Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak poprawić brzmienie tweeterów w Hertz'ach Dsk 160 ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak poprawić brzmienie tweeterów w Hertz'ach Dsk 160 ??

Czy ktoś próbował dobrać do nich zwrotnice żeby troche łagodniej grały? Bo na mój gust za bardzo syczą. Był bym wdzięczny za jakieś podpowiedzi. A może można kupić już gotowe zwrotnice na których będę lepiej grały.

ja bym poddal je tuningowi, mozna metoda prob i bledow dobrac element w torze wysokotonowym, i wymienic go. Kondensator odcina dolne pasmo, cewka tlumi gorne
    a moze poprostu rezystor dodaj ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez satan
      ja bym poddal je tuningowi, mozna metoda prob i bledow dobrac element w torze wysokotonowym, i wymienic go. Kondensator odcina dolne pasmo, cewka tlumi gorne
      lol :grin:

Skomentuj

co lol ? tabelka tlumikow i do dziela: http://www.audiomania.info/articles.php?id=39

Skomentuj

oczywiscie ze tabela tlumikow i do dziela ale to nie zmienia faktu "lol" :grin:

Skomentuj

n_omyzs, satan porostu zle sie wyrazil. chodzilo mu o laczenie filtrow 1. rzedu a nie o filtry 2.
            oczywiscie stosowanie takich filtro jest troche bez sensu ale co tam
            ja bym sie zaczal bawic tlumikiem
            umieszczenie rezystora przed lub za filtrem zmienia dobroc filtru i w jednym przypadku ch-ka jest opadajaca a w drugim wzmoszaca (tylko niepamietam ktory to ktory :roll: )
            dziwny przypadek mialem tez z GDWK PJ - glosnik dosc ostry na samej gore zlagodnial po zastosowaniu klasycznego L-Pad'u - tak wiec do dziela panowie :P

Skomentuj

Dzięki za podpowiedź. Będę troche eksperymentował, chociaż ostatnio troche doskwiera mi brak czasu. Już straciłem nadzieje że ktoś odpowie na ten post.

Skomentuj

Dario30

I co... okiełznałeś te wysokotonówki ??

Skomentuj

Czaruję...
                X