Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik dwucewkowy.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik dwucewkowy.

Witam
    Mam glosnik ravemaster vxt 1524 i jak go mam polaczyc?? rownolegle?? plus z minusem polaczyc i drugi plus z minusem do wzmacniacza..??

No to zalezy jakie masz mozliwosci podpiecia we wzmacniaczu.

Skomentuj

Zamieszczone przez lysy020
      rownolegle?? plus z minusem polaczyc i drugi plus z minusem do wzmacniacza..??
      na poczatek proponuje lekture http://diyaudio.pl/portal.php?show=3
      a teraz napisz jaki masz wzmacniacz.
      glosnik zapewne ma 2 cewki po 4Ω wiec laczenie ich szeregowo jest conajmniej niewydajne (8Ω = mnijesza moc ze wzmacniacza)
      ale z drugiej strony niekazdy wzmacniacz obsluzy 2Ω wiec tutaj pojawia sie problem :P
      inne wyjscie to podlaczenie 2 kanalow wzmacniacza...

Skomentuj

wzmacniacz mam 4ohm 2 kanaly ale nie pamietam firmy jutro napisze jak sprawdze w aucie, a i tak bedzie do zmiany jak tylko cos kasiorki wpadnie..

Skomentuj

No to jesli masz cewki 4ohm to nie ma problemu podlaczasz po cewce na kanal tylko nie podlacz tak zeby graly odwrotnie :P...

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
            tylko nie podlacz tak zeby graly odwrotnie
            jak podlaczy odwrotnie to nie zagra...

Skomentuj

taki mam wzmacniacz: Lighting Audio S2.250 jest on slaby ale narazie musi byc:/ a nic sie nie stanie jak podlacze jedna cewke do jednego a druga do drugiego kanalu??

Skomentuj

http://www.lightningaudio.com/latech...ChAmps_MAN.pdf
                a no slaby - 2x75W bedziesz mial
                teoretycznie jak podlaczysz taki sam sygnal wejsciowy na oba kanaly to nic sie nie powinno stac. jednak w praktyce rozne "cuda" sie dzieja :twisted:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                  n_omyzs napisał/a
                  tylko nie podlacz tak zeby graly odwrotnie
                  jak podlaczy odwrotnie to nie zagra...
                  Czepiasz sie, wiadomo o co chodzi.

Skomentuj

czyli jedna cewka pod jeden kanal?? czy moze lepiej zmostkowac glosnik??

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                      No to jesli masz cewki 4ohm to nie ma problemu podlaczasz po cewce na kanal tylko nie podlacz tak zeby graly odwrotnie :P ...

Skomentuj

gdzies wydzialem posta ze tak wlasnie uszkodzili glosnik ppo podlaczeniu osobno cewek na kanal..

Skomentuj

Zamieszczone przez lysy020
                          gdzies wydzialem posta ze tak wlasnie uszkodzili glosnik ppo podlaczeniu osobno cewek na kanal..
                          Świetnie ; ) to po co w takim razie sa 2 cewki:>? Jakby chciali zeby je ludzie mostkowali to by robili jedna cewe i juz, a to ze ktos uszkodzil glosnik to sie nie dziwie ze uszkodzil jesli np podlaczy tak jak pisalem te cewki w przeciwfazie. Taka mala rada - jak podlaczasz cewke na kazdy kanal to polacz kanaly przed wzmacniaczem tak zeby juz nie bylo zadnych szans zeby kanaly graly inaczej.

Skomentuj

Ja już się oduczyłem stosowania osobnych kanałów do dwóch cewek głośnika. Zapuściłem do carpowera po 150W na cewke, puściłem od razu basstronic - i love you i po głosniku ^^ spalila sie cewka... dziekuje, pozamiatane.

Skomentuj

Moze jeden kanal gral inaczej niz drugi... nie wiem teoretycznie powinno byc ok. Btw jesli nie to jeszcze sa 3 inne mozliwosci (jedna cewka, rownloegle i szeregowo).

Skomentuj

n_omyzs, własnie niektóre utwory np. jak ten który podałem, zawiera nieco inne ściezki basowe, po to by uzyskać większe wychylenie głośnika. Wystarczy porównać lewy i prawy kanał takiego nagrania, i widać że się troche różnią.

A może być taki myk, że aby uzyskać większe wychylenie stosuje się odwrócenie fazy sygnału? Wtedy jedna cewka wychylała by sie w przód a druga w tył i dlatego mogło by się to uszkodzic?

Skomentuj

czyli z tego wynika ze najbezpieczniej je zmostkowac:) i tak wlasnie zrobie:)

Skomentuj

Tak tylko ze jesli je zmostkujesz (cewki masz chyba 4 ohm?) na 2ohm to nie wiem czy wytrzyma wzmaka a jesli na 8ohm to wzmacniacz odda mniej mocy na taką "podwojna cewke 8ohm".

Skomentuj

wzmacniacz ma po zmostkowaniu 4ohm.. a jaki by byl do tego dobry wzmacniacz?? a jak by je polaczyc rownoolegle??

Skomentuj

No rownloegle mozesz polaczyc ale wtedy musisz miec wzmacniacz ktory wytrzyma 2ohm. (te cewki sa po 4ohm / sztuka?)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X