Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa car audio na bazie Alpine 7982R

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa car audio na bazie Alpine 7982R

Jakiś czas temu nabyłem deck Alpine 7982R. Chciałbym na jego podstawie zbudować audio w moim Mercedesie 124 kombi. Zależy mi na jakości, a nie na dB. Dopuszczam (w granicach rozsądku) przebudowę wnętrza auta, zabudowe drzwi itp. Planuje następującą instalację:
    Przód:
    Wysokotonowe w miejscu oryginalnych glośników w desce, w drzwiach 2x16cm na stronę (czyli łącznie 4 głośniki w przednich drzwiach)
    "Środek"czyli tylne siedzenia:
    Po jednym 16cm na stronę w dolnej części drzwi i wysokotonowe w górnym rogu drzwi przy słupku B.
    Tył:
    Jakiś niemęczący subwoofer zabudowany z prawej strony części bagażowej (obudowa zamknięta), 2 wzmaki, ew 1 6 kanałów. Zmieniarka CHM-S630.
    Aktualnie dysponuje wzmacniaczem Mac Audio Cyclone 6000, czterema głośnikami Pioneer TS-G1709 (lichawe, ale długo opowiadać skąd i jak je zdobylem). Być może jeszcze bedę miał procek Alpine ERA-G320.

Teraz parę pytań:
    1. Czy dobrze kombinuje z takim zestawem (głośniki w drzwiach tylnych bedą zamontowane tylko i wyłącznie ze względu na żonę, wiem, że będą psuć scenę, ale muszą zostać)?
    2. Czy pomysł zaprządnięcia takiego procka ma sens?
    3. Bardzo chciałbym, żeby jednostka centralna została, wiem że sprzęt jest leciwy, ale ma konkretne brzmienie.
    4. Jakie kable, wygłuszenie, maty?
    5. Może małe nakierowanie na konkretne modele głośników, które polecacie (16cm do 100-120 zł/szt. sub do 30cm i 300 zł, syki do 30-50 zł/szt.)
    6. Czy jest sens stosowania posiadanego przeze mnie wzmaka?
    7. Może jakieś inne propozycje zabudowy, dodatkowych elementów?

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

wladca-swiata, no nick to masz przesadzony :lol:
    Zamieszczone przez wladca-swiata
    Chciałbym na jego podstawie zbudować audio w moim Mercedesie 124 kombi. Zależy mi na jakości, a nie na dB
    fajnie. moj ulubiony (z takich na ktore mnie stac) samochod
    chetnie bym pomogl ale bardziej bym sie przydal na miejscu a nie na forum...

przechodzac do tematu
    Wysokotonowe w miejscu oryginalnych glośników w desce
    OK
    w drzwiach 2x16cm na stronę (czyli łącznie 4 głośniki w przednich drzwiach)
    po co ci to?
    "Środek"czyli tylne siedzenia:
    Po jednym 16cm na stronę w dolnej części drzwi i wysokotonowe w górnym rogu drzwi przy słupku B.
    skoro masz miec juz 2 zestawy w samochodzie to zostaw na przodzie tylko jeden woofer.

2. Czy pomysł zaprządnięcia takiego procka ma sens?
    osobiscie wole minimalizm. procek bym olal
    4. Jakie kable, wygłuszenie, maty?
    kable zaleza od ilosci kasy. jak ma bys tanio to na zasilanie bierz 25mm kable do spawarek. tanie i masz gwarancje ze to czysta miedz a nie jakies wynalazki
    do glosnikow mozesz uzyc PROCAB LS15 (1,5mm) lub LS25 (2,5mm)
    maty bitumiczne mozesz uzyc tanie APP (byle nie twarde) najlepiej "aluminiowe" lub jak masz wiecej kasy to zainwestuj nawet w dynamat :P
    jako polsrodek mozna takze maty dekarskie uzyc - ale niestety trzeba klasc po 2-3 warstwy
    5. Może małe nakierowanie na konkretne modele głośników, które polecacie (16cm do 100-120 zł/szt. sub do 30cm i 300 zł, syki do 30-50 zł/szt.)
    a moze by tak robic stopniowo ale raz a pozadnie?
    ja bym proponowal peerless definition 6 w drzwi (ok 100-120E) a na suba MDS10 - ktoras wersja nadaje sie dobrze do malej obudowy zamknietej

wzmacniacz narazie mozesz zostawic ten co masz - ewentualnie dokupisz cos na suba

moze koledzy dopowiedza konkrety...

Skomentuj

Budrzet na calosc? (wzmak na 4 kanaly + wzmak do suba + 2 zestawy stereo 2way + glosnik do suba + okablowanie + wygluszenie)

Skomentuj

Dzięki za wskazówki i szybką odpowiedź.
        Zainwestować chce jeszcze ok 1000-1400 pln.
        Czemu mialo być tyle z przodu głóśników? Bo mam megalomanię (patrz nick i auto) i lubie dużo i dobrze. Po jednym mają wszyscy, a po dwa już niewielu .
        Co mi to da, jeśli jednak chciałbym zamontować ten procek. Mam jakies ogólne wyobrażenie, ale zawsze przydadzą się jakieś konkrety.
        Co z tymi pioneerami o których pisałem? Nada się to do czegoś ( w co wątpie)?

Skomentuj

jak chcesz po dwa to tyle się płaci za system

zrób dobrze przód

montaż i wygłuszenie to podstawa

do tego jakościowe 10" sub i w kombi będzie ok

Skomentuj

Co z tymi pioneerami o których pisałem? Nada się to do czegoś ( w co wątpie)?
            sprzedaj
            po jednym wooferze faktycznie maja wszyscy. ale nie kazdy ma dobrej jakosci
            jakbys zastosowal te zestawy peerlessa co podalem to napewno zawstydzilbys prawie wszystkich znajomych - no moze poza tymi co inwestuja w samochod wiecej niz on sam jest wart :P

procek? jak chcesz to mozesz go zastosowac. ja tam widze tylko wiecej zabawy z ustawieniami :P

Skomentuj

ok, to może zostane przy jednym na strone z przodu. Myślałem o procku, bo moja Alpinka ma lichutkie możliwości regulacji.

Skomentuj

wladca-swiata, to moze malo zwiazane z CA ale chodzi o dziwiek...
                wiele mlodych lub poczatkujacych jak widzi wzmacniacz DIY to odrazu czepia sie ze tam niema regulacji basu itp. nam jest to nie potrzebne poniewaz w wiekszosci dzwiek zalezy od glosnikow/kolumny. jak ci malo basu to zmien kolumny, zbyt drazniace wysokie tony? zmien glosnik :P
                tak wiec jak dobierzesz dobry zestaw w samochodzie to w zasadzie funkcja radia ogranicza sie do regulacji glosnosci

Skomentuj

Ale z tego co sie orientuje to w CA ze wzgledu na trudne warunki odsluchowe szersza mozliwosc regulacji jest wskazana. Szczegolnie chodzi mi tutaj o takie rzeczy jak opoznienia poszczegolnych kanalow czy korektor graficzny.

[ Dodano: 2008-09-25, 21:36 ]
                  Maty bede mial w tym tygodniu, kable zostawiam na koniec, bo to nie problem kupic. Gdzie moge dostac za normalne pieniadze glosniki o ktorych byla mowa, czyli peerless definition 6. Znalazlem jedna strone, na ktorej jeden zestaw kosztuje 850 PLN (do tych 100-120E troche daleko). Znajomy z pewnej firmy handulacej car audio polecal mi suba firmy Fusion. Ponoc jest lepszyod JBL 1206 i do tego tanszy. Poslucham, to dam znac co i jak. Bede informowal na bierzaco jak ida prace. Nie wiem, czy samego montazu w aucie nie odloze do wiosny (zgralbym z praniem tapicerki).

Skomentuj

Czaruję...
                  X