Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer tylko do kina, ktory glosnik?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer tylko do kina, ktory glosnik?

Sytuacja wygląda tak, pokój ma okolo 28m2, jest otwarty na kuchnie i maly korytarz prowadzący do sypialni, jest malo zagracony i sluzy w 90% do ogladania TV i DVD.
    Obecnie mam ten subwoofer http://www.velodyne.com/products/brochures/vx-10.pdf i trochę go słychać, ale ogólnie nie jestem z niego zadowolony.
    Szukam czegoś co zagra głośno i zejdzie nisko, cos strojonego na okolo 20Hz, tak zeby efekty pracy subwoofera można bylo czuć na ciele.

Mam w domu wzmacniacz do subwoofera o mocy 240W@4omy i 150W@8omow. Mysle ze moge sobie pozwolic na obudowe do okolo 120 litrow, ale mniejsza tez moze byc, prawdopodobnie BR.

Przeszukałem trochę fora internetowe i wydaje mi sie ze dobra opcja moze byc aluminiowy Peerless 830952 XXLS 12", jednak jest jak dla mnie troche za drogi, razem z wysylka wyjdzie mnie ponad $200 http://www.madisound.com/catalog/pro...oducts_id=8265 Znalazłem cos o podobnych parametrach (tak mi sie przynajmniej wydaje, nie znam sie)
    http://www.edesignaudio.com/product_...products_id=31 wyslany za $100.
    Czy te glosniki sa porownywalne? Czy mozecie mi zaproponować jakies inne glosniki, ktore spelnia moje wymagania?
    Mysle o zbudowaniu czegos w tym stylu http://www.icixsound.com/vb/showthread.php?t=39744
    Podobno z tym głośnikiem i w tej obudowie da sie uzyskac 20Hz @108 db

Zamieszczone przez Kubski
    cos strojonego na okolo 20Hz
    kazdy glosnik mozesz sobie tak nisko stroic - pytanie tylko co to da?
    wydaje mi sie ze dobra opcja moze byc aluminiowy Peerless 830952 XXLS 12",
    jezeli to m byc tylko i wylacznie do kina to tak. jezeli do muzyki to kompletnie sie nie sprawdza. ale XLS tylko i wylacznie z MB

zobacz jeszcze ceny w temacie audiocomponents w off topic

Czy te glosniki sa porownywalne?
    nie - to zupelnie inne glosniki do innych zastosowan

ile chcesz na to przeznaczyc?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
      Kubski napisał/a:
      cos strojonego na okolo 20Hz
      kazdy glosnik mozesz sobie tak nisko stroic - pytanie tylko co to da?
      Tylko czy kazdy glosnik bedzie w stanie wytworzyć odpowiednio niskie cisnienie przy tej czestotliwosci? Chodzi o to zeby LFE bylo czuć na żołądku.
      Zamieszczone przez Pawel S.
      ile chcesz na to przeznaczyc?
      Do $150 za przetwornik.

Skomentuj

Tylko czy kazdy glosnik bedzie w stanie wytworzyć odpowiednio niskie cisnienie przy tej czestotliwosci?
        Chciałeś chyba napisać: " Tylko czy w jakimś filmie występują takie niskie dźwięki? "

Skomentuj

Troche ich jest:
          http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?p=8971042

Skomentuj

20hz dla samego faktu osiągnięcia tej częstotliwości jest bezsensowne...
            Tym bardziej że traci przez to reszta zakresu.

Skomentuj

Dlaczego ma tracic reszta zakresu?

Skomentuj

taki sub to z definicji mulator bez kopa.

Skomentuj

Do $150 za przetwornik.
                  400zl? moze mivoc XAW 310? no chyba ze SLS w duzej obudowie :lol:

Skomentuj

Z tego co wyczytalem to SLS nie jest subwooferem, tylko wooferem.

Czyli ze takie projekty nie maja sensu?

Skomentuj

Z tego co wyczytalem to SLS nie jest subwooferem, tylko wooferem.
                      a to dziwne bo odsluchy co innego wykazaly...
                      Czyli ze takie projekty nie maja sensu?
                      to jest glownie sztuka dla sztuki. sub ktory ma f3 przy 30Hz to jest juz znakomity sub (niechodzi o jakosc) ale i tak malo kiedy takie czestotliwosci sa wykozystywane

Kubski, nawet nie zauwazylem ze w USA siedzisz - myslalem ze chcesz zamawiac...
                      niema tam jakiegos podobnego forum? bo my niewiemy jakie tam glosniki sa dostepne i polecamy glownie te europejskie...

Skomentuj

woofer czy subwofer to tylko aplikacja glosnika wiec kazdy glosnik niskotonowy moze pelnic role subwofera.

Glosniki subniskotonowe maja specjalna konstrukcje umozliwiajaca bardzo dzue wychylenia membrany ktore gwarantuja duze cisnienia przy niskich czestotliwosciach. Jednak zeby cokolwiek osiagnac to potrzebne sa wzmacniacze o mocy ok 1kW. Glosnik subniskotonowy ze zwyklym wzmacniczem 100-200W zagra duzo ciszej niz zwykly glosnik niskotonowy.
                        Dodatkowo konstrukcja subwoferowych glosnikow ze wzgledu na bardzo ciezka membrane wyklucza odtwarzanie czestotliwosci >100hz. Te glosniki naturalnie ''chodza do conajwyzej 100 Hz a wiec dudnia mulowato bez wykopu.
                        20Hz w 120litrach jest raczej nie mozliwe do osiagniecia.
                        Duzo bardziej efektowne jest duze SPL niz ekstremalne zejscie bez cisnienia. To kazdy uslyszy a 20 czy 30hz prawie nikt bo nie ma takich tonow w sygnalach muzycznych.
                        Wiec proponuje jakis 15calowy glosnik ale zeby go wykozystac to wzmacniacz min 500W bo przy nizszych mocach to one sie dopiero rozgrzewaja.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                          Dodatkowo konstrukcja subwoferowych glosnikow ze wzgledu na bardzo ciezka membrane wyklucza odtwarzanie czestotliwosci >100hz. Te glosniki naturalnie ''chodza do conajwyzej 100 Hz a wiec dudnia mulowato bez wykopu.
                          i to moge potwierdzic po ostatniej zabawie XXLSem zasilanym irka panelem 300W

Skomentuj

ja wlasnie zaczynam bitwe z ss 23w za kilka dni bede mial skrzynie testowa i cos bede mogl wiecej powiedizec ale bylby to glosnik ktory powinien spelnic twoje wymagania

Skomentuj

to głośnik raczej do współczesnego jazzu z dużą dawką ultra niskiego basu niż do kina...

Skomentuj

takero, ale do 20 hz zejdzie bez najmniejszego problemu :)
                                jak go na chwilke podlaczylem pod panel to juz bylo male trzesienie ziemi :)

Skomentuj

XYS, masz do niego MB?

Skomentuj

mIKI, na razkie kupilem bez i chce go zastosowac w oz jak sie nie sprawdzi to dokupie niestety ze wzgledu na cene nie ma za duzej ilosci osob ktore pomeczyly ten glosnik

Skomentuj

hmmm to juz ci mowie zebys szykowal kase na MB) w zamknietej nie wykorzystasz potencjalu woofera, a BR'a nie zestroisz;/

Skomentuj

mIKI, o br nawet nie mysle z tym ze ja nie robie go do kina tylko muzy a pozatym jest to poczatek wiekszego projektu czuli bedzie to jedna z 2 aktywnych podstaek 80 eur to nie sa jakies wielkie pieniadze ale tez szkoda bylo by kupic mb kiedy moze sie okazac ze w oz mi sie spodoba

[ Dodano: 2008-03-22, 23:56 ]
                                        ps
                                        miales moze ten glosnik kiedys w reku ? jakies rady

Skomentuj

Czaruję...
                                        X