skoro ma kino to pomieszczenie jest większe niż wielkość przeciętnej toalety, a czy to będzie 12mkw czy 32mkw te 3 drogi i tak zagrają i zagrają dobrze.

Skomentuj

Zamieszczone przez Domino
                                        Fajnie proponujecie konkretne głośniki a nie padło podstawowe pytanie w ile metrach ma to grać?
                                        26mkw

[ Dodano: 2008-03-11, 15:35 ]
                                        dodatkowe pytanie: 20/100/3 i 13/40/2 do niskotonowce - jak bedzie grala srednica?

20/100/3 ma dolna czestotliwosc przenoszenia 55 . czy to troche nie za wysoko pod dobry bas?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X