Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Modyfikacja fabrycznego zestawu audio.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Modyfikacja fabrycznego zestawu audio.

Witam...

Samochodzik to Renault Clio II PH1 RT. Fabrycznie wyposażony w słabiutkie głośniczki brak wysokich tonów i w ogóle beznadzieja.

Radyjko pozostaje fabryczne. Niestety przyzwyczaiłem się do pilota przy kierownicy i jak narazie zmiana nie wchodzi w grę. Zestawik ma być dyskretny bez kosmicznych rozwiązań.
    Po prostu przyjemnie dla ucha. W grę nie wchodzą żadne dodatkowe wzmacniacze.
    Wszystkie cztery fabryczne głośniki wymieniłem na HERTZ DCX130. Wysokotonówki na podszybiu zostają. Hertz'e nadrabiają i wysokich jest wystarczająco.

Teraz przydało by się trochę więcej basu. W grę wchodzi ewentualnie mała tuba basowa. Najlepiej aktywna z wejściem wysokopoziomowym podłączona równolegle z tylnymi głośnikami. Głównie dlatego, że muszę ją podłączyć na coś w rodzaju szybkozłączki. Bagażnik czasem się przydaje.
    Warto zainteresować się jakimś tanim gotowym rozwiązaniem? Na allegro jest tego mnóstwo. Tylko czy to zagra możliwie czysto? Czy może sobie odpuścić.
    Niestety nie mam czasu na pracę nad tym chociaż nie ukrywam, że chętnie wykonałbym coś własnoręcznie.
    Będę wdzięczny za wszystkie wskazówki. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

yellow_p, szczerze odradzam zakup gotowych samochodowych subwooferow aktywnych - to sa poprostu zabawki dla takich osob co sa kompletnie zielone w temacie lub wlasnie chca miec cos malym kosztem.
    odradzam takie zabawki poniewaz i tak po niedlugim czasie musialbys zmienic to na cos lepszego.

bez wzmacniacza wiec sie nie obejdzie. mozna go zamontowac na skrzyni suba i wtedy bedzie latwo to wymonrtowac (dla zlodziei niestey tez) ale niestety trzeba rozebrac pol samochodu zeby pociagnac kable zasilajace...
    kweste sygnalu wysokopoziomowego da sie rozwiazac kupujac konwerter.

napisz prosze ile masz przeznaczone na ta zabawe bo obawiam sie ze ponizej 300-350zl sie nie zejdzie...

Skomentuj

No problem. 3 stówy mogę dać.
      Z rozebraniem auta też nie ma problemu.
      Co do konwertera sygnału - da się to połączyć szeregowo z tylnymi głośnikami.
      Firmowe radyjko nie ma wyjścia na wzmacniacz.

Dzięki za szybką odpowiedź.

Skomentuj

napisz ile max mozesz wylozyc to dobierze sie jak najlepszy sprzet

http://www.allegro.pl/item374106971_...nikowych_.html
        http://www.allegro.pl/item374246761_...taniej_fv.html
        jak widac wcale drogie to niejest
        koszt rozsadnych kabli to ok 100zl. chociaz tutaj odpada koszt kabli sygnalowych wiec mozesz liczyc 100zl kable zasilajace + adapter
        glosnik - robi sie to nudne ale polecam intertechnika MDS08. u nas na forum da sie go kupic po 150zl wiec to jest naprawde okazja
        do tego skrzynka (30-40zl za plyty) + obicie (spokojnie sie zmiescisz w 100zl)
        no i teraz pytanie ile masz na wzmacnaicz? czy nowy czy uzywany? klasa ekonomiczna czy juz cos lepszego? akurat MDS08 niepotrzebuje kosmicznych mocy wiec problemu z doborem wzmacniacza niebedzie

Skomentuj

Powiedzmy, że chcę na to przeznaczyć max 400 - 500 zł.

Myślałem o czymś takim: http://www.allegro.pl/item373460146_...2007_gwar.html
          No i dochodzi problem wzmacniacza i jego podłączenia jak pytałem w poprzednim poście. Równolegle z tylnymi ???????????

Skomentuj

Przepraszam , że wtrące się do tematu. Pawal S. napisał Ci o knwerterze, służy on do podłączenia sygnału od głośników , Konwerter zamienia to na sygnał niskopoziomowy , który możesz podłączyć do wzmacniacza. Tak to chyba właśnie wygląda. Ta tuba nie jest chyba najlepszym rozwiązaniem moim zdaniem. Jeśli kupisz MDSAa to zrobisz sobie kształt obudowy najbardziej Tobie odpowiadający , tak że nawet nie będzie bardzo zawalał bagażnika.

Skomentuj

Zamieszczone przez yellow_p
              zapomnij o tym :!: :lol:
              przeciez to zabawka do naciagania klientow...

wiec tak:
              MDS08 - 150zl
              skrzynka - 80-100zl
              kable + konwerter - 100zl
              i zostaje 150zl na wzmacniacz

najtansze blaupunkty
              http://www.allegro.pl/item374716027_...ial_mk_ii.html
              http://www.allegro.pl/item370901291_...0watt_rms.html
              http://www.allegro.pl/item368271758_...gwarancja.html
              w tej cenie moge odstapic swojego 4 kanalowego magnata ale niewiem czy poradzi sobie z MDSem - musialbym sprawdzic u kolegi
              moze z czasem by sie cos lepszego znalazlo bo teraz pustki na allegro...

Skomentuj

Konwerter już kupiłem na allegro.

Myślę nad wzmacniaczem.
                Tak się zastanawiam raczej nad tubą niż skrzynką. Chyba bardziej poręczna.
                Głośnik raczej o średnicy 25. Jeszcze znalazłem w domu nowiutkiego nowiutkiego STX 150-4-4SS ze starych dobrych czasów.. Spróbuję na nim. Jak będzie beznadziejnie to poszukam innego.

Skomentuj

Tak się zastanawiam raczej nad tubą niż skrzynką.
                  primo - to co uwazasz za tube nia NIEJEST! to jest poprostu walec a nie tuba...
                  Chyba bardziej poręczna
                  nie. juz wyjasniam dlaczego. jak tego walca wsadzisz do bagaznika to masz pelno wolnej przestrzeni dookola niego ktorej niczym nie wypelnisz. pomijam tutaj takze to ze ten walec jest poprostu za malo sztywny...
                  skrzynka dobrze dobrana do bagaznika zajmuje to miejsce ktore i tak marnujesz - kat pod oparciem. 35 litrowe skrzynki koledzy spokojnie woza w tak malych samochodach jak lancia Y czy peugot 206. a tobie wychodzi skrzynka 20-25 litrow wiec jeszcze mniejsza....
                  Głośnik raczej o średnicy 25.
                  szczerze mowiac niema znaczenia jakiej srednicy. tylko ze wiekszy glosnik = mocniejszy naped = drozej :P
                  STX 150-4-4SS
                  jaki? cos chyba pomieszales
                  Jak będzie beznadziejnie to poszukam innego.
                  proponowalbym raz a pozadnie

Skomentuj

GDN-27-150-4-SC - faktycznie pomieszałem.

Spróbować warto. W końcu nic mnie to nie kosztuje. I tak wezmę małą poprawkę na ewentualnie coś innego.

Największy problem ze wzmacniaczem. Wolałbym coś nowego w przystępnej cenie a niestety ciężko coś znaleźć. Nie ma sensu inwestować we wzmacniacz 4 kanałowy jeżeli będę nim napędzał tylko woofer.
                    Doskonale wiem o co biega między walcem a skrzynką.

Skomentuj

GDN-27-150-4-SC
                      z tym sie mozesz pobawic...
                      Nie ma sensu inwestować we wzmacniacz 4 kanałowy jeżeli będę nim napędzał tylko woofer.
                      szczerze mowiac niewidze sensu NIE zainwestowania w taki wzmacniacz. roznica w cenie niewielka a dodatkowe kanaly przydadza sie na 2 suba albo jak zmienisz zdanie to na zestaw przedni...

Skomentuj

Czaruję...
                      X