Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wyjście na wzmacniacz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wyjście na wzmacniacz

W radyjku nie mam wyjścia niskopoziomowego, można zrobić zamiast tego dzielnik napięcia na rezystorach podłączony do wyjścia wysokopoziomowego? Tak jak się to robi do np paneli do subów?

http://www.allegro.pl/item344700514_...a_jakosc_.html

Skomentuj

A to widziałem, ale taki dzielnik napięcia kosztuje dokładnie 100x mniej :) Wiec można czy nie?

Skomentuj

no nie wiem. jakbyś chciał to mam taki adapter RCA na zbyciu. jak coś to PW

Skomentuj

28 zł to nie majątek, jak ma Ci to później buczeć, szumieć, harczeć i nie wiadomo co jeszcze to lepiej zaciśnij pasa

Skomentuj

tak, mozesz cos takiego wykonac. jednak ja bym wolal wlasnie taki adapter kupic albo wyprowadzic wyjscie niskopoziomowe z radia. wystarczy ze podepniesz sie pod samo wejscie koncowki mocy i bedziesz mial caly sygnal niskopoziomowy

Skomentuj

Teraz można za grosze kupić radio z wyjściem RCA.

Skomentuj

albo ten adapter RCA jak sądzisz co wyjdzie taniej ?

Skomentuj

Spoko, bedzie adapter :)

Skomentuj

Oczywiście, że można :)

Dwa rezystory spięte w szereg, jeden koniec do masy, drugi do wyjścia i z pomiędzy bierzemy sygnał niskopoziomowy. Od stosunku rezystorów będzie zależał jego poziom. Można dodatkowo dać kondensatory na wejściu i/lub wyjściu w celu odcięcia składowej stałej.

Można dodać potencjometr w celu regulacji.

Nie ma chyba nic tańszego :)

Skomentuj

Zamieszczone przez student-85
                      Nie ma chyba nic tańszego
                      2 kableki + 2 gniazda RCA i wyprowadzenie sygnalu z wnetrza radia :P

Skomentuj

Jesli wchodzi w gre nowy wzmacniacz polecam uzywane kenwoody - swego czasu wiekszosc miala wejscia wysoko poziomowe

Skomentuj

Mam juz adapter, przygotowuje się do montażu systemu w autku...
                          Nie wiem czy dobrze myśle, do wzmacniacza ciągnąć sygnał wysokiego poziomu i zaraz przez wzmakiem dać adapter, czy odwrotnie?

Skomentuj

gdzie ci wygodnie. jak masz instalacje w samochodzie na tylne glosniki to pociagnij kable z tylu i tam daj adapter

Skomentuj

Ale biorąc pod uwagę zakłucenia? Łatwiej je złapią chyba kable sygnałowe niż głośnikowe?

I jeszcze jedno, montaż wzmacniacza pod fotelem? Bagażnik mam już ładne zawalony zapas (bo w miejscu na koło jest LPG), skrzynia itp, poza tym mniej kabli wychodzi głośnikowych, a przede wszystkim zasilających, tak samo mniejsza ekspozycja sprzętu... Można tak?:)

Skomentuj

Jak ci sie zmiesci pod fotelem to go tam zamontuj.
                                Tylko zrob tak, zeby go nie bylo widac i zeby jak ktos usiadzie z tylu go nie kopal. Moze go zabuduj od strony pasazera jakims malym panelem z mdf. Pamietaj zeby kable byly po bokach i zebys mial dostep do regulacji.
                                Montowalem juz tak wzmacniacz do glosnikow przednich w hondzie. Jakas mala alpinka i podtawowy dls.
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Pod fotelem pasażera - akumulator mam po prawej. Regulacja od przodu a kable od tyłu będą się rozchodzić do prawego progu, tunelu środkowego i lewego progu.

Co do przewodów, 10mmkw kosztuje 6zł za metr i jest tylko w jednym kolorze, znalazłem na allegro 5,5mmkw w 2 kolorach w cenie 2,2zł/m. Przekrój pasuje do podłączenia suba i głośników, a do zasilania chciałem zrobić plecionke z 2 takich - 11mkw wychodzi a potrzebne tylko 1,5-2m, jest więc odpowiednio, tylko czy dozwolona jest taka plecionka?
                                  Wzmacniacz ma 2 bezpieczniki 25A, na kablu (wg poradnika Nazar'a) dałbym 40A.

Skomentuj

a jakie masz radio
                                    do mojego soniacza dorobiłem rca bez problemu

Skomentuj

Temat już skończony, adapter daje rade :cool:

Skomentuj

Czaruję...
                                      X