Co za bzdury?! Moc nie ma tu nic do rzeczy. Popatrz na efektywność, jeśli mają grać pod radiem, to powinna być jak najwyższa. Omijaj głośniki z plastikowymi membranami, poszukaj lepiej coś papierowego, lżejszą membranę łatwiej napędzić.
Skoro twierdzisz, że moc głośnika ma wpływa na to jak głośno on zagra pod radiem, to uzasadnij to, bo ja nie widzę żadnego związku pomiędzy mocą elektryczną przetwornika a głośnością. Chcesz powiedzieć, ze głośnik o mocy 30W zagra głośniej pod radiem niż głośnik 120W?
Akurat efektywnością podawaną przez producentów głośników samochodowych bym sie nie sugerował, bynajmniej tych low-end'owych bo podają wartości wyciągnięte z kosmosu...
UKA, ale nie zapominaj o kontroli nad glosnikiem. taki slabszy radio latwiej utrzyma...
a tak powaznie to wlasnie nieszukalbym wynalazkow tylko lekka papierowa membrane
akurat chodzi mi o to jak szybko radio złapie przester
a może wg. ciebie stosowanie wzmacniacza to zbedny bajer :grin:
To jest Twoje uzasadnienie, o które prosiłem?
Co ma piernik do wiatraka? To jak szybko radio złapie przester nie ma związku z mocą głośnika do niego podłączonego! Proszę Cię wyjaśnij mi tę zawiłą kwestię, bo bardzo mnie ona interesuje. :smile:
Nigdzie nie napisałem, że wzmacniacz to zbędny bajer! Głosników pod radio nigdy nie podłączałem, bo według mnie akurat końcówka mocy w odtwarzaczu, to zbędny bajer :razz:
Paweł mógł mieć na myśli jedynie ciężar cewki, który może być większy w mocniejszym głośniku, choć wcale nie musi tak być zwłaszcza że wśród tanich głośników jednego rozmiaru beda występować niewielkie rozbieżności mocy. Co więcej osiągnięcie wyższej mocy termicznej może być zrealizowane np. poprzez lepsze odprowadzenie ciepła z cewki głośnika przy czym cewka może być nawet lżejsza niż w słabszym głośniku.
P.S. Radio, to może conajwyżej złapać fale, a nie przester :lol:
dan124 napisał/a
a to co miał Paweł ma myśli tego nie wiemy
zapewne się dowiemy
eeeee teraz to ja niewiem o co wam chodzi :roll:
Zamieszczone przez UKA
Co do Hertza, to pewnie ma grubo zaniżoną efektywnośc, więc...
niekoniecznie. moze miec taka jaka podaje ale mierzona w taki sposob jak podaja ;]
zobaczcie np dane katalogowe zestawow peerlessa. niedosc ze podaja USPL (glosniki 3ohm) to jeszcze mierzone z 0,5m :lol:
Zamieszczone przez dan124
akurat nie znam głośników tesli do samochodu
i na pewno bym u siebie takich nie zamontował
w takim razie powiedz to inzynierom VW, skody, seata i innych marek ktore montuja te glosnik jako fabryczne ;]
i wcale to zle nie brzmi
Skomentuj