Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2-drożny zestaw głośników i napęd.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2-drożny zestaw głośników i napęd.

Witam :)

Stałem się niedawno szczęśliwym posiadaczem klasycznego Mercedesa SEC 500 1990r pięknie odnowionego i wyremontowanego. Do pełni szczęści brakuje mi jedynie poprawnego nagłośnienia tego wozu..

Jak wiadomo te samochody nie słynęły z dobrej akustyki. 4 przetworniki - 2 na desce z przodu i 2 na półce z tyłu - nadają się jedynie na hity tygodnia radia M :sad: . Dopiero w ostatnich latach produkcji SECów była wersja z drzwiami przystosowanymi na 16cm głośniki - i ta wersja mi się trafiła. Uff.

Mam plan aby kupić przyzwoity markowy zestaw 2 drożny ze zwrotnicami.
    Zestaw miałby się składać z 160-165mm głośników średnio-nisko tonowych które umieszczę w drzwiach, tweeterów które umieszczę w desce rozdzielczej (podszybie) i oczywiście samych zwrotnic.

Prosiłbym o pomoc w wyborze takiego zestawu. Coś tam upatrzyłem jednak przed zakupem wolałbym poradzić się Was :) . Cena DO 700zł za komplet (jeśli nie ma sensu tyle wydawać to tym lepiej - muszę za coś tankować a lpg nie uznaję :mrgreen: ).

Do tego kompletu przydało by się radio CD/MP3 (najlepiej jakby było kompatybilne z ipodem) które swoją mocą udźwignie zestaw i sprawi że ładnie zagra. Nie orientowałem się jeszcze w cenach. Prosiłbym o polecanie sprzętu jakościowo proporcjonalnego do zestawu.

Pozdrawiam,
    Kuba

PS: pomińmy na razie kwestię wytłumienia drzwi, ewentualnych pierścieni mocujących i głębokości 16centymetrowego przetwornika.

nie sluchalem zestawow samochodwych w tej cenie ale jak przegladam oferty to w gre wchodzi morel, DLS, widze tanie dego http://www.allegro.pl/item487113802_...go_po_650.html
    mozna tez kombinowac "skladaki" lub jak chcesz gotowca to ja bym kombinowal zeby sciagnac to http://www.bmm-electronics.nl/Produc...roduct_ID=5226
    szkoda ze ich niema w audiocomponents bo juz dawno bym kupil

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
      Hahaha, to już widzę, że jak dla jednych allegro to dla innych AC to jedyny sklep na świecie i tylko tam coś można kupować:d

Co do autka... świetna furka, piękny klasyk. Żeby audio dorównywało poziomem, trzeba by więcej wydać. Albo nie tyle lepsze komponenty, co stonowany i schowany montaż.
      Żal by było ciąć tapicerkę, czy wrzucać współczesne radio do klasyka.
      http://www.auto-hifi.pl/cms.php?img=MER01
      Jak masz zdolności manuale to w ten deseń bym uderzał.
      Co do kasy. 700zł to może udimension jr comp6 zestawik albo to co Paweł S. pokazał, jak masz możliwość kupienia na zachodzie.
      Radyjko to czarna wersja JVC KD SH99 (czarna pod wystrój). Ładnie gra, ma mp3.
      Jeszcze jedna sprawa... zależy czy masz ochotę to upgradować w przyszłości czy zostawić to co wrzucisz... Jest różnica taka, że inaczej byśmy zaczęli, bardziej przyszłościowo, kompletować:)
      Pozdrawiam

Skomentuj

Z moich odsłuchów polecam zdecydowanie morela.
        Ten w śmiesznie niskiej cenie:
        http://www.allegro.pl/item482178690_...ii_kielce.html
        Ew. model niżej:
        http://www.allegro.pl/item484194227_morel_6_1_2.html

Skomentuj

Zamieszczone przez wasik1989
          Z moich odsłuchów polecam zdecydowanie morela.
          Ten w śmiesznie niskiej cenie:
          http://www.allegro.pl/item482178690_...ii_kielce.html
          Fajny zestawik:) jak się uda w tej cenie to niema innego wyjścia:)

Skomentuj

dego po 650 tez super zestawik :) kumpel ma w a6 pod audiosnem vrx i musze przyznac, że miodzio. Na tego morela mozesz polować, ale szczrze wątpie żeby na tylu sie skończył.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcy$
              Hahaha, to już widzę, że jak dla jednych allegro to dla innych AC to jedyny sklep na świecie i tylko tam coś można kupować:d
              a znasz inne zrodlo gdzie prywatny import bedzie sie oplacal? ;>

Skomentuj

a znasz inne zrodlo gdzie prywatny import bedzie sie oplacal? ;>
                Odniosłem się do tego:
                http://www.bmm-electronic...Product_ID=5226
                Jeśli tego w AC niema, to kup po prostu w tej cenie, skoro to taki fajny zestawik i tyle.
                A wygląda na to, że nie kupisz bo jest w normalnej cenie. To jest chore. Wszystko trzeba kupić w okazyjnej cenie? daleko z tym nie zajdziesz. Nie lepiej wydać raz a dobrze jak wiesz na co i po co, na zestaw, który spełni Twoje oczekiwania?

PS. inne źródło to po prostu ebay, gdzie taki zestaw zszedł za 70euro. Tylko, że w takim wypadku trzeba przedstawić troszkę inwencji własnej, niż tylko wpisać się na listę...

Skomentuj

no w zasadzie cena jeszcze az taka tragiczna niejest. tylko co z przesylka? no i moze bym kupil gdybym to robil sobie :lol:
                  a jako ze narazie nie stac mnie na utrzymanie samochodu (bo czyms malym nie bede jezdzil :P) to bawie sie budzetowymi zestawami kosztem kogos...

Skomentuj

no w zasadzie cena jeszcze az taka tragiczna niejest. tylko co z przesylka? no i moze bym kupil gdybym to robil sobie :lol:
                    a jako ze narazie nie stac mnie na utrzymanie samochodu (bo czyms malym nie bede jezdzil :P) to bawie sie budzetowymi zestawami kosztem kogos...
                    Większość pozostawię bez odpowiedzi, bo aż szkoda gadać.
                    Co do przesyłki... wystarczy napisać i zapytać. A jak nie tak to inaczej... zawsze się znajdzie sposób, jeśli ktoś chce.

Skomentuj

Marcy$ myślę raczej przyszłościowo także wolę zainwestować.

Zestaw ma być bezdestrukcyjny. Nie będzie niczego widać. Oczywiście prócz nowego radia - oryginalne Becker Mexico z CD pójdzie na półeczkę do pokoju

Nie mam zamiaru sprowadzać zza granicy sprzętu i się stresować. Nic mnie do tego nie przekona - wole w polsce kupić :)

Co do zaprezentowanych przez Was zestawów. Budzą zaufanie. Tylko które lepiej zagrają bez suba? Morel Dotech 6 MK II czy DEGO które pokazał Paweł S.?

Co do odtwarzacza. To czy ten JVC ładnie napędzi w/w głośniki (jakość, moc)? Jakoś nie jestem przekonany do niego.

Skomentuj

Zamieszczone przez 44kw
                        Nie mam zamiaru sprowadzać zza granicy sprzętu i się stresować. Nic mnie do tego nie przekona - wole w polsce kupić :)
                        A jednak znajdą się takie osoby tutaj
                        Zamieszczone przez 44kw
                        Co do zaprezentowanych przez Was zestawów. Budzą zaufanie. Tylko które lepiej zagrają bez suba? Morel Dotech 6 MK II czy DEGO które pokazał Paweł S.?
                        Jak bez suba to DLS R6A. Albo jak się znajdzie to Helix P236/HXS236
                        Zamieszczone przez 44kw
                        Co do odtwarzacza. To czy ten JVC ładnie napędzi w/w głośniki (jakość, moc)? Jakoś nie jestem przekonany do niego.
                        Zamieszczone przez 44kw
                        Marcy$ myślę raczej przyszłościowo także wolę zainwestować.
                        Jeśli myślisz przyszłościowo, to chyba bierzesz pod uwagę w przyszłości kupno wzmacniacza... w takim układzie darowałbym sobie rozważania na temat mocy tego radia. Ma po prostu zasilić system chwilowo, w czasie gdy będziesz się bawić w montaż. A jakość tego JVC jest wg mnie wysoka, nie najwyższa ale warty swojej ceny.
                        Zamieszczone przez 44kw
                        Zestaw ma być bezdestrukcyjny. Nie będzie niczego widać. Oczywiście prócz nowego radia - oryginalne Becker Mexico z CD pójdzie na półeczkę do pokoju
                        Nie pamiętam dokładnie które Beckery, ale to nie są złe radia... może by zastanowić się po prostu nad jakimś innym modelem.

Skomentuj

becker mexico pro wg mnie gra calkiem fajnie. Co do jvc to mam kd-sh77r czyli prawie sh909r tylko bez mp3 i wg mnie radyjko calkiem względne.

Skomentuj

No fakt kiedyś pewnie dołożę wzmacniacz i ze 2 głośniki basowe które zamontuję w drugiej zamiennej półce (mam drugiego SECa 500 z tego samego roku na części zamienne).

To radio JVC miał mój kuzyn - być może gdzieś się jeszcze wala po szafie. Zapytam.
                            Z Mexico Pro jeszcze się nie spotkałem. Nawet na allegro nie ma. Oferuje lepsze brzmienie od JVC?

Skomentuj

wg mnie z beckera fajnie graja :
                              http://www.allegro.pl/item486316476_...ker_monza.html ale tutaj cena troche przesadzona

mexico pro wyglada tak :
                              http://www.comparestoreprices.co.uk/...o-pro-4627.jpg są różne wersje kolorystyczne.

Skomentuj

Co do głośników to już zdecydowałem się na w/w Dego.

Co do radia. Pomyślę nad JVC. Jednak prosiłbym o przedstawienie jakiś innych radyjek. Mogą być droższe (do 600-700zł) lecz niech nie świecą się jak psu jajca na święta (stonowany wygląd ).

Oczywiście będę szukał Beckera Mexico PRO bo mi się wyjątkowo podoba.

Skomentuj

Wiesz, jak wejdziemy w radyjka starszej generacji to znajdą się dużo łatwiej takie stonowane.
                                  Tylko,że wtedy często są to decki potrzebujące wzmacniacza.
                                  A może teraz podłącz głośniki pod fabrycznego Beckera, a ja kasa przyjdzie to resztę się zrobi raz a dobrze?

Skomentuj

Tak na pewno najpierw w kupie głośniki.

Myślę że stary becker CD nie udźwignie tego. Nie mam nawet pojęcia jaką mocą dysponuje. Jest pewnie nieduża ale MOŻE na początek udźwignie jako tako zestaw.
                                    Poza tym to radio produkowane jest od około 87roku (dokładnej daty nie pamiętam) także to troszkę przestarzała technologia. Jakością zapewne by nie zwalał z nóg..

Jutro więcej napisze i popytam teraz jestem ciut "wczorajszy"

Pozdrawiam,
                                    Kuba

Skomentuj

To, że radio jest stare to może mieć DOBRY a nie ZŁY wpływ na jakość:) Jest dużo jednostek uważanych za świetne to właśnie oldchoole.
                                      Żadne radio nie pociągnie dobrze głośników tak jak wzmacniacz. Jeśli myślisz przyszłościowo, to daruj sobie szukanie radia pod względem mocy. Albo podłącz teraz na tym co masz - co z tego, że może być troszkę słabiej od np JVC, skoro i tu i tu będzie kiepsko:)
                                      .... albo wrzucaj wzmacniacz:)
                                      Wzmacniacz nie musi niewiadomo ile kosztować, znajdą się fajne starocia za ok 200zł. Tylko więcej kasy trzeba będzie przeznaczyć na okablowanie (chinche, zasilające, głośnikowe).
                                      Pozdrawiam

Skomentuj

Witam ponownie :)

niedługo oddaje SECa do montażu audio i poprawienia wygłuszenia.

Jak wspominałem zależy mi na możliwości podłączenia iPoda. Znalazłem ciekawe radyjko (dość mało designersko wyglądające a tak ma być) Clariona - CLICK

Czy ktoś z Was słyszał jakieś opinie o tym napędzie? Cena ciekawa, sporo funkcji, znośny wygląd. Pasuje mi :)

Do tego napędu chciałem oczywiście głośniki DEGO i dwukanałowy wzmacniacz Harman-Kardon'a. - odrobina luksusu a i tak pewnie inwestycja na długie lata

co myślicie o zestawie?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X