Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

montarz wysokotonowcow- rozwazania

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

montarz wysokotonowcow- rozwazania

Witam z racji tego ze wziolem sie ostro za swoj nowy nabytek skonczylem juz panele drzwiowe na 16.5 tylko nie wiem gdzie upchnoc wysokotonowe. Auto to BMW E38 i jesli ktos widzial slupki nie naleza do najprostrzych na zabudowe, obudowy od lusterek sa jedna caloscia z obramowka wokol drzwi wiec tez nie jest wesolo ale moe mozna bylo by sie zainteresowac montarzem w orginalne miejsce. Jest ono bardzo blisko obudowy od lusterrek wiec efekt moglby byc podobny. Miejsce montarzowe jest dosc daleko od woofera wiec nie powinno byc problemu ze scena , bo po przeniesieniu na slupek moglby byc zbyt daleki dystans, pozatym w slupkach sa poduchy . Jesli ma to jakies znaczenie zestaw przedni to woofery Focal Utopia a wysokie Teca i wszystko bedzie aktywnie chodzilo. Ponizej zamieszczam zdiecia zeby przyblizyc osobom ktore nie znaja auta gdzie znajduja sie orginalne miejsca i jak ogolnie wyglada sprawa montarzu. Prosze o jakies sugestie , moze ktos juz to przechodzil w E38. Jesli stwierdzicie ze niema wyjscia to pojda wysokie na slupki . Jeszcze do konca nie zlozylem drzwiczek i nie moge odsluchac jak to bedzie wiec prosze o bardziej teoretyczne podejscie z tymi wysokimi.
    Załączone pliki

smialo montuj w oryginalne miejsca. wcale tragiczne niejest wiec spokojnie mozna wykozystac. a moze na desce? ja tam jakies panele demontowalne poza nawiewem?

Skomentuj

Na desce niechcial bym , bo to troche nieelegancko by wygladalo. Mysle jak by zrobic normalnie dziure w tej males siateczce w tapicerce drzwi tam gdzie jest orginalne miejsce i naprofilowac odpowiednio wysokotonowca i zrobic z tego taki maly panelik z wysokim , bo jak go umieszcze od srodka tapicerki to dodatkowo siatka ta co jest w tapicerce moze nie przepuszczac dobrze drzwieku. Co o tym myslicie?

Skomentuj

Pal licho z siateczką, czy mi się wydaje czy głośnik będzie promieniował do plastikowej kieszeni tapicerki ???

Skomentuj

NIe nie , glosniki sa osadzone na wykonanej od podsaw zabudowie drzwi i panelach z mdfu a calosc wygluszona Stingerem i na to cos w stylu mata dekarska zeby jeszcze bardziej usztywnic. Calosc jest wycieta juz z panela tak zeby glosnik na panelu z mdfu doszedl jak najdalej mozliwie do maskownicy. Panel nie dotyka wogole nigdzie glosnika ani pierscieni z mdfu. Ponizej zdiecia.
          Na tym zdieciu widac efekt koncowy ten panel wyzej a nizej do obrobki jeszcze wnetrza kola. Na to idzie skora plus maskownica wklejona. Specialnie dorobiony jest wiekszy otwor zeby mozna wypuscic glosnik jak najbardziej do zewnatrz ale zeby tez nie dotykal panela zewnetrznego

Tak wygladaja normalne dzrzwi tylko w srodku wygluszone

A tak po dorobieniu do nich specialnego mocowania i paneli z mdfu jeszcze nie skonczone do konca gluszenie

Tak beda wygladac mniej wiecej , jeszcze tylko skora napanele i zlozenie calego

drzwi jedne sa juz calkowicie skonczone czyli wygluszone calutkie tylko zakladac tapicerke ale musze czekac na skore.Tak poza nawiasem jak by sie ktos zaraz pytal o kolor mdfu to jest taki bo jest zaimpregnowany , to tak w ramach scislosci dla nastepnych ogladajacych
          Wiec jak z tym montarzem wysokich?
          Niedlugo cala zabudowe wrzuce na forum jak powstawala od podstaw.

Skomentuj

myslalem zeby wlasnie wykozystac oryginalne miejsce do montazu. ale jak niechcesz to wykozystaj ta maskownice jako rame do zabudowy. zdemontuj to i zabuduj tam glosnik. jak bedziesz zmienial glosnik lub sprzedawal samochod to demontujesz panel i wstawiasz nowy oryginalny :P

Skomentuj

Ja chce wlasnie w orginalne miejsce zamontowac w boczku ale zazmiast mocowac go od srodka boczka to mysle zeby lepiej bylo slychac jak bym wyjal ta maskownice co jest orginalne miejsce i w niej zamontowac ale poprzez wyciecie otworu w niej i wystawienie na zewnatrz wysokotonowca. Jesli uwazacie ze wystarczylo by bez wystawiania go na zewnatrz to jeszcze lepiej i mniej roboty. Ale sprzet jest juz z wyzszej polki i nie chce zeby przez montarz za ta siatka pogarszal sie dzwiek. Gdyby to byly jakies buschmeny za 10 zl to bym sie nawet nie zastanawial ale to troche wyzsza polka jak pisalem wczesniej. Tylko pytanie o to rozmieszczenie czy nie zablisko?

Skomentuj

jarimir, to jest wysokotonowka - obudowy niepotrzebuje. montuj woofery, wsiadaj do samochodu i sluchaj
                wtedy sie przekonasz czy siatka cos przeszkadza i czy miejsce jest OK

Skomentuj

ja na Twoim miejscu wsadziłbym w słupki, trochę pracy jest ale jak już uporałeś się z drzwiami i nawet nieźle wyszło daj kropkę nad i montuj w słupkach, dobre akustycznie miejsce i wygląd tak jakbyś wyjechał z profesjonalnej firmy car audio.

Skomentuj

Wiekszosc osob proponuje jednak montarz w slupku i tu mam takie pytanie. Z racji tego ze slupek jest szeroki mam pytanie bo w sumie poszukuje cos konkretnego wysokiego wiec jak mam montowac w slupku to moze to byc cos duzego. Jak sie maja wysokotonowce domowe do sprzetu samochodowego. Czy mozna by bylo zastosowac glosniki ktore przeznaczone sa do uzytku domowego , sa dosc duze ale z tym nie ma u mnie problemu tylko jak to sie bedzie miec w aktywce bo domowe maja zazwyczaj impedencje 8 ohm a w samochodzie jak wiadomo jest zazwyczaj sprzet 4 ohm, wiem ze moze byc wiecej ale nie mniej ohm niz wzmak jest stabilny moj np od 2 ohm ale jak to wszystko sie ma w praktyce jak wofery beda 4 ohm a wysokie np 8. jesli mozna to prosze jakies propozycje wysokotonowcow . Woofery to Focal utopia a wzmak to JL Slash 300/4

Skomentuj

Zamieszczone przez jarimir
                      Jak sie maja wysokotonowce domowe do sprzetu samochodowego
                      niewiem jak to jest w sprzecie z tej polki ale w tanszym jest tak ze CA ma wyzsze ceny 2-3 krotnie niz domowe o porownywalnej jakosci
                      Zamieszczone przez jarimir
                      Czy mozna by bylo zastosowac glosniki ktore przeznaczone sa do uzytku domowego
                      tak - zobacz chociazby proa - montuja przerobionego R2904/700000. podobnie jest chyba z jakims morelem
                      napisz moze jakiego brzmienia oczekujesz. delikatne, ostre, neutralne?

Skomentuj

Co do brzmienia to oczekuje raczej delikatnego dzwieku, teraz mam tec-i i sa stanowczo zaostro jak dla mnie. Dzis skonczylem wkoncu jedne drzwi na gotowo i mialem okazje potestowac w ktorym miejscu wysokotonowiec zagra dla mnie najlepiej i wg mnie w moim aucie dosc dobrze jest w seryjnym miejscu jak pokazywalem wczesniej zdiecia bo nie czuc az tak mocno oddalenia glosnikow od siebie ale rowniez niezle bylo na slupku ok 15 cm od dolu skierowanym w strone lusterka srodkowego. Wiec wiem napewno ze moge zamontowac cos sporego bo slupek jest wielki a dzwiek jest dosc poprawny na nim . Wiec prosze o propozycje czegos z zestawow domowych do tych Focali. Po dluzszym odsluchu wydaje mi sie i to na wielu kawalkach nie mp3 czy innych kompresiach tylko normalnych audio ze brakuje troche srednich tonow.Mam nadzieje ze jak zloze do konca drugie drzwi to poprawi sie ale w chwili obecnej troche malo jest srednich. Woofery sa ciete na 80 Hz. Problem jeszcze jest ze moje radio ma tylko filtry dolne a nie ma na wysokie i czy myslicie ze te zwrotnice aktywne ktore czesto mozna kupic w roznych sklepach zdaly by egzamin czy to raczej chwyt marketingowy. nigdy nie mialem doczynienia z takimi zwrotkami dlatego moje pytanie.

Skomentuj

pokaz zdjecie slupka

Skomentuj

jak masz kase to ja bym bral scan speak D2904/600000

Skomentuj

Ten scan to stanowczo zaduzo jak dla mnie teraz. Sporo juz wladowalem i chce juz cos tanszego kupic dlatego moje pytanie bylo o domowy sprzet bo jest tanszy. Co do slupkow to ponizej zdiecia. Nie oddaja one dokladnie tego co jest na zywo ale jakies rozeznanie jest a ponizej skonczone juz jedne dzwiczki plus tweeter wmontowany w seryjny plastik ale otwor dociety pod wymiar tweetera.
                              Załączone pliki

Skomentuj

z tych co znam
                                morel MDT-29
                                vifa XT25
                                a dalej
                                moze nowy peerless HDS - podobno mozna go nisko ciac i jest bardzo dobry
                                seas ma tez kilka dobrych wysokotonowek ale slyszalem tylko jeden model wiec niemoge sie wypowiedziec
                                usher tez ma dobre glosniki w rozsadnej cenie ale raczej beda za duze

Skomentuj

scan-speaki odpadaja bo sa ostre, chcesz cos delikatnego i masz miejsce to polecam seas KT28F (to moj faworyt). on ma komore wytlumiajaca ale slupek masz szeroki to sobie poradzisz z tym. a zwrotka czy aktywna czy pasywna i tak zeby to zestroic to trzeba zrobic pomiary.

Skomentuj

Zamieszczone przez djrobo
                                    scan-speaki odpadaja bo sa ostre
                                    ktore? D2904?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                      Zamieszczone przez djrobo
                                      scan-speaki odpadaja bo sa ostre
                                      ktore? D2904?
                                      dołączam sie do pytania?

w słupkach nie polecam grzebać bo tam są AIRBAG-i
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

W drzwiach tez sa a cale byly rozebrane do golej blachy lacznie z prowadnicami do szyby. Jak sie delikatnie obchodzi to nic sie nie stanie.Dzis zlozylem drugie drzwi kompletnie i po ok godzince odsluchow i ustawien musze stwierdzic ze naprawde kozacko gra. JL jest zmostkowany czyli daje ok 2x125w rms a utopia ma 100w rms i jest wykorzystany kazdy wacik. Co do wzmaka to ma niezla kontrole nad glosnikami , ogolnie niezle wypada jedynie tylko bede jednak musial poszukac wysokich nowych bo moje tec-i jakos tak niewyraznie graja. ustawione sa na radiu na -2 a bass na -1. Ale ogolnie niezle wszystko wyszlo, nic w drzwiach nie trzeszczy ani nie lata jak narazie jestem bardzo zadowolony z grania jak i faktu ze wkoncu skonczylem te drzwi bo bawilem sie z nimi z 1,5 tygodnia. Od dzis zabralem sie za tyl ktory rowniez nie bedzie latwy. I mam male pytanko a nie chce zakladac nowego tematu czy plus z remote da rade pociagnoc jeszcze dwa wiatraczki komputerowe do chlodzenia wzmakow czy musze uzyc jakiegos przekaznika?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X