filtr GP dedykowany do domowej wersji XT25. niewiem ile one byly uzywane przez poprzedniego wlascicela ale u mnie krotko graly wiec to moze byc wlasnie wina wygrzania (nowy XT19 gral podobnie)
A ja sobie chcialem kupic do domu Xt25 i myslalem ze sa delikatne.
Lubie bardzo delikatna gore bez natarczywosci.
Zamiesc zwrote to cos sie zaradzi. :wink:
Właśnie zakupiłem po okazyjnej cenie HX-D2. Jak podłączę to się okaże co sobą reprezentuje Alpine 9855 i czy rzeczywiście to moje głośniki psują dzwięk.
2500 pln w stanie więcej niż rewelacyjnym. Wydaje się że radio przeleżało po zakupie, gdzieś w szafie parę ładnych lat (np nienaruszona folia na wyświetlaczu). Jeszcze nie podłączałem ale były właściciel zarzekał się że jest sprawne na 100%. Zobaczymy... niestety dopiero za 1,5 tygodnia.
[ Dodano: 2008-06-21, 13:01 ]
Clarek siedzi już na miejscu Alpiny. Wnioski z pierwszych odsłuchów są zdecydowanie na niekorzyść Alpiny. Co prawda HX-D2 to najwyższa półka ale nie spodziewałem się że różnica jest aż tak porażająca. Teraz już wiem że to 9855 psuło mi brzmienie a głośniki przy nowym odtwarzaczu dopiero pokazały na co je stać.
Temat jednak pozostaje bo nie jest to jeszcze ten dżwięk o który mi chodzi. Szczególnie góra - tweeter na 100% do wymiany. Jestem już umówiony z
Podsumowując - jeśli zależy Ci na muzyce a nie na "umc umc" i bajerach typu delfinki i elektrychny panel, nie kupuj Alpine 9855 i pokrewnych - to wywalanie kasy w błoto!
[ Dodano: 2008-07-01, 22:38 ]
Wyszukałem ostatnio zestaw MB Quart QSF 216 Nano. Można go kupić na ebay już za ok. 2300 (w Polsce prawie 3600). Czy ktoś słyszał te głośniki na żywo? Słyszałem i czytałem sporo dobrych opinii na temat tego systemu.
[ Dodano: 2008-11-27, 17:46 ]
Hej. Odgrzewam temat bo może ktoś będzie miał podobne co ja dylematy i przyda mu się trochę czyjegoś doświadczenia. Okazało się że zarówno woofery i tweetery oryginalnie siedzące w aucie są tragiczne - jak się okazało w konfrontacji z moimi wymaganiami. Bezkonkurencyjny okazał się tweeter 2904/60000. Wygrał nawet z Morelem Supremo (choć to kwestia gustu). Colorisy się nie sprawdziły bo choć mają piękną średnicę, buczą na dole (ciekawostką jest że można je od bidy zastosować bez suba, ale wtedy przy większym gainie brakuje im zwiewności i dynamiki - normalnie nie wyrabiają). Do tej pory najbardziej podpadły mi MB Quarty z serii QSF. Piekny kick i bardzo poprawna średnica. Bardzo dobrze grają pod Genesisem i poprawnie zgrywają się z 2904/60000. Co do radia - dziś mogę śmiało powiedzieć że wolę słuchać z Alpine 9855 niż z HX-D2. Ten drugi jest niesamowicie precyzyjny, wręcz hirurgicznie. Jesli ktoś lubi takie brzmienie, polecam. Dla mnie już lepiej zagrał DRX 9255 - bas jest zdecydowanie lepszy niż w jego starszym bracie. Moim zdaniem HX-D2 brakuje życia i radości z grania. W Alpine jednak góra pasma jest dziwnie "za mgłą"., co z kolei nie występuje w osławionej 7909. Koniec końców najsłabszym ogniwem okazały się głośniki. Dobrze zestrojone powinny zagrać z każdym radiem - lepiej lub gorzej, ale nie powinno być takiej tragedii jak miałem na początku. Na koniec kwestia podstawowa - activ czy passiv. Początkowo byłem za Activ i walczyłem. Dziś jestem za pasywnym cięciem i zwrotkami robionymi pod auto. Choć to wbrew logice, ale pasywka brzmi znacznie lepiej, łagodniej, czysciej i to naprawdę słychać!
Skomentuj