Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dychy odseparowane

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dychy odseparowane

Długo szukałem w necie i nie znalazłem żadnych opinii na ten temat. potrzebuję właśnie takie małe przetworniki do 500 pln. W sklepach są oczywiście boschmany, pingpongi i inne dziadostwa. Jakiś czas temu widziałem Polk audio za 400 pln, ale chyba już wycofane bo nie mogę znaleźć no i są impacty gns 4020 za 350. Na MB Quart choćby najniższy mnie nie stać. Nie chcę robić paneli w drzwiach na coś większego, żeby nie szczuło złodziei poza tym nie lubię wiatru w nogawkach. Zestaw będzie przeznaczony do kulturalnego słuchania nienatarczywych dźwięków o optymalnym natężeniu. Samochód to seicento, radiijo - Pioneer DEH-6000.

ja bym kombinował coś na najmniejszym arn + jakaś wysokotonówka ewentualnie ale basu za dużo i tak nie będzie...

Skomentuj

SIGNAT SMC M10
      Macrom M3 S40
      Sinus Live SL 100
      Hertz HV 100

Jeszcze takie są. Tu jest ten minus, że nikt raczej tego nie słuchał i rozumiem że polecasz arn bo to znamy i raczej wtopy nie będzie z tymi głośnikami. Co do basu, to ma on być z suba za jakiś czas więc nie ma się co przejmować.

Skomentuj

z 10cm glosnikami jest naprawde trudno. zamiast tesli to bawilbym sie raczej tonsilami - lzejsza srednica itp

Skomentuj

Na Tonsila 10/20/3 nie ma mocnych Genialny głośnik w cenie do 100zł, a kosztuje grosze :mrgreen:

http://protonsil.pl/?s=1&page=2

Tylko że tutaj drogo, na allegro były po 15zł.

Skomentuj

A co w takim razie na wysokość? Bo do tego tonsila też mam przekonanie i tak już zostanie.

Skomentuj

http://allegro.pl/item416448358_glos..._1_2_5_cm.html
              Tylko nie wykupcie mi wszystkiego :-P
              Miałem już jedną parkę w łapkach, w takiej kasie to ciężko znaleść coś tak małego o takim brzmieniu.
              Głośnik ma średnicę taką samą jak cewka do GDWK 9/80(pasuje idealnie w miejsce cewki).

Skomentuj

cursor, mozesz cos wiecej o nich napisac?
                kupilem na probe 4szt ale zaplace dopiero za 2-3 dni :/
                pisza ze maja tego wiecej wiec moze kupie ich troche jak sie okaza dobre

Skomentuj

2 tygodnie temu zamontowałem je kumplowi w kolumnach, bo jeden orginalny głośnik był spalony, a tydzień później żałowałem, że to zrobiłem to nie miałem tweeterów, żeby zamontować u siebie w aucie.

Co brzmienia to jest ono bardzo przyjemne, głośniki nie piaszczą, nie kłują w uszy. Mają dosyć łagodne brzmienie, nieco przyjemniejsze od GDWK 9/80/1.

Skomentuj

Może być najlepszy komplet w cenie do 50zl

Te Tweetery Tonsila + Szerokopasmówki tonsila

Skomentuj

kupilem 4szt, UKA 2szt
                      jak je przetsetujemy i okaza sie dobre to kupuje powiedzmy 10szt i tocze do nich alu pierscienie tak jak maja to w proa :P

Skomentuj

Też dziabnąłem dwie.

Tego GD 10/20/3 To trzeba będzie ciąć górą i dołem tak na 130 - 7000 Hz, czyli cała zwrotka do roboty - niech mnie ktoś poprawi.

Skomentuj

Zake, Tonsila od góry tnij wyżej, do 10kHz ciągnie bardzo wysoko i bezproblemowo:
                          Producent:

Jig:

Ale to na ile go odetniesz od góry, zależy od tego na jakiej wysokości od uszu (pod jakim kątem) będą umieszczone głośniki, najlepiej jest to zrobić eksperymentalnie.

Wg mnie będzie to też 7kHz od góry i 130Hz od dołu.

Skomentuj

A nie lepiej cięcie zrobić przy ok. 5kHz?, od tej częstotliwość spokojnie już ciągną te tweeterki.

Tak dla informacji innych, te tweetery mają impedancję 8ohm.

Skomentuj

cursor, Ciać przy 5 kHz też można, akurat unikniesz tego dołu który widoczny jest na charce zmierzonej. Jezeli odetniesz od dołu na 130Hz a od góry na 5kHz to GD będzie miało wtedy ok 90-91db w tym paśmie. Co do tamtego głośnika, bedzie trzeba strzelać, albo zmierzyć. Ale teraz juz czuje że będzie trzeba GD tłumic...

Skomentuj

Ta mierzona charakterystyka jest mniej "fajna" niż ta producenta i też skłaniam się do odcięcia na 5 kHz. Dziękuję za zainteresowanie i cenne podpowiedzi.

[ Dodano: 2008-08-19, 08:06 ]
                                Odświeżam temat - jak te gwizdki, bo do mnie już przyszły wczoraj, tylko szczerze to nie mam ani chwili, żeby się do nich przymierzyć. Zna ktoś charakterystykę?

Skomentuj

do mnie wlasnie dotarly te missiony. podlaczylem je na chwilke i przesluchalem...
                                  jak za ta cene to chyba wezme wiecej
                                  podlacze je pozniej z jakims glosnikiem i dluzej przeslucham. ale nic powaznie nie denerwuje wiec juz jest sukces

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                    podlacze je pozniej z jakims glosnikiem i dluzej przeslucham.
                                    Czekam w takim razie z niecierpliwością na recenzje. :wink:

Skomentuj

jak narazie to dam tylko lepsze zdjecia

Skomentuj

no szału nie ma ale jak za tę kasę do sejka to szok, na pewno dużo lepsze od piezoelektryków na alledrogo w tej cenie. Teraz jeszcze zwrotka do wykonania i pewnie będzie jeszcze lepiej, bo na razie tylko na samym kondensatorze był na chwilkę no i trzymany w ręku przy słupku.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X