Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa skrzyni basowej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa skrzyni basowej

Witam!
    Jest to moj pierwszy post na forum i jak pewnie wiekoszosc znalazlem sie tu szukajac porady.
    Dysponuje dwoma nienajnowszymi juz gło¶nikami SPECTRON SPC 12LP 12" 250W dla ktorych chcialbym zbudowac skrzynie basowa w Fordzie Probe.
    Najwiekszym problemem jest fakt iz nie dysponuje zadna specyfikacja owych glosnikow (choc pisalem juz w tej sprawie do dystrybutorow itp), a sam nie mam wiedy ktora pozwolilaby mi je zbadac :)
    Myslalem nad skrzynia zamknieta bo chyba jest najmniej problematyczna w przypaduku glosnikow "no name", chociaz wolalbym obudowe typu bass reflex.
    Czy ktos moglby mi doradzic co z tym dalej zrobic? Moze jakies sugestie dotyczace litrazu? Czy Slrzynia powinna byc dzielona czy dwagłosniki powinny byc w jeden komorze?
    Prosze o pomoc i przepraszam za swoj brak wiedzy

standardowo 40-50l na gło¶nik

PS. Ile cię kosztowały?

Skomentuj

Zostały z poprzedniego autka i od poprzedniego wła¶ciciela wiec nie znam ich ceny :)
      Swoja droga wydaja sie calkiem solidne i nieĽle graja.

Mam teraz 100L skrzynie wiec moze po prosu przedziele ja na dwie komory po 50L i w bass reflexy nie bede sie bawił... Co o tym myslisz?

Skomentuj

przedzielenie skrzyni nic nie zmieni.. jedyne co to moze usztywnic.. W br sie nie masz co bawic tak czy siak chyba ze strojenie na ucho. To co mozesz pokombinowac to npachac do srodka jakichs badziewi (zmniejszyc litraz) i posluchac jak gra lepiej.

Skomentuj

No to dzielic nie bede :) Chwilowo wstawie te dwa glosniki do skrzyni i jesli bedzie znosnie grac to tak zostawie, do czasu, az moja wiedza nie powiekszy sie na tyle by wymyslic cos lepszego :)
          Jesli ktos przypadkiem mialby jakies informacje na temat tych glosnikow to bede wdzieczny za odp.

Skomentuj

SPECTRON (06)
            Typ fs (Hz) Qts Vas (l) Z (Ohm) d (cm) Pmax (W) Preis (Euro)
            SPC12BC 25 0,41 126 4 28,2 250 49
            SPC12PHAT 35 0,38 52 4 27,9 450 99

Skomentuj

SPECTRON (06)
              Typ fs (Hz) Qts Vas (l) Z (Ohm) d (cm) Pmax (W) Preis (Euro)
              SPC12BC 25 0,41 126 4 28,2 250 49
              SPC12PHAT 35 0,38 52 4 27,9 450 99
              No to już jest co¶. ploter, sk±d to zassałe¶ żeby było wiadomo, że nie z palca :wink:

Je¶li s± one wiarygodne to Jendrol, winisd i do roboty :wink:

Skomentuj

Hmmm tylko to nie ten model co ma Jendrol Jak cos to jeszcze poszukam a mam swoje ukryte Ľródła. :)

[ Dodano: 2008-08-22, 17:55 ]
                /// Spectron SPC300Z
                Mélyláda - Reflex 1x30cm
                300W max., 175W folyamatos terhelhetőség, 91dB érzékenység, 40 - 150Hz frekvencia átvitel, 4Ohm, 30cm-es mélysugárzóval szerelet reflex mélyláda, extravagáns fém / króm ráccsal. 347 x 505 x 345mm méretek, 16mm MDF fából , 10cm-es reflexcső, 30oz mágnes a hangszórón. Modellév: 2005 Hivatalos leírás!
                Régi ár: 29.990 Ft
                Akció: 19.990 Ft

(nagyírtható kép)
                /// Spectron SBP1200IL
                Mélyláda - Band-pass 1x30cm
                1200W max. 400W folyamatos terhelhetőség, 93dB érzékenység, 25 - 120Hz frekvencia átvitel, 4Ohm, 1db 30cm-es mélysugárzóval szerelt hajlított (!) pelxis kék LED-es (4db) bandpass mélyláda. 420 x 425 x 420mm méretek, MDF láda 10cm-es reflex nyílással Modellév: 2005 Hivatalos leírás!
                Régi ár: 52.990 Ft
                Akció: 39.990 Ft

(nagyírtható kép)
                /// Spectron SPC1250IL
                Mélyláda - Band-pass 1x30cm
                400W folyamatos, 500W max. zenei terhelhetőség, 93dB érzékenység, 25 - 120Hz frekvencia átvitel, 4Ohm, 405 x 535 x 400mm méretek, 30cm-es mélysugárzóval szerelt plexis bandpass mélyláda. Modellév: 2005 Hivatalos leírás!
                Régi ár: 54.990 Ft
                Akció: 37.990 Ft

Znalazłem jeszcze jakies gotowce Spectrona ale nie wiem czy wogole beda pasować

http://www.acr.hu/index.php?P=prod&GY=133

Skomentuj

hmmmm to w sumie nie wiem czy cos z tego moge wykozystac... tzn chyba ze moge sie sugerowac jakimis wartosciami z powyzszych przykladow? Jakies propozycje?
                  Dzieki za pomoc!

[ Dodano: 2008-08-23, 15:22 ]
                  PS
                  Moze znacie jakis dobry tutorial do winISD? Mam troche problemy ze zrozumieniem jak maja wygladac wykresy i wła¶ciwie co one przedstawiaja :/

Skomentuj

Czaruję...
                  X