Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa Subwoofera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa Subwoofera

Witam do tej pory pracowałem na sprzęcie Hi-Fi, chciałbym przesiąść się o klasę wyżej z moim sprzętęm, chciałbym zacząć to od budowy subwoofera.
    Kwotę jaką chciałbym na niego przeznaczyć byłaby w przedziale 1000 - 1500zł nie znam się na tym jakie przetworniki są dobre i dlatego zakładam ten topic.

Moje założenia:

Wiem że za tą cenę pewnie hi-end nie zbuduję ale chciałbym zrobić coś co by mi rzuciło balsam na uszy:)
    Sub oczywiście aktywny, w 99,9% do słuchania muzyki, muzyki słucham bardzo różnej miedzy innymi. disko, disko lat 80' 90' a dla odmiany różne brzmienia house i trance.
    chciałbym aby sub był kompromisem między niskim zejściem a szybką odpowiedzią, lubię brzmienie szybkie szczegółowe i równe we wszystkich rejestrach (w granicach rozsądku) hmmm co jeszcze podać aby ułatwić sprawę...
    a no pokój mam mały 5x4m więc wielkiej mocy nie potrzebuję
    gdyby coś jeszcze istotnego zapomniałem proszę o pytanie:)
    proszę o propozycję:)
    POZDRAWIAM!

Moze najpierw zrobic jakies dobre stereo a potem dopiero sub, o ile bedzie potrzebny...

Skomentuj

Sub na pewno się przyda bo na razie nie jestem tak zaawansowany żeby robić kolumny do takich krytycznych czestotliwości zeby grały jak sub...
      nad kolumnami chciałbym dokładnie pomysleć i duzo zasięgać rad, a budowy takiego o wyżej wymienionych parametrach suba jestem pewien więc wolałbym od niego własnie zacząć....

Skomentuj

Hmmm... zrobisz dobre kolumny to sub Ci bedzie niepotrzebny :)

Skomentuj

Dobra jak zakładam temat że chce zbudować suba to prosze dalej tłumacz co z tymi kolumnami chetnie posłucham długiego kazania jakie za ile i dlaczego....

Skomentuj

utylizator, Maxi ma rację ... Zaczniesz od "dupy strony" ... Jeżeli słuchasz w 99% muzy to nie waż się robić subwoofera bo widzę że nie masz pojęcia jak okaleczasz muzykę w stereo... Ja przynajmniej nigdy więcej nie postawie na suba. Tysiące godzin przestawiania, przesówania faz strojenia odcięcia i wiesz co... wielkie gó**o z takiego odsłuchu.

Bez obrazy ale o jest moja i tylko moja opinia więc i tak rób co chcesz.

Skomentuj

Zamieszczone przez utylizator
              dalej tłumacz co z tymi kolumnami chetnie posłucham długiego kazania jakie za ile i dlaczego....
              nie bedzie zadnego kazania, poprostu jak masz 1500zl na suba, to lepiej zainwestowac to w dobre podlogowki, moze jeszcze cos dolozysz i naprawde sub nie bedzie Ci potrzebny, wogole przy muzyce jaka sluchasz.
              Jak zrobisz podlogowki i bedzie CI malo, to wtedy mozesz pomyslec o jakims subie

Jakie masz stereo?

Skomentuj

Sub zawsze się przyda, oczywiście odpowiednio ustawiony, wyregulowany itp. Mity jakoby suby nie sprawdzały w muzyce są oparte jedynie na nieporozumieniu, błędnych założeniach, stereotypowym mysleniu oraz wiedzą "słysząłem że suby nie nadaja sie do muzyki" ewentulanie fatalnymi doświadczeniani niektórych nieświadomych uzytkowników oraz brakiem wiedzy z dziedziny akustyki.

http://www.audiostereo.pl/jaki_sub_do_muzyki_5029.html
                http://www.audiostereo.pl/art06.html

Oczywiście nie da się rozsądnycm kosztem zbudować kolumn podłogowych żeby schodizły do 30Hz lub niżej. Dodając suba uzyskamy takie zejście albo nawet niższe, nawet gdy sam sub przenosi od 35Hz (-3dB). Dzieje się tak dzięki temu ze charakterystyki sie dodaja i w sumie otrzymujemy niższą częstotliowśc graniczna dolną.
                Kwesta pomieszczenia, wytłumienia i utsawienia dotyczy tak smao kolun jak i suba więc sub sam w sonie nei stanowi jakiegos problemu..

Skomentuj

Ile ludzi tyle odmiennych zdań... jest jakiś zestaw kolumienek w projektach zrealizowanych takie które byłyby najodpowiedniejsze dla warunków postawionych w pierwszym poscie? mnie osobiście bardzo przekonuje zdanie kolegi brencik-a ale chciałbym wysłuchać reszty co mają mi do zaproponowania jako kolumny "zamiast" suba....

Skomentuj

jest jakiś zestaw kolumienek w projektach zrealizowanych takie które byłyby najodpowiedniejsze dla warunków postawionych w pierwszym poscie?
                    potworki zibiego - ale do nich niema poprawnej zwrotnicy wiec zapomnij. szczegolnie ze kompletne minimum dla nich to 200W :lol:

utylizator, na elektrodzie dalem kilka propozycji ale faktycznie zapomnialem zapytac o stereo. napisz co masz i z czym miales doswiadczenie (obecny sub) a cos sie pomysli

Skomentuj

utylizator, dobre stereo zawsze bedzie lepsze od zestawu 2.1 jak sama nazwa wskazuje muzyki powinno sie sluchac z 2 kolumn.

sub ma uzasadnienie jak masz maly pokuj, nie ma miejsca na wieksze kolumny to od biedy mozna pomoc sobie subem, jednak do muzyki dobry sub kosztuje...

sam przechodzilem przez etap suba, teraz mam pelnopasmowe komumny gdzie f3 to 30Hz i to naprawde wystarcza)

powiedz tylko ile masz kasy do wydania, jak widze ze sub do 1500pln jak jeszcze troche dolozysz mozesz miec naprawde fajne 3way

brencik, nie wiem po co podales te linki... to chyba wiedza wszyscy:))
                      btw
                      Zamieszczone przez brencik
                      Sub zawsze się przyda, oczywiście odpowiednio ustawiony, wyregulowany itp. Mity jakoby suby nie sprawdzały w muzyce są oparte jedynie na nieporozumieniu, błędnych założeniach, stereotypowym mysleniu oraz wiedzą "słysząłem że suby nie nadaja sie do muzyki" ewentulanie fatalnymi doświadczeniani niektórych nieświadomych uzytkowników oraz brakiem wiedzy z dziedziny akustyki.
                      obrazasz nas??
                      na jakie podstawie uwazasz ze sub jest dobrym rozwiazaniem? opierasz sie na doswiadczeniach na swoim stxie podpietym pod mostek tda? no prosze cie litosci... to nawet nie nadarza za muzyka, o beznadziejnym, matowym i w ogole nie muzykalnym brzmieniu nie wspominajac...

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
                        sam przechodzilem przez etap suba, teraz mam pelnopasmowe komumny gdzie f3 to 30Hz i to naprawde wystarcza)
                        Taki sobie offtop,ale to wynik pomiarów , przypuszczeń czy czego ?

Dobry, dobrze ustawiony sub nie jest zły, bo niby czemu miałby taki być ?
                        Tylko żę dobry sub kosztuje naprawdę niemało , pozatym ciężko jest go ustawić tak aby grał neutralnie - jeśli ktoś wydaję na niego kupę kasy to chce słyszeć i czuć na co się wykosztował

Skomentuj

suby pojawiły sie w tym samym czasie co kolumny - czyli są od samego poczatku, a nie tak jak niektórzy myslą z pojawieniem sie KD.
                          Takero dobrze pisze, ze dobry, dobrze ustawiony sub niejest zły, ja napiszę że w wielu przypadkach jest lepszy - suba można łatwo przestawić dostosowując do pomieszczenia, z kolumnami już niejest tak pięknie - w większosci przypadkow sa uswawione pod scianami, w rogach gdzie niemiłosiernie dudnią.
                          utylizator - Jesli zestaw stereo który posiadasz, podoba Ci się to rob suba, jesli się niepodoba to rób nowe DIY stereo.

Skomentuj

Przypomnę jeszcze raz mój pokój ma 3x4m (w poczatkowym poście podałem więcej żeby jednak zapasu mocy troszeczke było:) Wiec tak z miejscem na nie to trochę cięzko.... ale jestem w stanie duzo wyłożyć zeby mi to przyzwoicie grało... powiedzmy 2500, tylko doradzcie mi co mogę za tą cene złożyc... co do napędu aktualnie mam pioneera a207R jednak planuję zmianę na coś co nie będzie najsłabszym ogniwem kiedy podłącze do tych kolumn...
                            więc czekam na propozycję projektów i chciałbym się zdecydować czy warto robic zestaw 2.1 czy stereo....
                            Pozdrawiam!!!

Skomentuj

utylizator, Jest jeszcze taka mała sprawa... Często powodem małych ilości basu z kolumn jest zbyt małej mocy wzmacniacz... Ile ma ten twój pioneer?? Ja zawsze używałem jakiś mało-mocowych firmówek przez co przy większych głośnościach bas wręcz zanikał... a co się okazało. Jak podłączyłem końcówkę 200W to stwierdziłem że kolumny na 2-way oparte o tonsilowskie 16/50 potrafią tak fajnie zalać pokój basem i kopnąc w klatę że aż mi szczena opadła do podłogi.... Stąd też wiele osób myśli że aby słyszeć bas musi być wato-żerny subwoofer...

Postaraj sie najpierw "osłuchać" w dobrym sprzęcie sensownie zasilanym a się przekonasz.

Skomentuj

wszystko przetestowałem ten wzmacniacz ma 2x60 bodajże. podłączyłem też radmorka5012 i ws 304S
                                jednak przypomnę jeszcze raz że nie chce unowocześniać aktualnego sprzętu tylko chciałbym go CAŁKOWICIE zmienić na wyższą klase. chciałem zacząć od suba no ale jeżeli radzicie to zaczynamy od kolumn więc chciałbym poznać jakieś ciekawe projekty....

Skomentuj

Zacznij od dobrego stereo z dobrym wzmakiem, a dopiero potem myśl o ew subie, bo z doświadczenia wiem że w tak małym pokoju często sub bywa kompletnie zbędny...

Skomentuj

Wiec tak z miejscem na nie to trochę cięzko.... ale jestem w stanie duzo wyłożyć zeby mi to przyzwoicie grało... powiedzmy 2500, tylko doradzcie mi co mogę za tą cene złożyc...
                                    oj jak juz masz zamiar tyle wylozyc to ja bym suba olal i robil to co ma miki czyli http://www.loudspeakershop.eu/zestaw...ac84b6fe1aaf3d

Zamieszczone przez MormoN
                                    Często powodem małych ilości basu z kolumn jest zbyt małej mocy wzmacniacz...
                                    aktualnie mam pioneera a207R
                                    tutaj powodem niebedzie slaby wzmacniacz ale kiepski. mialem A604R i mimo 200W/4ohm brzmial tragicznie i wogole sobie nieradzil z basem

Skomentuj

Dobrze weźcie już zostawcie ten mój stary sprzęt!! wiem ze jest do de i dlatego chcę zbudować nowy może zacznijmy rozmawiać o projektach....

Kolego Paweł.S mógłbyś mi troche przybliżyć proponowany zestaw?

Skomentuj

przeczytales opis na stronie?
                                        jest to zestaw 3 drozny na gosnikach firmy usher. usher mial byc podrobka scan speak'a (jedna z najlepszych firm w "rozsadnej" cenie) a okazal sie podobno nawet lepszy a przy tym tanszy.

wg mnie taki zestaw wystarczy nawet do 40m. ale wiecej napisze o tym mIKI, bo on je ma

Skomentuj

Czaruję...
                                        X