W drzwiach mam Focal K2 Power 165 KF, napędza je dwoma kanałami Audison SRX4, pozostałe dwa napędzają subwoofer (chwilowo - uszkodził mi się monoblok i czekam aż w serwisie go naprawią). Gdy już będę miał monoblok w zostaną mi dwa kanały nieużywane w Audisonie. Zastanawiam się czy nie podpiąć wtedy frontu w następujący sposób: soprany pod kanał 1 i 2 (puszczone przez zwrotnice) i midwoofery pod kanał 3 i 4, wysterowane poprzez filtry na wzmaku. Wzmacniacz ma moc 4 x 60 Watt @ 4 ohm, @ 13.8 V lub 2x 170 W @ 4 ohms; Focale mają 80 Watt w RMS, max power 16o Watt. Drugi wariant: podłączyć tak jak miałem dotychczas tylko, że w mostku - prawą stronę pod kanał 1 i 2, a lewą pod 3 i 4. W tym momencie focale dostaną po 170 W. Sprzęt nie gra na maxa, bo go szanuję i gain mam ustawiony na połowę więc uszkodzenie im nie grozi. Jakie plusy i minusy mają obydwa warianty?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jak to podpiąć: bi-amping czy może ....?
Collapse
X
-
wg mnie lepszym wyjściem jest bi-amping. A może w radiu masz aktywną zwrotnicę to by była już wogóle bajka. Mostkowanie kanałów co prawda daje większą moc ale zwiększa też zniekształcenia.
Trochę z tą mocą przesadziłeś:
http://www.autocentrum.pl/go/247__Au...136543362.htmlJuz mi sie nie chce...
-
Nie na temat...Zamieszczone przez lklukaszTrochę z tą mocą przesadziłeś:
http://www.autocentrum.pl..._136543362.html
Skomentuj
-
Nic prostszego jak sprawdzić po prostu:) Wróżyć raczej nie potrafimy, a różnie to bywa. Inne auto, głośniki, wzmacniacz... Nie wiadomo jak z montażem, tłumieniem. Czy mostek da zauważalnie większego kopa, jeśli są braki w montażu.
Jak masz korekcję w JVC to biamping. Aktywka - niekoniecznie, wolę zwrotkę pasywną na tweetery a aktywnie woofery na wzmaku.
Inna sprawa, że sam wzmacniacz nie jest najwyższych lotów...
Skomentuj
-
W JVC jest high pass filter i crossover (80, 120, 150 Hz). Raczej z tymi ustawieniami w tym modelu jest skąpo. Drzwi wytłumione, focale na panelach dedykowanych (golf 3).
Wzmak, rzeczywiście nie najwyższych lotów. Moim zdaniem niższa półka niż focale.
Wpierw planuję podpiąć to w mostku - tak jak radzicie - i pojeżdżę z takim ustawieniem i posłucham. Jeśli mi się nie spodoba to pociągnę dwa dodatkowe kabelki ze wzmacniacza do wooferków i będzie bi-amping.
Ps. Tak jak kolega Karpiu napisał, podałem moc przy 13,8 V.
W podanym przez Ciebie linku - lklukasz - w tym tekście moc jest podana przy 12V.
Skomentuj
-
Pomysł ciekawy ale raczej skłaniałbym się ku opcji sprzedaży audisona i kupna innego wzmaka - porównywalnie klasowego z focalami - czterokanałowego i wtedy dopiero bi-amping.
Teraz pytanie brzmi: jaki miałby być to wzmak?
Ps. Nie mam takiego doświadczenia i osłuchania wzmacniaczy wyższych lotów :wink:. Stąd też moje pytanie.
Skomentuj
-
Temat rzeka:) Wszystko zależy ile by $ na to było. Nówki, używki... czy coś pokombinujemy w starociach, czy raczej świeże piece.
Może być np helix A4. Koszt ok 1500zł - czyli sporo.
Obracając się w takich pieniążkach ważne jest żeby wzmacniacz Tobie pasował, a nie zawsze tak jest i musi być. Odsłuch by się przydał.
Skomentuj
-
Helix HXA400 wg mnie mógłby być ciekawszy.
Albo jak się pokombinuje... Steg 75.4 w mostkach na woofery, a na tweetery to właśnie wisi Zapco na allegro
Oj jest tych możliwości jest:)
Na jeden piecyk to ciągle będzie mały kompromis do 1000zł, szczególnie gdy chce się dać wooferkom poweru.
Sam Steg na przód to też dobre wyjście, ale odsłuch konieczny, bo to specyficzny piec.
Skomentuj
-
Kolego Marcy$ dałeś mi do myślenia i o takie rady mi chodziło. Wpierw muszę poczekać na monoblok, później na próbę podepnę w mostek na audisonie i w biamping. Zobaczę które z tych dwóch opcji jest lepsza, a kolejnym krokiem będzie zmiana wzmaka na inny lepszy brzmieniem - mam wrażenie, że z tych focali można więcej osiągnąć.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Dr.WatsonMoc jego: 4 ch x 4 Ohm; 13,8 VDC - 45 W (RMS). Nie będzie to trochę za mało
ostatnio mialem axtona C504 (o ile dobrze pamietam) i mimo ze mial w danych 4x50w (o ile czegos nie pomylilem) to gral duzo lepiej i "mocniej" niz budzetowe (czyli klasa nizej) 4x70W :P
Skomentuj
-
Znalazłem Audisona VR 404 na niemieckim eaby'u. Moc jego: 4 ch x 4 Ohm; 13,8 VDC - 45 W (RMS). Nie będzie to trochę za mało?
Po głowie chodzą mi takie czterokanałowce:
1. DLS CA41
2. Genesis Profile Four
3. Steg QM 75.4X
4. JL e 4300
5. ľ Dimension JR.4.300
6. Helix A4 - wspomniany przez kolege Marcy$
Co o tym myślicie?
Skomentuj
-
Tak, moc mocy nie równa, ale z VR404 to akurat z mocą super nie jest.
Ze wspomnianych to Helix A4 potem długo długo nic... jak dasz rade Helixa to śmiało
A może Audio Art 200.2xe na woofery i Zapco na tweetery? na allegro jest/był taki zestaw. Warto się dogadać ze sprzedającym.
[ Dodano: 2008-10-27, 18:36 ]
Zedytowałbym posta ale po 15 minutach nie można...
A może takie coś:
http://www.allegro.pl/item469360848_...inimalnej.html
Kurcze sam jeszcze nie miałem okazji tego posłuchać, ale słyszałem dobre opinie. A w tej cenie... hmm:)
[ Dodano: 2008-10-27, 18:37 ]
Ale namieszałem:) nie przeczytałem, że uszkodzony, sorki
Skomentuj
-
Coś mi się piętroliło i dwa razy odpowiedziałem, sorki.
Audio Art 200.2xe i Zapco myślę, że to jest świetny wariant ale niestety nie na moją kieszeń w chwili obecnej (po stłuczce muszę oddać auto do lakiernika, koszt uługi - Zapco + Audio Art :cry: ). Mam nagraną niebawem fuchę, więc wpadnie do kieszeni większa sumka i wtedy dokonam wyboru (skłaniam się ku polowaniu na A4, ponieważ do tego czasu, znając moje szczęście albo zapco albo Audio Art zostanie sprzedany). Dzięki za naświetlenie sytuacji i rady.
Skomentuj
-
Ciężko wybrać coś nie słuchając tego, moja propozycje poszperaj troche na allegro kup jakąs uzywkę może byc z tych wymienionych posłuchaj porównaj z inna inaczej ciężko bedzie.
U mnie Focale polyglass napędzał wzmacniacz Emphaser EA475 stary piecyk 4x75rms i grało to super był power były detale zero ostrości.
Skomentuj
Skomentuj