Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

czy litraż skrzyni podawany przez producenta to wart netto?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

czy litraż skrzyni podawany przez producenta to wart netto?

Witam, chce wsadzić tego intertechnika do zamknietej. Producent zaleca 15l do closed, ale czy to wartość netto?? Aha, może ktos to potwierdzi ze ten głosnik zajmuje 1,2litra??
    Aha, jeszcze chcialbym sie dowiedziec jedna rzecz, bo na wszystkich forach sa podzielone opinie czy glosnik ten wsadzic do zamknietej czy b-r, wiekszosc osob poleca b-r, Moze mi ktos wyjasnic czemu sa tak podzielone opinie?
    Dzieki, przede wszystkim interesuje mnie odpowiedz na głowne pytanie czyli jaka skrzynia?

kazdy ma inne gusta i dlatego sa podzielone zdania.. jedni slyszeli sprzet ten inni nie i tak to dziala...

Skomentuj

Wartość podana przez producenta jest już obliczona razem z głośnikiem. Sam mam zrobioną zamkniętą obudowę 30 litrową dla dwóch Mds08 i uważam, że dla rodzaju muzyki jaki ja słucham( funki, jazz, klasyka) i średnich poziomów głośności to optymalna dla mnie aplikacja. Poza tym obudowa zajmuje mniej miejsca o ok. 7l dla pojedynczego 14l dla dwóch. Maksymalne ciśnienie akustyczne będzie o ok 3 db mniejsze niż przy bas refleksie, czyli subiektywnie będą grały dwa razy ciszej, i częstotliwość f3 czyli miejsce przy, którym odtwarzanie basu zaczyna spadać o 3db będzie o ok 10 hz wyżej. Za to spadek charakterystyki jest łagodniejszy 12db na oktawę (18db bas refleks) i jakość basów dla mnie jest lepsza. Nie dla każdego taki rodzaj odtwarzania basu jest lepszy - szybki i twardy. Poza tym potrzebny jest moim zdaniem mocniejszy wzmacniacz. Najlepiej jednak przed podjęciem decyzji poznać i określić swoje preferencje co do basu. :???:

Skomentuj

Dzieki kolego, czyli robie poprostu 15l. A co do basu, to chce własnie czystego basu, nie słucham głośno, a słucham w sumie wszystkiego: trance,dance,techno,disco,czarnej.
        I wiem że w zamknietej osiagne najlepszą jakość basu, tak wyczytałem
        pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez arcosz
          I wiem że w zamknietej osiagne najlepszą jakość basu, tak wyczytałem
          Za to mniej efektywne zejscie. Poza tym z ta jakoscia basu to tez nie do konca bo kazdy glosnik jest inny i pasuje do innej aplikacji.

Skomentuj

arcosz, jezeli nie cierpisz na brak gotowki to proponuje zlozyc 2 skrzynki. b-r i zamknieta. sam porownasz co ci bardziej pasuje. jakosc brzmienia zalezy przedewszystkom od glosnika a nie od obudowy, wiec jeden moze zagrac lepiej w zamknietej a inny w b-r

Skomentuj

arcosz: ja przerobilem temat mds08 i zdecydowanie polecam go do skrzyni br. skrzynia musi miec dokaldnie 21l brutto (czyli juz z glosnikiem i rura BR) rura 7cm gruba i 30cm dluga...powinna byc z 2 stron zaokraglona. w zamknietej bas jest naprawde szybki..ale taki twardy (nie ma delikatnego dmuchniecia) i w zamknietej jest duzo gorsze zejscie. jesli choc troche sluchasz czarnej muzy to closed zdecydowanie odradzam. jesli masz dobry zestaw przedni podpiety pod wzmacniacz to w closed mds08 nawet nie uslyszysz. tyle odemnie dodam ze w BR ten mds wcale nie traci szybkosci.

pozdr.

Skomentuj

Pawle, no własnie nie bardzo mam czas i ochote żeby sie bawić i robić 2 skrzynie, zreszta wkrecac i wykrecac ten glosnik, osłabia sie mocowanie pozniejsze głosnika, moze sie cos pokruszyc mdf. Dlatego chce zrobić raz kierując się jedynie opiniami z forum, ponieważ jest to mało popularny głosnik(zapewne przez małą dostępnośc) i na odsłuch nie mam szans nigdzie(jedynie filmiki na you tube ).
                freex, mi ten głosnik leży już 2 tygodnie,objechałem kilkadziesiąt forum i jednak nieco przeważaja opinie że w b-r gra duzo lepiej, jest równie szybki.
                Wiec chyba jednak na b-r sie zdecyduję. Z przodu mam myśle wystarczające dla mnie phonocary Y-line 16cm + tweeetery(wygłuszenie jest oczywiscie) i do tego dopiero dorzuce wkrotce wzmak. A powiedz mi jeszcze kolego jakie wymiary zastosowałes na skrzynke?? Bo słyszałem różne opinie, że nie ważne wymiary, mało ważne na która ściane pojdzie bass-reflex, no i ta odległość b-r od ścianki (nie mniejsza niż średnica b-r)??
                pozdrawiam

Skomentuj

arcosz: zrob tak jak napisalem...br musi byc z boku...inaczej tego nie zrobisz...i raczej przod i tyl skosny. objetosc w srodku musi byc 21l z dokladnoscia 0.1dm3. koncowka BR 10cm od konca skrzyni...dadaj jeszcze wygluszenie ale tylko scianki naprzeciwko BR...nic wiecej nie wygluszaj. z BR to zrobi tak...kup 2 rury BR 7cm...kazdy jest rozszerzany na konce...obetnij oba na dlugosc 15cm i sklej je razem miejscami w ktorych obciales. w ten sposob masz BR rozszerzany w 2 strony :)

aktualnie nie podam ci rozmiarow mojej skrzyni bo jest w aucie i nie chce mi sie isc teraz mierzyc...podaj maila to wysle ci fotki jak wyglada. jesli bedziesz potrzebowal to na jutro moge pomierzyc...ale generalnie moja jest bardzo nietypowac bo do zabudowy kombi..takze ty pewnie bedzie robil inna.

pozdr.

Skomentuj

Zamieszczone przez freex
                    objetosc w srodku musi byc 21l z dokladnoscia 0.1dm3
                    Dobre masz uszy freex :)..

Zamieszczone przez freex
                    aktualnie nie podam ci rozmiarow mojej skrzyni bo jest w aucie i nie chce mi sie isc teraz mierzyc...podaj maila to wysle ci fotki jak wyglada
                    Wrzuc na forum do konstrukcji :)

Skomentuj

[quote="freex"]arcosz: w zamknietej bas jest naprawde szybki.....i w zamknietej jest duzo gorsze zejscie. .... jesli masz dobry zestaw przedni podpiety pod wzmacniacz to w closed mds08 nawet nie uslyszysz. tyle odemnie dodam ze w BR ten mds wcale nie traci szybkosci.

Szybki jest do ok 70hz a potem czym niżej tym wolniej. A zejście w małym samochodzie, gdzie najdłuższa przekątna ma najwyżej 3- 4 m i tak nie pozwoli na usłyszenie tych częstotliwości, tylko efekty pneumatyczne a mózg tak działa, że ty słysząc wyższe harmoniczne odtwarzasz w swojej głowie niższy o oktawę dźwięk. Jak ktoś lubi masaż bębenków to proszę bardzo.
                      Nie namawiam do obudowy zamkniętej, ale ja zrobiłem obydwa typy i po odsłuchach wybrałem zamkniętą - która do muzyki jakiej słucham jest dla mnie lepsza. Ale to kwestia gustu. Radzę tak jak Paweł, zrobić nawet prowizoryczne skrzynie z np. starego regału, posłuchać i wybrać, a potem porządną z 20mm mdf boki i 25mm przód.

Skomentuj

i tak zrobilem:)

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=159789#159789

prosze bardzo :)

Skomentuj

no dziekuwa :wink: faktycznie skrzynka mocno nietypowa :grin:
                          Zrobie tak jak mówicie, b-r bokiem ale skrzynke zrobie prostopadłościan, ew.z jedną ścianą ukośną, wtedy trudniej popełnic błąd w litrażu, poza tym przy skosach to juz naprawde idealnie musi być pociete żeby to spasowalo ładnie, zresztą mi tam bagażnik nie potrzebny ogólnie
                          Dzieki jeszcze raz, pozdrawiam

Skomentuj

arcosz: musisz zrobic 1 scianke skosna...inaczej nie wejdzie ci glosnik...bedzie zachaczal o port BR...a tak robisz port przy tylnej sciance na dole a glosnik dajesz troche wyzej..pozatym scianka za glosnikiem jest dosc blisko tylnej czesci membrany...dlatego lepiej aby byla skosna.

pozdr.

Skomentuj

ale dlaczego ma zahaczac o głosnik?? nie ma mozliwosci, zrobilem skrzynke 22x25x38,2cm i wszystko bedzie swobodnie pasowac. pozdrawiam :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez freex
                                arcosz: zrob tak jak napisalem...br musi byc z boku...inaczej tego nie zrobisz...i raczej przod i tyl skosny. objetosc w srodku musi byc 21l z dokladnoscia 0.1dm3.
                                Dlaczego b.r. musi być z boku? :o Ja mam z przodu b.r., uważasz że to błąd?
                                Dlaczeogo tył lub przód musi być skośny. No i najbardziej nurtujące pytanie: 21l z dokłądnością 0,1l??!! :lol:

Skomentuj

UKA..w tym przypadku raczej musi byc z boku bo inaczej normalnego BR o dlugosci 300mm nie zmiescisz. najlepiej jest jak BR jest z przodu...ale tu sie tak zrobic nie da aby skrzynia pasowala do auta. to samo sie tyczy skosnych scianek...tyl to wiadomo dlaczego..aby pasowala do oparcia...a przod dla wygladu. zwroc uwage ze piszemy o skrzyni do auta...wg mnie bez sensu jest robic skrzynie w ksztalcie prostopadloscianu ze wzgledu na miejsce i przypasowanie do auta. pozatym czytalem sporo o konstrukcjach obudow pod glosnik i czesto i gesto zaleca sie aby jednak bylo jak najmniej scianek rownoleglych z wzgledu na powstawanie szkodliwych rezonansow....szczegolnie pomiedzy tylna czescia membrany a tylna sciana obudowy...(czyt. lepiej aby sciana za glosnikiem nie byla rownolegla do scianki do ktorej jest przymocowany glosnik). jesli sie mysle to prosze mnie poprawic...przyjme to z pokora.

co do 21dm3 z dokladnoscia do 0,1dm3 to powiem tak...po wielu dupogodzinach spedzonych w sieci i na forach internetowych przy szukaniu informacji dot. MDS08 wyczytalem takie zdanie na forum...zdanie to napisal czlowiek ktory przerobil temat MDS08 dosc solidnie (dalej napisal ze wszystko inne zepsuje brzmienie tego glosnika) i na podstawie jego zdania zbudowalem swoj subwoofer ktory gra naprawde rewelacyjnie...dodam ze ten czlowiek ma swoja firme car audio..od paru lat montowal te glosniki w swoich instalacjach, jest bardzo zyczliwy i pomocny i jest dla mnie jak by nie bylo guru w sprawie instalacji MDS08..nie znalazlem nigdzie osoby ktora by odpowiedziala na moje pytania odnosnie MDS08 bardziej rzetelnie i kompetentnie. stad staram sie radzic innym osobom jak najlepiej potrafie (wg mojej wiedzy na dany temat)

goraco pozdrawiam.

Skomentuj

freex, tu masz symulacje mds08:
                                    -czerwona linia: skrzynia 21L
                                    -zolta linia: skrzynia 20L

Roznica nie jest 0,1L a 1L 10xwieksza, teraz popatrz na wykres:

Ja bym roznicy nawet 1L nie uslyszal :)..

Skomentuj

hmm....teoria teoria a praktyka praktyka...ponoc troszke wieksza skrzynia robi z MDS mula...a mniejsza skrzynia powoduje ze bas jest nie fajny...ponoc tak jakby pukajacy...ja nie robilem testow...od razu wykonalem skrzynie tak jak pisalem wyzej...i nie narzekam...a nawet inaczej..jestem bardzo zadowolony!

pozdr.

Skomentuj

Zamieszczone przez freex
                                        teoria teoria a praktyka praktyka...ponoc troszke wieksza skrzynia robi z MDS mula...a mniejsza skrzynia powoduje ze bas jest nie fajny...ponoc tak jakby pukajacy...
                                        Wiadomo ze w innej aplikacji glosnik inaczej zagra jesli damy np 5L mniej czy wiecej bedzie mozna wychwycic roznice...

...ale zupelnie bez sensu jest twoje stwierdzenie "teoria teoria a praktyka praktyka..." trzeba wiedziec gdzie teoria pokrywa sie z praktyka a gdzie nie. Jesli nie masz na ten temat wiekszego pojecia to najlepiej nic nie pisz bo jeszcze ktos poczatkujacy uwierzy ze faktycznie zmiana 0,1L lub 1L zmienia cos w odsłuchu jesli skrzynia jest rzędu 20L (czyli zmiana o 5. :roll:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X