Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z monoblokiem - spadające napięcie w aucie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z monoblokiem - spadające napięcie w aucie

Witam!

Wzmak Hifonics Brutus BX 1500 D kupiłem ponad rok temu nowy. Przewód zasilający i masa to 35mm˛, zamontowany jest również kondensator 1 F. Sprzęt przeszło rok działał poprawnie. Pewnego dnia włączam sprzęt a tu nagle światła w aucie zaczęły przygasać i silnik zaczął pracować jakbym go przegazowywał cyklicznie, a z głośników zero dzwięku! Radio "niby" się włączyło tzn. dało sygnał do włączenia wzmaków ale nawet wyświetlacz się nie załączył. Sprawdzałem wszystko! Odpiąłem z instalacji kondensator, podpiąłem pod drugi kabel z wzmaka zasilającego system przedni i nic. Napięcie instalacji (bez sprzętu CA) przy maksymalnym obciążeniu tj. włączone : światła, dmuchawa na max, ogrzewanie i wszystko jest ok. Wczoraj z ciekawości podłączyłem ten wzmak do instalacji u kolegi i załączył się na około 3 sekundy, obroty również mu spadły i nagle wzmak się wyłączył. Okazało się że bezpiecznik na kablu jest spalony. Nie wiem co mam z nim dalej robić. Sprzęt przywiozłem z Niemiec więc reklamowanie go jest małym problemem. Jaka może być przyczyna takiego zachowania sprzętu??
    Proszę o pomoc.

uszkodzenie wzmacniacza .
    zaryzykowałeś tańszy zakup teraz możesz mieć kłopoty

Skomentuj

Kolego Akustik wzmak za 1400 zł to dla Ciebie tańszy zakup?

Skomentuj

Dr.Watson, kond jest z elektronika czy bez? bo wydaje mi sie ze to jego wina...
        jak jest bez elektroniki to on mogl "zwarcie" zrobic lub cos takiego. przeciez tak duze pojemnosci laduje sie powoli do pelnego naladowania

Skomentuj

no ale rok działało bezproblemowo...

Skomentuj

Zamieszczone przez Dr.Watson
            Kolego Akustik wzmak za 1400 zł to dla Ciebie tańszy zakup?
            napisałeś ze kupiłeś go nie-w-Polsce czyli taniej........
            nie pytamy teraz o skalę stosowaną przeze mnie bo nie jest moim zamiarem deprecjonowanie urządzeń wartych mniej niż <...>
            piszę że kupując nie u Polskich sprzedawców skazujesz sie na kłopoty z reklamacją /gwarancja itd...

wracamy do tematu .
            eliminujemy po kolei wszystkie ogniwa . odpinasz konda i radio - sam wzmacniacz bez głośnika . zwierasz remote z +12V i ....? opisz co sie dzieje
            nie zapomnij zmienić tego spalonego bezpiecznika ..
            Do prób daj mniejszy bezpiecznik!!!!
            możliwe że uszkodzeniu ulega przetwornica lub jej sterownik .
            proponuje test wykonać w dwie osoby by w razie czego szybko móc rozłączyć zasilanie .
            możliwe uwalenie - przebicie na jednym lub kilku tranzystorach przetwornicy . albo uszkodzenie sterowania ,źle ustawiony czas martwy pomiędzy przełączanie poszczególnych kluczy na przetwornicy może dawać zwarcie na żywca i obciążac akumulator .

bujające sie obroty były reakcją ECU (potocznie komputera samochodu) na spadek napięcia - podał większa dawkę paliwa by podnieść obroty i zwiększyć napięcie

to że rok działało ok nie znaczy że jutro tez będzie działać - wzmacniacz to dość złozona maszyneria z wieloma "cherlawymi "elementami ...

Skomentuj

Zamieszczone przez akustik
              to że rok działało ok nie znaczy że jutro tez będzie działać - wzmacniacz to dość złozona maszyneria z wieloma "cherlawymi "elementami ...
              moja wypowiedź dotyczyła konda, skoro instalacja rok bezproblemowo działała to znaczy że wina nie leży po stronie źle ładowanego konda ;]

Skomentuj

ja mam konda bez żadnej elektroniki od kilku lat i nic i takie uważam za najlepsze bo najszybsze ..

poza tym nikomu nic nie sugerowałem przecież :twisted:

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                  no ale rok działało bezproblemowo...
                  a no faktycznie - przegapilem to
                  moze elektrnika w kondzie szwankuje?
                  odlacz konda i zobacz co sie bedzie dzialo

Skomentuj

objawy świadczą o dużym a nawet bardzo dużym poborze prądu - padł wzmacniacz - pewnie coś z przetwornicą

Skomentuj

Akustik rok temu w Polsce nikt nie miał w swojej ofercie wzmacniaczy Hifonics (nawet dziś nie można kupić tego modelu), dlatego skusiłem się na zakup na zachodzie.
                      Kondensator muszę sam naładować i rozładować, ma tylko wyświetlacz cyfrowy - czyli bez elektroniki.
                      Wzmaka podpinałem już bez konda i też to samo się działo.

Skomentuj

Akustik rok temu w Polsce nikt nie miał w swojej ofercie wzmacniaczy Hifonics (nawet dziś nie można kupić tego modelu),
                        słabo szukałeś uwierz mi że bardzo słabo .. ale nie o tym temat bo niemam zamiaru prowadzić sprzedaży na forum .
                        Jesli bez kondensatora dzieje sie to samo to ewidentne uszkodzenie wzmacniacza .
                        Pokombinuj z wysyłką do serwisu albo może podaniem poprzez kogoś kto jeździ do niemiec

Skomentuj

skontaktowałem się z kuzynką, która mieszka w Niemczech. Jutro zadzwoni do sklepu w którym kupiłem sprzęt.

Zastanawiam się w razie odmowy naprawy w Niemczech gdzie mógłbym go naprawić?
                          Może któryś z Was speców podjąłby się tego?

Skomentuj

jeśli chodzi o niemcy to niesłyszałem by odmówili komuś serwisowania sprzętu . wiec głowa do góry !

chciałem poruszyć tutaj inną kwestie - czesto na allegro pojawia sie w aukcjach opis - gwarancja producenta , gwarancja europejska, światowaitd..
                            nie dawajcie sie na to nabierać .
                            znajomi z francji kupowali w andorze sprzęt ..tez gwarancja europejska ..niby ........
                            żaden serwis we Francji sprzętu nie przyjął ! komentarz był taki sam jak w PL - dałeś zarobic innym to niech serwisują my nie mamy obowiązku ! I faktycznie NIE MAJĄ
                            To nie jest chęć wywołania wojny ale uświadomienie .
                            importer sam ustala warunki gwarancji , do tego rózne kraje maja rózne systemy ceł , podatków , to nie jest takie proste jak sie porównuje ceny 1:1
                            stąd powstaje masa niedomowień....

Skomentuj

Pocieszyłeś mnie. Też mi się zdaje że nie odmówią ale wolę dmuchać na zimne.

Odnośnie serwisu w Polsce. Moim poprzednim radioodbiornikiem był Clarion DXZ668RMP i padła mi w nim - jak się później okazało -płytka RCA. Niestety okres gwarancyjny się skończył zaledwie dwa tygodnie wcześniej. Zadzwoniłem do serwisu Clariona w Wawie i kazano mi przysłać sprzęt na ich koszt kurierem. Po tygodniu pan serwisant zadzwonił, poinformował mnie co jest uszkodzone i mimo że sprzęt pogwarancyjny powiedział, że naprawią gratis! Dodam jeszcze, że serwis odesłał do mnie sprzęt kurierem na swój koszt!
                              Pozdrawiam autoryzowany serwis Calariona z Warszawy!

Skomentuj

Pozdrawiam autoryzowany serwis Calariona z Warszawy!
                                Maniolo z 2N Everpol naprawdę stara sie o to by klienci byli zadowoleni ......

Skomentuj

Zastanawiam się w razie odmowy naprawy w Niemczech gdzie mógłbym go naprawić?
                                  Może któryś z Was speców podjąłby się tego?
                                  pogadaj z Irkiem :)

Skomentuj

Dr.Watson, podlacz wzmacniacz ale bez glownego zasilania. tzn samo remote. jak przetwornica sie zalaczy i nie zgasnie szybko lub niezapali sie kontrolka PROTECT to wina bedize po stronie tranow w przetwornicy.
                                    jak niemasz zaufanego elektronika to pisz do irka - moze to potrwac troche ale naprawde warto

Skomentuj

Spróbuje tak zrobić. Dzięki.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X