Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer do vana.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer do vana.

Witam.Mam zamiar skompletować sobie nieduży subwoofer do vana.
    Myślałem o wykozystaniu do niego takiego GŁOSNIKA .
    Ewentualnie jakiś .INNY w podobnej ale nie wyższej cenie.
    Ale najbardziej chodzi mi o to jaką gotową skrzynię do niego kupić bo na tym się kompletnie nie znam.
    Np. jakąś z Allegro .
    Będę wdzięczny za pomoc

może określ za jaką konkretnie kasę bo stx kosztuje 80zł... a skrzynie wtedy też za te pieniądze? zbicie skrzynie to nic trudnego. powiedz czym to chcesz napędzić i jakie konkretne auto

Skomentuj

ten głosnik pochodzi z oferty stx-a sprzed oooooooo lat ...
      teraz są juz mniej awaryjne . osobiście go odradzam

Skomentuj

jak chcesz mam nieprodukowanego od niedawna stxa 32-300-4-SS lezy nowy i sie kurzy..

Skomentuj

Na skrzynie i głośnik mam ok (+-) 150 zł.
          Samochód to spory van Opel Sintra.
          Radyjko Kenwood KDC-W5141U.
          Zbicie skrzyni nie wchodzi w grę bo mieszkam w bloku i nie mam do tego sprzętu.
          Więc raczej coś gotowego.
          Co do wzmacniacza to jeszcze go nie mam więc proszę o jakieś sugestie.
          Ale raczej jakiś budżetowy (niedrogi).
          Po prostu całośc ma dość dobrze grać nie musi być fajerwerków.
          W przednich drzwiach i na klapie mam 16 Blaupunkta.
          I niestety nie ma z nich żadnego basu więc musze dołożyc jakiś subwoofer.
          Nie jestem audiofilem więc coś raczej niedrogiego.
          Słucham Disco i techno.

Jaka powinna być minimalna moc wzmaka do mocy głośnika?

Skomentuj

t0mall, jak mieszkasz w bloku to masz piwnice, a zrobienie skrzyni to wyciecie paru otworow i sklejenie paru desek, nic trudnego...

Skomentuj

A nie mogę kupić gotowej?

Skomentuj

Zamieszczone przez t0mall
                Zbicie skrzyni nie wchodzi w grę bo mieszkam w bloku i nie mam do tego sprzętu.
                dziwne, ja tez mieszkam w bloku i jakos wszystko montuje. potrzebujesz glownie wiertarki, tarnika i sciskow stolarskich. opcjonalnie wyrzynarka lub frezarka. no i jakas dowolna pila zeby przyciac 2 scianki pod katem (bo malo gdzie tna pod katem)
                Co do wzmacniacza to jeszcze go nie mam więc proszę o jakieś sugestie.
                Ale raczej jakiś budżetowy (niedrogi).
                no i tu jest kolejny problem bo bedzie on kosztowal kolejne 150-200zl (mam na sprzedaz 4 kanalowego magnata)
                A nie mogę kupić gotowej?
                mozesz - ale takie z allegro sa kompletnie bezuzyteczne.

najlepiej by bylo jakbys jednoczesnie dobral i glosnik i wzmacnaicz. glosnik musi miec tyle mocy zeby wzmacnaicz go zasilil bez problemu. tak wiec np do mojego magnata bym dal jakies 8" (lub 2x8")

Skomentuj

Pawel S.,
                  Z tych wszystkich narzędzi mam wiertarkę.
                  Tak więc raczej nie opłaca mi się ich specjalnie do tego kupować.

Tylko dlaczego upieracie się aby nie kupować gotowej skrzyni?

Skomentuj

Tylko dlaczego upieracie się aby nie kupować gotowej skrzyni?
                    widocznie coś w tym jest...
                    Może to że bardziej opłaca się zamówić płyty w obi i nawet kupić wyrzynarkę za 30zł z obi , tesco czy innego sklepu tylko po to żeby wyciąć otwory, w sumie nawet możesz ją po tym zwrócić do sklepu

Skomentuj

Wątpiłbym w jakość takich skrzyń z allegro. Mogę sie założyć, że większość wykonywana jest po kosztach aby jak najwięcej zarobić. Jeżeli sam złożysz taką obudowę, co nie jest wcale trudne, będziesz miał pewność że wszystko zrobione jest jak należy.

Dodatkowo każdy głośnik ma inne parametry i potrzebuje innego litrażu obudowy oraz strojenia tunelu bassreflex. Z tego co patrzyłem to mało kto podaje strojenie sprzedawanej obudowy.

A co do wyrzynarki to wystarczy taka najtańsza, a jeśli nie chcesz kupować zawsze można pożyczyć na jeden dzień od kolegi wujka czy babci :wink: Pilnik do drewna (czy tam tarnik) tez nie jest drogi.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel_89

A co do wyrzynarki to wystarczy taka najtańsza
                        ja kupiłem za 30zł w castroramie 450W działa dobrze

Skomentuj

problemem jest tutaj odpowiedni litraz oraz strojenie. te tanie skrzynki maja male i w dodatku krotkie tunele wiec bez przerobek sie nie obejdzie.
                          jedyny plus to cena - zdecydowanie taniej niz DIY (koszt min 50zl ale bym stawial na ok 80zl)

Skomentuj

Ja też mieszkam w bloku :razz: I odpalam sobie moją mega piłę głośną chyba z 111db i tne dechy jak leci i nikomu to nieprzeszkadza :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Skomentuj

A ja jak szlifowałem sciecia (katowka+tarcza scierna) to narobilem tyle dymu..(wysokie obroty, wiorowka sie przypalala) ze az sasiadka zeszla, myslala ze sie cos pali:P

Skomentuj

Ale się uparliście na ta samoróbkę.
                                No niewiem.Nie mam sprzętu do Obi mam 100 km.
                                Może uda mi się coś zorganizowć.
                                A jak nie to kupie jakąś używkę.

No dobra a jaki głośnik polecacie?Najlepiej chyba jakąś 30.
                                A może ktoś ma coś na sprzedaż?
                                Najlepiej jakiś aktywny do 200 zł.

Skomentuj

No dobra a jaki głośnik polecacie?Najlepiej chyba jakąś 30.
                                  A może ktoś ma coś na sprzedaż?
                                  Najlepiej jakiś aktywny do 200 zł.
                                  niema szans!
                                  wzmacnaicz moze kupisz za 100-150zl, do tego kable kolejne 100zl (i wcale tutaj nie przesadzam) + glosnik + skrzynia = za cholere sie nie wyrobisz w 200zl :lol:

Skomentuj

No nie przesadzaj...za 200 to nawet młodszą znajdzie...no chyba, że 30 go kręcą :lol:

Na poważnie: Jak ktoś kiedyś na tym forum mądrze napisał - za 200zł to mozna iść na imprezę lub do restauracji z kobietą, a nie subwoofery budować, zwłaszcza na takich duzych głośnikach. Lepiej zatankuj za te 200, to będzie jakis pozytek z tego.

Skomentuj

Lepiej jeszcze zstawię sobie te 2 setki dołożę i zapoluję na jakąś używkę.
                                      Ale zastanawiam się jakiej wielkości głośnik powinien być.
                                      Słyszałem że do szybszej muzy lepszy bedzie 25 cm.

Skomentuj

wszystko zalezy ile masz mocy i kasy

Skomentuj

Czaruję...
                                        X