Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Helix dark blue współosiowe vs odseparowane

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Helix dark blue współosiowe vs odseparowane

Czy jest jakaś różnica między Helixami db5.1 a db52.1 ? zakładając że będą itak skierowane na słuchacza z deski bez względu na to czy są odseparowane czy nie. Chodzi mi o bezwzględną różnicę w działaniu dwoch rodzajów głośników

Interesuje mnie odpowiedź kogoś kto ma porównanie a nie będzie wymyślał w ciemno :P

w DB 5.1 masz strasznie beznadziejnego wysokotonowca, przynajmniej to wynika z odsłuchów, może to kwestia zwroty, lub w zasadzie jej braku w wypadku coaxiala - jest tam tylko standardowo jeden kond chyba, ale na jedno wychodzi...

Skomentuj

Ja coaxiala nie słuchałem, jednak w wypadku wersji odseparowanej nadal brzmi to co tu wiele mówić, beznadziejnie. Wolałbym wsadzić do autka jakieś tanie domowe głośniki niż tą tandete.

Skomentuj

witam, czy helix DB 62.1 jest tak samo beznadziejny?

Skomentuj

W 62.1 masz przecież osobno woofer i osobno tweeter. Masz do nich zwrotnice i dobrze grają pod samym radiem.Te głośniki są chyba najlepsze w tej cenie. Dla jednego brzmią beznadziejnie a dla drugiego bardzo dobrze, rzecz gustu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
            Ja coaxiala nie słuchałem, jednak w wypadku wersji odseparowanej nadal brzmi to co tu wiele mówić, beznadziejnie. Wolałbym wsadzić do autka jakieś tanie domowe głośniki niż tą tandete.
            No i kłóci się to ze wszystkimi zachwytami co do 62,1 a nie wydaje mi się żeby między 62,1 a 52,1 była jakaś różnica pomijając dolne pasmo.

Jeszcze kilka dni temu czytałem post w którym ktoś chciał zamontować głośniki domowe do auta i tłum okrzyczał go że nie ma sensu skoro helixy 62,1 tak świetnie grają.

52,1 ma chyba tą samą zwrotkę i wysokotonowca co 62,1 więc w czym rzecz ?

Zamieszczone przez Chilihead
            W 62.1 masz przecież osobno woofer i osobno tweeter. Masz do nich zwrotnice i dobrze grają pod samym radiem.Te głośniki są chyba najlepsze w tej cenie. Dla jednego brzmią beznadziejnie a dla drugiego bardzo dobrze, rzecz gustu.
            W 52,1 też przecież jest zwrotnica i odseparowany wysokotonowiec !

takero chyba jedyna konstruktywna odpowiedź bo pozostałe w niczym mi nie pomogły

Skomentuj

karpiu, rozglądałes się może za jakimiś używkami na allegro ?

Skomentuj

no nie specjalnie ale mialem wrazenie ze same hertze 130 i alpiny sa a wsumie ani jedne ani drugie nie sa interesujące

Skomentuj

karpiu, jeżeli ktoś sie zachwyca tymi głośnikami to wg. mnie ma po prostu spaczony słuch. Może ludzie podniecają sie tym że po przesiadce z fabrycznych głośników jest jakiś niby bas (chodź same głośniki mają zerowy bas, co słychać przy otwrtych drzwiach) i "coś tam fajnie cyka". Pomijając już nawet jakość zastosowanych materiałów np. w membranie niskotonowca (nigdy nie widziałem tak beznadziejnej membrany, totalnie zero sztywności), to w mojej opini te głośniki są może warte połowę tego co kosztują...

Skomentuj

Shiver,

Ok ale w porównaniu do czego ? one kosztują 180/200 zł (130mm/160mm) jeśli pamiętasz. Ja ich nie słuchałem słuchałem masę różnych tanich gówien.

w mojej opini te głośniki są może warte połowę tego co kosztują
                    Więc co jest warte swojej ceny w przedziale do 200 zł ? bo już się boję że zaraz usłyszę ryk że do 200 zł to nic nie gra.

A bas to najmniejszy problem bo itak nie zakładam że 130mm głośniki czymś poruszą byleby troche kopały przy 150hz a tyle to każde potrafią jak będą miały trochę objętości zamkniętej.

Skomentuj

Osobiście wstawiłbym tanie szerokopasmowce typu tesla Arx150, przynajmniej byłby jakieś średnie tony...
                      Co do helixów to dla mnie one grają równie "dobrze" co komputerowe pierdziawy typu creative więc co tu wiele porównywać...

Skomentuj

Kiedyś jak byłem w MM to porównałem sobie helixy dark-blue i velocity v6.
                        Helixy grały wg mnie trochę konturowo, średnie tony były nieco wycofane. W przypadku velocity średnie tony nie były tak wycofane, a i tweeter nie kłuł w uszy.
                        Koszt obu zestawów podobny, a sam wybrałbym velocity.

Na allegro wisi teraz zestaw macroma(woofer 5" + tweeter + zwrotnica), model UNS 5.0:
                        http://www.allegro.pl/item479823812_..._mm_tweet.html
                        Zestaw może nie najwyższych lotów(bodajże najniższa seria), ale myślę, że będzie to lepsze od helixów w podobnej kasie, tym bardziej, że to stara seria macroma.
                        Sam się nad nimi zastanawiałem, ale odpuściłem z racji woofera. Panele i tak muszę dorabiać, więc wrzucę od razu woofery 6" zawsze to nieco więcej dołu.

Skomentuj

co komputerowe pierdziawy typu creative więc co tu wiele porównywać...
                          nie generalizujmy, są jeszcze T40 :)

Osobiście wstawiłbym tanie szerokopasmowce typu tesla Arx150
                          albo arx165, ten samochodowy, tylko że to już nie 13cm.
                          Ja dla odmiany poszedłbym w stronę szukania używanych głośników na allegro.

Skomentuj

Osobiście wstawiłbym tanie szerokopasmowce typu tesla Arx150, przynajmniej byłby jakieś średnie tony...
                            Co do helixów to dla mnie one grają równie "dobrze" co komputerowe pierdziawy typu creative więc co tu wiele porównywać...
                            fajnie tylko zero basow, i zero wysokich...
                            Nie zachwycajmy sie tak tesla bo wcale nie jest taka rewelacyjna... gra jak hertz dsk tylko nie wali piachem. Jeden plus to jest tania...

Nie chce Cie obrażać, ale zachowujesz sie troche jak dziecko... Dziesiątki osób mają te głośniki, w wyciszonych drziwach, zasilone wzmakami i są zadowoleni... Wg Ciebie pewnie są głusi i ślepi... Zakladam, że masz na codzien kontakt z górną półka zestawów odseparowanych. Ale jakos nie widze Twoich rad na forum.

Sam mialem Helix Blue 62 MKII zasilane alpine mrv-t303 i radio nakamichi cd-45z i zlego slowa o helixach nie powiem. Fakt ze do teraźniejszych PA db3065 sie nie umywaja ale to inna polka.

Skomentuj

cursor,
                              Cena bardzo niska 140 z przesyłką rozważe to ale taka niska seria to chyba strzał w ciemno :P
                              Nie zawsze warto wierzyć w markę, zresztą nigdy żadnego macroma nie słyszałem więc nawet nie wiem czego się można po nich spodziewać:P

Skomentuj

Shiver, nie jesteś sam, mi się brzmienie helixów też nie spodobało. No ale czy ja wiem czy za 180zł znajdziesz coś lepszego nowego? Wątpie... więc taki sobie nawet niezły zestaw w stosunku ceny/jakości, gra po prostu poprawnie, ale dużo mu brakuje.

michone, imo, wsadzanie tych Helixów w wytłumione drzwi to pomyłka - więcej maty kosztują :roll: Aczkolwiek, wiadomo że by lepiej gadały w wytłumionych... No ale skoro stać na wytłumienie to i na lepsze głośniki też powinno.

Skomentuj

Zamieszczone przez wasik1989
                                  michone, imo, wsadzanie tych Helixów w wytłumione drzwi to pomyłka - więcej maty kosztują :roll: Aczkolwiek, wiadomo że by lepiej gadały w wytłumionych... No ale skoro stać na wytłumienie to i na lepsze głośniki też powinno.
                                  no ale lepiej mieć już drzwi przygotowane na coś lepszego, wtedy wystarczy głośniki zmienić tylko :P

Skomentuj

michone, imo, wsadzanie tych Helixów w wytłumione drzwi to pomyłka - więcej maty kosztują Aczkolwiek, wiadomo że by lepiej gadały w wytłumionych... No ale skoro stać na wytłumienie to i na lepsze głośniki też powinno.
                                    Gdzie ty kupujesz maty?? ja 20 m od domu mam sklep, miekkie app 50x50 -13zl twarde 50x25 - 4,8zl. Za 100-130zl spokojnie wyciszamy pare drzwi.

W nieszczelnych, brzeczących drzwiach z latajaca tapicerka, zle ustawionymi tweeterami to i glosniki za 2k kiepsko zagraja... jak porządnie zrobimy drzwi to w przyszlosci nie ma problemu z lepszymi glosnikami.

Skomentuj

Zamieszczone przez michone
                                      Gdzie ty kupujesz maty??
                                      w Tele Radio Manie, za pare drzwi wychodzi przeważnie ok 300zł ale na dynamatach. Robisz to tylko raz, więc trzeba porządnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez wasik1989
                                        w Tele Radio Manie, za pare drzwi wychodzi przeważnie ok 300zł ale na dynamatach
                                        to jest sklep czy zaklad montazu CA? jak sklep i za 300zl kupujesz komplet mat na cale drzwi a nie jak to robia w zakladach CA to kupuje te maty :P
                                        zestaw na drzwi dynamat obejmuje jedna warstwe "zamykajaca" komore drzwi - jak dla mnie to zdecydowanie za malo nawet jak na dynamat :???:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X