Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik dwucewkowy.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez lysy020
    gdzies wydzialem posta ze tak wlasnie uszkodzili glosnik ppo podlaczeniu osobno cewek na kanal..
    tak, oczywiscie. rowniez po podlaczeniu jednocewkowego glosnika da sie go spalic ;]
    Zamieszczone przez wasik1989
    Ja już się oduczyłem stosowania osobnych kanałów do dwóch cewek głośnika. Zapuściłem do carpowera po 150W na cewke, puściłem od razu basstronic - i love you i po głosniku ^^ spalila sie cewka... dziekuje, pozamiatane.
    to akurat niema nic wspolnego z glsnikiem 2 cewkowym i sposobem jego podlaczania. jak sie cewka spalila to albo wzmacniacz zjebany lub glosnik wadliwy.
    jakby to byla wina sposobu podlaczenia glosnika to bys cewke mial roztrzepana a nie spalona
    Zamieszczone przez n_omyzs
    Btw jesli nie to jeszcze sa 3 inne mozliwosci (jedna cewka, rownloegle i szeregowo).
    kup sobie najtanszy glosnik 2 cewkowy (jakas tesla) i podlacz tylko jedna cewke - zagra duzo ciszej i slabiej. cewki sa nawijane rownolegle wiec podlaczenie jednej cewki powoduje zmniejszenie aktywnego przewodnika w polu magnetycznym...
    n_omyzs, własnie niektóre utwory np. jak ten który podałem, zawiera nieco inne ściezki basowe, po to by uzyskać większe wychylenie głośnika. Wystarczy porównać lewy i prawy kanał takiego nagrania, i widać że się troche różnią.

A może być taki myk, że aby uzyskać większe wychylenie stosuje się odwrócenie fazy sygnału? Wtedy jedna cewka wychylała by sie w przód a druga w tył i dlatego mogło by się to uszkodzic?
    a no i wlasnie tutaj kolega wczesniej napisal
    Zamieszczone przez n_omyzs
    Taka mala rada - jak podlaczasz cewke na kazdy kanal to polacz kanaly przed wzmacniaczem tak zeby juz nie bylo zadnych szans zeby kanaly graly inaczej.
    wzmacniacz ma po zmostkowaniu 4ohm..
    wzmacnaicz NIEMA 4ohm tylko obsluguje takie glosniki ;]
    a jaki by byl do tego dobry wzmacniacz?? a jak by je polaczyc rownoolegle??
    najwydajniej polaczyc je wlasnie rownolegle ale wtedy potrzebujesz jakis mocny monoblok ktory przy 2ohm dostarczy conajmniej tyle mocy ile potrzebuje glosnik

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
      kup sobie najtanszy glosnik 2 cewkowy (jakas tesla) i podlacz tylko jedna cewke - zagra duzo ciszej i slabiej. cewki sa nawijane rownolegle wiec podlaczenie jednej cewki powoduje zmniejszenie aktywnego przewodnika w polu magnetycznym...
      Właśnie miałem o to pytac. Jeżeli jest podłączona jedna cewka to głośnik jest 2 razy słabszy?

Skomentuj

to powiedzcie jak to mam podlaczyc do tego wzmacniacza co ja mam zeby to jakos gralo??

Skomentuj

malyzmc, niewiem czy 2x slabszy ale gra duuuzo ciszej :P
          lysy020, jak niechcesz ryzykowac uszkodzenia niczego to polacz cewki szeregowo i podlacz do zmostkowanego wzmacniacza. glosnik mniej mocy dostanie ale bezpieczne :P

Skomentuj

n_omyzs, własnie niektóre utwory np. jak ten który podałem, zawiera nieco inne ściezki basowe, po to by uzyskać większe wychylenie głośnika. Wystarczy porównać lewy i prawy kanał takiego nagrania, i widać że się troche różnią.
            Właśnie dlatego kanały L i P się sumuje na wejściu wzmacniacza.

Skomentuj

Pawel S., tzn napisałem że sie spaliła, ale konkretnie nie wiem, po prostu potem grał duzo ciszej i było słychać nieprzyjemne chrobotanie dzieki ktoremu nie dało sie sluchac. Membrana tez chodzila ciezej, wiec sadzilem ze to cewka sie spalila. Malo spalilem glosników to nie wiem

UKA, dokładnie, właśnie miałem o tym napisać. Albo puszczamy mono, albo sumujemy sygnały i puszczamy dopiero na wzmak.

Skomentuj

UKA, dokładnie, właśnie miałem o tym napisać. Albo puszczamy mono, albo sumujemy sygnały i puszczamy dopiero na wzmak.
                też nie do końca bo np visaton stosuje 2 cewkowe głośniki , w dodatku pasywnie filtrowane , w subach, gdzie każda cewka jest napędzana z innego kanału stereo.
                Gdyby powodowało to palenie się głośników zapewne zrezygnowaliby z tego rozwiązania.Swoją drogą to co tu piszemy to niestety głównie domysły w żaden sposób nie poparte faktami, na których mogłaby bazować rzetelna opinia.
                Choć tak czy inaczej - dla jasności - zachęcam do sumowania L+P w wypadku głośników 2 cewkowych, tym bardziej że rozwiązań visatona na tym forum jeszcze chyba ani razu nie widziałem :)

Skomentuj

Skoro Visaton stosuje pasywne filtrowanie, to musi ten filtr wysoko działać, który to model subwoofera? Mógłbyś dać link?

Skoro jest wysoko cięty, to pojawia się kierunkowość subwoofera. Gdybyśmy wtedy zsumowali lewy i prawy, to brzmiało by to nieprzyjemnie kartonowo, zlewało by się w całość... wiec pewnie dlatego podłączono je tak a nie inaczej. - ps. to mój domysł :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                    też nie do końca bo np visaton stosuje 2 cewkowe głośniki , w dodatku pasywnie filtrowane , w subach, gdzie każda cewka jest napędzana z innego kanału stereo.
                    mam taki sam sub schneidera
                    ARN 200-09 filtrowany pasywnie, zasilany STK (niepamietam numeru) i do tego satelitki ktorych niemam

Skomentuj

Skoro Visaton stosuje pasywne filtrowanie, to musi ten filtr wysoko działać, który to model subwoofera? Mógłbyś dać link?
                      http://www.visaton.de/en/bauvorschla...704/index.html
                      taki przykłąd na szybko.

Skomentuj

150Hz, czyli tak jak mówiłem - wysoko. Postawili na brzmienie a nie wytrzymałość mechaniczną. Chyba że dali cewki z wielkim zapasem Trzeba by się ich zapytac... a nie domyślać się jak to ja robie.

Skomentuj

A jak zsumowac kanaly??

Skomentuj

lysy020, używaj opcji "szukaj"!
                            http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=1...hlight=#157020
                            Zamieszczone przez Irek
                            (...)sumator na dwoch rezystorach np 10kom. Z wyjscia kazdego kanalu dajesz rezystor i w punkcie polaczenia masz wyjscie na suba. Mozna jeszzce dac dodatkowy kondensator do masy w celu wprowadzenia filtracji dolnoprzepustowej. (...)

Skomentuj

czyli tylko potrzeba 2 rezystowki i kondensator?? a masz moze jakis schemacik?? czy to ktorys z tego tematu co podales??

Skomentuj

Czaruję...
                              X