W radyjku nie mam wyjścia niskopoziomowego, można zrobić zamiast tego dzielnik napięcia na rezystorach podłączony do wyjścia wysokopoziomowego? Tak jak się to robi do np paneli do subów?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wyjście na wzmacniacz
Collapse
X
-
Oczywiście, że można :)
Dwa rezystory spięte w szereg, jeden koniec do masy, drugi do wyjścia i z pomiędzy bierzemy sygnał niskopoziomowy. Od stosunku rezystorów będzie zależał jego poziom. Można dodatkowo dać kondensatory na wejściu i/lub wyjściu w celu odcięcia składowej stałej.
Można dodać potencjometr w celu regulacji.
Nie ma chyba nic tańszego :)
Skomentuj
-
Ale biorąc pod uwagę zakłucenia? Łatwiej je złapią chyba kable sygnałowe niż głośnikowe?
I jeszcze jedno, montaż wzmacniacza pod fotelem? Bagażnik mam już ładne zawalony zapas (bo w miejscu na koło jest LPG), skrzynia itp, poza tym mniej kabli wychodzi głośnikowych, a przede wszystkim zasilających, tak samo mniejsza ekspozycja sprzętu... Można tak?:)
Skomentuj
-
Jak ci sie zmiesci pod fotelem to go tam zamontuj.
Tylko zrob tak, zeby go nie bylo widac i zeby jak ktos usiadzie z tylu go nie kopal. Moze go zabuduj od strony pasazera jakims malym panelem z mdf. Pamietaj zeby kable byly po bokach i zebys mial dostep do regulacji.
Montowalem juz tak wzmacniacz do glosnikow przednich w hondzie. Jakas mala alpinka i podtawowy dls.Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Pod fotelem pasażera - akumulator mam po prawej. Regulacja od przodu a kable od tyłu będą się rozchodzić do prawego progu, tunelu środkowego i lewego progu.
Co do przewodów, 10mmkw kosztuje 6zł za metr i jest tylko w jednym kolorze, znalazłem na allegro 5,5mmkw w 2 kolorach w cenie 2,2zł/m. Przekrój pasuje do podłączenia suba i głośników, a do zasilania chciałem zrobić plecionke z 2 takich - 11mkw wychodzi a potrzebne tylko 1,5-2m, jest więc odpowiednio, tylko czy dozwolona jest taka plecionka?
Wzmacniacz ma 2 bezpieczniki 25A, na kablu (wg poradnika Nazar'a) dałbym 40A.
Skomentuj
Skomentuj