Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zwrotnica 3 drożna sc10n , arn 150 , arn 226

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zwrotnica 3 drożna sc10n , arn 150 , arn 226

Witam
    Od dłuższego czasu mam problem ze zwrotnicą, próbowałem kilkanaście razy skonstruować ale mi nigdy "dobrze" nie wyszło (tzn żeby każdy grał tak jak powinien).

Głośniczki mam już zakupione:

sc 10n 8ohm
    2x arn 150 05/4 4ohm
    arn 226 03/4 4ohm

arn 150 będą podłączone szeregowo.

Prosił bym o pomoc w zaprojektowaniu zwrotnicy.

Dobrze by było wykorzystać to co posiadam:
    kondensatory:
    4x 4,7u k
    4x 1u k

cewki:
    2x 2,20 mH
    2x 1,1 mH

Proszę was o pomoc

arn150 nie nadaje się na średniaka.
    Zwrota , szczególnie 3 drożna , bez pomiarów nie ma prawa wyjść prawidłowo...

Skomentuj

Z tego co masz jedyne sensowne wyjście to zrobić kolumny 2 drożne 2x150 i sc10n, a arn 226 03/4 4ohm sprzedaj

Skomentuj

Zamieszczone przez gruby
        Z tego co masz jedyne sensowne wyjście to zrobić kolumny 2 drożne 2x150 i sc10n, a arn 226 03/4 4ohm sprzedaj
        to samo doradziłem na gg :)
        ew zrobić z arnów 226 suba, lub dwa.

Skomentuj

hmm a gdyby tak zrobić podłogówki na ARN 150 i SC10N .. a ARN 226 wpakować z boku na dole kolumny ?? CZy ze zwrotnicą byłby jednakowy problem ? czy mozna sie dolepic z tym ARN226 do tych ARN 150 ?

Skomentuj

dzięki wielkie za pomoc.
            2way 2xarn150 i sc10n,
            i sub z arn 226 03/4 (w ostateczności 2x)

Skomentuj

końcówka mocy, można , ale wtedy aktywnie napędzane musiałyby być ten 226, choć to akurat mały problem - trafo150va i wzmak na tda7294 :)

Skomentuj

kamilgroszek, nom musisz sie nad tym zastanowić ... według mnie lepiej władować je do kolumn i podpiąc pod aktywny wzmacniacz :) nizeli robic suba ...

Skomentuj

Ja proponuje sprzedać ARN 150 i kupić ARXy 150 albo jakiegoś innego średniaka i zrobić kolumny 3-drożne. Koszt mniejszy, a pewnie zagra lepiej niż ARN 150 + Visaton i suby na ARN
                  226.

Skomentuj

a co ze zwrotą ?

Skomentuj

Jeżeli chodzi o zwrotnice to miałbym gotową pod 2way a co zrobić z arn226 to sam nie wiem ;/

Najlepiej odpowiadało by mi to co proponuje końcówka mocy dlatego że obudowy mam już pod to gotowe.

W takim razie jak podłączyć arn 226?

Skomentuj

nie masz zwroty, a aktywny podzial jest drogi - lepiej by bylo w takim przypadku zainwestowac w lepsze glosniki do kolumn niz bawic sie w jakies aktywne kolumny... sprzedaj te arn-226 i rob tradycyjne kolumny na 2xarn-150. zaoszczedzona kasa sie zawsze do czegos przyda (chocby do upgrade'u kolumn)

Skomentuj

a co sądzicie o takim pomyśle:
                          zrobić 2way z sc10n +2xarn 150
                          schemat zwrotnicy 2way (była on już używana i polecana przy takich samych głośnikach)

i do tego na dole zrobić z arn226 i obciąć w nim górę?

Skomentuj

a skad ta zwrota? btw widac podmienione elementy w drodze niskotonowej - nie bylbym taki pewny jej dobrego zgrania :P. co do bawienia sie w dol na arn226 - chcesz otrzymac to co dostales przy twojej zabawie z wlasna zwrotnica czy cos co w koncu zagra normalnie?

Skomentuj

zrob tak jak pisali wyzej. kolumna na 2xARN 150 + sc10n i na dole ARN 226 napedzany osobna koncowka na TDA irka. bedziesz mial w praktyce kolumny + 2 suby ale bedzie to latwiej zasilic i wystroic...

Skomentuj

kolega kamilgroszek nie napisał, że to ma grać w pokoju 24 m.kw. więc pomysł z samymi ARN150+SC10N raczej odpada. Znowu kolumny na ARN150+226 miałyby duże wymiary. Zostaje opcja z dwoma aktywnymi sub'ami co jest rozwiązaniem droższym albo ARX+226 tylko znów jest problem ze zwrotkami.

Skomentuj

orientuje się ktoś może gdzie można dostać cewki w Warszawie
                                  (wolumen jedynie w niedziele więc niezbyt mi pasuje)
                                  Dzwoniłem do kilkudziesięciu sklepów ale nigdzie nie mają ;/.

Skomentuj

Zamieszczone przez kamilgroszek
                                    orientuje się ktoś może gdzie można dostać cewki w Warszawie
                                    www.polink.com.pl - znakomita obsluga i towar najwyzszej jakosci (trafilem tylko na jedna pozycje ktora mnie nie zadawala)
                                    kamilgroszek, jaki masz wzmacnaicz do tych kolumn?

Skomentuj

mam pioniera a-225

a co do Prolink.com.pl to oni są z Świebodzina a mi chodziło gdzieś z Warszawy.

Skomentuj

Zamieszczone przez kamilgroszek
                                        a co do Prolink.com.pl to oni są z Świebodzina a mi chodziło gdzieś z Warszawy.
                                        ale co za roznica skad sa - wazne ze maja najtaniej i nastepnego dnia bedziesz mial juz paczke zamiast ganiac po miejscie

Skomentuj

Czaruję...
                                        X