Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Cenne rady przy pierwszej konstrukcji DIY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Cenne rady przy pierwszej konstrukcji DIY

Witam,

Chcę się poradzić znających się na konstrukcjach akustycznych DIY. A więc chcę zbudować pierwsze kolumny samemu.Czytałem trochę forum Diyaudio i po długich rozmyslaniach wybrałem juz projekt jednego z kolegów. jest to konstrukcja 3-drożna na przetwornikach. jest to konstrukcj ostatnio ztworzona przez "7Masz"

1. Tonsil GDN 20/80/2
    2. Tonsil GDM 10/80/2
    3. Tonsil GDWK 10/80/7 EX

Jest to konstrukcja juz przetestowana pod która są gotowe zwrotnice. Nie ukrywam że to moja pierwsza konstrukcja i chce uzyskac porady czy dobrze wybrałem. Odnosnie zmian przetworników i zwrotnic nie ma problemu. Pieniądze jakie chcę przeznaczyć na ta konstrukcję to do 350 zł na przetworniki i do 150 zł na zwrotnice.
    Oczekuję cennych rad, porad i pomysłów.
    Pozdrawiam i z góry dzięki.

jankowski_87, a zwrociles uwage ile kosztowaly one kolege 7Masz? ;>
    jezeli niemasz tyle samo to odpusc to narazie

na poczatek zrob sobie w miare tanie monitory lub podlogowki i jak sie troche obsluchasz to zrobisz wtedy cos lepszego. bo te kolumny sa juz troche leciwe i nienajlpesze glosniki sa w nich zastosowane - no moze poza GDNem

Skomentuj

-za mało kasy
      -zły projekt, tzn jak dla mnie mało optymalny ze względu na głośniki :)

Proponowałbym:
      http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
      +
      ew arx 150
      +

Wychodzi własnie 300zł za głośniki + ze 20 -30zł na wysyłkę.
      Musiałbyś umówić się z kimś , np z Irkiem w sprawie zaprojektowania zwrotnicy.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
        -za mało kasy
        -zły projekt, tzn jak dla mnie mało optymalny ze względu na głośniki :)

Proponowałbym:

Mimo, że chyba nie powinienem, zabiorę głos.
        Zawsze w tego typu pytaniach pojawia sie tekst - pogadaj z kimś(dobrze jak już ktoś nakieruje chociaż na Irka) celem stworzenia zwrotnicy. I na tym temat się zamyka...
        Tego typu wypowiedz traktuje jako pobożne życzenia. Bo na forum jakos te konstrukcje sie nie pojawiają. Jak już macie polecać - to polecajcie gotowe konstrukcje - bo większość nie będzie prosiło Irka bo po pierwsze pewnie zostaną zlani, po drugie należy doliczyć czas! i koszty takich projektów.(
        Co do leciwości zestawu z projektu Marka W, zajaranego - nie rozumiem co oznacza leciwość w stereo. Albo głośnik/kolumna jest ok, albo nie. Upływ 2, ale tez i 10 lat nic nie zmienia. Kiedys był ok, teraz jest leciwy ;/ Rozumiem, że pojawiaja się nowsze przetworniki, które maja lepsze parametry itd. Tylko czy te poprzednie powinno sie marginalizować, szczególnie jak nie ma projektów zwrotnic do tego?
        To że przez Takero proponowany jest STX - wiadomo (zawsze jest ;0). :cool:
        Dodatkowo teksty o średnim w tym zestawie nie są do końca chyba obiektywne. (słaby, konieczność ciecia średniaka jak wysokotonowca). Mam, testuje, sporo osób już słuchało. I jest OK! Za to, można mieć zastrzeżenia do wysokiego (to moje odczucia, które nie wszyscy odsłuchujący potwierdzają. Może warto mniej go tłumić, ale to trochę subiektywne - bo zależy od ustawienia w pokoju, samego pokoju i muzyki i pewnie wzmaka(stary miles davis brzmi zajeb...). :mrgreen:

Kończąc - są inne propozycje, gotowe, dostępne na tym forum. I chyba dla większości nowych - warto na nich by sie skupić i polecać.
        Co do kolumn zrobionych teraz przeze mnie - jestem bardzo zadowolony! Wyszło 800 zet - ale jakbym pooszczedzał na kolcach, cokołach, fornirze, bejcach itp mogło wyjść sporo taniej.(ale chyba nie lepiej ;]).
        Pozdrawiam
        7Masz

Skomentuj

ja polemam juz bardzo dobrze znana konstrukcje 2xarn150/arn150+pj... tanio i przyzwoicie :wink: Poztym zwroty sa juz obliczone i pomierzone :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez 7masz
            Tego typu wypowiedz traktuje jako pobożne życzenia. Bo na forum jakos te konstrukcje sie nie pojawiają
            a czy ktos faktycznie zglasza sie z tymi glosnikami do irka?;> nie - chyba tylko MDSy pojada do irka ale to tez za jais czas...
            jezeli chodzi o 2 drogi to przeciez wszystkie tutaj pokazane zwrotnice irka byly na zamowienie forumowiczow wykonane :P

Zamieszczone przez 7masz
            nie rozumiem co oznacza leciwość w stereo
            chodzi tutaj konkretnie o glosniki ktore juz niesa najlepsze ;]

Zamieszczone przez 7masz
            Upływ 2, ale tez i 10 lat nic nie zmienia. Kiedys był ok, teraz jest leciwy
            te glosniki maja gruuuubo ponad 10 lat i obecnie sa juz dosc malo konkurencyjne

pizdzik, z wyjatkiem zwrotnicy... jeszcze :P

Skomentuj

źle mnie zrozumieliście, pieniądze jakie chcę przeznaczyć to : przetworniki do 350zł + zwrotnice do 150 zł + cała reszta ( płyta, fornir, wkręty, lakier itd.) No wiec 800 zł to pieniądze jakie mam do przeznaczenia. Skoro uważacie że ten projekt jest juz leciwy, to oczekuję ze polecicie mi coś Ciekawego i gotowego. bedzie to mój pierwszy projekt i chciałbym coś dobrego odnośnie odsłuchu. Nie ukrywam że interesuje mnie projekt 3 drożny. pokój jaki posiadam to około 22 m2. Muzyki jakiej słucham to ( Soft rock, dance i trochę trance) ale ostatniego bardzo mało.

Skomentuj

Zamieszczone przez 7masz
                Mimo, że chyba nie powinienem, zabiorę głos.
                a mi wyjątkowo nie chciało się odpisywać na kolejnego dłuugiego posta, ale mimo to że właśnie z wracam z zajęć tańca latynoamerykańskiego i umieram odpisze :P

Zamieszczone przez 7masz
                Zawsze w tego typu pytaniach pojawia sie tekst - pogadaj z kimś(dobrze jak już ktoś nakieruje chociaż na Irka) celem stworzenia zwrotnicy. I na tym temat się zamyka...
                Tego typu wypowiedz traktuje jako pobożne życzenia. Bo na forum jakos te konstrukcje sie nie pojawiają. Jak już macie polecać - to polecajcie gotowe konstrukcje - bo większość nie będzie prosiło Irka bo po pierwsze pewnie zostaną zlani, po drugie należy doliczyć czas! i koszty takich projektów.(
                Słuchaj, może zanim wypowiesz się na jakiś temat , szczególnie dotyczący Kogoś, zastanów sie dwa razy, albo w ogóle się nie odzywaj ! Prosiłeś kiedyś kogoś , a w szczególności Irka o zaprojektowanie zwroty ? Sądząc po tym co napisałeś to nie, z tego co pamiętam Irek jeszcze nikomu nie odmówił pomocy, mimo że z tego co wiem to nieraz zgłaszają się do Niego ludzie pragnący złożyć samemu koniecznie wzmaka na tranach, a na tranzystory mówią "te małe kwadratowe jebadełka z takimi metalowymi nóżkami"....

Zamieszczone przez 7masz
                Co do leciwości zestawu z projektu Marka W, zajaranego - nie rozumiem co oznacza leciwość w stereo. Albo głośnik/kolumna jest ok, albo nie. Upływ 2, ale tez i 10 lat nic nie zmienia. Kiedys był ok, teraz jest leciwy ;/ Rozumiem, że pojawiaja się nowsze przetworniki, które maja lepsze parametry itd. Tylko czy te poprzednie powinno sie marginalizować, szczególnie jak nie ma projektów zwrotnic do tego?
                Ta, widać że na forum jesteś od zaledwie paru miesięcy, a Twoje osłuchanie z kolumnami i głośnikami delikatnie mówiąc nie należy do najlepszych i pozostawia wiele do życzenia :) Jeszcze parę lat temu gdy ktoś robił kolumny na arn150 i arv to był już ktoś, pamiętam jak Przemek zrobił suba na SLS 10 napędzanego tda7294 - to był kosmos i burżujstwo po prostu, a gdyby teraz ktoś z czymś takim wyskoczył zostałby pewnie zjechany , pamiętam jak Viper parę lat temu kupił z Danii HDSy i D27 - to było coś, a teraz ? To norma, coś na poziomie ówczesnego zestawu na teslach.
                Gdy MarekW zrobił te kolumny, a było to o ile mnie pamięć nie myli 3 lata to była już klasa średnia wyższa, a teraz stwierdzam że średniak i wysokotonowiec to beznadziejne głośniki, a 20 80 2 też się powoli starzeje, 20 100 3 jest sporo lepszy, a za jeszcze 30zł więcej jest MDS 08 co w mojej opinii stawia kupowanie jakichkolwiek tonsili czy stxów w wymiarze 8 cali za głupotę i bezsensowne działanie.

Zamieszczone przez 7masz
                To że przez Takero proponowany jest STX - wiadomo (zawsze jest ;0). :cool:
                ??

Zamieszczone przez 7masz
                Dodatkowo teksty o średnim w tym zestawie nie są do końca chyba obiektywne. (słaby, konieczność ciecia średniaka jak wysokotonowca). Mam, testuje, sporo osób już słuchało. I jest OK! Za to, można mieć zastrzeżenia do wysokiego (to moje odczucia, które nie wszyscy odsłuchujący potwierdzają. Może warto mniej go tłumić, ale to trochę subiektywne - bo zależy od ustawienia w pokoju, samego pokoju i muzyki i pewnie wzmaka(stary miles davis brzmi zajeb...). :mrgreen:
                Skoro określasz brzmienie tego zestawu pozytywnie to świadczy to tylko o tym że nie mialeś okazji nigdy go z niczym porównywać lub nigdy niczego na jakimś tam poziomie nie słyszałeś.

Myślałeś kiedyś nad tym dlaczego na forum raz na jakiś czas jest nagle boom na jakieś głośniki ?Chodzi mniej więcej o to że ktoś doświadczony i osłuchany lub opiniotwórczy je kupi, powie że są ok, następnie na jego projekcie oprze się jakiś laik który wcześniej słyszał co najwyżej altusy i/lub wieżę sharpa i uzna to za mistrzostwo świata. W sumie nie ma się co mu dziwić , bo nigdy wcześniej niczego lepszego lub nawet porównywalnego nie słyszał, ale też nie do końca powinno się takimi sugestiami kierować i patrzeć na nie przez pryzmat gustów różnego rodzaju i osłuchania.
                Piszesz że te kolumny grają ok, gdybym postawił Ci obok 3way na MDS08,05 i DXie, które wcale dużo drożej by nie ksoztowały nie mógł przestałbyś o nich myśleć, a tonsile w ciągu tygodnia trafiłyby na allegro :)
                To normalne i właśnie dlatego większość z Nas co jakiś czas, zwykle dość często zmienia swoje kolumny, wzmacniacze i reszte systemu audio.
                Tyle.

Skomentuj

Gdy MarekW zrobił te kolumny, a było to o ile mnie pamięć nie myli 3 lata
                  wiecej - moje klony kolumn yoshiego maja juz 6 lat a wtedy te kolumny tez juz byly...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                    Gdy MarekW zrobił te kolumny, a było to o ile mnie pamięć nie myli 3 lata
                    wiecej - moje klony kolumn yoshiego maja juz 6 lat a wtedy te kolumny tez juz byly...
                    Projekt markaW w maju będzie miał 3 lata....

[ Dodano: 2008-04-07, 22:52 ]
                    Słuchaj, może zanim wypowiesz się na jakiś temat , szczególnie dotyczący Kogoś, zastanów sie dwa razy, albo w ogóle się nie odzywaj ! Prosiłeś kiedyś kogoś , a w szczególności Irka o zaprojektowanie zwroty ? Sądząc po tym co napisałeś to nie, z tego co pamiętam Irek jeszcze nikomu nie odmówił pomocy, mimo że z tego co wiem to nieraz zgłaszają się do Niego ludzie pragnący złożyć samemu koniecznie wzmaka na tranach, a na tranzystory mówią "te małe kwadratowe jebadełka z takimi metalowymi nóżkami"....
                    ....
                    Tyle.
                    Dużo napisałeś (też) i pewnie co do większości masz racje.
                    Faktycznie nie spytałem Irka o projekt zwroty do czegoś innego. Może by miał czas. Może by wykonał zwroty. Może by to zajeło pół roku. może... A ja miałem impuls, motywacje, chęć... Wiedząc że sprawa będzie trwała pół roku poszedłbym do sklepu i kupiłbym kolejne gotowe.
                    A tak - zrobiłem klony gotowych, sprawdzonych i chwalonych kolumn i jestem bardzo zadowolony. Pewnie za jakiś czas zrobie coś więcej (choć na razie nie mam motywacji do stereo - za to do kina pewnie szybko coś powstanie).
                    Znajdz mi takich - którzy za pierwszym razem, wcześniej nie mając styczności z DIY prosili kogokowliek o zwroty, robili pudła, do kogoś je wysyłali na pomiary itd. Pierwsze kolumny połowa z forumowiczów robiła na glownikach no-name bez zwroty. Dopiero jak to nie straczało zagłebiali się dalej. (zerknij na watek wykopaliska...).

Co to tego czy nie słuchałem lepszych i doświadczenia - trochę sie mylisz. Ale nie ma co rozwijać przydługiego wątku.
                    Chłopak napisał czego oczekuje - proponuje mu pomóc.
                    7Masz

Skomentuj

Zamieszczone przez 7masz
                      Może by miał czas. Może by wykonał zwroty. Może by to zajeło pół roku. może... A ja miałem impuls, motywacje, chęć... Wiedząc że sprawa będzie trwała pół roku poszedłbym do sklepu i kupiłbym kolejne gotowe.
                      i znów to samo, ehhh, nie chce się powtarzać.

Zamieszczone przez 7masz
                      A tak - zrobiłem klony gotowych, sprawdzonych i chwalonych kolumn i jestem bardzo zadowolony.
                      pocieszaj się dalej :)

Zamieszczone przez 7masz
                      Znajdz mi takich - którzy za pierwszym razem, wcześniej nie mając styczności z DIY prosili kogokowliek o zwroty, robili pudła, do kogoś je wysyłali na pomiary itd. Pierwsze kolumny połowa z forumowiczów robiła na glownikach no-name bez zwroty. Dopiero jak to nie straczało zagłebiali się dalej. (zerknij na watek wykopaliska...).
                      To były nieco inne czasy, 10-12 lat temu kiedy większość z nas jakoś tam nieudlonie zaczynała komputery nie były rozpowszechnione tak jak teraz, o internecie i polskich stronach nt diyaudio nie wspomnę...
                      Teraz każdy, największy nawet laik zadajac pytania na forum przez tydzień dowie się więcej niż my wtedy przez rok.
                      Do tego dochodzi większa dostepność głośników które stają się coraz tańsze itd.
                      A wracając do tematu - tak, znam takie osoby i co z tego ?
                      DIY powoli przestaje polegać na wkładaniu głosnika wyjętego z TV do pudełka po butach, a zaczyna być tańszą i co ważniejsze - lepszą alternatywą dla sprzętu kupionego w sklepie.

Zamieszczone przez 7masz
                      Co to tego czy nie słuchałem lepszych i doświadczenia - trochę sie mylisz.
                      nie sądze, nie wiem jak można powiedzieć że ten wysokotonowiec gra ok, albo że do brzmienia średniaka nie można się przyczepić , to jest nieco jak z arvką która to nigdy, ale przenigdy mi się niepodobała.

Skomentuj

znów to samo, ehhh, nie chce się powtarzać.
                        tia, lamerstwo znowu coś pyta... Może i tak, ale chyba od tego to forum jest. Jak juz się dowiem, obiecuje się nie powtarzać.
                        ....., nie wiem jak można powiedzieć że ten wysokotonowiec gra ok, albo że do brzmienia średniaka nie można się przyczepić , to jest nieco jak z arvką która to nigdy, ale przenigdy mi się niepodobała.
                        Wyżej napisałem ze właśnie do wysokonowca mam pewne zastrzeżenia. O średnicy pisałem że daje rade i tak uważam! To że pewnie może byc lepiej (na pewno może) to nie znaczy ze jest źle. Jest to kwestia kompromisu. Wspomniany zestaw na MDSach i DXsie dalej byłby takim kompromisem (nie mówiąc o proponowanym na wstępie zestawie stxa) . Każdy tu zrobił sprzęt z najwyższej półki? Ty masz sprzęt o jakim marzysz? .... itd.
                        Dalej piszesz że arvka Ci się nie podobała - i tu sęk - każdemu podoba się coś innego. Są sprzęty lepsze i gorsze, to jasne - ale "podobanie się" to akurat pojecie względne bo zależy i od upodobań co do brzmienia/dźwięku i słuchanej muzyki.

Skoro określasz brzmienie tego zestawu pozytywnie to świadczy to tylko o tym że nie mialeś okazji nigdy go z niczym porównywać lub nigdy niczego na jakimś tam poziomie nie słyszałeś.
                        wiem wiem, musze mieć Hi end z założenia i miec świadomość tego. Nie - słuchać, tylko mieć wiedzę co mam. I kable po tysia za metr. Muszę sie w tym względzie poprawić.
                        Nie rozumiem tylko czemu polecasz to co poleciłeś z stxa. (jak sie ma pj późniejszego w rozmowie do Dx? :grin: ). Co to za zmiana w brzmnieniu byłaby między wykorzystanym zestawem tosnila a tymi glosnikami stxa? No chyba, że te kable wymienię i zauważę.

Napisz coś konstruktywnego autorowi postu.
                        Pozdrawiam
                        7Masz

Skomentuj

Zamieszczone przez 7masz
                          Nie rozumiem tylko czemu polecasz to co poleciłeś z stxa.
                          a to dlatego ze te STXy okazaly sie lepsze od tonsila (nieznam opini o GDM)
                          gwarantuje ze PJ bije na glowe wszystkie tonsile (no moze tytanowego nie slyszalem)
                          GDN nawet irek pozytywnie skomentowal w porownaniu wlasnie do GDN 20/80/2

Zamieszczone przez 7masz
                          jak sie ma pj późniejszego w rozmowie do Dx?
                          najtanszy oplacalny glosnik to PJ a pozniej jest tylko DX - niema nic posredniego

Zamieszczone przez 7masz
                          Co to za zmiana w brzmnieniu byłaby między wykorzystanym zestawem tosnila a tymi glosnikami stxa? No chyba, że te kable wymienię i zauważę.
                          7masz, tutaj udwodniles ze naprawde malo slyszales. nawet glosniki konkurencyjne w tej samej klasie cenowej brzmia inaczej. moga miec identyczne parametry a brzmieniem sie roznia...
                          tutaj np wysokotonowki (tonsil i STX) kosztuja tyle samo a PJ jest sporo lepszy

Skomentuj

Zamieszczone przez 7masz
                            tia, lamerstwo znowu coś pyta... Może i tak, ale chyba od tego to forum jest. Jak juz się dowiem, obiecuje się nie powtarzać.
                            chyba masz jakiś kompleks lub lubisz być traktowany protekcjonalnie :)
                            Spójrz na mojego posta wyżej - tam znajdziesz to co chcesz wiedzieć :)

Zamieszczone przez 7masz
                            To że pewnie może byc lepiej (na pewno może) to nie znaczy ze jest źle. Jest to kwestia kompromisu. Wspomniany zestaw na MDSach i DXsie dalej byłby takim kompromisem (nie mówiąc o proponowanym na wstępie zestawie stxa) . Każdy tu zrobił sprzęt z najwyższej półki? Ty masz sprzęt o jakim marzysz? .... itd.
                            kompromis kompromisowi nierówny, szczególnie gdy mówimy o bardzo popularnym kompromisie jakośc/cena :)
                            Tak się składa że Pjtka jest lepsza niż ten tonsil, średniak też, a jak się ostatnio przekonałem również 22 scx wcale nie jest gorszy od 20 80 2 ,a do tego o 30zł tańszy co przy tak małej sumie na głośniki robi już różnicę.
                            Rozumiem że każdy chwali to co ma, ale bez przesady :)
                            Owszem - każda konstrukcja jest jakimś tam kompromisem, zawsze można coś w niej ulepszyć, nie ma czegoś takiego jak sprzęt doskonały, tak samo jak nie ma wzorcowego człowieka, ale nie znaczy to że każda kompromisowa konstrukcja jest dobra i optymalna względem czynnika cena/jakość.

Zamieszczone przez 7masz
                            Dalej piszesz że arvka Ci się nie podobała - i tu sęk - każdemu podoba się coś innego. Są sprzęty lepsze i gorsze, to jasne - ale "podobanie się" to akurat pojecie względne bo zależy i od upodobań co do brzmienia/dźwięku i słuchanej muzyki.
                            tak, masz rację, jednak nie do końca, nie znam osoby która przy porównaniu arv vs dx powiedziałaby że arvka gra gorzej, wbrew pozorom nawet różnego rodzaju nieosłuchane osoby, a nawet typowe dresy wolą jednak to co jest bezapelacyjnie klasowo lepsze.
                            Zaraz ktoś da konstrukcję na sistekach , vk itd i powie że to mistrzostwo świata bo wg Niego to jest wlaśnie ideał brzmienia...

Zamieszczone przez 7masz
                            wiem wiem, musze mieć Hi end z założenia i miec świadomość tego. Nie - słuchać, tylko mieć wiedzę co mam. I kable po tysia za metr. Muszę sie w tym względzie poprawić.
                            Nie rozumiem tylko czemu polecasz to co poleciłeś z stxa. (jak sie ma pj późniejszego w rozmowie do Dx? :grin: ). Co to za zmiana w brzmnieniu byłaby między wykorzystanym zestawem tosnila a tymi glosnikami stxa? No chyba, że te kable wymienię i zauważę.
                            Skończ z tym ciągłym tłumaczeniem sobie tego że nie mogłeś za tą kasę zrobić lepszego zestawu, my wiemy jak jest, teraz Ty sam do tego dojdź, a nie wal tu tekstów o kablach za tysia bo to strasznie pretensjonalne :P

Jak mniemam niewiele miałeś okazję słuchać sprzętu , no ale trudno - każdy kiedyś zaczynał, ale staraj się nie wypowiadać na temat czegoś o czym nie masz pojęcia.
                            Jaka byłaby różnica - diametralna Mniej ostre i jednak mimo wszystkodetaliczniejsze wysokie, średnia o niebo lepsza - choćby dzięki niższemu cięciu średniaka i twardszy , bardziej rockowy i mniej mulący dół.

Zamieszczone przez 7masz
                            Napisz coś konstruktywnego autorowi postu.
                            ja to robie cały czas- piszę choćby o brzmieniu zestawów które można za określoną kwotę złożyć , a Ty ?

Zamieszczone przez Pawel S.
                            gwarantuje ze PJ bije na glowe wszystkie tonsile (no moze tytanowego nie slyszalem)
                            nie wiem czy jest ostrzejsza kopułka od tytanowca :)

Skomentuj

Jak mniemam niewiele miałeś okazję słuchać sprzętu , no ale trudno - każdy kiedyś zaczynał, ale staraj się nie wypowiadać na temat czegoś o czym nie masz pojęcia.
                              Czuje, że jestem pretensjonalny i zachowuję się protekcjonalnie ;]
                              Dodatkowo niewiele miałem okazji słuchać sprzętu i nie mam pojęcia w temacie, choć kończyłem szkoły muzyczne.
                              piszę choćby o brzmieniu zestawów które można za określoną kwotę złożyć , a Ty ?
                              A ja napisałem tylko, żebyście nie odsyłali człowieka, który ma zamiar robić pierwsze kolumny, do zestawu który nie istnieje. Napiszcie alternatywę - gotową. Można dodać drugą opcję - coś do zastanowienia się nad projektem, który co prawda nie ma gotowej zwrotki, ale dobrze rokuje :razz:
                              Ja przecież faktycznie nie pomogę - bo w temacie diy jestem max początkujący.
                              Cała ta gadanina wynikła z tego, że z boku - dla kogoś początkującego właśnie - rady kierujące na wirtualne projekty są olewactwem.
                              I zamiast wyszydzać - moderatorzy powinni nakierować na takie projekty, przy których kompromis "jakość/cena/ łatwość wykonania/opis konstrukcji" jest najlepszy. (I tu doceniam Pawła S. który wychodzi przed szereg i robi tutoriala).
                              Jankowski_87 napisał przecież ile ma kasy, jaki ma pokój odsłuchowy, jaka muzykę słucha, i że 3drożny).
                              Nic, tylko pomóc.

Skomentuj

Zamieszczone przez 7masz
                                I zamiast wyszydzać - moderatorzy powinni nakierować na takie projekty, przy których kompromis "jakość/cena/ łatwość wykonania/opis konstrukcji" jest najlepszy.
                                Proponowałbym:
                                http://www.stx.pl/index.p...&vItemDB=itemdb
                                +
                                ew arx 150
                                +

Skomentuj

n_omyzs :
                                  ;0 niezły post ułatwiający podjąć decyzje o zakupie towaru ze stopki :idea: Rozumiem, też, że pomożesz w zaprojektowaniu zwrotki - coby ten stosunek ceny/jakości/prostoty wykonania był jako-taki ;]

Skomentuj

7masz, jesli chodzi o zaprojektowanie zwrotki w symulatorze to nie jest problem, ale jesli chodzi o "prawdziwy" projekt zwrotki to musisz do kogos ze sprzetem pomiarowym te glosniki wyslac i tu klaniaja sie bardziej doswiadczeni uzytkownicy.. yoshi, irek, borys... itd

Skomentuj

Czaruję...
                                    X