Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z Klonami TotemMite

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja mam 2Gdny w obudowie ok. 20L. Bardzo dużo zależy od strojenia. Ja mam na 55Hz i niżej zbytnio nie widzę sensu. Bez Br(sam otwór) stroi u mnie obudowę na ok. 85Hz I wtedy jest ogromna góra przy 100Hz co naprawdę bardzo słychać w każdej muzyce. Po wstawieniu br podbicie w tej okolicy zdecydowanie cichnie, ale przez br słychać wtedy niższe częstotliwości.
    Wiem że z basem jest teraz trochę lepiej.
    Ja nie mam też zbytnio pamięci do porównywania całego dźwięku, np zmieniałem fazę w wysoko tonowych, dawałem wytłumienie - ale jakoś nie umiałem rozróżnić kiedy jest lepiej. Dzisiaj po tej przeróbce wywaliłem wytłumienie i zostawiłem wysokotonowe w fazie(w przeciw fazie jest dziura w pasmie chyba w okolicy 5kHz wg pomiarów jakiegoś osobnika z innego forum).

Ja mam pokój 12m^2, bardzo obładowany biurkami i meblami(dziele go z bratem). Więc kolumny tak szczerze stoją prawie że na środku pokoju i na dodatek czasami przeszkadzają - więc mam warunki ekstremalne. Gdybym mógł dać kolumny pod ścianami to też by było więcej basu - br mam z przodu.

Skomentuj

ja w 12m2 mam tez totemy ale br z tylu i posluchac sie tego da basu mi nie brakuje do lajtowego sluchania

Skomentuj

No OK to że dam większy BR to już wiem ale czy zwiększać objętość czy nie i jaką długość powinien mieć ten BR żeby to strojenie było jak powinno?

Jamess noi co lepiej w tych 20l czy nie? :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8
          W totem sttaf jeden taki głośnik jest w 20L
          a nie w 12? ;>
          Zamieszczone przez jamess8
          Głośnik ewidentnie nie boi się objętości.
          :lol:
          wsadzilem te glosniki zamiast ARNow do obudowy 23 litry i w niej tonsile mula tak samo jak ARNy :P

ja bym dal 15-20 litrow na 2szt. ale narazie niemam porownania z oryginalna obudowa

Skomentuj

Ok chyba powiększę obudowe do 15L ale jaką długość BR wtedy zostawić najlepiej żeby nie zadługi bo obudowa ma wewnątrz 21cm?

Skomentuj

Czaruję...
            X