Po raz koleiny składam suba dla znajomego jak narazie pozostało na stx'ie z tematu tylko mam problem ze skrzynią bo winisd pokazuje mi cuda. NIe mam pojęcia ani jaką dać bude oni na ile wystroić. chyba że polecacie jakiś inny głośnik w przedziale do 100zł...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
skrzynia stx 32-150-4 ss
Collapse
X
-
Ten głośnik bardziej pasuje bardziej do obudowy zamkniętej albo BP 4th z racji, że ma qts = 0,58.
Bawiłem się trochę WinISD i wychodzi tak:
ok 90 l zamknięta: f3 = ok 33 hz, 1db podbicie w okolicy 50 hz
ok 70 l zamknięta: f3 = ok 35 hz, 1,5 db podbicie w okolicy 60 hz
ok 50 l zamknięta: f3 = ok 40 hz, 2 db podbicie w okolicy 70 hz
Impuls w wszystkich powyższych dobry. Masz do wyboru do kolory co wolisz: bardziej liniowo ale dużą obudowę, czy trochę mniej liniowo i małą obudowę.
Bass reflex raczej nie polecam. W 70 l@30 hz wyszlo 5db podbicie w okolicy 50 hz. Głośnik będzie dudnił a nie grał. No i bez filtra subsonicznego by się nie obyło.
Jeśli coś źle napisałem to proszę niech starsi stażem mnie poprawią
Skomentuj
-
wasik1989,a czy zauważyłeś że sprawa stx 32/150/4 w aucie jest już nie aktualna,a pozostało pytanie na temat w/w głosnika wyłącznie w kinie domowym do tzw. efektów specjalnych.
W kosz, to proponuje ładować takie posty jak czwarty od góry nic nie wnoszące w tym temacie,albo czytać ze zrozumieniem
Skomentuj
-
slaw369, a widziałeś przyklejony zresztą temat: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=6875 :?:
Zadałeś pytanie nie w tym dziale, i na temat który był już kilka razy na forum. Więc mam racje :evil:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wasik1989sz0p, brawo za nietrafną porade90 litrów dla 30cm glosnika? Powodzenia :roll: Pralki w samochodzie bym nie chciał wozić, wykresy to nie wszystko.
Skomentuj
Skomentuj