Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zabudowa bagażnika touring

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zabudowa bagażnika touring

Witam po raz kolejny.
    Chciałbym pochwalić się moją ostatnią zabudową bagażnika.
    Poniżej zdjęcia.
    Nie chodzi mi w tej chwili o to jak to gra tylko proszę o ocenę wyglądu.
    Koszt zabudowy prawie zerowy.
    Jeżeli kogoś to zainteresuje – podam więcej danych.

ten głośnik wygląda jak badziew jakiś targowy, wzmacniacz tworzy górkę w podłodze bagażnika? i materiał wokół tłuczka chyba inny niż boczki? ogólnie wygląda OK na zdjęciach.

dla mnie sposób zabudowy jest sprzeczny z jakąkolwiek logiką żeby sobie zatkać rozkładaną kanapą w kombi.
    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

nie podoba mi sie kolor oswietlenia
      wzmacniacz bym dal obok glosnika bo cos tam pusto
      b-r wydaje sie smiesznie maly
      logo jest fajne - jak to zrobiles?
      ladnie wkomponowane, dobrze spasowane. szkoda tylko ze material niejest ten sam co oryginalny w samochodzie :???:

co to za glosnik? czym zasilany?

Skomentuj

Zgaduje ze to jakis JBL... gdzies widzialem podobne zawieszenie gorne w ktorejs z ich zabawek lub podobnym. Zastanawiam sie tylko czy ten BR ci bardzo swiszczy bo glosnik troche powietrza pompowac musi... dobra mialo nie byc o akustyce :P. Kolorek troche za ostry, to co pisal Pawel ciekawy znaczek choc nie jakos wybitnie estetyczny. Duuuzo wolnego miejsca.. hm, nie jest zle

Skomentuj

Na ściance za brką daj coś czarnego bo źle wygladają wnętrzności kolorowe. Ciekawie wygląda logo :)

Skomentuj

Materiał nie jest identyczny z bokami, niestety ale po wielu poszukiwaniach nie znalazłem podobnego. Oryginalny jest odmianą weluru i jest nie do dobrania. Pozostaje znalezienie na szrocie takich samych osłon i zmianę obicia. Kolor w rzeczywistości nie jest tak rażący, jest delikatnie czerwony. Winę za kolor na zdjęciu ponosi aparat.
            Proszę o propozycje zmiany oświetlenia, na jaki kolor, w jakim miejscu.
            Obudowa na wzmacniacz wykonana jest od podstaw. Oryginalna zasłona koła zapasowego została wymieniona na nową. Spód to sklejka, rama z deseczek sosnowych, góra ze sklejki. Znaczek został wykonany z drutu i przyklejony do sklejki, po przyklejeniu materiału powstał efekt wypukłości.
            Bassrefleks jest do wymiany pomimo, że ciśnienie powietrza jest olbrzymie nie występuje efekt świszczenia. Najprawdopodobniej skrzynka będzie zamknięta.
            Pierwotnie miały być takie dwa głośniki ale po odsłuchu zadecydowałem, że będzie tylko jeden stąd te wolne miejsce. Myślałem o zamontowaniu w to miejsce kondensatora ale przy moim akumulatorze (100Ah) i alternatorze (2kw) okazuje się zbędny.
            Dane o sprzęcie:
            Wzmacniacz:
            PEIYING PY-2F01R w mostku prawie 300 W. (przetestowane )
            Gra teraz w 4 ohm-ach, podłączałem na 2 ohm-y i co dziwne pracował stabilnie.
            Po wygrzaniu głośników sprawdzę na 1 ohm-ie. Zobaczę co będzie działo się ze wzmacniaczem.
            Wzmacniacz ma pilota do sterowania basem – super sprawa.
            Głośnik:
            Noname, 350 RMS, 1000 MAX dwie cewki 2 x 2 ohm
            Średnica 320mm, waga 6,5kg
            Skrzynka:
            30l strojona na 40 hz – trzeba to zmienić przy niskim basie całe auto drży
            Oświetlenie:
            Świetlówki 13W z przetwornicą 12/380V – kolor może być dowolny

Prośba do adminów – czy można stworzyć dodatkowy dział o nazwie przykładowo „moje auto” gdzie ludzie będą umieszczać zdjęcia ze swoich samochodów. Moja propozycja związana jest z tym, że czytając posty z tego forum dochodzę do wniosku, że wiele osób piszących nie miało w ręku żadnego wzmacniacza czy głośnika a uważają się za wielkich specjalistów. Oczywiście jest grono profesjonalistów znających się na CA i właśnie od nich powinno się czerpać wiedzę. Niestety ważne informacje gubią się w natłoku bzdetów.
            Np.: ten głośnik jest kiepski – ale go nigdy nie słyszałem – ale na pewno jest do d…
            Ten wzmacniacz gra kiepsko – widziałem na zdjęciach.
            Są też informacje bardzo ważne na których można polegać i wierzyć w ciemno. Powinny być pisane wielką czcionką. Na takich informacjach powinni bazować wszyscy początkujący.
            Np.: naprawiam głośniki kilka lat – w tym typie często pada cewka, w tym zawieszenie a tych nie miałem nigdy w naprawie.
            Miałem ten wzmacniacz był kiepski i po tygodniu wymieniłem go na inny
            To jest właśnie ta wiedza potrzebna innym.

Wracając do mojej zabudowy – co można zmienić w wyglądzie??
            W elektryce już raczej nic.

Skomentuj

Ja bym dal jakis odcien niebieskiego (lakier z tego co widze tez jest niebieski) ale nie tak ostre swiatlo a bardziej stonowane. Jesli masz "mozliwosci" i chodzi o estetyke i bajer to mozesz sie bobawic w pare zrodel swiatla tak zeby doswietlic wazne szczegoly itd.

Moglbys wrzucic szczegoly konstrukcji zdjecia z budowy itd skoro juz piszesz o tym jak skrzynka powstawala.

Skomentuj

Brałem pod uwagę niebieski nawet przetestowałem , ale jest taki zimny.
                Teraz diody na górze oświetlają sam głośnik świetlówki dają delikatną czerwoną poświatę w całym bagażniku. Aparat dość mocno fałszuje kolory zaostrzając je.

nie mam pomysłu w które miejsce dodać inne światło. Nie chcę nawalić ich za dużo.
                posiadam jeszcze kilka świetlówek z przetwornikami.

zdjęć z budowy nie mam ale posiadam screny z bassbox pro gdzie projektowałem skrzynię. Niestety ale fotosik chyba zdechł i nie przyjmuje zdjęć. Jak ruszy to zapodam kilka.

Skomentuj

a mi sie nie podoba ;/, co do wykonania to schludnie. Ja osobiscie jestem na nie wszelkim diodom itd.

Sam dal bym szczelinowy br i obok suba wzmak.

Skomentuj

Zamieszczone przez maxii
                    Proszę o propozycje zmiany oświetlenia, na jaki kolor
                    hmm... bilay?
                    Zamieszczone przez maxii
                    Prośba do adminów – czy można stworzyć dodatkowy dział o nazwie przykładowo „moje auto” gdzie ludzie będą umieszczać zdjęcia ze swoich samochodów
                    raczej nie. mozesz to zamiescic w gotowych konstrukcjach. jak admin sie zgodzi to moze i tam powstanie dzial CA

Zamieszczone przez maxii
                    Wracając do mojej zabudowy – co można zmienić w wyglądzie??
                    lepiej by wygladal wzmacniacz obok glosnika ale jak juz tak ladnie go zabudowales w podlodze to niech juz zostanie

cos trzeba dodac dookola glosnika zeby tak pusto to nie wygladalo

Skomentuj

fotosik ruszył

wzmacniacza nie dam obok bo już to przerabiałem teraz wygląda lepiej i w każdej chwili mogę wymienić suba.

Skomentuj

glosnik koszem do srodka, ladna maskownica + br szczelinowy.

Skomentuj

głośnik nie mieści się do środka chyba, że dorobię dystans. z drugiej strony też wygląda możliwie ale lepiej wygląda karkas - stalowy błyszczący.

Skomentuj

Zabudowa pozostawia sporo miejsca w bagażniku, to jest plus, ale blokuje możliwość złożenia kanapy, a to już niezbyt dobrze. Takie lampki robione na pokaz nie trafiaja w mój gust, co innego gdyby świeciły na biało to już by był jakiś pozytek. Ogólnie głosnik no name i wzmak niskich lotów, objętość obudowy na 100% za mała dla tego głosnika, pozatym tak jak piszesz CL lepiej się powinna sprawdzić. Pomyśl o innym sprzęcie, zabudowa już jest więc można kombinować. BTW jakie kable zasilające dałeś do wzmaka? :cool:

Zamieszczone przez maxii
                            lepiej wygląda karkas - stalowy błyszczący.
                            chyba masz na myśli kosz?

Skomentuj

Jak kupiłem auto to do tej pory nie potrzebowałem takiej wielkości bagażnika a więc mała strata.
                              Uka czy słyszałeś jak gra ten wzmacniacz?
                              co do obudowy masz rację.
                              kosz - sory

jutro wymienię na białe świetlówki.

Skomentuj

Nie słyszałem tego wzmacniacza i wiem do czego dążysz...
                                Ja mogę Ci powiedzieć, że mam Malucha i jest to naprawdę świetny samochód. Zakładając, że nigdy nie miałeś z nim styczności; czy uwierzysz mi? :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez UKA
                                  Nie słyszałem tego wzmacniacza i wiem do czego dążysz...
                                  jeden koles z koszalina ktorego mam na GG go kupil. moze sie umowimy na testy?

Skomentuj

miałem malucha i wiem co to za samochód.

to jest maluch http://allegro.pl/item476098251_wzma...nowy_1316.html

podaj jakieś przykłady dlaczego ten wzmacniacz jest kiepski i nie może to być nazwa firmy

Skomentuj

to może ja zapytam inaczej do czego możesz porównać Twój wzmacniacz, bo jeżeli uważasz, że fajnie gra tzn. że jesteś osłuchany i możesz wyciągać wnioski na temat brzmienia, jeżeli to Twój pierwszy bądź drugi wzmak to zostawie bez komentarza...

Dodam od siebie, że tutaj wiekszość osób krzywo patrzy na tego typu sprzęt, niejedna osoba przejechała się na tandecie, ja również miałem okazję słuchać kilku wynalazków typy VK, tubopodobne alpierdy itp. ale każdy musi od czegoś zacząć i z niecierpliwością czekam na opinię Pawła S. jak śmiga kolegi "perszing" może wreszcie ktoś otworzy Ci oczy

Skomentuj

Dokładnie tak jak napisał kolega wyżej. Mam już pewne doświadczenie i wiem, że taki Peying nie ma prawa grać dobrze. Posłuchaj czegoś lepszego, a dowiesz się o co mi chodzi Znałem kiedyś gościa, który twierdził, że jego "woofer" firmy american sound nafet fajnie gra bez obudowy...

[ Dodano: 2008-11-08, 07:18 ]
                                        maxii, tu nie chodzi o wielkość! Podmienił bym tego Twojego klocka na mojego Hifonicsa Pluto, który jest mniej więcej tej wielkości co ten "maluch", którego podlinkowałeś i na 100% lepiej zasiliłby ten Twój głośnik.
                                        Pawel S., jestem za, jeśli znajdę czas. BTW mieliśmy też posłuchać Conrada w parze z Axtonem. :smile:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X