czy ktos slyszal o jakis przeciwskazaniach w stosowaniu glosnikow o impedancji 15Ohm w zestawach? Pomijam juz trudniejsze dobranie filtrow i koniecznosc korekcji impedancji ale mam pare takich i chcialbym uzyc, np do 2,5 droznych z wyzsza minimalna impedancja niz wiekszosc (widzialem B&W znamionowo 8Ohm o minimalnej 3Ohm)... Nie chodzi mi o zwykle laczenie rownolegle dwoch 15sto Ohmowych bo to prosta sprawa ale np wykorzystanie jako nisko srednio 15R i wspomaganie wiekszym basem 8R.Mial ktos jakies klopoty z przebiegiem impedacji takiego zlozenia?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
15 Ohmowki
Collapse
X
-
mierzylem impedancje 15 omowego tonsila i troche dziwny ten przebieg (możliwe że coś źle robie), jego impednacja przy 170Hz jest na poziomie 12,5 oma, a powyżej 3000hz juz 23 i pnie sie w góre do 37 przy 5749. czestotliwość rezonansowa jest gdzies kolo 56-60 (miernik wskazuje to samo :( ) I wykres wyglada nie co inaczej niz dla głośnika 8 omowego, gdy miezyłem ta samą metoda 8 omowca to wykres wygladał "normalnie" a ten 15 omowca jest jakiś garbaty.
-
Przy pomiarze impedancji za pomoca h\generatora i dwoch miernikow przed i za rezystorem lub z amperomierzem jak kto woli, utrzymywac nalezy staly poziom sygnalu wychodzacego z generatora i przebieg wyglada dosc "normalnie" oczywiscie wieksze wartosci impedancji to normalne.RDC 15 Ohmowego 20/60/3 to kolo 12Ohm.
Skomentuj
Skomentuj