Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obciążanie membrany subwoofera...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Obciążanie membrany subwoofera...

Mam głośniczek monacora sph250ctc... nikt nie chce go ode mnie kupić i pomyślałem żeby wykonać na nim pewne eksperymenty... w każdym razie mam pudło 24l i myślałem dociążyć mu trochę membranę żeby zchodził ciut (albo i rochę więcej) niżej w takiej kompakt obudowie... Co o tym myślicie ?? Ma to jakiś sens?? Jak prawidłowo zwiększyć ciężar takiej membrany...??

Większe mms to niższe fs, ale przy okazji niższy spl i spieprzenie brzmienia ;]
    Może zrób sobie z niego łóżkowy wibrator ?

Skomentuj

No może i tak... głośniczek gra bardzo fajnie ale od 45 l w góre... przy 24 może trochę kuleć :-) E to jednak lepiej go sprzedać... :)

Może wibrator nie ale niezła popielnica by była :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez MormoN
        Może wibrator nie ale niezła popielnica by była
        koledze chodzilo raczej o rezonator. sam mam ochote cos takiego wyprobowac...

Skomentuj

Wkładasz taki głośnik do łóżka - zależnie w closed lub nawet we free air i podłączasz pod dośc słabego nawet wzmaka, dając sygnał suba. Przynosi to niezłe efekty tanim kosztem.

Skomentuj

ja to widze inaczej - przykrecic glosnik na sztywno do skrzyni lozka i dodatkowo dosc mocno obciazyc membrane. wzmak - no raczej cos zeby ten glosnik poruszylo (jakosc niewazna). efekt powinien byc ciekawy. mialem kiedys sluchawki w ktorych byl zastosowany podobny bajer i efekt byl super

chyba w weekend to zrobie :mrgreen:

Skomentuj

To już zależy od głośnika , a zwykle robi się to z tego co akurat ma się pod ręką ;]
              Zasadniczo głośnik powinien być duży i sztywny, jeśli tak nie jest to raczej trzeba użyć obudowy, inaczej szybko będzie się kończył.

Skomentuj

mam dobitego GDN 25-100 wiec sie nim pobawie

Skomentuj

Nie no to by była przesada gdybym jeszcze do łóżka zabrał subwoofer... Kobita by mnie zosawiła :-D I tak już się nasłuchałem przy mojej akualnej konsrukcji....

Skomentuj

Czaruję...