Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

PIONEER DEH 4000UB i subwoofer

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

PIONEER DEH 4000UB i subwoofer

Witam

Jestem tu nowy więc przy okazji witam wszystkich forumowiczów.
    Nabyłem radio Pioneer DEH 4000UB

Chciałbym przytoczyć część opisu ze strony do której podałem link:

Radioodtwarzacz dysponuje regulacją natężenia dźwięku w danej części samochodu, 3 pasmowym korektorem paramtrycznym oraz bezpośrednim napędem subwoofera - Direct Sub Drive. Funkcja ta oferuje 2 x 45 Watt + 1 x 70 Watt. Radioodtwarzacz wysposażone w SLA czyli regulator poziomu źródła jednak największym atutem DEH-4000UB są filtry dolno/górno przepustowe dzięki, którym dopasujesz dźwięk do własnych potrzeb.
    Czy to oznacza że mogę podłączyć subwofer bez dodatkowego wzmacniacza i filtra?
    Nie chodzi mi o coś dużego, jakieś 200mm w 15-20litrach.

Prosze o odpowiedź bo nie wiem czy inwestować w 4x6'' z tyłu w seryjnych trzeszczących miejscach czy dać subwoofer.
    Nie jestem jakimś maniakiem dzwięku co widać po radiu, lubię posłuchać poprostu poprawnie grającej muzyki.

Pozdrawiam

Zamieszczone przez TonyMontana
    Czy to oznacza że mogę podłączyć subwofer bez dodatkowego wzmacniacza i filtra?
    tak. radio ma wbudowane aktywne filtry gornoprzepustowe na przednie kanaly i dolnoprzepustowe na tylne kanay. i wlasnie pod tylne kanaly mozesz podlaczyc subwoofer. jednak niebedize to
    Zamieszczone przez TonyMontana
    2 x 45 Watt + 1 x 70 Watt.
    ale skromne 2x20-25W bez mozliwosci mostkowania.
    osobiscie pod radio polecilbym tylko jednego suba - tonsilowskiego sub-sat 1.1
    2 glosniki 13cm o mocy 40W - nawet niezle to gra pod radiem

Skomentuj

Dziękuję za odpowiedź.

Zamieszczone przez Pawel S.
      osobiscie pod radio polecilbym tylko jednego suba - tonsilowskiego sub-sat 1.1
      Możesz podać jakiegoś linka (jeśli jest) do tego suba albo do samego głośnika?

Na przód bedę musiał dać jakieś dwudrożne 100mm bo takie mam seryjne miejsca.

Skomentuj

http://www.allegro.pl/item358074280_...0_nr_d785.html cos takiego. sporo tego jest na allegro tylko trzeba poczekac. spokojnie 100zl mozeszza to dac
        sa chyba 2 wersje tego + wiekszy brat na 8" glosnikach

Skomentuj

podepnę sie pod temat bo pytanie dotyczy tego właśnie radyjka...

w CarAudio jestem zielony stad pytam:

Czy skoro radyjko ma 4 x 50W + wyjście na wzmacniacz (T lub SW) to mogę podłączyć 2 pary głośników (przód i tył) plus dodatkowo subwoofer pod osobnym wzmacniaczem jednokanałowym? Z opisu radia wynika ze będę mógł sterować owym subem "osobno"...mam rację?

pozdrawiam

Skomentuj

micsta1, jeśli masz dodatkowe wyjście na suba to musi być w radiu możliwość sterowania nim osobno :)

Skomentuj

Zamieszczone przez micsta1
              mam rację?
              tak
              skoro radyjko ma 4 x 50W
              tylko ze ono tyle niema :P

Skomentuj

aa no na tyle zielony to ja nie jestem i wiem ze tyle nie ma

pociagne jeszcze skoro juz zaczalem.
                Otoz na bazie tego radia mam zamiar calkowicie zmienic audio w moim Mitsu Carisma 2001r.

tak przod jak i tyl to 16,5cm. Wszystko oczywiscie FABRYCZNE.
                Moge liczyc na jakies Wasze jak najbardziej SUBIEKTYWNE porady odnosnie firmy, moze nawet konkretnych modeli glosnikow, czy sytem separowany czy nie... powiedzmy do 600zl razem(na same przetworniki)

Jako sub chcialbym cos rozsadnych rozmiarow bo jednak lubie sluchac muzyki w srodku samochodu, a nie na zewnatrz... moze cos takiego?

http://www.allegro.pl/item355664722_...b210a_new.html

pozdrawiam!

Skomentuj

o tym blaupunkcie zapomnij! jak chceszmalego suba to zamow MDS08 - czytaj AUDIOCOMPONENTS w off topic
                  te 600zl to na 2 zestawy? a moze by tak jeden lepszy na przod? roznica bylaby juz znaczna

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                    te 600zl to na 2 zestawy? a moze by tak jeden lepszy na przod? roznica bylaby juz znaczna
                    ja bym coś innego zaproponował - dobry zestaw na przód + coś typu tesle arx samochodowe na tył - żeby w razie czego pasażerowie tam siedzący mogli mimo wszystko coś słyszeć - z doświadczenia wiem że to najlepszy kompromis :)

Skomentuj

Ok. to bardziej bym sie przychylał do propozycji takero...przy jednym tylko zestawie z przodu auta jestem prawie pewien ze ucierpi pasażer z tylu.

wybór na przód to HELIX Dark Blue 62.1 .

Te ARXy dość istotnie różnią sie mocą od Helixow...chyba raczej coś zbliżone mocą powinno być , tak dla równowagi prawda?

Na allegro znalazłem coś takiego:
                      http://allegro.pl/item359396870_alpi..._gwar24m_.html

lub

http://allegro.pl/item360836102_jbl_...nie_sklep.html

jakoś bardziej mnie te JBL przekonują... co myślicie?

Skomentuj

szczerze - weź ARXy i mocą się nie przejmuj, ani te JBLe , ani Alpinki lepsze nie będą, szczególnie beznadziejne są w nich narzucające się wysokie tony - o klasę gorsze niż z ARVki...

Skomentuj

piszesz o tym modelu?

http://astronik.home.pl/cgibin/shop?...4&sid=15912d6c

wiesz mi nie zależy na mocy tylko dlatego żeby była:) Chodzi mi o to czy czasem przy 2 razy mniejszej mocy nie będą grały głośniej od Helixow... swoja droga cena tych ARXow pozwala mi na przemyślenie kwestii przedniego zestawu...bo mogę sobie w tym momencie pozwolić na klasę wyżej od tych helixow w cenie do 500zl;] Pytanie czy warto

Skomentuj

tak, właśnie o tym.

Pytanie czy warto
                            jasne że warto :)

Skomentuj

wiec moze cos takiego ze stajni MONACOR'a

http://www.allegro.pl/item355083938_..._high_end.html

lub

http://www.allegro.pl/item355666198_...dio_szcze.html

albo tez

http://www.allegro.pl/item355590687_...ka_gratis.html

Skomentuj

zdecydownaie carpower mimo ze nawet ich nie slyszalem...
                                moznaby sie jeszcze pobawic w skladanie zestawu ale to wymaga wiedzy i sprzetu pomiarowego oraz sporej ilosci czasu na zabawy

Skomentuj

o! nawet taniej niż na allegro;] a niby kolo prezent daje w postaci kabla :lol:

http://www.trimaudio.pl/index.php?a=...=2&kt=2&id=527

no to wybór padł. Do tego wrzucę te ARXy do tylu i się zobaczy. Teraz tylko trzeba znaleźć jakiegoś niedrogiego "majstra" co mi to założy :mrgreen: bo ja bym nie miał serca rozbierać z bebechów mojego autka. A! no i wszędzie trąbią ze przydałoby się kable powymieniać, wygłuszyć itd... zobaczymy.

pozdro i dzięki za pomoc!

[ Dodano: 2008-05-11, 22:13 ]
                                  albo wpadł mi do głowy jeszcze inny pomysł.
                                  Jakbym do tylu zamiast tych ARX wrzucił tylko midbassy? w końcu tweetery będą z przodu pod szyba i wydaje mi sie ze takie usytuowanie wystarczy aby nagłośnić wysokimi cały pojazd... co o tym sądzisz?

Bo widzisz nie daje mi spokoju ta moc ARXow. Radio ma 22rms a one 25rms. Carpower maja 65Wrms. boję się że te ARXy będą ryczeć kiedy przód będzie sobie lekko gral.

Skomentuj

Bo widzisz nie daje mi spokoju ta moc ARXow. Radio ma 22rms a one 25rms. Carpower maja 65Wrms. boję się że te ARXy będą ryczeć kiedy przód będzie sobie lekko gral.
                                    a wiesz co to jest fader w radiu ? ;]

Poczytaj lepiej http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=5722 :)

Skomentuj

micsta1, niewiem w czym widzisz problem? przeciez jak glosno one zagraja zlezy od ich efektywnosci a nie od mocy. jezeli podlaczysz oba zestawy pod radio to nic sie nie stanie

a podlaczenie z tylu tylko woofera jest glupie jak montaz 2 par glosnikow w malym samochodzie. przeciez to sie sprawdza tylko i wylacznie przy bardzo cichym sluchaniu. jak masz glosniej to juz w calym samochodzie slychac - przeciez niemasz syreny czy warczyburga :P

Skomentuj

Możecie polecic jakiś głośnik niskotonowy do 20cm, w skrzyni do 20L i w cenie do 150-200zł?
                                        Skrzynia może być mniejsza ponieważ zależy mi na każdym litrze w Swifcie.

Ps. radio nabyte. Przyjemne w obsłudze, obawiałem się joysticka ale jest dobrze rozwiązane.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X