Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jakie tweetery wybrac?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jakie tweetery wybrac?

Witam!
    Jak widać jestem tu nowa :wink:
    Chciałabym kupic dobre tweetery w miare niedrogo (ok 100-150 zl) ale z dobrym brzmieniem.
    Głownie do muzyki elektronicznej, ale zalezy mi zeby dzwiek nie był zbyt "kłujacy".
    Prosze o porade i jakies opisy dzwieku jesli to mozliwe.
    Myslalam nad Hertz HT 18 albo Signat T1 ale nie znam opinii o tych firmach...

Jeśli ma ktoś jakies doświadczenia to czekam na odp:)

na poczatku milo mi powitac przedstawicielke plci pieknej na tym forum...
    hertze odpadaja na samym poczatku poniewaz sa wlasnie ostre oraz ich cena niejest adekwatna do oferowanych mozliwosci. signatow nieznam niestety. ale i tak bym sie nia nie nie skusil. ceny oferowanych w sklepach glosnikow CA sa 2-3x wyzsze niz o porownywalnej jakosc sprzet domowy.

napisz moze na poczatku jakie masz nisko-sredniotonowce w drzwiach, jaki wzmacniacz (czy tam radio) oraz jaki samochod?

na naszym forum jest organizowane zamowienie glosnikow z audiocomponents (taka duza hurtownia z holandi) skad mozna zamowic dobre glosniki w przystepnych cenach.
    polecilbym kilka pozycji ale napisz czy masz gdzie zrobic pomiary zeby dostosowac zwrotnice do nich?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
      polecilbym kilka pozycji ale napisz czy masz gdzie zrobic pomiary zeby dostosowac zwrotnice do nich?
      a czy ktokolwiek robi tu (miarodajne) pomiary w samochodzie ? :)
      Ogólnie pomiary w samochodzie to ciężki orzech do zgryzienia , dużą rolę odgrywają odbicia itd więc cokolwiek zmierzyć jest cholernie trudno, każde małe odchylenie mikrofonu robi ogromną różnicę, zasadniczo bez obmyślenia strategii pomiarów CA nie ma co do tego podchodzić , ale to w lipcu :)

Tym bardziej że do hertzów czy signatów też zwrot nie ma poza fabrycznymi, a te w większości to po prostu kond i to zwykle bipolar + ew jakaś cewka , z tym że mają one charakter "bezpiecznikowy", tzn sa filtrami które mają zapobiec spaleniu głośników, a pozwolić na przestestowanie w samochodzie czy owe głośniki w ogóle są sprawne :)
      Dla przeciętnego użytkownika starczy bo i tak "cyka", a każdy bardziej poważny zawodnik sobie coś samemeu wymodzi.

Jaki to samochód ? Bo może się okazać że na podszybiu jest spokojnie na tyle dużo miejsca żeby zamocować głośniki domowe - a wtedy to już krótka piłka :)

Powiedz nam Moniko co tam jeszcze u Ciebie w samochodzie siedzi :)

Skomentuj

gosniki do nissana sunny, radio Blaupunkt - moc wyjściowa: 4 x 45 W, ale nie pamietam modelu..
        Nie ma zewnetrznego wzmacniacza, narazie potrzebuje czegos prostego, dla polepszenia odbioru.
        Niestyety średniotonowe w drzwiach fabryczne :oops: , ale to dopiero 2 w kolejce do wymiany:)
        Nie mam gdzie zrobic pomiarow, ale jeśli to koniecnze to da sie załatwic
        dzieki za pomoc

[ Dodano: 2008-06-09, 14:46 ]
        cos mi sie wydaje ze zbyt amatorsko podchodze do sprawy...

Skomentuj

To może dołożyć jeszcze setkę i odrazu kupić zestaw niskośredniotonowe + wysokotonowe + zwrotnice ?

Co zamierzasz mieć finalnie w samochodzie i czego oczekujesz od swojego systemu car audio ?

Możesz zrobić foto miejsc montażowych głośników w tym samochodzie ?

Skomentuj

Jeżeli to N14 to w tym nissanie w drzwiach siedzą elipsy 4x6 ale spokojnie można zaaplikować jakieś 165mm. Na podszybiu nie ma miejsca na żadne kombinacje.

Skomentuj

zgodze sie z przedmowca - lepiej dolozyc dop kompletnego zestawu.
              swoja droga w w/w zamowieniu mozna za ok 300zl kupic zestaw ktory deklasuje zestawy nawet za 500-600zl dostepne w polskich sklepach.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                zgodze sie z przedmowca - lepiej dolozyc dop kompletnego zestawu.
                swoja droga w w/w zamowieniu mozna za ok 300zl kupic zestaw ktory deklasuje zestawy nawet za 500-600zl dostepne w polskich sklepach.
                Jaki zestaw można za 300 zł kupić ? :) Jakie głośniki bo może się skusze.

Skomentuj

peerless resolution lub drozsze definition
                  http://www.tymphany.com/822000
                  mialem suba resolution 10 i samym wykonaniem powala. brzmieniem tez (jak na pompke)

Skomentuj

Faktycznie ten zestaw Peerless wygląda zachęcająco...
                    w takim razie może odłoze wiecej i skusze sie przy następnym zamowieniu...

a ten zestaw resolution bedzie mozna podlaczyc do radia bez zewnterznego wzmacniacza? sama zwrotnica wystarczy?

dzieki za rade :smile:

Skomentuj

kazdy zestaw mozesz podlaczyc bezposrednio do radia ale pod wzmacniaczem dopiero rozwijaja skrzydla...

Skomentuj

Warto jest za tą stówkę kupić wzmacniacz używany na allegro, ja ostatnio za mniej więcej tyle kupiłem 4 kanałowca bardzo podobnego do 604 monacora.

Skomentuj

Może na poczatek Helix dark Blue 62.1 czyli zestaw separowany 16cm woofery plus kopólki tekstylne, cena na allegro 199pln. Zagraja dobrze pod radiem.
                          Też mam Nissanka N14 z przodu mam założone Focale system sepraowany 16cm plus kopółki 25mm.

Skomentuj

Pamiętaj tylko, że spore koszta też pociągnie za sobą instalacja okablowania do tego wzmacniacza. Co z tego, że kupisz jakiś wzmacniacz za 100zł jeśli na kable do niego wydasz dwa razy tyle? :wink:

Skomentuj

Zawsze można kupić kable używane

Skomentuj

Czaruję...
                              X