Siemka. Mam takie problemy: podczas słuchania głośno muzy przygasa mi światło w samochodzie, oraz drugi raz w miesiącu musiałem ładować akumulator. Czy zakup kondensatora załatwi ten problem? moje audio ma moc 300 rms
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
czy już czas na zakup kondensatora?
Collapse
X
-
Tak jak napisał "bogus111" Przy kiepskim akumulatorze, nawet kondensator nie pomoże :!: ale przy dobrym nagłośnieniu bez kondensatora się nie obejdzie :mrgreen: Ja mam wzmaka 200w rms i musiałem zakupić kondensator (1F), bo też światełka przygasały :razz: Tyle tylko, że mam dobry akumulator i ładowanie na poziomie :lol: i teraz wszystko jest ok :wink:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez calistoładowanie w granicy 13v. Możliwe, że alternator jest do naprawy
jak wartosc rozni sie od wartosci na tabliczce i/lub wartosc napiecia zmienia sie w zaleznosci od obrotow to alternator lub regulator do naprawy/wymiany
a przy 300W wzmacniaczu to wg mnie kond potrzebny jeszcze niejest... jakimi kablami podlaczyles wzmacniacz?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez calistoczy w tym wypadku kondensator spełni swoje zadanie?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez calistoJutro sprawdze pasek. Jak sądzicie- może to wydać się głupie- czy zaśniedziałe klemy od akumulatora mogę być po części przyczyną tego problemu?
Zamieszczone przez calistoPrzy kompletnie wyłączonym audio ładowanie wynosi 13,8- niby w normie, ale jak włącze dodatkowo ogrzewanie, światła drogowe to spada do 13,4.
wg mnie regulator do wymiany ;]
Skomentuj
-
Jaki masz silnik w swoim samochodzie? Np. jak masz rzędową szóstkę o pojemności 2,5l to włączenie wszystkich odbiorników prądu na biegu jałowym silnika nie robi to na nim większego wrażenia, jeżeli masz silniczek o malej pojemności to zawsze przy większym obciążeniu alternatora obroty będą spadać a co za tym idzie światła będą przygasać.
Jeżeli zwiększysz obroty i światła będą przygasać to znaczy że dzieje się coś z alternatorem, mogą być wytarte szczotki lub bieżnia na wirniku ewentualnie regulator napięcia do wymiany.
Skomentuj
-
Witam.
Sprawdź na początek kilka rzeczy:
1. Ładowanie - Zmierz napięcie ładowania przy alternatorze i na klemach akumulatora. Jeśli będą spore różnice, załóż grubszy przewód ładowania. Napięcie musi być co najmniej 14V
2. Oczyść dokładnie klemy akumulatora, łączenia przewodu masowego i ładowania, a następnie posmaruj smarem.
3. Koniecznie zakup kondensator min. 1F i podłącz go grubymi przewodami. Wzmacniacz potrzebuje dużego natężenia prądu, żeby np. uderzyć basem, więc kondensator musi być możliwie blisko wzmacniacza i podłączony do niego możliwie grubymi przewodami.
4. Przewód masowy z akumulatora możesz założyć taki, jak ma wzmacniacz.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S.coolombo, i wlasnie po to jest regulator napiecia ;] powinien zawsze utrzymywac stale napiecie mimo zmian obciazenia i zmian predkosci obrotowych
Tylko zapomniałeś o pewnym szczególe, alternator ma swoją pełną wydajność przy pewnych obrotach, jak obroty są za małe to napięcie siądzie regulator nie ma na to wpływu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez KondensatorJeśli będą spore różnice, załóż grubszy przewód ładowania
Zamieszczone przez KondensatorNapięcie musi być co najmniej 14V
Zamieszczone przez Kondensatornastępnie posmaruj smarem
Zamieszczone przez Kondensator3. Koniecznie zakup kondensator min. 1F i podłącz go grubymi przewodami. Wzmacniacz potrzebuje dużego natężenia prądu, żeby np. uderzyć basem, więc kondensator musi być możliwie blisko wzmacniacza i podłączony do niego możliwie grubymi przewodami.
Zamieszczone przez coolomboTylko zapomniałeś o pewnym szczególe, alternator ma swoją pełną wydajność przy pewnych obrotach, jak obroty są za małe to napięcie siądzie regulator nie ma na to wpływu.
u braciszka w starym VW polo z 1l silnikiem jak wlacze ogrzewanie, dmuchawe + swiatla to obroty spadaja ale wszystko dziala
Skomentuj
-
pod wiekszym obciazeniem pradowym obroty nie powinny spadac, (przynajmniej przy standardowych odbiornikach tj jak swiatla dmuchawa) od tego jest komputer ktory reguluje obrotami, ale jesli jest cos uwalone (np silnik krokowy) to obroty moga spasc, chyba ze stary samochod na gazniku to wtedy moga dziac sie rozne dziwne rzeczy
Skomentuj
Skomentuj