Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Peerless SDS vs Peerless HDS (13cm)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Peerless SDS vs Peerless HDS (13cm)

Kilka pytań:
    Stoje przed wyborem
    Peerless SDS-134 THP
    Peerless HDS-134 Nomex
    (przeznaczenie fronty,centralny,surr. Kopułka do tego...hmm coś z v-line), może ktoś je projektował w sumie jeden jest tańszy od drugiego o połowę, jeżeli nie ma jakiejś kolosalnej różnicy w brzmieniu to po co przepłacać? Może jakaś alternatywa w tej cenie ??? wygląd powinnien być zbliżony do w.w.

z góry dzięki za odp.

Proponowałbym trzecie wyjście - tańsze od hdsa i dużo lepsze od sdsa, conajmniej na poziomie hdsa - tonsil 15 40 5 :)

Skomentuj

A ten głośnik, Visaton W 130 S (8 lub 4) ohm ???

Skomentuj

nie...

Skomentuj

takero to może coś więcej na temat tego tonsilka...

A może to Visaton W 130 SC 4 ohm :razz:

Skomentuj

Visaton w130s czy w130sc(ekranowany) bez wzgledu na impedncje to to samo czyli nic specjalnego. Peerless sds to najtansza linia kalibru taniego visatona. Porownywanie tych glosnikow do dwa razy drozszych jest bez sensu.
            Jesli chcesz miec opcje posrednia to zrob tak jak pisze Takero tylko musisz poczekac az protonsil je wypusci do sprzedazy-jak masz czas to warto o sa dobre opinie lub zainteresuj sie tonsilem 13/50/9 za 122zl ktory ma rowniez bardzo duzo dobrych opini.
            Mialem W130s, mam W100sc, zastanawialem sie nad tonsilami ale kupilem Hds-a 134 nomex i juz samo wykonanie jest nieporownywalne. Jeszcze niesluchalem bo budowa w trakcie ale nawet puszczony luzem bez obudowy zjada visatony na sniadanie bez bekniecia :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez adambb
              A może to Visaton W 130 SC 4 ohm :razz:
              to tylko ekranowany w130s...

takero to może coś więcej na temat tego tonsilka...
              Świetna średnica, niezły dół, w połączeniu z dobrą kopułką pokazuje klasę , ale nawet w siestach ze zwykłym tonsilem gra fajnie :)

Skomentuj

A słuchałeś może tego HDSa ??? jeżeli tak to jakie są różnice, dół mnie tak strasznie nie interesuje bo to wyłącznie do kina sprzęt dopalany subem, do stereo to ja mam większe ambicje :smile:

A są może te tonsile ekranowane ? bo centralny wyląduje niedaleko TV i nie chce aby były jakieś problemy. Kolejna sprawa tweeter do tego tonsila, moje propozycje:

v-line DX25TG-05-04
                v-line PL27TG-05-06
                v-line XT19TD-00-04

Skomentuj

A słuchałeś może tego HDSa ??? jeżeli tak to jakie są różnice, dół mnie tak strasznie nie interesuje bo to wyłącznie do kina sprzęt dopalany subem, do stereo to ja mam większe ambicje :smile:
                  tak, dla mnie bez większych rewelacji, w konfiguracji w której ja go słyszałem - z dxem , średnica wydawała się być suchą , taką bez emocji...

A są może te tonsile ekranowane ?
                  kupujesz magnes za 1zł od stxa i masz ekranowanie ;]

v-line DX25TG-05-04
                  z tych 3 propozycji imho najlepsza.

Skomentuj

co prawda w tej cenie mozna miec jeszcze ushera

Skomentuj

A są może te tonsile ekranowane ? bo centralny wyląduje niedaleko TV i nie chce aby były jakieś problemy.
                      Standardowo Tonsil 13/50/9 (122zl) jest ekranowany, 13/50/9/1 to wersja bez ekranu.
                      Mały usher YS-13225W-2XP(149zl) takze jest w ekranie, errsja YS-13225W-XP(135zl) jest bez ekranu.
                      Jesli ma to byc central stojacy b.blisko tv kineskopowego to samo ekranowanie dodatkowym magnesem niewystarczy, obowiazkowa jest dodatkowa puszka zamykajaca obwod czyli tak jak w powyzszych fabrycznych konstrukcjach. O ile z samym kupnem magnesu ekranujacego niema najmniejszego klopotu i sa to grozowe sprawy to z puszka metalowa juz tak latwo dostepna niejest w roznych wymiarach...
                      Jak niechce Ci sie kombinowac to fabrycznie ekranowane glosniki sa najlepszym rozwiazaniem.

Skomentuj

A ktoś może wie jak ma sie gdn 15/40/4 do 15/40/5? Różnica polega tylko na lakierowaniu membrany, czy brzmienie jest sporo gorsze?

Skomentuj

Zamieszczone przez VwMarcin
                          ale kupilem Hds-a 134 nomex:
                          A możesz o nich powiedzieć coś więciej byłbym wdzięczny, jaka buda, zwrotka, strojenie itp. Ja też o nich myśle w sumie cena nie zaciekawa ale jakoś może dam rade.

Skomentuj

Zamieszczone przez VwMarcin
                            ale kupilem Hds-a 134 nomex:
                            A możesz o nich powiedzieć coś więciej byłbym wdzięczny, jaka buda, zwrotka, strojenie itp. Ja też o nich myśle w sumie cena nie zaciekawa ale jakoś może dam rade.
                            Ogólnie to robie klona http://www.rls.com.pl/Elara.html
                            Buda 7,8L na czysto, wstepnie strojenie na 52hz
                            Wiecej o brzmieniu na forum audiostereo pisza bo wystawiane byly na audioshow wiec troche osob slyszalo.
                            Narazie wiecej nienapisze bo budowa w trakcie.

Mam nadzieje zenikt sie niepogniewa, tak bedzie atwiej bo ja jeszcze ich niesluchalem wiec zarzucam kilka cytatow z forum audiostereo z tematu "polskie monitory":
                            "Autor: osiek
                            RLS Elara. Pierwsze dzwieki z tych kolumn wywolaly u mnie slowa: Ale ciemno. Jednak po chwili akomodacji do tego sposobu przentacji mozna bylo docenic te kolumny. Im dluzej graly tym bardziej mi sie one podobaly. Wprawdzie brakowalo tym kolumn blasku z innych konstrukcji ale nie gubily sie przy tym zadne szczegoly. Bas byl strojopny raczej wyzej niz nizej i byl dosc twardy. Jednak mozliwosci tych kolumn pod wzgledem basu sa naprawde zadziwiajace. Co dla mnie bylo najwaziejsze i mnie calkowicie przekonalo do nich to, ze nie gubily sie przy bardziej skomplikowanym materiale. Jako pierwsze z calego zestawu poprawnie odwtorzyly utwor Primusa."

"Autor: robix
                            I przyszła kolej na RLS Elarda, spoczęły na dedykowanych im stendach i pierwsze co zrobiło na mnie wrażenie, to oryginalny wygląd: malutkie skrzyneczki pięknie wykonane, zagrały tak rasowo, że mnie zatkało, to najlepszy stosunek jakości do ceny, absolutny HIT spotkania co do tego nie mam żadnych wątpliwości. Poszczególne zakresy pasma są ze sobą posklejane, nic się nie wyrywa do przodu, nie narzuca i nie męczy a bas jest w tej cenie referencyjny, jako jedyny się nie pogubił na gęstym materiale, co jest aż niewytłumaczalne (wielkość skrzynek). Facet umie robić kolumny, moje uznanie. Gdyby zamiast RLS było napisane AP czy SF kosztowałyby 3 razy tyle. Posłuchajcie sami a przekonacie się o czym mówię, to do tych co nie dojechali na spotkanie."

"Autor: Kubeł
                            Moim jednoznacznym numerem 1 były oczywiście mniejsze RLS'y i nie będę w tym miejscu oryginalny. Kolumny prezentowały dźwięk kompletny, były po prostu konstrukcją skończoną, a biorąc pod uwagę cenę trudno jest przyczepić się do czegokolwiek."

[ Dodano: 2008-03-16, 16:26 ]
                            "Autor: sieko
                            potwierdzam wpis lancastera o wyrobach RLS. Słuchałem małych monitorków chyba nazywają się elara. kosztują jakieś 2tyś. Jak dla mnie brzmią pięknie, bas krótki i duży jak na taki mały produkt, przestrzeń jeszcze lepsza , kolumy po prostu znikneły z pomieszczenia. Wysokie detaliczne, nie zapiaszczone, bardzo dobrze zrównoważone głośniki."

"Autor: skrzypek
                            Faworytem w stosunku jakosc/cena okazaly sie RLS Elara, najmniejsze skrzynki z testow zaskakuja potega i spojnym brzmieniem. Chyba osiek napisal, ze bylo ciemno jak one graly, zgadzam sie, chyba tak lubie, jedyne do czego moge porownac wrazenia to podobnie czarne tlo jak przy odsluchach Harbetha - male cialem, wielkie duchem. Żałuje, że nie moglem byc w niedziele na testach z Macintoschem, pewnie bylo bardzo ciekawie."

[ Dodano: 2008-03-16, 16:39 ]
                            Dla mnie duzym argumentem rowniez byl ksztalt kosza bo mozliwie najwezsza obudowe potrzebowalem zrobic. Same "frezy" z powodu sciec moga wydawac sie klopotliwe ale tylko z pozoru. Rozmieszczenie przetwornikow klasyczne bo te z rls mnie nieprzekonuje.

Skomentuj

13'tka SDS to bardzo poprawny głosnik, pod każdym względem. Ładne pasmo, bez ekscesów, dość łatwy w "zazwrotnicowaniu". Dobre brzmienie, bez szczególnych udziwnien, po prostu poprawne. Średnica jakby troche bez życia ale to wynika z ogólnego charakteru "całkowitej poprawnosci" tego głsonika. Tak samo poprawny jest bas, nie najnizszy ale wystarzajaco niski. Całość brzmi bardzo plastycznie i spokojnie, myśle że przy nstawieniu na niezbyt ekspresyjne ale czytelne wokale to dobry głosnik.

Skomentuj

Yoshi_80, a masz jakas zwrotnice pod ten glosnik? bo z cena ok 50-60zl to by byla dobra propozycja...

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                                  13'tka SDS to bardzo poprawny głosnik, pod każdym względem..
                                  czyli jednak SDS nie jest zły...dołączam się do pytania Pawła

Skomentuj

sds + dx powinno się znaleźć .

Skomentuj

60+80zl = ok 300zl za same glosniki - przeciez to konkurencja dla 15AKX + AJ :lol: ktos chetny na probe?

Skomentuj

Wstepnie zlozylem te monitorki na hds134 + dx25 aby sie przekonac jak mniejwiecej brzmienie sie prezentuje i moge powiedziec ze hds-y maja bardzo ladna szczegolowa srednice a do tego bas ktory wali po klacie(poddasze 8m2) az milo (buda 7,8L na czysto, wstepnie strojenie na 52hz)czyli udalo mi sie wstepnie efekt osiagnac jaki chcialem- ladne,czyste, dynamiczne brzmienie z wykopem z mozliwie najmniejszego monitorka (155mm szer, 310mm wys, 280mm gł.) Zadowolony jestem :smile:
                                        Porownujac visatony w130s i pozniej w100sc + dx25 to mimo ze wydawalo sie ze gra to fajnie to jednak teraz moge powiedziec ze pod wzgledem szczegolowaosci srednicy a juz zupelnie jakosci i ilosci basu-niemaja najmniejszego podskoku do peerlesow...a glosniki graja dopiero moze godzine wiec kompletnie niewygrzane.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X