Długo szukałem w necie i nie znalazłem żadnych opinii na ten temat. potrzebuję właśnie takie małe przetworniki do 500 pln. W sklepach są oczywiście boschmany, pingpongi i inne dziadostwa. Jakiś czas temu widziałem Polk audio za 400 pln, ale chyba już wycofane bo nie mogę znaleźć no i są impacty gns 4020 za 350. Na MB Quart choćby najniższy mnie nie stać. Nie chcę robić paneli w drzwiach na coś większego, żeby nie szczuło złodziei poza tym nie lubię wiatru w nogawkach. Zestaw będzie przeznaczony do kulturalnego słuchania nienatarczywych dźwięków o optymalnym natężeniu. Samochód to seicento, radiijo - Pioneer DEH-6000.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Dychy odseparowane
Collapse
X
-
Na Tonsila 10/20/3 nie ma mocnychGenialny głośnik w cenie do 100zł, a kosztuje grosze :mrgreen:
http://protonsil.pl/?s=1&page=2
Tylko że tutaj drogo, na allegro były po 15zł.
Skomentuj
-
http://allegro.pl/item416448358_glos..._1_2_5_cm.html
Tylko nie wykupcie mi wszystkiego :-P
Miałem już jedną parkę w łapkach, w takiej kasie to ciężko znaleść coś tak małego o takim brzmieniu.
Głośnik ma średnicę taką samą jak cewka do GDWK 9/80(pasuje idealnie w miejsce cewki).
Skomentuj
-
2 tygodnie temu zamontowałem je kumplowi w kolumnach, bo jeden orginalny głośnik był spalony, a tydzień później żałowałem, że to zrobiłem to nie miałem tweeterów, żeby zamontować u siebie w aucie.
Co brzmienia to jest ono bardzo przyjemne, głośniki nie piaszczą, nie kłują w uszy. Mają dosyć łagodne brzmienie, nieco przyjemniejsze od GDWK 9/80/1.
Skomentuj
-
Zake, Tonsila od góry tnij wyżej, do 10kHz ciągnie bardzo wysoko i bezproblemowo:
Producent:
Jig:
Ale to na ile go odetniesz od góry, zależy od tego na jakiej wysokości od uszu (pod jakim kątem) będą umieszczone głośniki, najlepiej jest to zrobić eksperymentalnie.
Wg mnie będzie to też 7kHz od góry i 130Hz od dołu.
Skomentuj
-
cursor, Ciać przy 5 kHz też można, akurat unikniesz tego dołu który widoczny jest na charce zmierzonej. Jezeli odetniesz od dołu na 130Hz a od góry na 5kHz to GD będzie miało wtedy ok 90-91db w tym paśmie. Co do tamtego głośnika, bedzie trzeba strzelać, albo zmierzyć. Ale teraz juz czuje że będzie trzeba GD tłumic...
Skomentuj
-
Ta mierzona charakterystyka jest mniej "fajna" niż ta producenta i też skłaniam się do odcięcia na 5 kHz. Dziękuję za zainteresowanie i cenne podpowiedzi.
[ Dodano: 2008-08-19, 08:06 ]
Odświeżam temat - jak te gwizdki, bo do mnie już przyszły wczoraj, tylko szczerze to nie mam ani chwili, żeby się do nich przymierzyć. Zna ktoś charakterystykę?
Skomentuj
Skomentuj