Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MDS06+Vifa DX25 do auta.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

MDS06+Vifa DX25 do auta.

Witam wszystkich.
    Mam zamiar zmienic swoje audio w samochodzie i wpadłem na pomysł aby zamiat montowac jakiś gotowy system może lepiej by było opracowac jakiś system samemu...
    Na niskie tony chciałbym dac MDS06 (ewentualnie MDS05) a na wysokie tony Vife DX25 (ponieważ już mam DX'y), ktora idealnie pasuje w fabryczne miejsce montazowe na desce rozdzielczej.
    Pozostaje jedynie problem zwrotnicy...
    Byc może kolega Irek by mi pomogł...
    Auto w jakim bedzie to grało to VW polo classic.
    System bedzie zasilany wzmacniaczem XETEC GRAVITY.
    Muzyka jakiej słucham to przeważnie dance,pop,hip-hop oraz inne gatunki muzyki popularnej.
    Co sądzicie o mojej koncepcji..?
    Jeżeli jest zła to może jakieś sugestje co do tego jaki system byłby odpowiedni...
    Dziekuje za wszelką pomoc.

Zamieszczone przez mariuszb
    Byc może kolega Irek by mi pomogł...
    niestety sprawa zwroty w wozie to nie to samo co zwrota w domu ...
    Najlepiej jest kupić radio z aktywnymi zwrotami :)
    Jeśli nie to zostaje zwrotka przestrajalna - pasywna i długie godziny słuchania :)

Skomentuj

Co do radia to chciałbym zakupic Alpine CDA-7998R ale cieżko ją dostac...
      A czy ta konfiguracja by sie sprawdziła czy lepiej kupic jakiś gotowy system..?
      Choc w gotowych systemach zwrotnice pozostawiają wiele do życzenia...

Skomentuj

mariuszb, dobrze kombinujesz ale nie bierzesz pod uwage jednej rzeczy. glosnik wysokotonowy musi grac w strone sluchasza. tak wiec zabudowa 104mm glosnika w podszybiu lub w slupki wyglada conajmniej smiesznie...
        gdybym mial czas to bym chetnie sie pobawil z tworzeniem wlasnie takiego nowego zestawu z dobrych glosnikow dostepnych w AC. np tani peerless za 24E + jakas kopolka neodymowa do zabudowy...

Skomentuj

Pawel S., jak się już nieraz przekonałem głośniki w podszybiu potrafią też dobrze zagrać.

Skomentuj

takero, wysokotonowe?

Skomentuj

tak,, ale to też pewnie w dużej mierze kwestią dobrania zamontowania głośnika do kąta szyby itd.
              Zresztą w kolumnach dookólnych wysokotonowiec też promieniuje w np stożek.

Skomentuj

no faktycznie. ale trzeba by pokombinowac...

Skomentuj

takero, zgodzę się. U mnie zarówno w T3 jak i w Kangoo podszybie jest bardzo przyjaznym akustycznie miejscem. Zwłaszcza w T3, choć siedzą tam teraz tanie Audaxy, to gra całkiem przyjemnie. Już się nie mogę doczekać aż włożę tam coś lepszego :)

Skomentuj

Kiedyś miałem system infinity zamontowany w oplu corsie w taki sposób że tweetery były zamontowane w osłonkach lusterek oczywiście nakierowane na słuchacza.
                    Wysokie tony były piskliwe nie mówiąc już o jakiejkolwiek scenie dzwiękowej.
                    Poprostu dzwięk był "przyklejony" do głośników.
                    Później zmieniłem samochód właśnie na polo i ten sam system z tweeterem umieszczonym na podszybiu zagrał o wiele lepiej.
                    Dzwięk stał się bardziej przejżysty, mniej piskliwy,o wiele bardziej przyjemny w słuchaniu.
                    Pojawiła się scena i głębia (oczywiście nie mówie tutaj o dzwięku na miarę HI-endu bo to klasa budżetowa ale ten sam system zagrał o wiele lepiej z tweeterami na podszybiu, przynajmniej jak dla mnie).
                    A co do DX-a to w polo jest sporo miejsca w fabrycznym miejscu przewidzianym na tweeter także spokojnie można pobawic się z nakierowaniem tweetera a maskownica i tak zakryje wszystko.
                    Tylko muszę ją trochę przerobic aby była "przezroczysta" akustycznie...

Skomentuj

Tylko muszę ją trochę przerobić aby była "przezroczysta" akustycznie...
                      Koniecznie! Fabryczne maskownice są straszna zasłona dla dźwięku. Dla producentów ważniejszy jest brak kurzu na głośniku niż dźwięk. Przeraziłem sie jak usłyszałem różnicę w brzmieniu nawet na słabych fabrycznych głośnikach w Audi 80, B4 po zdjęciu maskownic.

Skomentuj

Prawda, w lagunie to w maskownicy siedzi materiał przypominający niemalże filc

Skomentuj

mariuszb, jakie to polo?

Skomentuj

Polo Classic z 98r
                            Jak będę miał chwilę to zrobie foty miejsc montażowych na tweetery i wkleje.

[ Dodano: 2008-05-13, 19:52 ]
                            Oto zdjęcia miejsca montażowego tweetera w Polo.
                            Miejsca jest dosyc sporo.
                            Średnica całkowita to ok 110mm a wysokośc do maskownicy w najpłytszym miejscu wenosi 20 mm.
                            [img=http://img399.imageshack.us/img399/9900/s6004101nz1.th.jpg] [img=http://img340.imageshack.us/img340/580/s6004096fs9.th.jpg] [img=http://img399.imageshack.us/img399/7163/s6004100dr7.th.jpg] [img=http://img501.imageshack.us/img501/4808/s6004102fd1.th.jpg] [img=http://img399.imageshack.us/img399/5980/s6004098vi1.th.jpg]

[ Dodano: 2008-05-13, 19:53 ]
                            Oto zdjęcia miejsca montażowego tweetera w Polo.
                            Miejsca jest dosyc sporo.
                            Średnica całkowita to ok 110mm a wysokośc do maskownicy w najpłytszym miejscu wenosi 20 mm.
                            [img=http://img399.imageshack.us/img399/9900/s6004101nz1.th.jpg] [img=http://img340.imageshack.us/img340/580/s6004096fs9.th.jpg] [img=http://img399.imageshack.us/img399/7163/s6004100dr7.th.jpg] [img=http://img501.imageshack.us/img501/4808/s6004102fd1.th.jpg] [img=http://img399.imageshack.us/img399/5980/s6004098vi1.th.jpg]

[ Dodano: 2008-05-13, 19:57 ]
                            Nie wiem czemu ale mój post pojawił się dwa razy :neutral:
                            Proszę Moderatora o usunięcie zbędnych postów.

[ Dodano: 2008-05-18, 07:23 ]
                            Teraz pojawił się kolejny problem ponieważ w drzwiach jest dośc mało miejsca i obawiam się że MDS może tam się nie zmieścic...

Skomentuj

Witam.
                              Jestem nowy na forum ale zaciekawił mnie temat MDS'a06 i DX'a w samochodzie.
                              Sam bym sobie coś takiego sprawił zwłaszcza że koszt tych głośników w stosunku do jakości jest bardzo kożystny...
                              A czy radio ALPINE CD-A 9855R ma wbudowaną zwrotnicę aktywną żeby nie trzeba było robic zwrotnicy pasywnej do tego zestawu..?
                              Oczywiście zarówno wysokie jak i niskie zasilane z oddzielnych kanałów wzmacniacza...

Skomentuj

Wszystko pomieszałeś, chcesz wziąść powiedzmy 4 kanałowy wzmacniacz do każdego kanału połączyć osobno tweeter i niskośredniotonowy ? tak się nie robi, musisz skonstruować zwrotnicę aby podzielić otrzymane pasmo ze wzmacniacza (lub radia) na poszczegolne głośniki. Nie sugeruj się tym że w wzmaku masz filtr LP i HP one nie zastapią Ci zwrotnicy - więc jej budowa Cie nie ominie. BTW Żadne radio nie ma zwrotnicy

Skomentuj

Zamieszczone przez adambb
                                  BTW Żadne radio nie ma zwrotnicy
                                  oczywiście że są radia które mają zwrotnice , choć elektroniczne to jednak zwrotnice...
                                  Wszystko pomieszałeś, chcesz wziąść powiedzmy 4 kanałowy wzmacniacz do każdego kanału połączyć osobno tweeter i niskośredniotonowy ? tak się nie robi,
                                  tak się włąśnie robie i co najciekawsze to najlepsza metoda w samochodzie na ozwrotkowanie głośników :)

Skomentuj

A co powiecie na zwrotnice w komplecie :?: Widziałem na allegro komplet na przód, czyli średniotonowe 2szt, 2 zwrotnice, 2 wysokotonowe. Ceny zestawów różne. To jest już wszystko obliczone pod konkretne głośniki :?:

Skomentuj

TAKERO a jakie radio było by najlepsze do realizacji takiego aktywnego podziału..?
                                      Myślałem też o Alpinie, którą przytoczył kolega krystek207 lub o pioneerze 9400...
                                      A może ktoś zna coś lepszego...?
                                      Najbardziej zależało by mi na ALPINE CD-A 7998R ale ten model jest bardzo ciężko dostępny...

[ Dodano: 2008-05-24, 21:34 ]
                                      Zamieszczone przez wfm_pl
                                      A co powiecie na zwrotnice w komplecie :?: Widziałem na allegro komplet na przód, czyli średniotonowe 2szt, 2 zwrotnice, 2 wysokotonowe. Ceny zestawów różne. To jest już wszystko obliczone pod konkretne głośniki :?:
                                      Szczerze mówiąc nawet jeżeli jakimś cudem jest to obliczone pod konkretne głośniki to napewno nie jest liczone pod konkretny samochód...
                                      Tutaj konieczne są pomiary oraz liczne próby odsłuchowe.

Skomentuj

BTW Żadne radio nie ma zwrotnicy
                                        oj chyba niewiele radyjek przeszło przez Twoje ręce ..
                                        nietylko że radia mają zwrotnice 2 drożne ale nawet 3 drożne i to z korekcją czasową i regulacją poziomów i fazy ........

Zwrotnice z allergio są do (cenzura)
                                        nawet jeśli ktoś sklonował zwrotkę to sens jej stosowania będzie tylko w takim samym aucie , przy tym samym umieszczeniu przetworników .

Skomentuj

Czaruję...
                                        X