Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer - co wybrac?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer - co wybrac?

Witam,
    Mam problem z wyborem subwoofera do samochodu. Głośnik będzie pracował z Audisonem SRx 3.1 (250W/4 O). Interesuje mnie max. 30cm i cena to 1500zł (ze skrzynią). Nie oczekuję buczenia i ogromnego "łup-łup" :lol: bardziej zależy mi na dynamice i jakości w całym zakresie. Muzyka to praktycznie wszystko z wyłączeniem techno i hh.
    Rozglądałem się za:
    Infinity Perfect 12VQ
    JL Audio 12w3v2
    JL Audio 12w6v2
    Ale liczę na wasze propozycje... :smile:
    Co polecacie?
    Pozdrawiam

Jakie auto?
    Jaki system przedni i jak z jego montazem (panele na tapicerce czy glosnik pod tapicerka na dystansie)?
    Przedstawione glosniki jak najbardziej godne polecenia, ale pod takim wzmacniaczem beda sie marnowac.
    Masz bardzo duzy budzet na glosnik, ale co z tego skoro wzmacniacz sredniej klasy.
    Jak dowiemy sie o reszcie sprzetu, to pomyslimy nad dalsza droga ewolucji Twojego systemu:)
    Pozdrawiam

Skomentuj

Samochód: Mercedes 450SL z '78 (cabrio)
      Jednostka sterująca: Pioneer DEH-88RS II
      Głośniki: Hertz HSK 163, woofery i modwoofery na dystansach pod tapicerką
      Wzmak: Audison SRx 3.1
      Całe okablowanie Dietz PRO, wygłuszenie Dynamat Xtreme

[ Dodano: 2008-05-01, 19:13 ]
      Pomyślałem jeszcze o JL Audio JL Audio 10w3v2. Ma mniejsze wymagania co do mocy wzmacniacza, więc może to byłoby rozwiązanie?:)
      A o Infinity słyszałem, że 250W spokojnie wystarczy, podobno z czasem ładnie się "rozkręca".:)

Skomentuj

Co prawda trzeba by posluchac Twojego auta, zeby stwierdzic jak to gra... ale montowanie sredniotowonych pod tapicerka to niezbyt trafione rozwiazanie. Przy 3way woofery moglyby grac pod tapi, ale sredniaki dobrze by bylo wyciagnac. Zreszta wooferki przy stabilniejszym montazu na tapicerce tez lepiej zagraja.
        Radyjko spoko:)
        Masz duzo kasy na suba ale gdzie indziej bym ja rozlokowal. Zastanawiales sie gdzie zamontujesz subwoofer? z bagaznika cabrio moze byc ciezko.
        Majac zestaw 3drozny skupilbym sie na jego montazu oraz zestrojeniu (nie fabryczne zwrotki tylko na pomiarach). Sam wzmacniacz to nie najwyzsza liga. Mozna by znalezc jakas dobra oldschoolowa dwukanalowke na przedni system w tej cenie, zestroic, zamontowac. I jesli niemasz aspiracji do bardzo mocnego basu i trzesienia okolica, to przedni system powinien zaspokoic Twoje pragnienie

Skomentuj

A więc:
          Źle napisłem z midem... Mid jest zamontowany w konsoli w miejscach fabrycznych, ale na dystansach, żeby miał przestrzeń. Założenie tego systemu było takie, żeby jak najmniej ingerowac we wnętrze i zagrac możliwie dobrze. Subwoofer idzie do bagażnika, tylko jeszcze nie wiem w jaką skrzynię, a to w sumie zależy od suba.
          Ale co do wzmacniacza nie mogę się zgodzic (chyba, że miałeś na myśli stary model, ja mam 2007, SRx 3.1.:) Choc cena na to nie wskazuje to proponuje posłuchac jak gra, nie jest to średnia liga...:) W strojenie szczerze mówiąc nie będę się bawił, ponieważ w cabrio nie uzyskam tak dobrych efektów jak z dachem. A sub musi byc właśnie ze względu na otwarty dach, przynajmniej ja tak uważam.:)
          Nie mam aspiracji do super grania w tym samochodzie, więc uważam, że to co już zamontowałem jest jak najbardziej na miejscu.

A co do suba, co myślicie o: Rockford Fosgate P2D212?

Skomentuj

Zapomnialem napisac za 1 razem - gratki z fajnego auta
            Fakt faktem, nie zauwazylem ze to nowy SRX, i nie sluchalem go:) ale juz seria LRX zrobila duze postepy wiec mozliwe ze SRX tez, nie bede sie sprzeczac
            Tak czy siak, raczej bym nie ladowal tyle kasy w suba i zainteresowal sie na Twoim miejscu RE Audio SR12, cos kolo 700zl + skrzynia. A SRX na kanale mono jest stabilny do 2ohm? wtedy wersje 2x4ohm.
            Sub przy otwartym dachu? czyli raczej malo wspolnego z graniem na scenie tylko nawalaniu?:)
            Bylo auto Cabrio ktore wojowalo w MP SoundOFF i rownie dobrze mozna zrobic tam audio.

Skomentuj

Zamieszczone przez robaku23
              JL Audio 12w6v2
              2 takie glosniki (lub 13") maja w democarze koszalnskiego almaru. powiem tylko tyle ze robi to wrazenie... na niewiele wiedzacych zwiedzajacych targi. troche za wolne no i taka moc to dla nich za malo. spalili jednego wlasnie za slabym wzmacniaczem :twisted:

Skomentuj

Dzięki.:) Samochód kupiłem, rozebrałem do śrubki i teraz kończę składac.:) Lekki tuning, również silnika i car audio delikatne też zrobiłem. Czyli typowo do zabawy.:)
                No moim zdaniem Audison ogólnie poszedł mocno do przodu. Według producenta to jest stabilny nawet przy 4 omach, ale nie wiem jak to się ma w praktyce...
                No oczywiście, widziałem wiele cabrio z car audio na niesamowitym poziomie, ale nie mam ambicji stworzenia czegoś spektakularnego.
                A jak z dynamiką w tym RE Audio? Słucham dużo rocka, więc da radę?

Skomentuj

Sluchalem pare razy REaudio pod roznymi piecami. Wg mnie bardzo fajny sub. I dynamika, i zejscie i fajna cena. Oczywiscie nie idealny ale bdb w tej kwocie.
                  http://www.audison.eu/index_main.php?Section=SRX3
                  Wg tej tabelii jest stabilny do 2ohm na kanale mono. Jak dasz RE audio pod 400rms to powinno byc ciekawie. Ja co prawda sluchalem 10cali, ale z pewnego zrodla wiem ze 12 tez daje spokojnie rade.
                  Inna kwestia pozostaje... czy to akurat trafi w Twoje wymagania. Mozna doradzic jak najlepiej z wlasnej strony, ale nigdy do konca nie wiadomo co oczekuje ten po drugiej stronie klawiatury:)

Skomentuj

No tak, źle spojrzałem...:) Tylko u mnie będzie pomykał na 350W, a nie 380. 3-way mam podpięte pod 95W i tak zostawiam raczej...
                    No oczywiście, dlatego najchętniej bym go posłuchał, ale widzę że z dystrybucją RE Audio kiepsko w Polsce... Albo źle szukam...

Skomentuj

http://www.essa.com.pl/oferta/index....=2,230&kid=230
                      looknij czy gdzies w okolicy niema dystrybutora.

Skomentuj

Nie ma... Muszę popytac, czy ktoś w okolicy go nie ma, posłuchałbym zamontowany.:) Teraz jeszcze muszę poszukac kogoś kto mi porządną skrzynkę zrobi... Pod ten głośnik to chyba zamkniętą będzie trzeba, prawda?

Skomentuj

W takiej sluchalem, nie wiem czy sie nadaje do BR.

Skomentuj

Byłem dzisiaj u znajomego na odsłuchu i chyba zdecyduję się na Infinity Kappa 122.7w w zamkniętej skrzyni. Gra całkiem przyjemnie i powinien równie ładnie grac z Audisonem.:)
                            Co o tym myślicie?

Skomentuj

Sluchales, podobalo sie... rob jak chcesz.
                              Ale po co ten watek?...

Skomentuj

Słuchałem, podobało się...
                                A wątek, bo może ktoś napisze: "Nie kupuj, posłuchaj jeszcze X albo Y, gra lepiej, a taniej."
                                Po prostu pytam osoby z jak myślę większym doświadczeniem, które mogą coś doradzic.:)

Skomentuj

Tego co sluchales to nie sluchalem. Ale uznanie wzbudza glownie seria Kappa Perfect.
                                  Caly czas polecam RE Audio. Jesli jednak ten sub Ci pasowal, i nie potrzebujesz nic lepszego to smialo.

Skomentuj

No i kolejna zmiana, mam nadzieję że wyjdzie mi na dobre...
                                    Mam okazję kupic Rainbow SW 300E Vanadium za nieduże pieniądze, a czytałem i słyszałem o nim tyle dobrego, że jestem w 99% zdecydowany. Więc mam tylko pytanie odnośnie impendancji. Jeśli mój wzmak jest stabilny przy 2Ohm to mogę go spiąc z tym subem który ma 2x3Ohm?

Skomentuj

No tak nie do konca. Zawsze moze spiac do 6ohm, ale w druga strone to jest 1,5ohm. Audisony raczej slyna z tego, ze potrafia wytrzymac nizsze obciazenia... ale jesli w papierach cisza to lepiej tak nie kombinowac.
                                      Co do suba to ciekawy wybor:)

Skomentuj

Stabilność jest do 2Omh, czyli nie mogę podpiąć tego suba? Spróbować nie zaszkodzi, zabezpieczenie we wzmaku jest przeciwko zbyt niskiej impendancji. A co masz na myśli pisząc ciekawy? Słuchałeś go?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X