Witam. Zabieram się do zrobienia subwoofera do samochodu. Głośnik już mam kupiony. Jest nim Blaupunkt GTw 1200 12" 200W RMS. Najpewniej napędzany będzie wzmacniaczem CarPower hpb-602. Mam dylemat z wyborem skrzyni, bass-reflex czy zamknięta. Sugerując się Qts'em głośnika 0,56 stawiałbym na zamkniętą - tylko jaki litraż? Przy symulacji w WinISD wychodzi F3 na poziomie 40 hz dla obudowy zamkniętej, a 32 hz dla bass reflexu. Natomiast group delay zamknietej max 8 ms, a bass reflexu max 18 ms. Producent sugeruje zamkniętą 44 litry, a bass-reflex 44@32 lub 70@28 litrów. Co wy na to?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Blau GTw 1200 jaka obudowa?
Collapse
X
-
Sądzę, że obudowa 40 x 40 x 35 cm (zewnętrznie) będzie dobra. Do tego płyta mdf lub sklejka 18 mm, co daje 36,4 x 36,4 x 31,4 (wewnętrznie) ok 41 litrów. Jeszcze dwa usztywnienia poziomo i pionowo oraz wytłumienie z waty (taka z apteki może być?) oraz gąbki. Jednak czytałem w Car Audio FAQu Nazara (świetne), że nie należy robić dwóch takich samych wymiarów, tak jak ja chcę 40 i 40 cm. Jednak ładnie by to wyglądało tzn. symetrycznie. Doradźcie proszę.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sz0pSądzę, że obudowa 40 x 40 x 35 cm (zewnętrznie) będzie dobra. Do tego płyta mdf lub sklejka 18 mm, co daje 36,4 x 36,4 x 31,4 (wewnętrznie) ok 41 litrów. Jeszcze dwa usztywnienia poziomo i pionowo oraz wytłumienie z waty (taka z apteki może być?) oraz gąbki. Jednak czytałem w Car Audio FAQu Nazara (świetne), że nie należy robić dwóch takich samych wymiarów, tak jak ja chcę 40 i 40 cm. Jednak ładnie by to wyglądało tzn. symetrycznie. Doradźcie proszę.
Skomentuj
-
W bass-reflexie pewnie bas będzie mułowaty, jak na ten qts = 0,56. Obudowa 100 litrów nie wchodzi w grę, a nawet 70 litrów, za dużo miejsca jak na mały samochód. Poza tym słucham rock`a i trance - chyba lepiej w closed? W książeczce do głośnika producent podaje
44 l. -> closed
44 l. -> bass - reflex
70 l. -> bass - reflex
Symulowałem je w winISD i BassBox to GD obudów otwartych wychodził ok 20 ms lub więcej, a zamkniętej 8 ms.
W sumie można najpierw zobaczyć jak zagra w closed, a jak nie zda egzaminu zrobić otwór i włożyć odpowiednią rurkę BR.
Czy CP-602 będzie odpowiedni do tego przetwornika, czy lepiej CP-1502?
Skomentuj
Skomentuj