Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z wyliczeniem litrażu "ALPINE"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z wyliczeniem litrażu "ALPINE"

Witam. Mam problem z obliczeniem litrażu skrzyni do głośnika ALPINE SWS-1040 :cry: Z obliczeń wychodzi mi kosmiczna liczba 113,4L a na Czeskim forum znalazłem gościa, któremu wyszło 133,07L :!::?: Może ktoś pomóc :?::?:
    Typ = SWS-1041
    fs (Hz) = 33
    Qts = 0.61
    Vas (l) = 34
    Z (Ohm) = 4(DS)
    d (cm) = 25
    Pmax (W) = 200
    Posiadam tylko takie dane głośnika. Może czegoś tu brakuje i dlatego taki kosmos wychodzi:?: POMOCY:!:

Znalazłem na necie takie parametry do tego głośnika:

Power Handling
    Power Handling Capacity (Peak) : 600W
    Power Handling Capacity (RMS) : 200W

Thiel Small Parameters
    Coil Height (Hvc) : 32.6mm
    Cone Area (Sd) : 339.79 sq. cm
    D.C.Coil Resistance (Re) : 3.6 ohm
    Electrical Q (Qes) : 0.65
    Equivalent Suspension Stiffness (Vas) : 34 liters(1.20cu.ft.)
    Free Air Resonance (Fs) : 30Hz
    Frequency Response : 25Hz - 1kHz
    Gap Height (Hag) : 10mm
    Impedance (Nominal) : 4 ohm
    Inductance (Le) : 1.95mH at 1kHz (0.69mH at 20kHz)
    Linear Excursion (X linear) : 11.3mm
    Maximum Excursion (X peak) : 22.6mm
    Mechanical Excursion (Peak-to-Peak) : 40mm
    Mechanical Q (Qms) : 9.57
    Sensitivity : 87 dB/W/M
    Total Loudspeaker Q (Qts) : 0.61

W WinISD tak wychodzi dla opcji zakładającej maksymalnie płaską charakterystykę fsc 34 Hz i dobrą i odpowiedź impulsową. Przy objętości ok 40l fsc będzie jeszcze bardzo niskie 42Hz a Qtc na poziomie 0,83. Według mnie do CA objętość skrzyni może być jeszcze mniejsza, nawet 30l - zależy kto jaki bas lubi i jak duży ma samochód.

Skomentuj

Zamieszczone przez fenkszyn
      Qts = 0.61
      Zamieszczone przez KAPRINT
      Total Loudspeaker Q (Qts) : 0.61
      Według mnie do CA objętość skrzyni może być jeszcze mniejsza, nawet 30l - zależy kto jaki bas lubi i jak duży ma samochód.
      ale wylacznie zamknieta :lol:
      ok30 litrow powinno byc OK

Skomentuj

Mam Mitsubishi Galant '91r sedan, więc dosyć spore autko.. Czyli jaką poj. skrzynki proponujecie?? i z jakiej pójdzie najlepszy basik? bass-reflex, band-pass, czy zamknięta? skrzynkę sam będę robił, więc chciałbym zrobić coś porządnego.. Będzie to napędzane radiem SONY CDX-GT929U (52Wx4), wzmacniaczem BLAUPUNKT 640w + kondensator 1F TOXIC. Mam też problem z zakłóceniami w "gwizdkach" podczas pracy silnika. Jaka jest na to rada?

Skomentuj

Jak już pisał Paweł.S obudowa zamknięta. Przy tak wysokim Qtc głośnika i innych widocznych powyżej parametrach. litraż ok. 40l

[ Dodano: 2008-09-24, 23:32 ]
          fenkszyn napisał: Mam też problem z zakłóceniami w "gwizdkach" podczas pracy silnika.
          [color=][/color]
          Jak masz podłączone radio i wzmacniacz? Najlepiej oddzielnymi odpowiedniej grubości kablami + i - bezpośrednio do akumulatora, oczywiście z niezależnymi bezpiecznikami dostosowanymi do mocy urządzeń. Jeżeli jest tak podłączone, to zakłócenia może generować alternator, ewentualnie silniczek wentylatora. Powodem mogą też być skorodowane podłączenia masy, tych urządzeń. Wszystko trzeba po kolei sprawdzić.

Skomentuj

Jak masz podłączone radio i wzmacniacz?
            Plus mam z akumulatora (z bezpiecznikiem w odległości ok 10cm od akumulatora), a masa na budzie. Zakłócenia idą z alternatora, bo słyszę "silnik" w głośnikach. Podobno filtr pisków podłączony między radiem, a wzmacniaczem załatwi sprawę.
            Wygląda to tak:
            http://www.allegro.pl/item440575643_..._nowy_f_v.html
            Wiadomo Ci coś na ten temat :?:

[ Dodano: 2008-09-26, 14:04 ]
            Jak już pisał Paweł.S obudowa zamknięta.
            Musi być zamknięta :?: Czytałem, że ze skrzyni bass-reflex idzie lepszy basik.. Co by się stało, gdybym zamknął go w reflexie :?: Jest taka możliwość, czy będzie to porażka :?:

Skomentuj

Filtr można spróbować założyć na próbę ale myślę że warto by było pociągnąć masę oddzielnymi przewodami.
              Głośniki dedykowane do obudowy zamkniętej mają dużo bardziej miękkie zawieszenie, i zastosowane w basrefleksie mogą ulec uszkodzeniu. Gorsza jest kontrola basu i poza tym jest o ok. 1/3 większa.

Skomentuj

Zamieszczone przez fenkszyn
                Musi być zamknięta Czytałem, że ze skrzyni bass-reflex idzie lepszy basik.. Co by się stało, gdybym zamknął go w reflexie Jest taka możliwość, czy będzie to porażka
                ale nie a tym glosnikiem. mozesz go wsadzic w b-r ale bedzie raczej buczalo...
                Głośniki dedykowane do obudowy zamkniętej mają dużo bardziej miękkie zawieszenie, i zastosowane w basrefleksie mogą ulec uszkodzeniu
                jakbys nie zauwazyl to w b-r maja mniejsze wychylenie w zakresie pracy tunelu niz obudowa zamknieta :P

Skomentuj

Wg Was lepiej zamknąć ten głośnik, czy kupić inny pod b-r? Chodzi o to, czy duża jest różnica w dźwięku między zamkniętą, a br.

Skomentuj

kup i sie przekonaj. jedne dobrze graja w zamknietej a inne w b-r
                    a ile masz na glosnik?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                      ile masz na glosnik?
                      Myślę, że ok 300zł mogę przeznaczyć. Chyba, że sprzedam alpinkę, to będzie więcej :mrgreen:
                      kup i sie przekonaj
                      właśnie po to pytam, żeby nie kupować niepotrzebnie, jak różnica będzie niewielka :smile: Nie chodzi mi, żeby sąsiadów budzić, tylko, żeby mieć "czysty" i ładny basik :razz: Teraz mam tubę, ale bas z niej to porażka :sad: same łupanie i nic więcej.

Skomentuj

Wszystko zależy od własnych upodobań, mnie bardziej odpowiada charakter basu z obudowy zamkniętej. Każdy rodzaj obudowy ma swoje zalety i wady. Zamknięta z reguły ma szybszy bas i lepszą kontrolę i mniejsze gabaryty, za to mniejszą sprawność i słabsze zejście. Ale są też głośniki np Mds08, który w basrefleksie nie okazuje słabości typowych dla większości w tej grupie. Najlepiej posłuchać gdzieś w sklepie CA różnych subów w swoim samochodzie.

Skomentuj

za te pieniadze to i MDS10 zamowisz
                          nawet bym nie zastanawial sie nad alpinka :P

Skomentuj

A wielkość głośnika (średnica) ma duże znaczenie :?:

[ Dodano: 2008-09-26, 19:26 ]
                            nawet bym nie zastanawial sie nad alpinka :P
                            Alpinke to ja już mam :sad: ile można krzyknąć za alpinkę? Niestety nie znalazłem tego modelu na allegro i nie mam pojęcia ile jest wart. Był jeden, cena była 199$, ale to chyba lekka przesada.. :shock:

Skomentuj

tak. ale jak to zawsze bywa jednak nie do konca :P
                              czasami jest tak ze dobre 8" zagra lepiej niz tanie 10 lub nawet 12" :P

[ Dodano: 2008-09-26, 19:34 ]
                              za ok 200zl mozesz wystawic. moze ktos sie skusi... ale szybko nie pojdzie :P

Skomentuj

dobre 8" zagra lepiej niz tanie 10 lub nawet 12"
                                Raczej w tanie się nie będę pchał.. może lepiej jednak zamknąć tą alpinke co mam, a kasę przeznaczyć na coś innego?(np lepsze gł do wnętrza). Powiedz mi jeszcze, jak wg Ciebie zagra alpina w zamkniętej :?: Tak jak pisałem wcześniej, nie chodzi mi o muzykę "dla sąsiadów" tylko chcę mieć "ładny" bass. Podejrzewam, że nie wykorzystam nawet w 50% tej alpiny, więc zastanawia mnie, czy jest sens kupować coś lepszego :???:

Skomentuj

masz juz alpinke? to rob obudowe i sluchaj a nie pytasz...
                                  koszt plyt na obudowe to 20-50zl wiec kup na 2 skrzynki i sie przekonasz jak to gra. ta skrzynke ktora zostanie bedziesz mial na testy w przyszlosci

Skomentuj

rob obudowe i sluchaj a nie pytasz...
                                    Powiedz mi jeszcze jaki litraż zrobić :?: Dla zamkniętej myślę, żeby zrobić ok 40L (+głośnik), a br taki sam litraż? i jaki wylot?

[ Dodano: 2008-09-27, 16:08 ]
                                    aha, no i którą wygłuszyć, a której nie :roll: :grin:

[ Dodano: 2008-09-27, 18:23 ]
                                    Lepiej zrobić głębszą, czy szerszą :?:

Skomentuj

Moja propozycja dla br, opierając sie na symulacjach to optimum 60l do nie mniej niż 50, mamy wtedy zejście do 25hz -3db i dobrą odpowiedź impulsową i lekką górkę w okolicach 40hz. Wychylenie membrany przy podanych 100 W niebezpiecznie zbliża się do maximum.
                                      Przy słuchaniu techno i podobnej muzyki nie należy przesadzać z mocą. Otwór 10cm długość 36 cm. dla 60l strojenie 30 hz i 44cm dla 50l przy 30hz. Wydaje mi sie, że wyższe strojenie da zbyt duże podbicie w okolicach 50 hz i przymuli i spowolni bas.

Na forum jest sporo o wytłumianiu - poszukaj i poeksperymentuj. :smile:

Wymiary obudowy nie mają dla subwooferów istotnego znaczenia, zrób tak, żeby pasowało do samochodu i żeby zmieścił się tunel i wylot nie był zbyt blisko ścianki nie mniejszy niż jego średnica. :wink:

Skomentuj

Czyli bez różnicy jest, czy głośnik będzie na środku, czy z boku :?: Wychodzi na to, że szerokość skrzynki do B-R musiałaby być 60cm :smile: a jeżeli wylot musi mieć 36cm, to musiałbym umieścić go na bocznej ścianie, żeby odległość ścianka-wylot była minimum
                                        10cm :???: Dopuszczalny jest wylot na bocznej ścianie :?: :roll:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X