Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

czy litraż skrzyni podawany przez producenta to wart netto?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

n_omyzs: nie wiem czy testowales mds08 w skrzyni 1l wieksze lub 1l mniejszej...jesli tak to ok...jesli nie to skad mozesz wiedziec czy 1l zmieni cokolwiek? po wielu dupogodzinach spedzonych przy szukaniu informacji na ten temat znalazlem optymalna obudowe do tego glosnika i informacje ze nalezy ja zrobic bardzo dokladnie. o tej dokladnosci pisala osoba ktora wykonala dziesiatki skrzyn pod ten glosnik i uwazam (bez obrazy) ze jest bardziej kompetentna od osoby ktora pokazuje mi wykresy z win isd a nie wykonala i obsluchala kilkunastu skrzyn z tym glosnikiem. uwazam ze radzac komus zrobic skrzynie dokladnie 21l radze dobrze i nikomu krzywdy tym nie zrobie...a chyba po to jest to forum.

pozdrawiam i bez obrazy...zazwyczaj pisze co mysle i nie mam na celu ublizyc nikomu...pewnie jeszcze nie raz bede potrzebowal twojej pomocy w temacie w ktorym jestes oczytany bardziej jak ja. tyle mam do napisania w tym temacie. AMEN

Skomentuj

Zamieszczone przez freex
      pokazuje mi wykresy z win isd
      To nie jest winisd.

Zamieszczone przez freex
      uwazam ze radzac komus zrobic skrzynie dokladnie 21l radze dobrze i nikomu krzywdy tym nie zrobie...a chyba po to jest to forum.
      Oczywiscie ze jesli polecisz robic komus skrzynie dokladnie 21litrow to nie jest zle. Zle jest wtedy kiedy twierdzisz ze jesli ktos nie zrobi skrzyni z dokladnoscia do 0,1L to zagra to wyczuwalnie inaczej. W tym momencie robisz osobom ktore sa troszke mniej obeznane w temacie wode z mozgu bo ktos faktycznie moze ci w to uwierzyc.

Zreszta po twojej wypowiedzi nt zastosowania symulatora i roznicy teorii od praktyki widze ze w temacie jestes dosc zielony i tylko powtarzasz zaslyszana gdzies opinie (byc moze blednie przez ciebie zinterpretowana i narazasz innych na dalsze szerzenie takiej "plotki" i dalsze bledne interpretowanie tego co byc moze chcial ci przekazac kolega "obeznany z skrzyniami pod mds").

Skomentuj

freex, głowa mnie aż przez Ciebie rozbolała że takie dyrdymały prawisz.

Bardziej ważne od litrażu co do litra jest strojenie. Zresztą różnice rzędu 10% dają jakieś różnice słyszalne dla uszu...

Weź to sprawdź empirycznie - 0,1dm3 mogą zabrać nawet odpowiednio grubsze kable albo zbyt głęboki terminal. Ciekawe czy odliczał też objętość głosnika co do 0,1dm3 obliczając swoją idealnie 21litrową skrzynke... :roll:

Skomentuj

Można się nieźle usmiac nawet, gorzej jak ktos niedoświadczony i nie posiadający wiedzy z podstaw fizyki (a takich tetrz multum przy obecnym poziomie szkolnictwa) weżmie to na serio.
          Roznica by byla gdybyc zamiast 21l dal 30 albo 10l. Wtedy usłyszysz, choc zaloze sie ze 90% ludzi nawet i tego nie uslyszy... niestety

Skomentuj

A nie prościej po prostu włożyć worek cukru i sprawdzić czy miało to jakiś wpływ na brzmienie? Opakowanie 1kg cukru ma objętość większą niż 0,1dm^3, więc różnica powinna być jeszcze bardziej słyszalna. Pomijam oczywście kwestia zatkania br takim opakowaniem :-P

Skomentuj

a ja po raz ktorys z kolei pisze ze to nie jest moj wymysl..tylko osoby ktora traktuje jako osobe kompetentna w sprawie aplikacji MDS08. moze wy nie slyszycie...moze ja tez bym nie uslyszal..a moze ta osoba akurat slyszy?...sa audiofile ktorzy slysza roznice po zastosowaniu kabli nie za 10zl/m tylko za 25zl/m :) (tutaj akurat sie wyglupiam) niemniej nie zmienia to faktu ze osoba ktora to pisala ma na swoim koncie pare pozadnych zabudow ktore wygrywaly zawody sound off / pasca.

[ Dodano: 2008-09-25, 20:33 ]
              pozatym podalem projekt wg ktorego ja zrobilem skrzynie i moge ten projekt z czystym sumieniem polecic. jesli komus sie nie podoba moze sobie zmienic i zrobic z jaka dokladnoscia chce...ja robilem wlasnie z taka jaka podalem i jest super.

Skomentuj

Nie na temat...
                Czasem tak trudno jest pojąc prawa fizyki i logiki.

Skomentuj

kolego n_omyzs, zauważyłem ze jestes z katowic, wiec może powiesz mi czy moge kupować kable w sklepie na plebiscytowej? ludzie tam sprzedajacy sa troche nie teges, ale czy dostane u nich umiarkowanie dobre okablowanie do calego systemu wzmak,skrzynie,glosniki? chyba ze polecisz mi inny sklep?
                  pozdrawiam :wink:

Skomentuj

Powiem ci osobiscie ze sam kupowalem procab z allegro bo w katosach nie dostalem ciekawszego kabelka w tej cenie... (swoja droga w elektronicznych a szczegolnie w nikompie sa tak odpychajacy sprzedawcy ze szkoda gadac :???:.. tylko w jednym na plabiscytowej u gory jest taka mila babka..) szkoda ze teraz piszesz a nie dzien wczesniej bo dzis nadalem przelew a tak moglbym zamowic wiecej i odebralbys w kato i wyszloby taniej za przesylke.. no ale trudno za pozno.

Skomentuj

Ciekaw jestem czy ta osoba chociaż zmierzyła strojenie obudowy przy podanych wymiarach tunelu. Zgodzę się że możesz mieć subiektywne odczucia i twierdzić, ze Twoja opcja suba na mds08 gra DLA CIEBIE najlepiej. Jednak zakres poprawnych obudów i strojeń jest dość szeroki i jednemu się spodoba tak, a drugiemu inaczej. Co do p[ochyłości ścianki, to było już pisane wiele razy na tym forum, że w subie rezonanse pomiędzy równoległymi ściankami nie mają znaczenia, ponieważ długość fali emitowanej przez membranę jest za długa w stosunku do odległości pomiędzy ściankami. Rozumiesz to?
                      Co do pisania, że trzeba dać b.r. z boku i tym podobnych, to wszystko zależy od projektu. Jak zrobię obudowę z małą przednią ścianką, ale za to głęboką, to niby dlaczego ma mi się nie zmieścić 30cm tunelu?

Skomentuj

n_omyzs no szkoda, widze ze ja tez wezme te procaby, a jeszcze pytanie, czy te głosnikowe mogą być też do skrzyni?? czy 1,5mm2 wystarczy do skrzyni?

Skomentuj

starczy - ale niewiele drozej masz 2,5mm

Skomentuj

dzieki Pawle, juz zamowiłem 2x2,5 na wszystko. Teraz chyba głupie pytanie bedzie, ale jesli mam 4 kanałowy wzmak i 4 wyjscia RCA z radia, to potrzebuje połączyc te wszystkie kanały ze soba? czyli 4chinch-4chinch?? bo cos sie zakrecilem teraz
                            pozdro

Skomentuj

to zalezy - ja zazwyczaj stosuje tylko 2 kanaly. stereo rozdzielone dodatkowo na suba

Skomentuj

od czego zależy, czyli wystarczy połączyć 2 kanały, a 3 i 4 zostawic?? jaka bedzie różnica, jesli w ogole bedzie? jak mi radzisz?? :wink:

Skomentuj

4xRCA z radia masz po to zeby kotrolowac z radia 4 kanaly osobno. jak niema specjalnego wyjscia na subwoofer to niema sensu wg mnie podlaczyc 4 kanalow.
                                  pociagnij tylko 2 kanaly podlaczone do frontu. rozdziel je tak zeby kazdy kanal byl podlaczony pod front + tyl. wtedy masz stereo z subem :P

Skomentuj

ja jednak radze pociagnac 4 kanaly od radia...przy sterowniu przodem i subem zawsze za pomoca fadera mozesz regulowac glosnosc suba :)

pozdr.

Skomentuj

fakt nie pomyslalem o tym

Skomentuj

No właśnie, dziś właśnie montowałem do blaupunkta GT4 noi musiałem te 4 kabelki ciągnąć. Ale sie opłacało.

Zresztą jak dwoma kablami można obsłużyć cztery kanały wzmacniacza?
                                        Nie da się - tzn przy niektórych wzmakach się da - bo po wpięciu jednego chinchu jest mono, ale przeważnie tego nie ma... więc jak? oprócz przejściówki z jednego chincha na dwa

Skomentuj

dzieki za pomoc, juz wiem to co miałem wiedziec :wink:
                                          pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                          X