Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem w nissanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem w nissanie

Witam.
    Dostałem nissana primere p10 hatchback do zrobienia dość buzetowego audio.
    Jednak mam problem jak się za to zabrać. Najchętniej proszę o pomoc tych którzy robili już to w tym samochodzie ewentualnie podobnym nissanie.
    Przednie drzwi...
    Lewe ktoś już próbował tam wciskać jakieś większe głośniki i rozcięte jest troche miejsce orignalne na głośnik, wygląda to nieciekawie.
    Prawe jest tak jak było w orginale , ale tu jest problem. Orginalnie tam są jakieś 3x4? czy coś takiego malutkie elipsy na kawałku platiku który je jakoś profiluje w górę.. Nie mam pomysłu co można tam zastosować zamiast tego. W słupkach są jakieś wysokotonowe.
    Spróbuje zrobić zdjęcia któregoś dnia narazie nie mam jak bo auto cały czas jest w użyciu.
    Tył.. orginalne głosniki wyjęte w półkę wpakowane 6x9 magnata które już trzeszczą:/ Mam drugą półke jak by co.
    Napędza to jakiś blaupunkt (radio) i tak zostanie.
    Ma to byś zestaw bez wzmacniacza , ewentualnie jakiś tani subwoofer.
    Tak jak napisałem proszę o wypowiedź osoby które to widziały ponieważ narazie nie mam żadnych zdjęć.
    Drzwi w środku obite są jakimiś matami myślę , że tak zostawie plus wytłumienie do końca tego.

Pozdrawiam Szymon

ale napisz lepiej jak bardzo budzetowy ma to byc system
    masz garaz do pracy? czy budowa paneli nie wchodzi w gre?

Skomentuj

Garaż się znajdzie , ewentualnie mogę to robić na podwórku , mogę zrobić jakieś dystanse pod głośniki, oczkolwiek nie chce ruszać tapicerki niestety czyli głośnik musiał by się zmieścić w te miejsca fabryczne ewentualnie ta pólka nieszczęsna z tyłu.
      Budżetowy tzn myślę , że więcej jak 300zł na głośniki bez suba nie będzie.
      Czy wogóle opłaca się coś szukać , teraz tam nie ma nic oprocz tych harczących 6x9

Skomentuj

Z taką kasiorą to lepiej dać sobie spokój, albo kupić cokowielk, wsadzić gdziekolwiek, w sposób jakikolwiek...
        Za 300zł to nic specjalnie lepszego niż to co jest fabrycznie nie wsadzisz. Jakiś czas temu liczyłem wydatki dla kuzyna, na budzetowy zestaw. 2x wysokotonówka, 2x średniak i sub w bagażniku. Wyszło nam nie cały 1000zł na wzmacnaicz, jeden z zestawów helixa, kable i subek na ARN226

Skomentuj

Nie ma orginałów są tylko 6x9 w półce i wysokotonwe w słupkach . Narazie powiedzmy tylko drzwi i tył. Myślę , że te wysokotonowce mogą zostać . Osoba , która jeździ tym samochodem raczej nie przykłada nie wiadomo jakiej wagi do jakości. Soprany są na kondensatorze, czyli w drzwi jeszcze głośnik , który będzię grał poprostu pełnym pasmem, tak mi się wydaje. No , ale nie mam pomysłu , żeby tam cokolwiek wogóle wsadzić , tzn problem z zamocowaniem.
          Jeśli macie jakieś pomysły , na coś co przekracza ten budżet, może uda mi się namówić na wydanie większych pieniędzy. Potrzebne mi jest to raczej do spokojnej muzyki , i do rocka. Nie lubi słuchać głośno. Jeżeli by ładnie zagrał zestaw w środku , mógłbym zrezygnować z subwoofera.

Skomentuj

priorytetem bedzie dostosowanie miejsc montazowych do glosnikow 16,5cm
            wtedy mozesz w kazdej chwili zmienic glosnik a narazei dac powiedzmy ARXa

Skomentuj

Zamieszczone przez Wojtus_K
              Z taką kasiorą to lepiej dać sobie spokój,
              i tutaj się nie zgodzę - S6C 249zł mogą być gonione samym radiem , do tego kupic rolkę dekarki soudaband (-ok 130 zł 30cmx10m) -na lajtowe wytłumionko i różnica będzie znaczna.
              kilka godzinek w sobotę i temat opanujesz

Skomentuj

Cześć.
                Mam taki sam samochód. Z wytłumieniem przednich drzwi nie powinieneś mieć żadnego problemu. Co to tego plastyku co przykręcona jest mała elipsa to go po prostu wyrzuć. Przykręć w to miejsce dystanse z mdf najlepiej 18mm lub 22. Musisz tez sprawdzić czy szyba się będzie bo tam jest mało miejsca pod głośnik. Od tapicerki drzwi odkręć kieszeń i ją podetnij tak aby wszedł dystans. Jak przykręcisz kieszeń to nic nie będzie widać, ciąłeś tapicerkę. Przed przyklejeniem mat drzwi umyj rozpuszczalnikiem. Będziesz miał trochę zabawy z cięgnami od zamka. Najlepiej jak byś je włożył w peszel i "zalepił" jakimś smarem.
                A jak robisz budżetową instalację to tweetery wsadź w miejsce fabrycznych bedzie ok.
                Jak by co to mam panele drzwiowe do tego samochodu. Długie razem z kieszenią obite czarną eko skórą. I słupki pod neo26 (vifa d26nc) tez powinienem mieć.
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

no właśnie najpierw dystanse.. Lepiej zrobić samemu , czy może kupić gdzieś niedrogo? Jeśli tak to gdzie dostanę? bo rozglądałem się , ale nie widziałem. Wytłumienie tak jak mówiłem od środka było częsciowo zrobione reszta dokończę z tym nie powinienem mieć problemu. Tapicerka była trochę cięta od środka , no ale to będę musiał się jeszcze pobawić. Kieszeń przyciąć od wewnętrzbej strony? chyba będe musiał tak zrobić . Tapicerka , która tu jest to jasna skóra a osłony głośników są metalowe. Z tego co wiem tapicerka jest z anglika. Ok to na przód mniej więcej już jakiś pogląd mam, a co z tyłem? pakować w orginalne miejsca? jakoś wytłumiać? co tam się zmieści ? Pozdrawiam , dzięki za szybką odpowiedź :)

Skomentuj

Nie kieszeń ciąć od środka tylko to co pod ta osłonką na głośnik. Jak odkręcisz kieszeń od tapicerki (śruby od wewnątrz po zdjęciu boczków) to zobaczysz, że sie tam nic nie zmieści jak nie podetniesz.
                    A dystanse możesz zrobić sam. Kupić np. w OBI mdf i za pomocą wyrzynarki wyciąć.
                    wymierzyć otwór montażowy głośnika i za pomocą cyrkla narysować. zrobić dziurę wiertarką a później wyrzynarka wyciąć. Najpierw wewnętrzny otwór a później zewnątrz.
                    Tak będzie najtaniej.
                    A tył sobie daruj. Lepiej dołóż tą kasę i kup dobry przód.
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dobra na forum klubu nissan znalazłem gościa , który robi podobno dobrze dystansy , czyli nastepny problem z głowy .. Teraz głośniki jakieś dobrać pod 16,5

Skomentuj

A jeszcze jedno.
                        Jeżdżę NISSAN-ami od 5 lat. Aktualnie mam 2. Jestem w nissanklub.pl ale jeszcze nie widziałem takiej tapicerki jak mówisz.
                        Możesz zrobić zdjęcia i zamieścić??
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tzn nie jest jasne trochę źle się wyraziłem , jest szara . Sorry za małą pomyłkę , a osłony głośników czarnne i metalowe , zaraz może znajde coś na allegro

[ Dodano: 2008-06-04, 19:34 ]
                          Kurcze nie przeczytałem tego Twojego posta :), nie zauważyłem . Tak jak napisałem te dystanse kupie , tak wyjdzie najprosciej raczej nie lubie sie bawic w takie rzeczy. Tą tapicerke już kiedyś rozbierałem mniej wiecej wiem jak wyglada juz rozumiem o co chodzi. Jeśli chodzi o tył to chyba masz rację. Narazie oleje , jak będzie kiedyś przypływ gotówki to sie dorobi. Czyli powiedzmy mam 300zł na przód i nie chciał bym tego utopić.

[ Dodano: 2008-06-05, 20:42 ]
                          Ok założmy , że montaż już jest itd . Teraz przetworniki , co polecicie niedrogiego? Właściciel nie jest jakimś melomanem z uchem wyczuwającym wszystko , więc nie potrzebuje nie wiadomo jakich :)

Skomentuj

Do 300zl to chyba bym wybral uzywane VIFA 16AWG byly jakis czas temu na allegro za 270zl i szie nie sprzedaly. Poszukaj w zakonczonych. Gosc byl z Grodziska Mazowieckiego to nie daleko.
                            Lub cos takiego:
                            http://allegro.pl/item374740654_eton...brzmienia.html
                            Szkoda, ze bez gory i zwrotki. Moich dwoch znajomych ma takie. Jeden normalnie a drugi po genesisie 100. Dzwiek niesamowity. Bass sredni jak na 16cm gleboki i szybki. Srednica bardzo wyeksponowana tak jak lubie a moze nawet troche za bardzo.
                            Ten gosc pisze, ze podlepiony siliconem ale ja chyba nie widze. Widocznie tak malo ze nie widac i nie bedzie mialo znaczenia. Wystawia juz je 5 lub 6 raz. Zaproponuj mu jakas niska cene zeby nie musial sie juz z nimi meczyc.
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A co myślisz o którymś z tych zestawów ?
                              http://allegro.pl/item373173867_nowo...ylka_dyst.html
                              http://allegro.pl/item373174257_heli...warancja_.html
                              http://allegro.pl/item373173857_opel...a_gratis_.html

Skomentuj

radziejsz, ostatnie olej bo nawet niezbyt doswiadczeni uzytkownicy mowia ze slabe
                                helixy to podobno najlepsze z najtanszych ale osobiscie nie slyszalem
                                a helixy to nowe wiec tez opini nieznam

Skomentuj

Pawel S.,
                                  Zamieszczone przez Pawel S.
                                  radziejsz,
                                  helixy to podobno najlepsze z najtanszych ale osobiscie nie slyszalem
                                  a helixy to nowe wiec tez opini nieznam
                                  Cos chyba pomyliles!!!

Mam aktualnie w drugim samochodzie Helixy wiec nie jestem z nich zadowolony. Tylko moje nie maja tekstylnej kopulki. Maja ok 7 lat i nie jestem z nich zadowolony. Te sa z "kolekcjii" blue to juz calkowita kapota. To podstawowa wersja.
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

hehe - czyli po raz kolejny potwierdza sie zeby lepiej nie sluchac opini innych :P

niewiele slyszalem gotowych zestawow samochodwych ale chyba zaden mi nie odpowiadal... no moze poza dynaudio w S80 :P

Skomentuj

Czaruję...
                                    X