Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

nagłośnienie Celica. co uważacie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

nagłośnienie Celica. co uważacie?

kupiłem ostatnio toyotę celice nowszą wersję i zamierzam zamontować w niej dobre nagłośnienie
    co sądzicie o takim wyposażeniu auta?
    proszę zgłaszajcie swoje sugestie i poprawki:

BAGAŻNIK:
    -2x http://allegro.pl/item472440515_pion...wattt_f_v.html
    LUB
    -2x http://allegro.pl/item475200054_alpi...subwoofer.html
    -2x http://allegro.pl/item481211475_jbl_...s_od_reki.html
    -1x http://allegro.pl/item478234545_kond...rome_fvat.html

RESZTA SAMOCHODU:
    -PRZEDNIE I TYLNE DRZWI 2X http://allegro.pl/item476761453_alpi...brzmienia.html
    - http://allegro.pl/item477021921_wzma...max320wx2.html

RADIO:
    - http://allegro.pl/item475750928_avh_...wice_raty.html

CO SĄDZICIE O TAKIM ZESTAWIE?

Źle się do tego zabierasz. Widzę, że na suba nie żałujesz kasy, a na przód chcesz totalną porażkę! Nie słyszałem proponowanych głośników, ale słyszałem tą jbl-ke ostatnią i gra żałośnie. Zainteresuj się jakimś zestawem DLS-a, do tego jeden sprawdzony woofer np. MDS 10" lub 12" i konkretny wzmak jakiejś lepszej firmy niż przereklamowany Jbl. Chcesz to w ogóle montować sam?

Skomentuj

napisz ile masz kasy na calosc bedziemy mogli ci wtedy rozpisac co gdzie i jak . Jezeli wydac grubsza kase to nie zapomnij o wytlumieniu drzwi to bardzo poprawi jakosc dzwieku.

A firme pioneer sobie daruj (oprocz radii nie robi zbyt dobrych produktow car audio)

Skomentuj

1x dls r6a + http://sklep.soundpower.pl/sklep/?p=...ame=vmx-12-svc + http://www.allegro.pl/item477889740_...e_p_250_2.html

oczywiscie + wytlumienie drzwi z nowych stacji multimedialnych wybral bym http://www.allegro.pl/item474493342_...atis_gw24.html

z kondensatra bym zrezygnowal

Skomentuj

Zamieszczone przez Kimas
          toyotę celice
          Zamieszczone przez Kimas
          PRZEDNIE I TYLNE DRZWI 2X
          sorki, ale od kiedy sa celici 4 drzwiowe? :|
          odkad pamietam to celici byly 2/3 drzwiowe - nawet celica supra byla 2 drzwiowa...

podaj calkowity budzet.
          jakiej muzyki sluchasz?
          jaki cel chcesz osiagnac? chcesz sluchac muzyki czy szpanowac?
          sprzet zamontujesz sam czy komus dasz do montazu?
          z czym miales doswiadczenie?

z tego co podales zaakceptowalbym jedynie radio

Skomentuj

Budżecik fajny:)
            Poczekamy na odpowiedź i pokombinujemy.
            michone, słyszałeś ten piecyk RF? miałem okazję inny nowszy słuchać i za cholerę nie chciał grać w porównaniu do starych dobrych serii "trapezów".
            Za tą cenę chyba co innego bym zaproponował
            DLS R6A, jak najbardziej:P

Skomentuj

fakt celica ma tylko 1 parę drzwi ale chcę żeby z tyłu na miejscach pasażera też były średniotonówki:P
              na całe wyposażenie auta systemem audio mam 8000zł
              bagażnik już mam zaplanowany względem rozmieszczenia poszczególnych części i wiem że muszą być na pewno 2 subwoofery a żeby wyciągnąć z nich wszystko to na pewno 2 wzmaki
              tylko nie jestem pewien czy do głośników w bokach potrzebny byłby wzmak?
              może polecicie jakieś subwoofery alpine'a które słyszeliście i mają bardzo ładny dynamiczny bas? żadne mulenie
              tak sam mam zamiar wszystko wykonać

[ Dodano: 2008-11-13, 20:17 ]
              samochód do słuchania dla mojej samej satysfakcji i od czasu do czasu jakiś zlot czy coś w tym stylu bo autko nie tylko będzie przygotowywane pod względem audio ale również wizualnym dlatego zależy mi na takiej a nie innej ilości głośników i wzmacniaczy
              doświadczenia jako tako nie mam ale jakieś tam pojęcie mam i dam sobie radę z waszą pomocą

[ Dodano: 2008-11-13, 20:18 ]
              i czy ten subwoofer alpine'a to dobry pomysł?

Skomentuj

Sorry... niby wiesz ale nic nie wiesz.
                Czemu tylko suby Alpine? Czemu dwa suby? Poza wyglądem masz jakiś argument? przecież zamiast 2 średnich można jeden lepszy sub - górnej granicy prawie niema.
                Po cholerę tracić kasę na głośniku z tyłu - pasażerowie głusi? strata kasy i czasu.
                Jak nie dasz piecyków pod przednie głośniki, to poza basssssssssssssem i zniekształceniami na głośnikach granych z radia za dużo nie usłyszysz.
                Jesteś z Wawy. Podjedź do szanowanych firm Car Audio i się poradź.
                Samemu wyjdzie taniej - ale wybierając zła drogę wyrzucisz kasę w błoto.
                Warto może by było nawet 1/4 z tej kwoty przeznaczyć na montaż, bo efekt może być lepszy.

Skomentuj

z alpinki slyszalem tylko 12" type-R - jak za ta kase to poza buczeniem na wysokim poziomie to nie oferuje nic.

zdecydowanie zgodze sie z przedmowca - przeznacz pare miesiecy na zapoznanie sie z tematem, posluchaj sprzetu zanim kupisz i poogladaj montaze innych
                  lepiej wydac 500zl na wyjazdy na zloty i sluchanie sprzetu niz 8000zl na sprzet ktory nie zagra tak jak powinien

Skomentuj

8k?? ja piernicze... a ty chcesz ten shit wsadzac ?? bo przy takim bużecie spoojnie można zrobić zestawik z ktorym mozna by i na zawody pojechac...

Ale widze ze kolega bardziej w ilosc i wyglad celuje niz w jakosc. :/

Skomentuj

Może zacznijmy od tego, że koszty trzeba podzielić na: Okablowanie- zarówno to zasilające jak i głośnikowe i sygnałowe. Wygłuszenie - to tez niemałe koszta. Wybór odpowiedniej jednostki sterującej będzie kolejnym krokiem. Kompletować system należałoby zacząć od przodu. Może jakiś zestaw 3 drożny? DLS np. ma w swojej ofercie. Przy tym budżecie już można zakupić, a wpływ na jakość będzie miało to wielki. Do tego wzmacniacz 4 kanałowy do tego zestawu. Bas pod 2 kanały i sekcja średnio-wysokotonowa pod 2 kanały. Dwa suby też można zasilać z jednego wzmaka. Solidny monoblok poradzi sobie z dwoma wooferami. Do Twojego auta w zupełności wystarczą dwa 10" niskotonowce dobrej klasy, lub 1szt. - 12" w jeden boczek, a wzmacniacz w drugi boczek (w bagażniku). Pomyśl, że jak dasz 2 woofery w dwa boczki, to wzmacniacz będziesz musiał zabudować w podłogę. Głośniki w tylnych boczkach daruj sobie naprawdę - szkoda kasy i zachodu.

Skomentuj

UKA, wszystko fajnie i można by się zgodzić, ale darowałbym sobie akurat w tym przypadku 3waya. Więcej kombinacji a przy własnej robocie efekt nie musi być ciekawy
                        Dobre 2drogi na przód + mono+2x10".
                        I dokładnie tak jak piszesz... sporo pójdzie na osprzęt

Skomentuj

ja ostatnio slyszalem dls r6 + ur1 na aktywnej zwrotce i musze przyznac ze fajnie to gralo :) 3way mija sie z celem w tak malym aucie. Wg mnie jedne 12 cali wystarcza.

Na osprzęt powinno starczyc 1000zl. Chyba ze w zakladzie CA to i z 2 bedzie malo :P

Skomentuj

Nie na temat...
                            Zamieszczone przez UKA
                            Może jakiś zestaw 3 drożny? DLS np. ma w swojej ofercie
                            w democarze almaru je maja :P

Skomentuj

Słuchałem na jak na razie jednego tylko zestawu DLS-a (UP6) i bardzo mi się spodobało, dlatego mam ochotę na więcej :)
                              Co do 3 way, to czy samochód mały czy duży, to midwoofery będą grały w nogi. Dlatego właśnie zaproponowałem 3 way. Ja gdybym miał taki budżet, to bym tak zrobił. Umieszczenie źródła średnich tonów na odpowiedniej wysokości i w odpowiednim miejscu jest w małych autach największym problemem
                              Ja bym się bardziej obawiał o prawidłowe podłączenie zasilania

Skomentuj

Zamieszczone przez UKA
                                Co do 3 way, to czy samochód mały czy duży, to midwoofery będą grały w nogi.
                                Jest jednak różnica czy siedzimy w dostawczaku, gdzie woofery są bardzo nisko, i odległość do tweetera to jeden metr.
                                Gdy siedzi się w sportowym aucie nisko i płasko, to różnice są dużo mniejsze, nawet do 0,5m. Do tego odległość kierowcy jest większa. Lekkie nakierowanie woofera, dobre strojenie i 2way zagra nie gorzej. Potrzebny też woofer z odpowiednią średnicą.
                                Jeszcze trzeba się zastanowić, czy tutaj będzie dla słuchającego różnica na wysokości sceny...:)

Skomentuj

Oczywiście, że wszystko zależy od rozmieszczenia głośników w danym samochodzie. Niektóre samochody mają głośniki w desce rozdzielczej, w dzrzwiach u góry lub w najgorszym wypadku - na dole :)
                                  Zamieszczone przez Marcy$
                                  Potrzebny też woofer z odpowiednią średnicą.
                                  oraz dobrą charakterystyka kierunkową Do tego 28mm wysokotonówka z niskim rezonansem i jak najbardziej się z Tobą zgodzę :)

Skomentuj

chyba do końca nie rozumiecie mojego celu:
                                    ma to wyglądać rewelacyjnie tak samo jak ma grać a jeżeli chcę to ze sobą połączyć to nie mogę mieć wszystkiego do końca na raz i jestem tego pewien
                                    mówicie żebym spytał się w salonie i uwieżcie że nie bezpodstawnie starałem się wybrać taki a nie inny układ
                                    wychodzicie zawsze z założenia że 1 głośnik to lepsze wyjście od 2 ale chyba nie bez przyczyny montują w samochodach po 2 woofery np. alpine i blaupunkt?

Skomentuj

Zamieszczone przez Kimas
                                      chyba nie bez przyczyny montują w samochodach po 2 woofery np. alpine i blaupunkt?
                                      Zgadza się. Robią to przeważnie na pokaz, aby tacy ludzie jak Ty (bez obrazy oczywiście) czyli mało rozeznani w temacie się zachwycali wyglądem. Ni9e twierdzę, że musi to grać źle, ale w cenie takiego pokazowego zestawu można zrobić coś o kilka klas lepszego choć już nie wyglądającego tak efektywnie. Nie wychodzę z założenia, że jeden głośnik basowy to lepsze rozwiązanie niż dwa. To zależy od wielu czynników i kompromisów, na które się zgodzisz. Jeśli chcesz zrezygnować z bagażnika i masz odpowiednią ilośc gotówki, to OK. Jednak pamiętaj, że 10 przeciętnych wooferów nie zagra tak jak 1 z wyższej półki. Oczywiste jest, że zrobisz jak zechcesz, my Cię możemy nakierować, podpowiedzieć. Moja rada jest taka: dobry przód, to podstawa. Więcej nie zawsze równa sie lepiej, omijaj głośniki z efektywnymi kolorowymi magnesami. ładnie i na pokaz można zrobić również na dobrym sprzęcie, ze smakiem i dobrym gustem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Kimas
                                        chyba do końca nie rozumiecie mojego celu:
                                        ma to wyglądać rewelacyjnie tak samo jak ma grać a jeżeli chcę to ze sobą połączyć to nie mogę mieć wszystkiego do końca na raz i jestem tego pewien
                                        mówicie żebym spytał się w salonie i uwieżcie że nie bezpodstawnie starałem się wybrać taki a nie inny układ
                                        wychodzicie zawsze z założenia że 1 głośnik to lepsze wyjście od 2 ale chyba nie bez przyczyny montują w samochodach po 2 woofery np. alpine i blaupunkt?
                                        no to chyba nie pomożemy Ci za bardzo... mamy troche inne poglady na audio. Chcialbys db drag doradzili bysmy zestaw do db dragu...

A najgorsze jest to, że nie masz praktycznie pojecia o tym co piszesz... Wybrales sprzet "drogi" ktory wyglada na "rasowy". Chcesz dac dwa suby po 1 k W skad wezmiesz wzmacniacz do zasilenia tego?? i bagaznik moze byc za maly... i pytanie po co?? chcesz zawody db drag daj 2 x sonic 15.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X