Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Blau GTw 1200 jaka obudowa?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Blau GTw 1200 jaka obudowa?

Witam. Zabieram się do zrobienia subwoofera do samochodu. Głośnik już mam kupiony. Jest nim Blaupunkt GTw 1200 12" 200W RMS. Najpewniej napędzany będzie wzmacniaczem CarPower hpb-602. Mam dylemat z wyborem skrzyni, bass-reflex czy zamknięta. Sugerując się Qts'em głośnika 0,56 stawiałbym na zamkniętą - tylko jaki litraż? Przy symulacji w WinISD wychodzi F3 na poziomie 40 hz dla obudowy zamkniętej, a 32 hz dla bass reflexu. Natomiast group delay zamknietej max 8 ms, a bass reflexu max 18 ms. Producent sugeruje zamkniętą 44 litry, a bass-reflex 44@32 lub 70@28 litrów. Co wy na to?

zamknieta 40litrow. znajomy ma i gra ale szalu nie robi w porownaniu do innych glosnikow..

Skomentuj

znaczy sie, cicho gra, nie schodzi nisko, słaby impuls czy na czym polega to "nie robienie szału"?

Skomentuj

a czy te głośniki nie wychodziły seryjnie w closed ok 40l...

Skomentuj

Sądzę, że obudowa 40 x 40 x 35 cm (zewnętrznie) będzie dobra. Do tego płyta mdf lub sklejka 18 mm, co daje 36,4 x 36,4 x 31,4 (wewnętrznie) ok 41 litrów. Jeszcze dwa usztywnienia poziomo i pionowo oraz wytłumienie z waty (taka z apteki może być?) oraz gąbki. Jednak czytałem w Car Audio FAQu Nazara (świetne), że nie należy robić dwóch takich samych wymiarów, tak jak ja chcę 40 i 40 cm. Jednak ładnie by to wyglądało tzn. symetrycznie. Doradźcie proszę.

Skomentuj

Zamieszczone przez sz0p
            Sądzę, że obudowa 40 x 40 x 35 cm (zewnętrznie) będzie dobra. Do tego płyta mdf lub sklejka 18 mm, co daje 36,4 x 36,4 x 31,4 (wewnętrznie) ok 41 litrów. Jeszcze dwa usztywnienia poziomo i pionowo oraz wytłumienie z waty (taka z apteki może być?) oraz gąbki. Jednak czytałem w Car Audio FAQu Nazara (świetne), że nie należy robić dwóch takich samych wymiarów, tak jak ja chcę 40 i 40 cm. Jednak ładnie by to wyglądało tzn. symetrycznie. Doradźcie proszę.
            a mam takie pytanie a czy nie lepiej będzie grał ten głośnik w obudowie bas reflex? tylko że producent podAje ok 100 litrów dla takiej obudowy

Skomentuj

W bass-reflexie pewnie bas będzie mułowaty, jak na ten qts = 0,56. Obudowa 100 litrów nie wchodzi w grę, a nawet 70 litrów, za dużo miejsca jak na mały samochód. Poza tym słucham rock`a i trance - chyba lepiej w closed? W książeczce do głośnika producent podaje
              44 l. -> closed
              44 l. -> bass - reflex
              70 l. -> bass - reflex
              Symulowałem je w winISD i BassBox to GD obudów otwartych wychodził ok 20 ms lub więcej, a zamkniętej 8 ms.
              W sumie można najpierw zobaczyć jak zagra w closed, a jak nie zda egzaminu zrobić otwór i włożyć odpowiednią rurkę BR.

Czy CP-602 będzie odpowiedni do tego przetwornika, czy lepiej CP-1502?

Skomentuj

Czaruję...
              X