Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z Klonami TotemMite

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z Klonami TotemMite

Witam :cry:
    Mam mały ale dość drażniący problem z moimi Mietkami otóż dziś złożyłem zwrotnice i zamontowałem BR miałem się brać za fornirowanie ale na próbę jeszcze podłączyłem i tu rozczarowanie :twisted: jakość dzwięku o'k ale jakość basu żenująca płytki dudniący i niemiły :?: Myśle że problem leży w porcie BR który na początku ma średnice 43mm a na wylocie 50mm i długości 140mm obudowa 11l. Jak myślicie nie jest on za mały :?:

Druga sprawa to brak wytłumienia ale to dopiero po fornirowaniu i trzecia to kiepski kabel sygnałowy z DVD do Wzmacniacza taki za 7zł oczywiście do wymiany ale na jaki :?:
    Kolumienki były wygrzewane przez miesiąc na samym kondensatorze więc wygrzane.

Po pierwsze to obudowa jest 2 razy wieksza niz w Totemach to co sie dziwisz ze bas jest dudniacy, i niemily pozatym port jest tez dluzszy niz w oryginale, popraw te elementy i w tedy mozesz mowic ze masz klony Totem mite :razz:
    Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Totemy mite maja 5,6L

Skomentuj

Przepraszam ale zapomniałem dodać że to nie tak do końca klony bo kolumna jest na dwóch GDN-ach połączonych szeregowo.

Skomentuj

Też mam te kolumny i też w ok 11l. Ogólnie one ilością basu nie grzeszą. Ja po sobie widzę że u mnie to jest też sprawa przyzwyczajenia i porównania z czymś co ma go sporo. Na ogół puszczam je razem z subwooferem na Tonsilu 20/80/2. Ale powiem szczerze że lubię słuchać tych kolumn i bez suba - ale w zależności też od rodzaju muzyki - nie odczuwam potrzeby załączyć go. Na przykład przy takiej muzyce dance gdzie bas nisko nie schodzi, są wystarczające. Brakuje im trochę dołu, ale nie odczuwa się tego aż tak bardzo. Moim zdaniem wysokiego basu mają sporo, a nawet próbują czasami niżej zejść.
          Tak odsłuchowo na generatorze słychać dość głośno do 55-50Hz - potem znaczny spadek. Oczywiście te niskie słyszałem tylko z br.

Skomentuj

Pogrzeb moze przy wzmacniaczu albo sprobuj innego zrodla, tanie dvd maja to do siebie ze maja podbite nizsze czestotliwosci a wiec jak sie da to w equalizerze wez wszystko na 0 powinno byc lepiej :wink:
            Pozdrawiam!!!

Skomentuj

DVD mam panasonika z 1500zł więc to na pewno odpada a poza tym ich bass był w miarę jak je wygrzewałem bez otworów BR i zwrotnic a teraz jest go więcej ale beznadziejny to mini wierza panasonika na jednej 13 daje lepszy niższy i milszy a co myślicie o BR nie za mały??
              Wzmacniacz to Pioneer A502R 100w przy 4R

Skomentuj

Zamieszczone przez toma085
                ale jakość basu żenująca płytki dudniący i niemiły
                no to cos musiales spieprzyc. ja je mam podmienione z ARN 150 i jezeli chodzi o bas to gra podobnie. tylko brakuje mu "miecha"
                Myśle że problem leży w porcie BR który na początku ma średnice 43mm a na wylocie 50mm i długości 140mm obudowa 11l. Jak myślicie nie jest on za mały
                nie. mi on w ARN 150 dobrze sie spisuje wiec z tym GDNem tez powinno byc OK
                Zamieszczone przez dulin7
                Po pierwsze to obudowa jest 2 razy wieksza niz w Totemach
                to jest raczej jak w STAFF a nie jak w MITE
                zapomniałem dodać że to nie tak do końca klony bo kolumna jest na dwóch GDN-ach połączonych szeregowo
                a to co innego
                a co myślicie o BR nie za mały??
                no to skoro sa 2szt to za maly

Skomentuj

toma085 napisał/a:
                  a co myślicie o BR nie za mały??
                  no to skoro sa 2szt to za maly

No to w takim wypadku jaki BR polecił byś mi dać żeby strojenie było na 50Hz i żeby nie za długi bo obudowa w środku ma tylko 22cm głębokośi.

A co myślisz jak bym powiększył trochę obiętość a pozostał z tym tunelem, bass się nie obniży?

Skomentuj

strojenie obudowy 11l wiekszym tunelem bedzie dosc klopotliwe...

ja mam obecnie te glosniki w sporo wiekszej obudowie i basu jest wystarczajaco duzo. dalbym obudowe min 15 litrow to bas juz sie pojawi. wtedy strojenie chyba tylko tunelem "fi68x220" (niechce mi sie symulowac)

Skomentuj

Ja mam ten sam br kupiony w Polinku.
                      Tylko stroiłem go na 55Hz, bo na 50Hz wg symulacji jest gorsze zejście nawet o 7Hz(f3).
                      Czyli średnica 50 i długość prawie 123.
                      Na obrazku na żółto 16L, fb-55, f3-62,9
                      na czerwono 12L, fb-55, f3-72,3 , Różnica 10Hz

A ja mam tez pytanie którą sie liczy średnice br do strojenia, tą na wlocie(mniejsza śr.) czy tą na wylocie(większa)?
                      Załączone pliki

Skomentuj

ta mniejsza :P

Skomentuj

Ok, będę musiał zrobić poprawkę w moim br bo liczyłem tą większą.
                          Kusi mnie żeby zwiększyć litraż obudowy, ale będzie problem bo mam przegrodę i nie wiem czy dam rade się do niej dostać przez tak małe otwory na głośniki. NIe wiem czy ta gra bedzie warta świeczki.
                          Ale jak widać na tym obrazku wyżej to różnica jest spora przy tych 4 litrach więcej.

[ Dodano: 2008-03-29, 12:46 ]
                          12L, fb-55, f3-72,3
                          20L, fb-55, f3-57,3 różnica 15Hz, a na wykresie nie wygląda to za dużo te 20L
                          Załączone pliki

Skomentuj

No więc właśnie to do jakiej objętości najlepiej by było ją zwiększyć i jaki tunel wtedy zastosować bo jeszcze nie są ofornirowane więc mogę jeszcze po eksperymętować( nie ukrywam że jestem ciemny w tych symulacjach ze strojeniem więc licze na waszą pomoc)

Skomentuj

W totem sttaf jeden taki głośnik jest w 20L :o
                              jak symulowałem w jeszcze większej budzie 30 -35L(2 głośniki) to f3 schodzi nawet do 50Hz.
                              Głośnik ewidentnie nie boi się objętości.

Tylko jedne pytanie symulacja symulacją, ale jak w praktyce się zachowa.
                              Ja na pewno zwiększę obudowę do tych 20L.

Skomentuj

No właśnie przed chwilą zrobiłem mały eksperymęcik i wsadziłem rurę o średnicy 6cm i 20cm długości i było o niebo lepiej niżej mocniej i milej więc jedno jest pewne wymiana BR ale czy pozostać przy 11L czy zwiększyć to nie wiem ale chyba tak tylko do ilu litrów?

Skomentuj

dla jednego w oryginale jak napisane wyzej 5,6litra tunel 30mm x 140mm....
                                  wiec wydaje mi sie ze masz za maly port i do tego za krotki dla dwoch....

[ Dodano: 2008-03-29, 16:38 ]
                                  35x140 dokladnie w oryginale ten tunel

Skomentuj

Ja dzisiaj usunąłem przegrodę i mam go w 20 litrach, mam nadzieje że to nie wpłynie negatywnie na resztę pasma.

Skomentuj

Jamess napisz jak ci się sprawuje w tych 20l i jaki masz port bo chyba i ja wywale tą przegrode(masz jednego gdn-a?)

Skomentuj

dla dwoch daj port 68mm.. dla mnie dla jednego ten oryginalny troche za malo

Skomentuj

Czaruję...