Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik wysokotonowy problem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik wysokotonowy problem

Witam.
    Mam problem z głośnikami wysokotonowymi w kolumnach. Przy niektórych częstotliwościach (szczególnie w filmach gdy ktoś krzyczy) można usłyszeć taki metaliczny podźwiek (lub przy niektórych mocniejszych wyższych dźwiękach gitary) jak by coś drżało. Co może być przyczyną ?

Jaki to głośnik?

Może po prostu niższa klasa, takie coś przy głośnikach "tańszych" to normalka

Skomentuj

Jaka masz karte dzwiekowa?

Skomentuj

Głosnik jakiś noname nie ma nic na odwrocie. Wyglada tak przyzwoicie. Kartę dźwiękową mam audigy 1. Wszystko podpięte do denona pma 320. Przed wysokotonowym 6,8 uF

Jest jakaś możliwość wyeliminowania tego ? Jakiś L-PAD np ?

Skomentuj

Zamieszczone przez nonameplum
          Jest jakaś możliwość wyeliminowania tego ? Jakiś L-PAD np ?
          pierwsza rzecz jaka mozesz zrobic to dodanie cewki do konda i stworzenie filtru 2 rzedu. 2 rzecz to wymiana glosnika na np GDWK PJ

Skomentuj

Przed wysokotonowym 6,8 uF
            nie za dużo ? Ile ma R ? Jeśli 4R to daj 4u7, jeśli 8R to 2u2.

Skomentuj

Tylko nie wiem jaką cewkę dać, skoro L-Pad nie pomoże. Jakieś propozycje do tego kondensatora co już mam ?

[ Dodano: 2008-03-11, 20:46 ]
              Zamieszczone przez takero
              Przed wysokotonowym 6,8 uF
              nie za dużo ? Ile ma R ? Jeśli 4R to daj 4u7, jeśli 8R to 2u2.
              Właśnie nie wiem takie te kolumny już dostałem. Prawdopodobnie głośnik jest 8 ohm. A przed nim połączony szeregowo niskośredniotonowy Westra 165- 4ohm 1334. Na tej stronce http://www.kolumny.prv.pl/zwrotnicab.php jedynie gdy wpisze się obcięcie na 3 kHz dla filtru górnoprzepustowego i 8 ohm to wychodzi właśnie zbliżony wynik do tego konda co mam.

Skomentuj

3khz filtrem 1 rzędu ? :|
                Szkoda że go pełnym pasmem nie puściłeś...

Skomentuj

3khz filtrem 1 rzędu ? :|
                  Szkoda że go pełnym pasmem nie puściłeś...
                  Mówię przecież takie je dostałem. Co na to zaradzić lepiej powiedz. Wyrzucenie tego 6.8 i włożenie 2,2 załatwi sprawę?

Skomentuj

Co na to zaradzić lepiej powiedz
                    chyba napisalem już wyżej:
                    Ile ma R ? Jeśli 4R to daj 4u7, jeśli 8R to 2u2.

Skomentuj

Zmieniałem kondensatory na 2,2uF ale jeden głośnik jednak tak charczy, szczególnie w filmach przy wyższych częstotliwościach. Da się to naprawić czy nie warto ?

Dodam jeszcze że gdy lekko palcem przyciśnie się kopułkę tak od boku na krawędzi to tego trzeszczenia wtedy nie ma? Wina cewki czy może kopułka gdzieś się odkleiła? Tak gdy się przyglądam nigdzie nie widać za bardzo żeby gdzieś puściła

Skomentuj

Uszkodził się przez zbyt niskie cięcie - tym dużym kondem...
                        Poszukaj schematu - Irek chyba robił zwrotę do XW + ARV, zamiast którego jeśli dasz Pj też tragedii nie będzie.

Skomentuj

Potrzebuje jeszcze pomocy:
                          Zdaje się na to że pewnie trzeba będzie wymienić wysokotonowce. Więc prosiłbym o pomoc bo z tego co zauważyłem nie ma zwrotnicy w kolumnach. Jest filtr dolnoprzepustowy w subie z którego właśnie jest wyjście na kolumny, więc domyślam się że sub ma za zadanie odcięcie niskich tonów i wyprowadzenie ich do kolumn, w których już zwrotnic wcale nie ma, był tylko kondy 6,8 uF na wysokotonowcu, o których pisałem wcześniej i wymieniłem je na 2,2uF.
                          Głośniki średnio niskotonowe to:
                          Dane producenta:
                          Ersatztyp: Westra KW-160-1324 (unbeschichtet) oder KW-160-1314 (für beschichtete Variante)
                          Technische Daten:
                          Belastbarkeit: 50 W-RMS / 80 W-Max
                          Impedanz: 4 Ohm
                          Schalldruck: 88 dB
                          Frequenzbereich: 45-4000 Hz (unbeschichtet)
                          Resonanzfrequenz fs: 48 Hz
                          Gesamtgüte Qts: 0,44
                          Äquivalentvolumen Vas: 30 l
                          Einbaumaße:
                          Außendurchmesser: 165 mm
                          Einbaudurchmesser: 148 mm
                          Einbautiefe (incl. Korb): 76 mm
                          Korbrandhöhe: 4 mm

Ogólnie liczą się dla mnie jak najniższe koszty w granicach przyzwoitości.
                          Z góry wielkie dzięki.

Skomentuj

Ten filtr w subie może nieźle kaszanić...

Spójrz na mojego posta wyżej.

Daj foto i opisz CAŁY ten zestaw.

Skomentuj

No to tak głośniki w subie to jakieś hornsonic 8 ohm (raczej nie są oryginalne) połączone każdy osobno na wyjście filtru dolnoprzepustowego, nie mam czym zrobić zdjęć ale postaram się jakoś to opisać. Wartości nie znam ale na filtrze były 2 kondy i 2 cewki z tego co pamiętam jak rozkręcałem. Filtr wydaje mi się powinien być w miarę dobry, bo jest oryginalny robiony przez I.Q (niemiecka mało znana firma audio) i sub ponoć był dedykowany pod kolumny które mam, IQ Ledy 120. Tylko że grzebane było przy wysokotonowcach a w jednym głośniku wymieniana była membrana. Głośniki nisko średniotonowe w kolumnach to Westra 1334 (pełne dane post wcześniej), a wysokotonowy to delco electronics (ale model co i jak to nie powiem, nawet mi firma nic nie mówi) wygląda to wszystko tak

Skomentuj

fajny sub- na głośnikach takich jak są we frontach ;]
                                Problem będzie z kupnem takich głośników ,albo zestawów naprawczych do nich :/

Skomentuj

fajny sub- na głośnikach takich jak są we frontach ;]
                                  Problem będzie z kupnem takich głośników ,albo zestawów naprawczych do nich :/
                                  To są inne głośniki, we frontach są westry, a w subie są hornsonic

Narazie zależy mi tylko żeby dopasować do tego jakieś głośniki wysokotonowe w miarę tanie i dobre. Do tego jeszcze jakaś zwrotnica przy tych głośnikach niskośredniotonowych co już są w kolumnach

Skomentuj

ale rozmiar ten sam...

Wsadź tam cokolwiek i sprzedaj na allegro - najlepsza możliwa rada.

Skomentuj

Ok, chyba tak zrobię. W takim razie szukam jakiś przyzwoitych kolumn (monitorków) pokój około 15 m2 - podpięte będzie pod komputer - wzmacniacz Denon PMA 320

Ogólnie do oglądania film, ale głównie do muzyki oczywiście (trance, rock)

Skomentuj

Za ?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X