Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2-way na ARN-150 i GDWK-10-200-8-PJ

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

to co udalo mi sie na szybko wygooglowac - klik:
    Xmax [m] - maksymalne liniowe wychylenie membrany z położenia równowagi wyrażone w metrach
    , a wczesniej
    Drugi parametr (Xmax) podaje producent głośnika, można go także wyliczyć znając wysokość cewki i szczeliny magnetycznej (Rys.1 dla układu z długą cewką w krótkiej szczelinie; Rys. 2 dla układu z krótką cewką w długiej szczelinie) ewentualnie przyjąć wartość typową Xmax=5 mm. Membrany większości głośników mogą wychylać się dużo bardziej, jednak przy tych wychyleniach zniekształcenia nieliniowe są już bardzo duże, gdyż cewka zaczyna wychodzić z pola magnetycznego.

Skomentuj

Caleb, przepisałeś to co napisałem wyżej :)

Skomentuj

? Przeciez jest napisane tam ze xmax to maksymalnie LINIOWE wychylenie membrany - czyli tak jak sam napisales - ze znajduje sie ona calkowicie w polu magnetycznym. to przeciez wcale nie oznacza, ze cewka bardziej sie nie moze wychylic - moze i nierzadko bywa ze i 3 razy bardziej. a maximum power w winisd jest wlasnie podawane dla xmax - czyli liniowego wychylenia cewki - ktore sie zreszta pokrywa z "Cone Excursion" - czyli wychylenie cewki w funkcji czestowtliwosci w zaleznosci od podanej mocy.

Skomentuj

szkoda ze tak wiele ludzi i to niby "znawcow" zyje w wirtualnym swiecie symulatorow.
          Jest wiele glosnikow o bardzo malym Xmax a nawet takie co maja Xmax =0mm! Symulator pokaze prawie zerowa wytrzymalosc a w praktyce mozna dziesiatki czy setki watow wladowac w glosnik i mu sie nic nie stanie! No ale pewnie symulator ma racje, owszem dla tych co zyja w wirtualnym swiecie.

A ja mialem wiele arn150 i katalogowo pisza 45hz a z pomiarow jest >50hz! Nawet akkus zmierzyl te glosniki i w swoich parametrach podaje 51hz!
          Wszystkie modele strojenia o ktorych ucza w szkolach sa powyzej Fs Jakim cudem? Moze powinienes Yoshi_80 swoje modele strojen zaproponowac?

glosniki podobnej srednicy maja podobne parametry i podobnie sa strojone. Trzeba byc idiota zeby wiezyc w to ze glosnik 13cm jakims cudem zejdzie do 20hz bo jego parametry na to pozwola. Dlatego nikt tak malych glosnikow tak nisko nie stroi bo to nie ma sensu.

Pokaz jakas konstrukcje z glosnikiem 13cm ktorej strojenie jest <50hz?? Najprosciej Ci bedzie znalezc konstrukcje na ARN150 ale daje ci pelna dowolnosc.

No ale pewnie ARN150 jest rekordzista fs dlatego tak nisko trzeba go stroic. Ja oczywiscie ci tego nie bronie bo dla mnie to mozesz nawet na 20hz go nastroic tylko ze nie znajdziesz zadnej innej konstrukcji ze strojeniem <50hz!?

Chetnie zobacze pomiary ARN150 z roznymi strojeniami b-r ale chyba tylko masz je w wykonaniu wirtualnym :)

Skomentuj

irek: krotka pilka - czy ty rozrozniasz wychylenie liniowe - ktorego max determinuje m.in. xmax od wychylenia fizycznie mozliwego dla glosnika (gdy np nie bedzie pukal karkasem) - popularnie nazwany xdam? niektore glosniki sa tak skonstruowane, ze "nigdy" nam nie walna o dno dzieki odpowiednio dobranemu zawieszeniu. symulatory sa ok, tylko nalezy umiec ich uzywac i umiec odczytywac o czym nas informuja...

Skomentuj

Jezuu chwilami ręce opadają.

Caleb, masz całkowitą rację. Ideą pracy jest praca w wychyleniu liniowym. Nieliniowe= zniekształcenia. Coś czego się unika.

Zamieszczone przez takero
              Yoshi_80 napisał/a:
              Wytrzymałośc mocową można zasymulować przynajmniej w dwóch popularnych programach, nie trzeba jej obserwować.
              Pozostaje tylko zweryfikować ich wiarygodność, winisd dla xmax=0 podaje zerową wytrzymałość mocową , co jest oczywiście bzdurą...
              Bzdurą jest to co napisałeś. Przy Xmax = 0 oczywiście jest zerowa wytrzymałośc mocowa bo każde wychylenie membrany powoduje pracę nieliniową. Caleb, już o tym napisał, widać ciężko to zrozumieć.

Zamieszczone przez irek
              Pokaz jakas konstrukcje z glosnikiem 13cm ktorej strojenie jest <50hz?? Najprosciej Ci bedzie znalezc konstrukcje na ARN150 ale daje ci pelna dowolnosc.

No ale pewnie ARN150 jest rekordzista fs dlatego tak nisko trzeba go stroic. Ja oczywiscie ci tego nie bronie bo dla mnie to mozesz nawet na 20hz go nastroic tylko ze nie znajdziesz zadnej innej konstrukcji ze strojeniem <50hz!?
              Jakbyś nie zauważył, jest to topic o arn 150 ! Mnie inne głosniki w tym topicu nie interesują. Nie robiłem uogólnien w twoim stylu, że wszelkie 13'tki stroi się powyżej 50. Może i się stroi, mam to gdzieś. arn 150 jest takim głsonikiem, ze się prawidłowo stroi go poniżej fs i już.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                Jest wiele glosnikow o bardzo malym Xmax a nawet takie co maja Xmax =0mm!
                Wydaje mnie się, że takich głośników nikt nie produkuje, gdyż siła Lorentza działająca na membranę byłaby zależna od jej wychylenia. Innymi słowy zakres pracy liniowej takiego głośnika wynosiłby 0mm. Dlatego producenci muszą się zdecydować na któryś w dwóch wariantów - szeroki nabiegunnik ,wąska cewka, lub odwrotnie - wtedy w pewnym zakresie wychyleń (+/- Xmax) powierzchnia "nakładania sie" na siebie cewki i nabiegunnika są stałe, więc siła Lorentza jest stała czyli głośnik pracuje liniowo.

Zamieszczone przez irek
                Symulator pokaze prawie zerowa wytrzymalosc a w praktyce mozna dziesiatki czy setki watow wladowac w glosnik i mu sie nic nie stanie! No ale pewnie symulator ma racje, owszem dla tych co zyja w wirtualnym swiecie.
                Tutaj, nieporozumienie wynika jak sądzę ze zrozumienia pojęcia "wytrzymałość mocowa". Według mnie symulatory nie pokazują maksymalnej mocy przy jakiej głośnik nie ulega uszkodzeniu lecz taką przy jakiej pracuje prawidłowo, tzn liniowo. Dla głośnika o Xmax=0 faktycznie taka moc będzie zerowa gdyż jakakolwiek dostarczona moc powoduje wychylenie głośnika poza zakres liniowy, co nie oznacza oczywiście ze zostanie uszkodzony. Jeżeli chodzi o maksymalną moc niepowodującą uszkodzenia fizycznego głośnika (termicznego lub mechanicznego) nie sądzę aby zależała ona bardzo mocno od częstotliwości przetwarzanego sygnału.

[ Dodano: 2008-04-07, 19:39 ]
                Hej Panowie to jak to w końcu jest z tym strojeniem, bo o ile chyba wyjaśniło się z wytrzymałością mocową to z tym nadal nie ma konsensusu, a temat się urwał...
                Strojenie > fr czy < fr ?

Skomentuj

Zapomnialem o tym temacie :)

Otoz sa glosniki z Xmax=0mm!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                  I baaaaardzo wiele takich co maja Xmax bardzo maly zedu 1-2mm.
                  Stwierdzenie ze nie mozna pracowac powyzej Xmax jest bez sensu bo kto mi powie czy glosnik teraz gra w zakresie Xmax czy powyzej?
                  Po co scan speak ma specjalne pierscienie symetryzujace pole w szczelinie zeby poprawic prace na duzych amplitudach?
                  Glosnik niskotonowy ma duze znieksztalcenia bez wzgledu czy pracuje w Xmax czy powyzej. Glowna roznica jest wyrazny spadek sily BL powyzej Xmax ktory zmienia parametry glosnika ktory przy duzych amplitudach zaczyna grac inaczej eksponujac wyzszy bas (zaczyna brzmiec twardo).
                  Dlaczego Tonsil GDN20/80/2 ma fizyczny Xmax rowny +-4mm a podawany przez producenta +-5,5mm? Bo mierzyli go! Przy zalozeniu ze Bl spada do 70% to jest standard. No i co teraz wpisac w symulator?
                  Problemy z moca maja tylko symulanci w praktyce symulator jest dobry do wykrywania roznic miedzy roznymi obudowami ale nigdy nie powie ile wytrzyma glosnik.

ARN150 mial kiedys wyliczony Xmax rowny +-4,25mm (cos chyba teraz zmienili). Maksymalne wychylenie membrany ogranicza gorne zawieszenie pozwalajac tylko na +-6mm. Kto sie przejmuje ze podczas domowej dyskoteki cewka opusci Xmax? Na pewno kazdy sie przejmie jak cewka walnie o magnes bo to bedzie nieprzyjemny trzask, temu glosnikowi to nei grozi bo go hamuje gorne zawieszenie. Wiec w czym macie problem? W tym ze symualtor wam cos innego pokazal? Znow symulator...

Akkus zmierzyl fs tego arna na poziomie 52hz Yoshi trafil wersje co ma 48hz ja mialem kilka ktore mialy cos miedzy 52 a 55hz. To normalne rozrzuty ale teoria strojenia jest jedna i mowi ze stroimy >fs! Oczywiscie kazdy moze stroic jak mu sie podoba, glupie gadanie Yoshiego ze kolumna traci moc jest bez sensu!
                  Ja mam monitory na ARN150 ktore sa strojone na 60hz i przyjmuja pelna moc znamionowa a czesto i wiecej i nic sie im nie stalo.
                  Jak to Yoshi wytlumaczysz?

I znow wracamy do tego ze Yoshi widzi jedna i jedyna prawde czyli to co on robi jest najwazniejsze i jedyne mozliwe rozwiazanie. To chyba mnie powinny opasc rece.

W obudowie zamknietej glosnik ma najgorsza wytrzymalosc mocowa (zaleznie od Qtc ale jest gorsza niz b-r) wiec ma to znaczyc ze nie wolno uzywac obudowy zamknietej?

Czemu Yoshi nie potarfi po prostu napisac ze on stroi nisko bo wg niego tak jest najlepiej tylko za wszelka cene krytukuje kazde inne (tez prawidlowe) rozwiazanie!?

Jesli ktos chce poczytac o teorii strojenia b-r to jej czesc jest na moim www. Jak chcecie wszystkie modele strojen to sie zgloscie choc tych jest duzo bo sa to dluuugie tabelki i nie kazdemu ta lektura sprawi przyjemnosc.

Skomentuj

irek, ty chyba masz jakiś problem. 1-2mm to nie 0 mm, 4 mm to nie 5,5 mm. Przyjmuje się prace w zakresie liniowym bez zniekształceń i dla takich wychyleń membrany można wyliczyć moc. Co z tego, że sie produkuje głsoniki z 0 mm xmax, po prostu od razu pracuja one w nieliniowym zakresie pracy cewki i na pewno generuja zniekształcenia z tego powodu. Nie bez powodu robi się w głosnikach wysokotnowych krótkie cewki i duze nabiegunniki jakby liniowość pola nie miała wpływu na zniekształcenia.

Częstotliwość strojenia nie zależy tylko od fs , widać tego jakoś nie uwzględniasz i wszystko stroisz powyżej fs. Zestrój tak głosnik z Qts na poziomie 0,5. Powodzenia.

Zamieszczone przez irek
                    Ja mam monitory na ARN150 ktore sa strojone na 60hz i przyjmuja pelna moc znamionowa a czesto i wiecej i nic sie im nie stalo.
                    A ja miałem kolumny strojone na 45Hz i również przyjmowały sporo mocy. Nie śmiem twierdzić ile bo nie oceniam mocy na podstawie określeń "pełna moc". Co to wg ciebie jest pełna moc ? Zmierzyłeś ja w jakiś sposób , określiłeś, że jest to moc równa mocy podawanej przez producenta głośnika , czy była to pełna moc wzmacniacza, czy moze była tylko gałka była odkręcona na na full. Określileś widmowy rozkład mocy? Może jej połowa była na paśmie wyższym niż zakres basu gdzie tak naprawde ma znaczenie wytrzymałość mocowa zależna od strojenia. Nie ma to jak precyzyjne określnia "pełnej mocy".

Próbujesz tu ze mnie zrobić ignoranta a sam nim jesteś. Sam próbujesz udowodnić, że jedyne słuszne strojenie to powyżej fs. Ja nie twierdze, że trzeba zawsze stroić poniżej fs, jak to próbujesz wmówić, są takie aplikacje jak np arn 150 które spisują sie duzo lepiej w niższym strojeniu. Widać ty tego nie potrafisz zrozumieć.

Skomentuj

Ja mowie o modelowym strojeniu o ktorym ucza w ksiazkach a o ktorym Ty chyba nigdy nie czytales. Owszem niektore glosniki zaleca sie stroic <fs i to napisalem na poczatku a sa to glosniki z bardzo duzym Qts gdzie ratuje sie charakterystyke przed podbiciem w gornym zakresie i polepszajac odpowiedz impulsowa. Dla wszystkich modeli strojenia dla wartosci Qts jaka na ARN150 strojenie jest >fs. Oczywiscie ze mozna stroic jak sie tylko chce ale to Ty napisales ze przy wyzszym strojeniu bas jest kiepski a wytrzymalosc mocowa do dupy.. To teraz napisz na jakiej podstawie stwierdzasz ze wytrzymalosc mocowa jest do dupy? Jak to okresliles?

Jakbys nie zestroil kolumny to temu glosnikowi nic nie bedzie wiec pisanie ze wytrzymalosc mocowa jest do dupy jest idiotyczne.
                      Tak samo jak pisanie ze jedynym slusznym strojeniem jest 50hz bo nie po to sa rozne modele strojenia.

Skomentuj

Odświerzam temat
                        Yoshi_80
                        Jakbyś nie zauważył, jest to topic o arn 150 ! Mnie inne głosniki w tym topicu nie interesują. Nie robiłem uogólnien w twoim stylu, że wszelkie 13'tki stroi się powyżej 50. Może i się stroi, mam to gdzieś. arn 150 jest takim głsonikiem, ze się prawidłowo stroi go poniżej fs i już.
                        Yoshi_80
                        Nie wiem kto się kompromituje ale chyba tylko ty. Po pierwsze rozmawiamy to o arn150 a nie jakiś innych 13'tkach
                        Czyżbyś Yoshi nie wiedział ze arn 150 ma membrane 13cm? Z tego co piszesz mozna wywnioskować, ze wydaje ci sie, ze ma on 15cm :|
                        Ja mam 4 sztuki ARN 150/4 i pare Pj'tek, chce zrobic jakieś monitorki na nich. Na pewno nie bedzie to obudowa B-R tylko zamknieta. Jestem uczulony na sztuczne basrefleksowe brzmienie, niezaleznie od tego czy strojenie jest nizsze czy wyzsze. Problem tylko ze zwrotka moze być. Jako ze mam 4 takie ARN'y, chce zrobic 2 pary. Nie chce dawac 2XARN bo mam juz obudowy ok 10l, wiec raczej pod jednego ARN.

Skomentuj

no to w czym problem?
                          Zamieszczone przez Polusek
                          chce zrobic jakieś monitorki na nich. Na pewno nie bedzie to obudowa B-R tylko zamknieta. Jestem uczulony na sztuczne basrefleksowe brzmienie, niezaleznie od tego czy strojenie jest nizsze czy wyzsze.
                          w takim razie kup jakies lepsze glosniki a nie narzekaj...
                          jedyna zaleta ARNa to dosc ciekawy bas jak na taki glosnik wiec bym mu tego nie odbieral... ale w zamknietej tez jakos gra :P

Skomentuj

Polusek: co to jest "bassreflexowe brzmienie"? Jak chcesz ladny bas to niestety Tesla Ci takiego nie da, rowniez jak to masz zamiar robic - w zamknietej obudowie. No ale skoro kupiles te glosniki to raczej wiedziales w co sie pakujesz - i ze to lowendowe granie. Btw zamknieta "paka" dla ARNa to marnowanie jego mozliwosci.

Skomentuj

Basrefleksowe to takie brzmienie, ze jeden kawałek gra b. dobrze, inny dudni, kolejny zbyt basowo gra, na innym bas sie znowu moze gubic lub byc zmulony. Obudowa zamknieta oferuje bez watpienia bardziej liniowe zejscie i przedewszystkim wyraznie lagoniejsze opadanie. Nie ma sztucznego podbicia ktorego czasem w B-R nie da sie słuchać gdy akurat dany kawałek ma podbicie w okolicach tego rejestru, ktory podbija otwor. Kolejna rzecza liniowość w stosunku do przyjmowanej mocy. Nastepnie wytrzymałość mocowa. Pozatym jego szybkość w B-R... bleeeee :/
                              W czym problem? Przecież pisałem że z zwrotnicą. Czytajcie dokładnie co piszę to zaoszczędzimy czasu na pisanie zbędnych postów. Pisałem ze mam 4 takie głosniki wiec po cholere mam kupywac inne skoro chodzi mi o to, zeby te tak nie lezaly w szawce, tylko zeby byl z nich jakis uzytek. Albo je komuś pogonie, albo jakos inaczej wykorzystam.
                              Aha... dawanie głosnika do obudowy zamknietej wcale mu nie odbiera basu!!!

Skomentuj

W czym problem? Przecież pisałem że z zwrotnicą. Czytajcie dokładnie co piszę to zaoszczędzimy czasu na pisanie zbędnych postów.
                                A ty pisz tak żeby dało się zrozumieć... Z czym masz problem? Ze złożeniem?

Pozatym jego szybkość w B-R...
                                ...nie zmieni się zbytnio po włożeniu do zamkniętej... ARN jest z natury zamulasty.

dawanie głosnika do obudowy zamknietej wcale mu nie odbiera basu!!!
                                A co robi?

Skomentuj

W czym problem? Przecież pisałem że z zwrotnicą. Czytajcie dokładnie co piszę to zaoszczędzimy czasu na pisanie zbędnych postów.
                                  niestety nadal nie mam pojecia w czym problem?
                                  masz 4ohm ARNy? nie mozesz kupic PJtek? nie mozesz znalezc czesci? czy poprostu nie zajzales do tematu z gotowymi schematami zwrotnic i takowej nie znalazles?
                                  Aha... dawanie głosnika do obudowy zamknietej wcale mu nie odbiera basu!!!
                                  no pewnie ze nie. ale jak masz dac obudowe zamknieta to tylko mala zeby to jakos mialo uzasadnienie. dawanie ARN 150 w 10l obudowe zamknieta wg mnie jest bez sensu

a skoro drazni cie jakosc basu w roznych kawalkach to albo zazcznij sciagac lepszej jakosci utowry, albo kupj oryginaly albo kup sobie pozadny glosnik gdzie te roznice beda naprawde slyszalne ;]

Skomentuj

Od nowa:
                                    Mam 4 szt. ARN 150/60/4 i 4szt GDWK-200-8-PJ ktore bezuzytecznie leza, zastapily je inne głośniki.
                                    Solidnie wytłumiona kilkoma rodzajami materiałow obudowa zamknieta 10l daje wg. mnie znacznie lepszy bas tym ARN niz jakakolwiek B-R. Kto nie probowal niech nawet nie komentuje!!! Smiesza mnie posty typu... obudowa zamknieta odbiera basu XD Czyli ze co? Głosnik swobodnie zawieszony ma wiecej basu niz w obudowie zamknietej? A to ci nowosć :shock: To ze B-R sztucznie podbija niskie czestotliwosci to nie znaczy ze obudowa zamknieta ich nie wzmacnia. Bo wzmacnia, tylko ze w mniejszym stopniu.
                                    Problem jest z doborem strojenia. Na pewno PJ trzeba bedzie bardziej przyciszyc niz w przypadku ARN w B-R, bo w zamknietej bedzie mial nizsza efektywnosc. Na ARN mam zamiar zastosowac filtr I-rzedu a na pj II-rzedu

Jak macie pisac ze mam kupic inne glosniki to zapraszam do szkoly podstawowej na nauke czytania ze zrozumieniem!!! bo po raz kolejny juz pisze ze chce wykorzystac te glosniki bo zwyczajnie mi przeszkadzaja jak tak leza, niepotrzebnie mi zajmuja miejsce. Przeciez ich do pieca nie wrzuce!!! Czy tak ciezko taka banalna rzecz pojąć? Tak samo jak to ze chce obudowe zamknieta. Nie podoba mi sie dzwiek w B-R bo bardziej mi sie podoba w zamknietej i tyle. Jak nie wierzysz to zrob taka obudowe, przesle ci fotke w jaki sposob i jakimi materiałami ja wytłumilem, zrob tak samo i pozniej komentuj czy jest to bezsens czy lepiej miec muła w pudełkowatym pukaniu. Doskonale wiem ze z tego głosnika basu i tak bedzie, bo przeciez nie po to go stworzono. Ma stosunkowo wysoki Qts. Po co na sile probować z niego wyciagnac bas, jezeli to tylko pogarsza brzmienie?

Skomentuj

Mam 4 szt. ARN 150/60/4
                                      ale wiesz ze to zupelnie inny glosnik niz ARN 150-03/05?

Na pewno PJ trzeba bedzie bardziej przyciszyc niz w przypadku ARN w B-R, bo w zamknietej bedzie mial nizsza efektywnosc. Na ARN mam zamiar zastosowac filtr I-rzedu a na pj II-rzedu
                                      :???: normlanie ciebie nie rozumiem albo to ty nie potrafisz czytac...
                                      jak utniesz efektywnosc na basie z zakresu nawet tych do 100Hz to znaczy ze pozostale 100-3000Hz tez zagraja ciszej bo zmieniles typ obudowy? :???:
                                      albo sie poucz albo wyslij to na pomiary komus doswiadczonemu...
                                      bo bez pomiarow sie nie obejdzie

Skomentuj

No tak, szkoda ze wczesniej nie pomyslalem ze tu nikogo doswiadczonego nie znajde :/ sam sobie poradze!!! Co sie mam pouczyć? Twierdzisz ze nie da sie przyciszyc tych f z przedzialu 100Hz-3kHz??? To widac jaki z ciebie elekronik i jakie masz pojecie. Nie ma w ogole sensu juz pisac na ten temat w takim wypadku.
                                        Pozdro

Skomentuj

Twierdzisz ze nie da sie przyciszyc tych f z przedzialu 100Hz-3kHz???
                                          Tu widać problemy z czytaniem...

sam sobie poradze!!!
                                          Człowieku, spokojnie! Masz trochę złe podejście do sprawy. Pytasz się a potem kłócisz się że udzielono ci złej odpowiedzi i że ktoś się nie zna...

Do tego zestawienia o którym ty mówisz trzeba zaprojektować zwrotnicę...

chce wykorzystac te glosniki bo zwyczajnie mi przeszkadzaja jak tak leza, niepotrzebnie mi zajmuja miejsce. Przeciez ich do pieca nie wrzuce!!!
                                          Do pieca nie, ale możesz je sprzedać i już nie będą zajmować miejsca, a ty za uzyskane pieniążki możesz kupić głośnik który bardziej odpowiada ci brzmieniowo... Bo wsadzanie ARN-a do zamkniętej to marnowanie jego największej i jedynej zalety-basu.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X