Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

bas się spóźnia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

bas się spóźnia

Mam w bagażniku mały subwooferek oparty na badziewiastym 8' alphardzie zasilany nie mniej nisko-budżetowym sony Xplodem 440 (że niby ma 440W :lol: ). Wzmacniacz ma 4 kanały, więc 2 idą na tylne głośniczki a pozostałe 2 zmostkowane na suba. Problem w tym, że gdy słycha się jakiejść młucki (której trudno uniknąć w radiu) jest wrażenie, że bas się bardzo spóźnia :sad:

Zrobiłem skrzynkę BasReflex, ale zatkałem rurę chwilowo jakąś gąbką, bo łomot urywał łeb, a muzyki to to nie przypominało. Czy to jest możliwe, że gdy zatkam dziurę "na sztywno" to bas zacznei nadążać? Czy można jakoś opóźnić pozostałe głośniki? Czy spóźnienie może być spowodowane sporą długością samochodu (niby dźwięk jest szybki, ale ja się tam nie znam..)? Czy skoro sub spóźnia się i łomocze zamiast grać kiedy trzeba powinienem wygłuszyć bagażnik i skrzynkę?

na poczatku myslalem ze to moze byc wina opoznienia powstajacego na wzmacniaczu. jednak jak masz podpiete i glosniki i suba na tym samym wzmacniaczu to niema prawa byc slyszalnej roznicy w opoznieniu dzwieku...
    tak wiec sub raczej do zyrzucenia bo obudowa zamknieta juz tutaj niewiele pomoze. no chyba ze masz obecnie bardzo duza skrzynke to mozesz ja zmniejszyc

Skomentuj

a czego wymagać od taniego głosnika w badziewnym wykonaniu ,skrzynki strojonej na ucho i wzmacniacza o "ujemnym " DF ?
      tylko kłopoty . Piszesz że zrobiłes skrzynkę BR a parametry T/S miałeś realne ? czy z "informacji " eltaja ? bo ja mam gdzieś już 6 tabel z danymi T/S dla alphardonów i za kazdym razem są inne ..... poprostu z palca wyssane - i to brudnego .

sprzedaj ten głośnik miłośnikowi łomotu i zbieraj na MDS 08.
      Essa na wyprzedaży miał Hollywod-y ale zostały chyba juz tylko dwucewkowce 2x4 ohm . W zamknietej obudowie są dość szybkie.

Skomentuj

mwx, ten alpiard to nie sw803 przypadkiem ? :>

Skomentuj

Zamieszczone przez akustik
          a czego wymagać od taniego głosnika w badziewnym wykonaniu
          albo niemiales tych glosnikow albo powtarzasz glupie opinie innych...
          glosniki alpharda wcale niesa zle wykonane. pokusilbym sie nawet o stwierdzenie ze najlepiej z tych wszystkich obecnie dostepnych chinczykow...
          no ale niestety z brzmieniem i wytrzymaloscia mocowa im troche brakuje :roll:

Skomentuj

opinie może i głupie ale te "super"głośniki naprawiałem na tony .był czas gdy to sprzedawałem a serwisem głosników zawodowo zajmuję się dopiero od 16lat wiec mam prawo sie nie znać.....

Jeśli importer jednego miesiąca podaje dla głosnika Qts 0,4 za jakiś czas 0,7 a potem 0,33 to znaczy że żadne z tych parametrów nie są realne co łatwo udowodnić.
            Tandetne jest wykonanie - cewki nierówno wklejone jedna wyżej inna niżej , niewłaściwe spoiwa karkas cewki-membrana . jednego tylko miesiąca trafiło ponad 100szt LW800 z wyjechanymi cewkami bo pod wpływem temperatury klej się robił plastyczny . Butaprenem to Tonsil sklejał gdn-y w czasach komunizmu gdy niczego nie szło kupić a chińczycy robią to teraz i to w głośnikach o 3xwiekszej mocy .
            nowa seria LW klejona jest juz klejem żywicznym za to sypią sie cewki .
            Jak dla mnie strata pieniędzy . Ale każdy ma prawo wyboru .
            za taką samą tandetę uważam stx-a . Kupiłem 24 głośniki i 7 odrazu odesłałem na reklamacje bo ocierały cewki . W takim przypadku nie można mówić o tanim czy drogim produkcie czy jakości adekwatnej do ceny bo tam jakości nie było żadnej . w innych dostawach też trafiały się odpady .
            Pewnie kilku z was powaliłem kilka mitów ale jak mawiał pewien pan: z g%$@* bata nie ukręcisz nawet jak wsześniej sznurek jadłeś .

wiec może te opinie nie takie głupie ? ale ja sie tam nie znam

Skomentuj

Kupiłem 24 głośniki i 7 odrazu odesłałem na reklamacje bo ocierały cewki
              z ciekawości - które to były modele ?
              Ja głośników z stxa miałem już hmmm, paredziesiąt :) i cewka jako tako nie tarła w żadnym , poza jednym 15AX z próbnej serii, a to też nie zupełnie, ale oddałem do reklamacji żeby problemów nie mieć :)

Co do alpharda - największą ich bolączką są właśnie słabe cewki :/
              Z jakością też różnie bywa - te nowe czerwone cw , cwx czy jak one się tam nazywają - u nich cholernie kiepsko z precyzją składania i w naprawdę wielu trą cewki od nowości,a jeśli nie od razu to po czasie rzędu tygodnia.

Skomentuj

akustik, no to sorki - faktycznie masz wieksze doswiadczenie z nimi...
                ja mialem tylko kilka sztuk i jezeli chodzi o wykonanie to byly i tak o niebo lepsze od tego co obecnie ludzie kupuja w sklepach RTV lub wlasnie allegro :???:
                a co do cewek to niewiem bo nieudalo mi sie spalic jeszcze zadnego glosnika (poza kilkoma GDWK ladnych pare lat temu)

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                  mwx, ten alpiard to nie sw803 przypadkiem ? :>
                  no tak :sad:

czyli mówicie, że sprzęt do wywalenia. sprzedam tego alfreda na allegro...

w takim razie proszę mi polecić coś innego - najzabawniej byłoby, gdyby można to było zamknąć w 20litrowej skrzynce, bo wtedy miałbym mniej roboty :razz:

Skomentuj

w 20 litrach jr1004 ...sorki wyrwałem się a to troszke większa kasa
                    Najlepiej byś podał budżet .
                    Pawel S., - spoko przecież sie nie obrażam że ktoś wyrazi swoje zdanie .
                    Właśnie od tego są forumy wszelakie by dyskutować
                    <dyskusja poprzez klepanie guzików ?ot znak czasu.... dyskusyja bez słów>

ale skoro zrobiłem offtopa to może pociągnę .. z alphardonów sypie sie praktycznie wszystko
                    ALE - nie zawsze jest to winą fabryki . .... większość głośników które do mnie trafiają zwyczajnie jest zamordowana przez użytkowników.. zbyt słabymi wzmacniaczami , przesterowanymi , uszkodzenia mechaniczne po niewłaściwej obudowie<za dużej> albo wręcz zerowym DF wzmacniacza ...

powiedzmy sobie szczerze - ile osób tyle będzie opinii .
                    Znam wielu którzy zachwalają wzmacniacze alphardona i twierdzą że są mocne bo membrana "dalej na nich lata" ...a lata bo damping factor nie istnieje i wzmacniacz nie kontroluje wogóle masy drgającej i nie jest w stanie nad nią zapanować.
                    co do głosników niestety tak jak napisał takero, -spoiwo w cewkach błyskawicznie się wypala , cewki zsuwaja sie z poliamidowych karkasów , czerwona seria CW notorycznie ułamują sie druty doprowadzające prąd od linki do cewki na prostym odcinku przyklejonym do karkasu ( wada - zły klej cewka-membrana) albo ułamują sie pomiędzy punktem lutowania linki a punktem klejenia ( drut drga swobodnie w powietrzu nie przyklejony) Okazuje sie że najlepszymi produktami tej firmy są najbardziej pogardzane taniochy serii EW - nigdy ich nie naprawiałem a sprzedawane na kartony .
                    co do stx-a ...cóż
                    brak kontroli jakości - całkowity . albo Pan Trzaskowski tak mnie nienawidzi :wink: ( żart oczywiście)
                    takero, - pytasz jakie głośniki ..
                    GDN 14/50/4sc - papierzak ..... kupiłem od pośrednika 24sztuki bo nie wiedziec czemu firma nie miała ich na stanie i nie kwapiła sie by zrobić - 7 sztuk tarło od początku i to tak jakby oberwał się magnes albo głośnikiem ktoś rzucił i kosz sie zdeformował . w tej samej dostawie 4 sztuki odrzuciłem z powodu zupełnie innej barwy dźwięku ...miały być tanie zestawy głośnikowe dla pensjonatu a wyszło bardzo drogo
                    GDN 30/300/4ap - NIEPOROZUMIENIE . membrana o masie małego prosiaka pędzona słabym choć wielkim z wyglądu napędem . kłopoty z klejem w cewkach -robi sie gumowaty i cewka sie przemieszcza.brzmieniowo.....hm kontrowersyjne
                    GDN-30-200-8-AE (estradowce) upalające się linki które robiły zwarcie - były zbyt dlugie i źle poprowadzone . w 3 głośnikach karkas cewki był zgięty a potem prostowany -z bolem wymienione na nowe ... jak dojrzałem po wymianie jeden z głośników też nosił ślad zagiętego karkasu i w tym cewka się zwyczajnie wydarła (aluminium jest kruche więc pękło na zgięciu ) kłopoty z klejem -jw.

po przebojach od 2 lat nic od nich nie brałem .... odpuściłem sobie bo złość klienta skupia sie na sprzedawcy a nie na producencie .. nie mam zamiaru wcale umniejszać stx-a ...
                    poprostu kilka spraw muszą dograć i będzie ok .. narazie sie zraziłem choć widzę zmiany w ofercie i pewnie z czystej ciekawości znowu coś wezmę
                    O dziwo nie udało mi sie spalić estradówek a próbowałem ... podawałem na skrzynkę 2x30-200-8AE 1kW ze wzmacniacza i nic były gorące ale niezdechły

Skomentuj

GDN 14/50/4sc - papierzak ..... kupiłem od pośrednika 24sztuki bo nie wiedziec czemu firma nie miała ich na stanie i nie kwapiła sie by zrobić - 7 sztuk tarło od początku i to tak jakby oberwał się magnes albo głośnikiem ktoś rzucił i kosz sie zdeformował . w tej samej dostawie 4 sztuki odrzuciłem z powodu zupełnie innej barwy dźwięku ...miały być tanie zestawy głośnikowe dla pensjonatu a wyszło bardzo drogo
                      no to nieźle coś się musiało im stać , pewnie w transporcie albo co bo szczelinę ten głośnik ma taką że naprawdę ciężko jest tak go złożyć żeby cewka tarła
                      Znam wielu którzy zachwalają wzmacniacze alphardona i twierdzą że są mocne bo membrana "dalej na nich lata" ...a lata bo damping factor nie istnieje i wzmacniacz nie kontroluje wogóle masy drgającej i nie jest w stanie nad nią zapanować.
                      a konstrukcyjnie lepiej nie mówić , te 2 kanałowce ms2f czy mf2s - zawsze zapominam - palą się jak brykiet w grillu

Skomentuj

właśnie w transporcie nic im się nie stanęło .... nawet stworzyłem wtedy cudaka do badania owalu i równoległości kosza z magnesem - ale to zwyczajnie można sprawdzić nawet zwykłą linijką . no nieważne ..fakt że estradowce w subie low end się sprawdziły . może jak sprzedaż przystopuje to zaczną szukać przyczyny dlaczego i troszkę podciągną jakość . tylko by im to na dobre wyszło .

Skomentuj

Czaruję...
                        X