Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Skrzynia basowa do Fiata Cinquecento

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Skrzynia basowa do Fiata Cinquecento

Witam :) chcę kupić do mojego CC skrzynię basową. Na skrzynię i wzmacniacz chcę przeznaczyć ok 500 zł. Nie wiem czy kupić gotową skrzynie czy zrobić ją samemu. Ogranicza mnie też mały bagażnik, którego musiałoby trochę zostać, bo samochodem jeżdżą jeszcze rodzice, to przydałoby się trochę miejsca na jakieś tam zakupy :) może ktoś z was robił już skrzynie do Cinquecento ?... czekam na wasze propozycje i z góry dziękuję za odpowiedź :)
    p.s. jeśli był już taki temat to sory, nie zauważyłem nic takiego, a jestem tu nowy :)
    pozdrawiam

MDS08 z AC - teraz chyba coś koło 160-170zł
    Do tego skrzynke 20l BR zrobisz, mała i pakowna, do wnęki jakbyś dostosował w bagażniku to już całkiem - 80-100zl wiec sub za 250zł, zostaje drugie tyle na wzmacniacz, a za to spokojnie kupisz coś odpowiedniego.

Skomentuj

a co sądzicie o subie Lanzar MAX12 w gotowej skrzyni?? jaki wzmacniacz by go uciągnął ?? Bo wiem że on ma na pewno potężny i czysty bass :)

Skomentuj

http://www.allegro.pl/item400341281_...l_wroclaw.html
        Taki jaki proponuje sprzedawca :wink:

Skomentuj

No dobra ale co taki Lanzar ma wspolnego z mala skrzynia?:)
          Za 500zl w sumie to fajnie zeby glosnik niewiele pradu potrzebowal, wtedy latwiej o wzmacniacz. W sumie IT08 to ciekawy pomysl, ale wyrzezbic skrzynie w br w boczek to niemale wyzwanie. Na innym forum koles sprzedaje alpinke z 160rms w mostku i LPF.

sprzedam wzmacniacz ALPINE 3458 w super stanie.

2x60W rms
          1x160W rms
          hp/lp

cena 150zł

gg 878705
          tel 693-394-644

To jest tresc ogloszenie. Nie moje ogloszenie zeby nie bylo:P
          zostaje 350zl. Hmm, moze jakis JL10W0 by sie trafil. Pawel S sprzedawal DLS 12", 312 tak? te 160rms tez by moglo dac rade. Moze lekko malo ale na poczatek daloby rade.
          EDIT
          Bo moze kolega nie jest swiadomy, ale co z kablami? to moze pociagnac polowe budzetu

Skomentuj

skrzynia Lanzara z moich pomiarów (bardziej na oko xD ) powinna sie zmieścić :) Bo Cinquecento ma ok 44 cm głębokości bagażnika od spodu i u góry się zwęża , no i chodzi mi o to, żeby skrzynia w ogule weszła i żeby głośnik nie uderzał o maskę czy coś. Właśnie Lanzar wiem że potrzebuje dużo mocy i tu jest problem :/ myślałem też nad skrzynią JBL http://allegro.pl/item397605775_jbl_..._gratisow.html
            takiej jak ta i ona chyba będzie potrzebować mniej prądu :) ale znowu skrzynia jest głębsza i nie wiem czy nie będzie problemów samym jej włożeniem... no jeszcze pomysł z MDS08 też nie wydaje mi się zły tylko słyszałem że ten głośnik daje bardzo czysty bass ale cicho gra... aha a okablowania nie wliczam tutaj :) okablowaniem zajmę sie później xD czekam na dalsze Wasze propozycje :)
            P.S. te początkowe 500 zł można trochę nagiąć

Skomentuj

Wczesniej byla mowa o malej skrzyni a teraz ze tylko ma sie zmiescic? no to zmiesci sie i 100l.
              MDS08 cicho? czyli co? ma naglosnic osiedle? fakt, trzesienia nie bedzie jak w Lanzarze, ale jakosc inna...
              Tak budzet naciagac mozna caly czas, wejdz i poszukaj jakis ofert i wkljej, cos sie wybierze. Dlaczego mamy to robic za Ciebie...
              A o tym JBL to zapomnij. Zeby to mialo jakosc to w uzywki celuj.
              No to naciagamy budzet:
              http://www.allegro.pl/item392708272_...d_heniasa.html

Skomentuj

z tą wielkością skrzyni źle teraz ująłem :) ma się zmieścić na głębokość, bo ten bagażnik jest płytki niestety, a jeśli o szerokość to byłoby milo jakby została połowa jeszcze tego bagażnika, albo chociaż ćwierć :) a ten MDS08 słyszałem że nie jest zbyt głośny, ale nie ocenię bo sam nie słyszałem :) Ten subwoofer ma grać dla mnie a nie na pokaz poza samochodem, ale lubię mocny bass (oczywiście nie taki żeby był głośny i byle jaki byle buczało :P )
                a czemu nie JBL ?? nie są dobre czy jak ??

Skomentuj

wczoraj takiego ladnego posta napisalem ale sie nie wyslal :???:

Zamieszczone przez Piter1990
                  Ogranicza mnie też mały bagażnik, którego musiałoby trochę zostać, bo samochodem jeżdżą jeszcze rodzice, to przydałoby się trochę miejsca na jakieś tam zakupy
                  a co sądzicie o subie Lanzar MAX12 w gotowej skrzyni??
                  zaprzeczasz sam sobie :lol:
                  pomysł z MDS08 też nie wydaje mi się zły tylko słyszałem że ten głośnik daje bardzo czysty bass ale cicho gra...
                  ciekaw jestem gdzie takie bzdury wyczytales. jak cicho gra moga poswiadczyc sasiedzi UKAsza :P

ja wsadzalem tylko jednego suba do CC - tonsilowskiego suba od zestawu sub-sat 1,1 podlaczony pod radio. gralo to na tyle dobrze ze sub z powodzeniem przeprowadzil sie pozniej do punto :P

moja propozycja to MDS08 wsadzony w obudowe z zywicy zabudowany w nadkolu. jak dobrze to zrobisz to miejsca prawie nic nie stracisz a efekt bedzie naprawde dobrey
                  jak bedzie ci za malo basu (w co watpie w takim samochodzie :P ) to sobie dorobisz drugiego z drugiej strony :P
                  no i jak juz koledzy wspomnieli MDS wymaga malo mocy co jest rowniez jego atutem bo taniej wzmak kupisz

Zamieszczone przez Marcy$
                  Pawel S sprzedawal DLS 12", 312 tak? te 160rms tez by moglo dac rade. Moze lekko malo ale na poczatek daloby rade.
                  tak, nadal go nie sprzedalem. DLS W312B. ale on potrzebuje skrzyni 45-50 litrow :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                    tak, nadal go nie sprzedalem. DLS W312B. ale on potrzebuje skrzyni 45-50 litrow :???:
                    Jak widzisz kolega sam nie wie co chce a z takiego subika basik bedzie ciekawy
                    Oczywiscie o przedni system niema co pytac nie? ma tylko basowac?

Skomentuj

do Pawel S. :
                      z tą wielkością to faktycznie, chciałoby się żeby grało jak najlepiej, ale ten bagażnik jest mały i jeszcze jest to że nie tylko ja jeżdżę tym samochodem... no ale przy Lanzarze zostałoby troszkę miejsca w tym bagażniku i na głębokość się zmieści, a w razie czego zawsze można ją szybko wyjąć i zostawić w garażu, tylko że faktycznie jest duża i potrzebuje dużo mocy, a przy wzmacniaczu który by uciągnął tą skrzynię sporo wyjadę za te 600 zł, czyli jednak ta opcja juz odpada :)
                      co do MDS08 to tak słyszałem, ale z pewnością Wy się znacie na tym lepiej niż ja :) przemyślę jeszcze tą zabudową w nadkolu, ale to chyba będzie dużo roboty żeby to tak fajnie pasowało :)
                      a teraz do Marcy$:
                      mój dotychczasowy zestaw to radio JVC KD-G342, głośniki: przód Magnat Power Plus 102 (100mm) tył Magnat Power Plus 693 (6x9") no i brakuje trochę tego basu :)

Skomentuj

Jesli chodzi tylko o to, zeby skrzynia fizycznie sie miescila w bagazniku to prawie kazda sie zmiesci, nie liczac jakis SPLowych subow po 15cali w br. Bo skoro mowisz, ze i tak bedziesz wyjmowac to co za roznica czy bedzie ona miala 20l czy 50l. Tutaj potem sie rozchodzi o napedzenie wiekszego glosnika - wieksza moc - wiekszy wzmacniacz - wyzsza cena:)
                        Sa tez glosniki 12" ktore nie potrzebuja duzo mocy. Choc tutaj bardziej chodzi o DF niz sama moc, ale w szczegoly takie nie wchodzmy teraz:)
                        Np sub Pawla, albo JL12W0, PHD CF12, CV HED12 - one naginaja budzet ale to beda naprawde przyzwoite suby. Polecam skrzynie zamknieta. Latwiej wpasowac w boczek, a jak sama skrzynie to tez latwiej zestroic, i mniejsze ryzyko buczenia zamiast basu.
                        Co do Twojego zestawu. Radyjko oki, ale reszta to kicha. Martnujesz kase takimi zestawami niestety. Tutaj przydaloby sie zaczac od przedniego systemu odseparowanego 165mm+zwrotnica+tweeter. Wygluszone drzwi, glosnik na dystansie, wzmacniacz dobrej klasy, niekoniecznie mocy. Na pewno nie zapewni to "basu" ale wierz mi, ze potrafi tez kopnac.
                        Potem bym sie zajal subem. Ale to wszystko to juz wiecej roboty jak wrzucenie skrzyni, jednak efekt tez mysle ze ciekawszy:)

Skomentuj

ten zestaw który teraz mam, kupowany był z założeniem że subwoofera nie będzie, ale jednak brakuje tego basu... a wszystko jest praktycznie nowe, to już nie będę tego narazie wymieniał bo mnie po prostu na to nie stać :P
                          a powiedzmy żeby ta skrzynia się tylko fizycznie zmieściła, najwyżej w razie potrzeby będę ją wyjmował, to lepiej żeby to była skrzynia zamknięta czy z bass reflex'em ?? bo mi się wydawało że w otwartej skrzyni CHYBA gra lepiej :)
                          sory że tak kombinuję ale ja sie na tym wszystkim tak nie znam, z resztą dlatego założyłem temat :)

Skomentuj

A czy zastanowiles sie kiedys czy moze ktos nie zadawal podobnych pytan, albo czy tylko Ty planujesz audio w Cieniasie... albo ze istnieje cos takiego jak Poradnik? No i wlasnie na gorze strony w jednym watku jest poradnik napisany przez Bartka Nazara:) polecam:)

Skomentuj

Jak kupisz dobry sub to zagluszy ci te magnaty :)

Skomentuj

Nie musi byc taki dobry zeby zagluszyl przod:) pytanie czy zagluszac bedzie czystym, miesistym i wyraznym dzwiekiem BASU czy wszechobecnym dudniacym znieksztalconym "basem" :)

Skomentuj

no ale przy Lanzarze zostałoby troszkę miejsca w tym bagażniku
                                  :lol: na jedna reklamowke z zakupami :lol:
                                  przemyślę jeszcze tą zabudową w nadkolu, ale to chyba będzie dużo roboty żeby to tak fajnie pasowało
                                  tak - ale warto
                                  Np sub Pawla, albo... Polecam skrzynie zamknieta
                                  i tutaj moj odpada - jedynie b-r
                                  Tutaj przydaloby sie zaczac od przedniego systemu odseparowanego 165mm+zwrotnica+tweeter. Wygluszone drzwi, glosnik na dystansie,
                                  ale tam drzwi trzeba bedzie praktycznie od podstaw robic :???:

Skomentuj

tutaj moj odpada - jedynie b-r
                                    ups:)
                                    ale tam drzwi trzeba bedzie praktycznie od podstaw robic :???:
                                    A kto powiedzial ze bedzie latwo A czasem lepiej zeby byly gole drzwi i robic od podstaw niz z trudem przerabiac tapicerke.... Mozna zrobic po prostu kickpanel - zamknieta komore. Wyglad bedzie lepszy albo gorszy ale efekt prawie gwarantowany. Tapicerka - o ile tak mozna mowic w tym wypadku, to prosta forma, drzwi takze. Zrobic jakiegos rodzaju skrzynke, latwo podwiesic i wsio:)

Skomentuj

Jak będziesz zakładał 16 z przodu to ja mam gotowe cale panele drzwiowe do cc (więcej na pw) Tweetery można ostatecznie włożyć w fabryczne miejsca pod głośniki. A suba to proponuje wpasować w plastykowy boczek obok tylnej kanapy albo w podłogę w miejsce po kole zapasowym.. Oczywiście trochę mdf i żywicy obić kocykiem i będzie super. Na mds 08 wystarczy.
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

to daliście mi do myślenia może uzbieram więcej kasy i całkiem przerobie audio w tym moim cienkim, może faktycznie coś w drzwi wejdzie, ale na to potrzeba więcej kasy :) zobaczymy co z tego wyjdzie, ale na razie trzeba na to zarobić :) wielkie dzięki wszystkim którzy zechcieli mi odpowiedzieć na moje pytania mimo mojego kombinowania :)
                                        pozdrawiam :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X