Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Konstrukcja podłogowek 3-way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Konstrukcja podłogowek 3-way

Witam ! W Kwietniu mam zamiar zabrać się za budowę kolumn podłogowych (wzmacniacz powiedzmy, że już mam, będzie to gotowy kit LM3886 z trafem 200W 2x24V). Niestety, nie mogę się zdecydować na przetworniki. Dlatego też, proszę Was, drodzy koledzy o pomoc w ich dobraniu. Głównie kolumny mają służyć do słuchania muzyki elektronicznej/house/dance/disco, czyli tam gdzie liczy się mocny bas (nie chcę subwoofera). Czasem też lubię posłuchać trochę rocka. Jak na razie czaje się na przetworniki Tonsil'a, a konkretnie na:
    -GDN 20/60/3
    -GDM 10/60
    -GDWK 9/80 (ten słynny w latach 80 z pomarańczową kopułką i "grillem")

Co sądzicie o tych przetwornikach ? Będą one w stanie mi zapewnić czysty, czytelny dźwięk? Głównie ma to grać "soczyście" i na tyle głośno, żeby zagłuszyć (chociaż nie wiem czy to jest możliwe) Altusy sąsiadów. Nie wiem, jaki wzmacniacz mają, ale słychać czasem dudniący i twardy bas, który niesamowicie niesie się po ścianach). Z tymi głośnikami to pewnie nie możliwe, no ale sam nie wiem. Więc... te głośniki będą ok ? Wyczytałem, że głośnik basowy powinien być ścięty przy 500Hz, ponieważ bardzo słabo brzmi przy 1kHz czy jakoś tak... Tyle, że ten średni tutaj ma pasmo przenoszenia rozpoczynające się od właśnie 1kHz. I jeśli bas miałby być ścięty przy 500Hz, to była by dziura w paśmie 500-1000Hz, prawda ? Więc nie wiem... Może inne przetworniki ? Na pewno nic z STX'a... Jakoś mnie nie przekonują... No chyba, że są jakieś trwałe, mocne i godne polecenia.

Poza tym, nie wiem, czy Tonsil przetrwa do tego czasu, ponieważ jakiś tydzień temu, może dwa przeczytałem w "wiadomościach wrzesińskich" (na pierwszej stronie), że Tonsil mają zburzyć i w to miejsce wybudować kino i centrum handlowe czy coś takiego. Mieszkam we Wrześni, a tutaj właśnie znajduje się siedziba główna (?).

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi ! Pozdrawiam :)

Już na starcie wyeliminuj 20/60... w BR pogubi się strasznie.

Skomentuj

-GDN 20/60/3
      -GDM 10/60
      -GDWK 9/80 (ten słynny w latach 80 z pomarańczową kopułką i "grillem")
      w takie 3way nie ma się co bawić, szczególnie że 20 60 basem nie zabja - wolałbym dołożyć do 20 100 3 , tym bardziej że to 4R głośnik więc zwroty tańsze i łatwiej z LMa napędzić ;]
      10 60 to kiepski średniak, tak samo jak 9 80 to kiepska wysokotonówka, a to że w 80' była popularna - popularne było wszystko co było dostępne, niezależnie od tego jak grało ;]

Imho nie ma co robić way gorszych od :
      tonsil 20 100 3
      tonsil 13 40 2
      vifa dx25

Zamieszczone przez Barteek
      i na tyle głośno, żeby zagłuszyć (chociaż nie wiem czy to jest możliwe) Altusy sąsiadów.
      to robisz kolumny po to żeby grały czy zagłuszały kolumny sąsiadów ?

Wyczytałem, że głośnik basowy powinien być ścięty przy 500Hz, ponieważ bardzo słabo brzmi przy 1kHz czy jakoś tak... Tyle, że ten średni tutaj ma pasmo przenoszenia rozpoczynające się od właśnie 1kHz. I jeśli bas miałby być ścięty przy 500Hz, to była by dziura w paśmie 500-1000Hz, prawda ? Więc nie wiem...
      zwrot nie robi się na oko, tylko na bazie pomiarów.
      Może inne przetworniki ? Na pewno nic z STX'a... Jakoś mnie nie przekonują... No chyba, że są jakieś trwałe, mocne i godne polecenia.
      akurat niektóre głośniki stxa są o lata świetlne przed tymi głośnikami tonsila...

Skomentuj

Już na starcie wyeliminuj 20/60... w BR pogubi się strasznie.
        W takim razie co proponujesz ?

to robisz kolumny po to żeby grały czy zagłuszały kolumny sąsiadów ?
        Żeby grały czysto, głośno i ładnie brzmiały. No i żeby basu było :)

Wyczytałem, że głośnik basowy powinien być ścięty przy 500Hz, ponieważ bardzo słabo brzmi przy 1kHz czy jakoś tak... Tyle, że ten średni tutaj ma pasmo przenoszenia rozpoczynające się od właśnie 1kHz. I jeśli bas miałby być ścięty przy 500Hz, to była by dziura w paśmie 500-1000Hz, prawda ? Więc nie wiem...
        zwrot nie robi się na oko, tylko na bazie pomiarów.
        Tutaj miałem na myśli konkretnie tego GDN'a

Imho nie ma co robić way gorszych od :
        tonsil 20 100 3
        tonsil 13 40 2
        vifa dx25
        Zapomniałem napisać, że maks za wszystkie głośniki to 300zł (350zł, jeśli będzie warto dopłacić). Oczywiście pamiętam o wygłuszeniu, kablach, zwrotnicach itd. ale na razie skupmy się na głośnikach :)

akurat niektóre głośniki stxa są o lata świetlne przed tymi głośnikami tonsila...
        Np. ?

Skomentuj

Naprzykład seria AKX :) Ale wracając do Twojej koncepcji dźwięku, domyślam sie że to wygląda: "Ma grać głośno, czysto i basik ma trząść chałupą". Ja bym stawiał na kolumienki 2xarn150 plus jakiś tam wysoki...chodź altusów raczej tym zestawem nie zagłuszysz.

Skomentuj

O taką odpowiedź mi chodziło :grin: http://sklep.avt.pl/go/_info/?id=27121 + http://www.tme.pl/katalog/index.phtm...=TST200W/2X24V + http://www.cyfronika.com.pl/kityavt3/avt759.htm << Taki układ da radę z tymi TVM + jakiś wysoki ?

Skomentuj

W takim razie co proponujesz ?
              post wyżej patrz.
              Zapomniałem napisać, że maks za wszystkie głośniki to 300zł (350zł, jeśli będzie warto dopłacić). Oczywiście pamiętam o wygłuszeniu, kablach, zwrotnicach itd. ale na razie skupmy się na głośnikach :)
              za taką kasę to zapomnij o sensownym 3way, to mało nawet jak na 2way takie przeciętne...
              Zrób sobie kolumny na 2 x arn150 + dx25 lub tanim usherze - www.akkus.com.pl

Skomentuj

Te tesle nie będą mulić ?

Po małej lekturze dochodzę do wniosku, że chyba najlepszym rozwiązaniem będą jednak monitorki + sub... Tylko jaki wzmacniacz do tego ? Jaki będzie najlepszy do 200zł ? Może jakiś do aktywnego suba ?

P.S. Dobrze jakby sub kręcił wnętrznościami O ile to możliwe przy kwocie 300/350zł za wszystkie głośniki...

Skomentuj

Te tesle nie będą mulić ?
                  w dobrej budzie grają spoko , haj end to nie jest , ale za taką kasę niczego nie zrobisz ciekawszego.

Po małej lekturze dochodzę do wniosku, że chyba najlepszym rozwiązaniem będą jednak monitorki + sub... Tylko jaki wzmacniacz do tego ? Jaki będzie najlepszy do 200zł ? Może jakiś do aktywnego suba ?
                  2.1 jest spoko, ale na to potrzeba kasy...

P.S. Dobrze jakby sub kręcił wnętrznościami O ile to możliwe przy kwocie 300/350zł za wszystkie głośniki...
                  za 300-350zł to wzmaka do suba nie kupisz...

Skomentuj

2.1 jest spoko, ale na to potrzeba kasy...
                    za 300-350zł to wzmaka do suba nie kupisz...
                    Eh... Drugi raz już przypominam, że mój pokój ma 8m kw...

Skomentuj

Więc - sub na 8 calach + wzmak - Panel Irka 150w:
                      -załóżmy głośnik to mds 08 - 150zł z danii, 250zł w polsce
                      -panel Irka - 270zł
                      + buda, bry, pierdoły, wykończenie - razem jakieś 500zł najmniej.
                      A gdzie wzmak stereo i kolumny ?

Skomentuj

rob te kolumny na 2xARN 150 + D27 lub DX25 (do obu sa zwrotnice) i bedziesz zadowolony na dlugi czas

Skomentuj

No dobra... A czy ten kit - lm3886, który podałem kilka postów wyżej da radę ?

I ten ARN 4, czy 8ohm ?

Skomentuj

tak, wystarczy
                            2x4ohm polaczone szeregowo. jezeli pod vife D27 to wersja 05 (pod dokladnie takie byla projektowana zwrotnica)

Skomentuj

i nieekranowana bo ekranowane są średnie...

Skomentuj

W porządku. Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Te wysoko tonowe, które podaliście troszkę drogie. Może coś z Tonsila ? Różnica w jakości pomiędzy Tonsilami a "kreatiwkami" i tak pewnie będzie spora.

Skomentuj

Coś z tonsila będzie 30zł tańsze, a 2 klasy gorsze...
                                  Vify DX25 są po 80zł...

Skomentuj

150zł za głośniki na kolumnę to mało... Same 2 tesle to już 100zł, więc na wysoko tonówke maks 50zł. Będzie to moja pierwsza konstrukcja, więc nie chce wydawać dużo pieniędzy. A po drugie nie pisałem, że to ma być hi-end... A po trzecie i tak pewnie będzie to grało o wiele lepiej niż to co mam teraz.

Skomentuj

tesle to 30x4+ wysyłka = 135zł około.
                                      DXy to 80x2 +10 = 170zł
                                      No i ile razem wychodzi ?
                                      Rób jak chcesz, jesli mówimy że oplaca się te 5 dych dołożyć to tak jest,
                                      bo wiesz - dla nas to możesz słuchać muzyki na głośnikach z radiowęzła...

Przed chwilą jeszcze chciałeś 3 drogi robić , a teraz nie stać Cię na 2 drogi ?
                                      Okaże się zaraz że kupisz samochodowce 10cm za 12zł sztuka ;]

Skomentuj

A po drugie nie pisałem, że to ma być hi-end
                                        a nie lepiej zaczac od czegos juz dobrego?;>
                                        tansze to sa GDWK 11/100 ale zwrotnica za to chychodzi drozej
                                        a no i dolicz jeszcze do tego zwrotnice - min 60zl (jak sie dobrze postarasz)

Zamieszczone przez takero
                                        Okaże się zaraz że kupisz samochodowce 10cm za 12zł sztuka ;]
                                        ale poco przeplacac - na allegro sa po niecale 7zl para :P

Skomentuj

Czaruję...
                                        X