Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

System 2-way pod Genesis Four Channel

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Szukałem dość długo i nie znalazłem odpowiedzi :-(

Widzę ża na tym forum jest dużo użytkowników z doświadczeniem, więc piszę posta :-)

Szukam systemu na przód (2-drożny) do pracy pod wzmakiem Genesis Four Channel. W chwili obecnej z przodu siedzą: Vifa 16AWG i Vifa D20NC-05-06. Każdy z kanałów Genesisa zasila po jednym głośniku a za zwrotke w active robi Alpina 9855. Niestety dzwięk nie do końca mi pasuje: średnica jest dość ostra i sucha.

Muzyka jaką słucham to głównie smootch jazz, rock... - w każdym razie bez cieżkich brzmień i ton basu. Budżet to ok. 2000 pln (tylko nowe).

Dodam jeszcze że drzwi są dobrze wytłumione, wszystkie kable położone jak należy i są dobrej jakości.

Proszę o sugestie. Chcę skompletować listę kilku polecanych systemów, następnie przesłuchać każdy z nich i dokonać wyboru.

Z góry dzięki!

Zamieszczone przez Rades
    W chwili obecnej z przodu siedzą: Vifa 16AWG i Vifa D20NC-05-06
    wywal ta wysokotonowke! i jak dokupisz cos co gra to zrob do nich zwrotnice.
    wystarczy zebys dokupil D26NC i zrobil poprawa zwrotnice to ten system zagra juz naprawde dobrze

prawdopodobnie masz system sprzedawany przez PROA - czyli A16WG + D20NC z kondem mundorfa 4,7uF
    ten system to kompletna porazka!
    udalo mi sie kupic ta wysokotonowke baaardzo okazyjnie i nigdy wiecej drugiej nie kupie. dla mnie tez kompletna glupota jest puszczanie tego woofera pelnym pasmem. przeciez on sie drze na srednicy bez filtracji :???:
    lepsza kopolka 1" + dobra zwrotnica sprawi ze ten zestaw zagra naprawde przyzwoicie i moze odlozysz w czasie calkowita zmiane systemu

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
      i jak dokupisz cos co gra to zrob do nich zwrotnice.
      nie ma sensu bo
      Zamieszczone przez Rades
      a za zwrotke w active robi Alpina 9855
      to dużo lepsze rozwiązanie :)

Skomentuj

takero, ale z tego co wiem to aktywna zwrotnica robi tylko za podzial pasma. a da sie nia modelowac ch-ke? z tego co wiem to nie :P

Skomentuj

takero, ale z tego co wiem to aktywna zwrotnica robi tylko za podzial pasma. a da sie nia modelowac ch-ke? z tego co wiem to nie :P
          to już zależy co to za zwrotka ;]
          Zresztą, imho w samochodzie się najlepiej sprawdza aktywna , przy pasywnej za dużo roboty i pieprzenia się , a nawet tylko przy 2way zmiennych jest tyle że bez dwóch przestrajalnych zwrot nie masz co podchodzić :)

Skomentuj

Czuję to rękę Czarka z Galerii Tonów.
            Chyba się nie mylę??? :mrgreen:
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dokładnie kolego lklukasz! Stoi za tym Galeria Tonów :-) No coż - jaki budżet taka instalacja, choć za tę kasę można było zrobić to duuużo lepiej. Żadnych jednak pretensji do nikogo nie mam i muszę przyznać że tweetery w trójkąty lusterek wbudowane są naprawdę nieźle!

Nie ma tego złego co by na dobre a mianowicie zastosowałem tu technikę zwaną Do It Yourself i po wyczynach Galerii zostały tylko przetworniki. Teraz przyszedł czas i na nie.

Co do zwrotki (czy pasiv czy active) głosy są podzielone i jest tylko jeden sposób żeby się o tym przekonać - posłuchać. Jesli dostanę system ze zwrotnicą pasywną podłączę całość tak, żeby można było w łatwy sposób przełączyć z passive na active (lub odwrotnie) i po krzyku.

Czy macie koledzy jakieś konkretne propozycje co mógłbym włożyć na miejsce tych Vif? D26NC juz zanotowalem - dziękuję. Co na dół?

Aha - wiem że 16AWG to całkiem dobry głośnik ale niestety trochę mocy mu nie starcza :-( przy 100W RMS na kanał (dane z protokołu pomiarowego dostarczonego przez Genesisa).

Skomentuj

Jak chcesz d26n to zamów je sobie w AC --- szukaj zamówienia w off-topic
                2 szt będą kosztować ok 185zl a proa 550zl (wiem bo niestety sam przepłaciłem)
                a w proa możesz sobie dokupić taki stalowy element montażowy i będą wyglądały jak neo26 (i to jest cała różnica między nimi)
                I do tej vify d26n jest ten sam kondensator co masz 4,7uF
                A na dół to może MicroPrecision jest na allegro za ok 400zl razem z ta vifa.
                Sam micro to koszt 800zl.
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

lklukasz, jak brzmi D26NC? moze jakies porownanie z "domowymi" vifami?

Rades, szczerze mowiac za te pieniadze robilbym juz cos lepszego. na gore obowiazkowo cos duzo lepszego (wysokotonowka jest najwaznejsza) - np D2904/6000 :P w AC wychodzi ok 400zl/szt. roznica juz naprawde slyszalna
                  a co do woofera to tutaj niejestem obeznany z rynkiem CA wiec konkretnego modelu nie doradze. ja jednak bym wsadzal jakas domowke. np najtansza vifa M18WH (145-150zl) napewno zagra lepiej niz 2-3 krotnie droozsze woofery ze sklepu CA :P
                  a jak slaby to mozesz nawet wybrac PL18WO ktory by juz zawstydzil niejednego suba rozmiarem magnesu

Skomentuj

Tak, zarówno MICRO PRECISION 5.16 jak i Vifa D26NC-05-06 są na mojej liście. Także na liście jest Scan-Speak D2904/600000. Wszystkiego posłuchamy :-)

Z domówkami w samochodzie może być problem ponieważ głośniki samochodowe są dodatkowo zabezpieczane przed wilgocią a domowe wątpię. W drzwiach niestety tej wilgoci jest całkiem sporo :-(

I jeszcze pytanko:
                    w AC wychodzi ok 400zl/szt
                    Nie śmiejcie się ale co to jest to "AC"? :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez Rades
                      Jesli dostanę system ze zwrotnicą pasywną podłączę całość tak, żeby można było w łatwy sposób przełączyć z passive na active (lub odwrotnie) i po krzyku.
                      nie ma czegoś takiego jak gotowa zwrotka, niestety każdy samochód jest inny, każda instalacja jest inna, są różne gusta i w każdym samochodzie z instalacją taka zwrotka będzie inaczej grać - niestety. Tak jak mówiłem - bez dwóch przestrajalnych zwrotek zapomnij o pasywce.

Zamieszczone przez Rades
                      audiocomponents - patrz przyklejony temat o takim tytule :)

Skomentuj

Re: System 2-way pod Genesis Four Channel

lklukasz, jak brzmi D26NC? moze jakies porownanie z "domowymi" vifami?
                        Nie umiem porownac bo zabawe z domowym sprzetem dopiero co zaczynam i nie wiele co slyszalem.

Rades, szczerze mowiac za te pieniadze robilbym juz cos lepszego. na gore obowiazkowo cos duzo lepszego (wysokotonowka jest najwaznejsza) - np D2904/6000 [/quote]

To jest naprawde dobre wyjscie. Popieram twoja propozycje. Tylko nie D2904/6000 tylko D2904/6000.01 bo ona jest z ta siateczka zabezpieczajaca. A wsamochodzie nie trudno o nieszczescie. Chociazby na myjni.

Zamieszczone przez Rades
                        www.Audiocomponents.com
                        strona producenta tych glosnikow. Czytaj na off-topic/audiocomponents

A za kwote 2tys to ja bym zaryzykowal i kupil ss 18W4531G00 i D2904/6000.01
                        i jeszcze by zostalo na zwotki do tego. I mialbys prawie zestaw Alpine F1 tylko ta 2-way co 6000zl kosztuje w sklepie.
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
                          strona producenta tych glosnikow
                          nie producenta ale raczej dystrybutora.

nie D2904/6000 tylko D2904/6000.01 bo ona jest z ta siateczka zabezpieczajaca.
                          oczywiscie - i w dodatku jest ladniejsza

Zamieszczone przez Rades
                          Z domówkami w samochodzie może być problem ponieważ głośniki samochodowe są dodatkowo zabezpieczane przed wilgocią a domowe wątpię. W drzwiach niestety tej wilgoci jest całkiem sporo
                          jedyna roznica jaka zauwazylem to material membrany - w typowym CA zawsze jest to plastik

Pawel S. napisał/a
                          lklukasz, jak brzmi D26NC? moze jakies porownanie z domowymi vifami?

Nie umiem porownac bo zabawe z domowym sprzetem dopiero co zaczynam i nie wiele co slyszalem.
                          a z czym mozesz go porownac?

Skomentuj

w typowym CA zawsze jest to plastik
                            nie zawsze :) To tak jakby powiedzieć że w domowych kolumnach wszystkie głośniki mają membranę z celulozy.

Nawet tesle które mają dość zwykłe celulozowe membrany spisują się w samochodach i nic im nawet po paru latach nie jest więc nie przesadzajmy że głośniki sie tak szybko rozpadną

Skomentuj

no dobra - przesadzilem. przeciez faktycznie fabryczne glosniki tez sa z papierowa membrana.
                              chodzilo mi o to ze wszystkie niefabryczne jakie spotkalem taka membrane mialy

Skomentuj

np. DLS R6A ma papierowe membrany.
                                MDS 06 ma kewlarowe, więc nie zawsze jest to plastik.
                                Plastikowe membrany łatwo spotkać w tanich głośnikach, ale to też nie jest regułą.

Jak już wspomniałem o R6A, to napiszę coś o nim, żeby off-topicu nie było:
                                Jak dla mnie głośnik kompletnie nie nadaje się do rocka. O ile w przypadku np. claptona gra znośnie, o tyle wystarczy puścić np. "toto" i już wychodzi poduchowatość tego głośnika.
                                Wg mnie ten głośnik świetnie sprawdzi się w popie i hip-hopie, ale do rocka wolałbym coś z lepszym "wykopem".

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Zamieszczone przez cursor
                                  MDS 06 ma kewlarowe, więc nie zawsze jest to plastik.
                                  piszac plastik mialem na mysli ogolnie tworzywa sztuczne. przeciez nawet "plastik" dzieli sie na wiele rodzajow ;]

Skomentuj

Jeśli zakupy będę robił w AC, mogę sobie pozwolić na więcej :-)

Zastanawiam sie nad wysokotonówką Scan-Speak R2904/700000. Co do midbassu to na chwilę obecną na czołówkę wysuwa się MICRO PRECISION 5.16. 18W4531G00 ma średnicę 180mm a panele przygotowane mam pod 165mm więc odpada.

Podsumowując lista na chwilę obecną wygląda tak:

1. MICRO PRECISION 5.16 + Scan-Speak R2904/700000 lub Scan-Speak D2904/600000 (to Scan-Speak D2904/600000.1 nie ma siatki zabezp. - sprawdzalem na zdjęciach :-) )
                                    2. Proa-Systems Coloris + Scan-Speak R2904/700000 lub Scan-Speak D2904/600000
                                    3. Focal K2 Power 165 K2P
                                    4. Morel Elate 6-2
                                    5. Macrom EXT 6.0 (EXTREME line EXT.60 - 16,5cm High End System)

Coś byście dodali?

Skomentuj

Rades, podobalby ci sie ten pierscieniowiec w samochodzie? mi niebardzo :???:

Skomentuj

Ja tez bym byl przeciwny temu 7000. Osobiscie nie sluchalem go ale sluszalem i czytalem bardzo duzo nie pochlebnych opinii. Mowili, ze jest bardzo oschly. Nie da sie go slychac dluzej niz 15 min. Typowe prosektorium. <<---- przeczytane gdzies na forum
                                        A poza tym on ma srednice 10cm. Bedzie ciezko go uzyc w samochodzie.

Ja bym jednak wybral Scan-Speak D2904/600000 i do tego Colorisa. Pogadaj z Czarkiem moze ci cos zalatwi taniej. Ja dalem 800zl za 2szt. To akurat by ci wyszlo 2000zl
                                        Niestety od 8 m-cy czeka na montaz. Brak czasu.

A moze zamiast 18W4531G00 wsadzisz 15W4531K00. Ten bedzie tylko o 1,5cm mniejszy.

A co powiecie o D3004/6600 ??? sorry za OT

Jak bys chcial jednak pierscien to moze
                                        Vifa XT25SC50-04
                                        http://www.madisound.com/catalog/pro...oducts_id=1679

Zmniejszony wprost do samochodu.
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X