Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w wyborze sub'a

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w wyborze sub'a

Witam,
    szukam suba do konfiguracji Kenwood KDC 8534+DLS CA 31. Słucham głównie hh,lubie długi i nisko schodzący bas,jednocześnie nie oczekuję po głośniku,że zrobi mi w samochodzie totalną demolkę. Niechciałbym także żeby obudowa zawaliła cały bagażnik.W związku z tym pytanie jaki typ zabudowy do tego wybrać??BR czy raczej zamkniętą??Jaki głośnik do tego?? Budżet to 400 - 500 zł za całość. Zebrałem paru fawortów. Co sądzicie o tych głosniczkach i co najlepiej polecilibyście z czystym sumieniem??

-μ-DIMENSION JR.1004 V.2
    -JL AUDIO 10W1V2-4
    -RE AUDIO RE-10
    -Focal 30 A1
    -HERTZ ES 250.3
    -Powerbass S-10
    -PHASE HIGHGRADE 10
    -PHASE THRILLER 2500

Z góry dzięki z wszelkie pomoc i opinie.

hertza bym odrazu wywalil bo za malo oferuje w stosunku do ceny. reszty glosnikow nieznam ale moge od siebie dozucic peerlessa Resolution 10. teraz mozesz go miec za ok 300zl (zamowienie u nas na forum) a spelnni twoje oczekiwania. wymogi sa 2
    1. - wzmacniacz o mocy min 250W
    2. - woofery w drzwiach z pozadnym "kickiem" bo suba trzeba bardzo nisko ciac

http://www.proa-systems-team.com/p.php?id=6&f=1

Skomentuj

Jeżeli chodzi o wzmacniacz to mam na rozdanie 175 w RMS(@4 ohm) z jednego kanału,
      z przodu gra JBL 6507-może niezbyt trafiony zestaw,ale po przystepnej cenie kupiłem,wiec nie narzekam :wink:

Skomentuj

Z tych co wymieniłeś to bym wzioł uDimension lub RE ale bardzo dobre(lecz nie tanie) suby robi PrecisionPower rozważ tę propozycje

Skomentuj

toma085, nie watpie w to,że robią dobry sprzęt,ale jak spojrzysz w cennik http://www.precisionpower.com.pl/cennik.php to nie dość,że przekraczają budżet (co jest jeszcze do przełknięcia), to dodatkowo są 2-u cewkowe:/ a mój wzmak tego nie pociągnie :cry:
          Pawel S., a mogłyć mi stworzyć małe portfolio tego głośnika?? Opinie,kraj pochodzenia, bo rekomendacje przez Proa-systems to nie w kij dmuchał

Skomentuj

wkleilem linka do proa bo jako jedyni obecnie sprzedaja samochodowe peerlessy
            marka peerless to jedna z kilku dunskich firm wchodzacych w koncern DST ktorych wlascielem jest tymphany...
            moze troche o marce
            Zamieszczone przez akustyk
            Peerless to jedna z najstarszych firm głośnikowych na świecie, powstała w roku 1924. Na początku XXI wieku domeną Peerlessa stały się głośniki subwooferowe - hi-endowe XXLS i tańsze SLS. Wkrótce potem pojawiła się duża seria HDS-ów - nowoczesnych głośników nisko-średniotonowych, konstrukcyjnie spokrewnionych z XXLS-ami, a także budżetowych SDS-ów, podobnych do SLS-ów.

Najlepiej znany materiał membran Peerlessa nosi firmową nazwę Nomex. Membrany takie znajdują zastosowanie w głośnikach HDS Nomex i HDS Exclusive - tutaj razem z zaawansowanymi układami magnetycznymi, zawierającymi systemy linearyzacji i redukcji zniekształceń oparte na konstrukcjach Scan-Speaka.
            z kolegami kupilismy 3szt tych glosnikow. (wtedy za prawie 400zl)
            wsadzilem je w obudowe 25-30 litrow (teraz dokladnie niepamietam bo to bylo ponad 3 lata temu)
            (gdzies mam wiecej zdjec)
            glosnik to typowa "pompka" wiec dosc ciezka membrana, duzy skok (10mm) i jest naprawde dobrze wykonany. odlewany kosz, potezny uklad magnetyczny i ladnie wyprofilowany nabiegunnik.
            glosnik jednak potrafi w miare kulturalnie zagrac. potrafilem jezdzic z nim caly dzien w pracy (sezon w mielnie i okolicach wiec sobie szpanowalem :cool: ) i o dziwo glowa od niego nie bolala.

jak juz pisalem wczesniej glosnik ma 2 wady.
            pierwsza to mocozernosc - potrzebujesz jak nic 250W zeby to dobrze zagralo
            druga to budowa glosnika. niemoze on pracowac wyzej niz jakies 80Hz bo poprostu takiego pasma nie przetwarza! tak wiec musisz miec jakies glosniki ktore sobie poradza z wyzszym basem
            na poczatku probowalem sie bawic obudowa zamknieta ale tylko marnowal sie w niej. wcale duzo szybszy niebyl a tracil na efektywnosci (bo zejscie bylo), tak wiec docelowo siedzi w b-r (jakie dokladnie to niepamietam)

jak zapewnisz mu odpowiednie warunki to bedzie dobry do tego co napisales

Skomentuj

Pawel S., no to teraz juz zupelnie się pogubiłem :sad: Ten Peerless wydaje się ciekawą propozycją,ale...jakoś nie do końca za mną przemawia, nie wiedzieć czemu :neutral: Generalnie dość mocno nastawilem się na JL i z tego co poczytałem to naprawdę dobre głośniki. A gdyby jednak trzymać się listy,którą ustaliłem na początku to....??

Skomentuj

nitas, daleko niemasz - zapraszam
                najlepiej samochodem ze swoim wzmacniaczem...

Skomentuj

proponował bym posłuchać RE audio SR 10D2 - dwie cewki po 2 ohm w szereg .
                  w zamknietej skrzynce . bardzo dobr sub z niskiej klasy średniej choć nieco droższy ..
                  dam wskazówke - do redy masz rzut beretem

Skomentuj

Czaruję...
                  X