Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nagłośnienie swift mk2 GTi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nagłośnienie swift mk2 GTi

Witam. To mój pierwszy post.

Mam mianowicie taki problem: Kupiłem 2dni temu Suzuki Swift-a Gti, i nie odpowiada mi jakie audio tam jest, głośniki seria 8.7cm w podszybiu, (wchodzą 10cm) + radio seria.

Kolega proponuje mi: radio Pioneer-a (jakiś nowy model koło 230zł) tweetery JBL przód (na zwrotnicy), głośniki w podszybiu zostawić i w tył jakąś puszka JBL na wzmacniaczu- firmy nie wybrano.

Czekam na jakieś mądre rady, na razie mam do dyspozycji ok 500-600zł, z biegiem czasu może się coś jeszcze dołoży, więc proszę o rady nawet bardziej rozbudowane-chodzi mi o ten wzmacniacz i skrzynkę. Dodam że w moim przypadku płyty z mdf czy coś innego raczej nie wchodzi w grę ponieważ się na tym nie znam, swift będzie wygłuszany w niedługim czasie, może ktoś podpowie czym najlepiej.

Dziękuje za zainteresowanie się moją sprawą i czekam na rzeczowe odpowiedzi.

Pozdrawiam :)

[ Dodano: 2008-11-29, 14:05 ]
    Nikt nie pomoże? :roll:
    Czytałem tematy jak nagłośnić Swifta, lecz nie znalazłem tam tego co szukam, zresztą nic nie zastąpić żywej dyskusji. :smile:

Proszę o pomoc.

Poszukaj po pierwsze w ostatnich tematach dzialu CA bylo o roznych radiach w interesujacym cie zakresie cenowym.

Jesli chodzi o glosniki to ciezko mi doradzic bo sie w temacie nie obracam ale 10cm to moze byc nieciekawie :P... jesli chcesz zlozyc do tego suba to juz powinno byc w miare ale zanou ciezko bedzie ci sie wyrobic w budrzecie..

Skomentuj

nie ma tam miejsca na głośniki w drzwiach ?
      bo jak kojarzę to chyba jakieś elipsy tam wchodziły, albo tylko mi się zdaję... (?)
      Niestety z radiem szału nie będzie, a to co zostanie to jakieś 300zł na głośniki + wzmacniacz + sub.
      MDS08 to jakieś 200zł w polsce , wzmak to ok 100zł, a na przód jakieś tesle i będzie ok :)

Skomentuj

Głośniki w drzwi...

Głośniki w drzwi... wg mnie nie wchodzą, może jakieś slide, ale tez nie jestem przekonany, a co myślicie o pomyśle zamiast głośników w półkę woofer? Aha, i czy opłaca się kupować jbl czy coś innego, ostatnio wyczytałem sporo opinii o helix-ach.

Dzięki za jakąś odp :smile:

Skomentuj

Titane, twoje suzuki w srodku wyglada tak?

jezeli tak to moglbym pomoc z zrobieniem paneli. ale niestey jak to zawsze bywa czasu brak.

jak masz ten sam model to faktycznie miejsc montazowych nie masz poza podszybiem
          wyjscie to niestety tylko dorobienie paneli :???:

Zamieszczone przez Titane
          Kolega proponuje mi: radio Pioneer-a (jakiś nowy model koło 230zł) tweetery JBL przód (na zwrotnicy), głośniki w podszybiu zostawić i w tył jakąś puszka JBL na wzmacniaczu- firmy nie wybrano.
          radio moze byc ale to co reszte kolega doradzil to swiadczy o jego braku doswiadczenia

radio na poczatek moze byc dowolne byle mialo wyscie na wzmacniacz
          wzmacniacz kup odrazu 4 kanalowy bo niewiele drozej a praktyczniej.
          najtansze jakie sie oplaca kupic to blaupunkty, mac audio, carpowery itp. do magnatow, JBLi itp wynalazko w tej cenie niemam przekonania - z reszta jak posluchasz to sie dowiesz dlaczego :lol:

a co myślicie o pomyśle zamiast głośników w półkę woofer?
          porazka totalna. glosnik bedzie latal jak szalony, zero basu a w dodatku polke ci zarwie :P

Aha, i czy opłaca się kupować jbl czy coś innego,
          w tej cenie NIE
          ostatnio wyczytałem sporo opinii o helix-ach
          dzisiaj sobie ich posluchalem wlasnie z konkurencja JBLi itp i szczerze mowiac powinni ceny pozamieniac :lol:
          helixy to najlepszy wybor na poczatek

Titane, napisz jakie masz narzedzia i ile wolnego czasu. jezeli to jest ten sam swift ktorego pokazalem wyzej to jest to kompletny golas i trzeba tam sporo zrobic :???:
          bez paneli i skrzynki do suba sie nie obejdzie.
          skrzynke da sie jeszcze zamowic i poczta wyslac ale panele to juz wiekszy koszt i wiecej czasu :|

Skomentuj

To może ja coś podpowiem. Jestem w trakcie poprawiania, a w zasadzie budowania od podstaw audio w swoim Swifcie MKIV. W moim jest inna tapicerka, ale blachy takie same, jak pokazał Paweł. Z raci tego że zima przyszła , a nie mam gdzie skończyć projekt nie jest skończony, ale już coś gra.
            Więc. Żeby zamontować głośniki w drzwiach musisz:
            1.przeprowadzić przewody głośnikowe, nie jest to łatwe, ale do wykonania w lecie.
            2.wyciąć kawałek blachy i boczka pod głośnik
            3.dorobić i zamontować dystanse
            4.dorobić i zamontować panele, chyba że dystans zrobisz jako panel
            5.znaleźć miejsce na wysokie.

Fotki z krótkim opisem jutro. :wink:

[ Dodano: 2008-12-01, 21:00 ]
            Drzwi podobne do twoich.

Postanowiłem że do swifta zostaną założone kieszenie od felicji. Będzie trochę zabawy, bo moje boczki są profilowane. Twoje są proste więc nie byłoby aż tyle roboty.

Parę przymiarek, trochę kombinowania, potem chwila pracy wyrzynarką i dziury pod głośniki gotowe. Pierwsze przymiarki pierścieni, robienie mocowań do blachy.

Ja zrobiłem dystans z pierścieni, bo takie akurat miałem do dyspozycji :wink: Tak to na razie wygląda. Dystans wyszedł dość gruby, bo głośnik ma ok.7cm, ale i tak zakryje to kieszeń.

Mocowanie jest pewne i sztywne. Na blachę za głośnikiem naklejona jest mata APP. Drzwi będą nią wytłumione w całości, ale bez przesady, tylko goła blacha, no i oczywiście pozaklejane wszystkie otwory po wewnętrznej stronie.
            Na dzień dzisiejszy założony jest boczek z wyciętą dziurą (fotka jutro). Tak zostanie do wiosny.

Na wiosnę będę kończył. Trzeba skleić pierścienie, zaimpregnować je porządnie, pomiędzy blachą a dystansem uszczelnić matami, wygłuszyć drzwi, przeprowadzić porządnie przewód przez przelotkę (na razie jest kolo niej) i dopasować kieszeń. Kieszeń będzie obklejona na czarno, ekoskórą.

Co do głośników jakie zamontowałem, to miało byc na razie tanio,(może ktoś zgadnie jakie to?) i grać pod samym radiem. Drzwi mają być przygotowane pod każdą ewentualność, dlatego tak się bawię z ich przygotowaniem. Poza tym instalacja zasilająca radio została położona od nowa - 4mm2, a do głosników 1,5mm2.
            Ale powiem, że jak założę drugą stronę, to w zupełności wystarczy basu i głośności. Na wysokich "mission" tylko na kondensatorze, ale nawet daje radę. Po poskładaniu wszystkiego może coś pokombinuję (może Paweł coś doradzi :mrgreen: ), jakaś zwrotka, zobaczymy. Ale na razie czekam do wiosny.

Podsumowując, jak chcesz fajnego grania to warto zainwestować w zrobienie przodu na 16. Gdyby jeszcze dało się fajnie zabudować jakieś 13, to może by to grało, ale w Swifcie nie bardzo jest jak. Co z tego że zamontujesz jakieś fajne głośniki, jak nie dasz im warunków do grania. W swifcie głośniki skierowane są w dół, pod nogi, żeby jeszcze były na podszybiu. Dasz głośniej i będzie grała cała deska. No ale to moje zdanie.
            pozd

[ Dodano: 2008-12-01, 21:16 ]
            ps.
            Jest jeszcze inna opcja :mrgreen: teraz na to wpadłem.
            Te boczki od felicji są pod 13. Wystarczyłoby tylko wyciąć dziurę w drzwiach i tapicerce. I masz gotowe miejsca pod odseparowane 13. Nie byłoby to najlepsze rozwiązanie bo głośnik powinien być przykręcony do drzwi, a nie do tapicerki, ale jest to wyjście i nawet dość tanie. A na pewno lepsze niż fabryczne miejsca w desce.Tylko porządnie wytłumić po miedzy tapicerką a drzwiami.
            Albo poszukać innych, podobno od sieny pasują, bo z tymi od felicji trzeba trochę pokombinować.

[ Dodano: 2008-12-02, 12:25 ]
            Tak to wygląda z założonym boczkiem

Skomentuj

Sorry że dopiero teraz ale nie miałem dostępu do neta, dzięki za konkretne odpowiedzi. Martwi mnie to, że jest z tego co widzę sporo pracy aby Swift grał jak jeździł

Odpowiadając na post Pawła : Tak, mam taki środek w Swifcie jak pokazałeś, narzędzia mam myślę że wszystkie, opalarkę do paneli myślę jakoś pożyczyć, czasu i chęci wiele, gorzej trochę z doświadczeniem bo nigdy niczego takiego nie robiłem.

Głośniki w podszybiu odpadają, sam już wiem że trzeszczą, w niedługim czasie będę się brał za wygłuszanie całego samochodu ponieważ jest w nim dość głośno, lecz ma to związek też z audio.

Do trzmiela: nie jestem zwolennikiem kraszenia samochodu boczkami z innego auta, więc raczej zostanie seria, może to i lepsze rozwiązanie ale nie podoba mi się to w ogóle :razz:

Paweł: raczej nie skorzystam z propozycji dorobienia paneli ponieważ do Koszalina mam dobre 600KM :mrgreen:

Chyba będę musiał sam powalczyć. A co do radia, jak myślicie, lepiej kupić nowe a słabsze czy lepsze a używane ? Na radio mam ok 300zł i chyba nie kupie nic nowego mp3 z wyjściem na wzmacniacz i sub

Dzięki wielkie koledzy za odpowiedź :smile:
              I czekam na odpowiedź :smile:

[ Dodano: 2008-12-10, 22:35 ]
              Tak jeszcze teraz myślę, to jak trzmielu przeprowadziłeś kable pod głośniki na przód? Bo on el. szyb ani centralnego nie posiada, to i tam żadnych przewodów nie ma :/

nie rozumiem co oznacza panel.. Wiem że lamię ale uczę się dopiero :smile:

Dystanse z tego co widzę to są na allegro, 16cm więc nie będzie chyba z tym tak ciężko.. Chyba że się mylę.

A co z tyłem? Bawić się w głośniki z tyłu czy dać sobie spokój gdy na przodzie będzie helix 16cm a z tyłu skrzynka na wzmacniaczu.

Tak teraz analizuje i mi się przypomniało :grin:

Skomentuj

to jak trzmielu przeprowadziłeś kable pod głośniki na przód?
                u mnie jest taka gumowa karbowana przelotka, ty powinieneś mieś zaślepione te otwory.
                Bawić się w głośniki z tyłu czy dać sobie spokój gdy na przodzie będzie helix 16cm a z tyłu skrzynka na wzmacniaczu.
                ten pomysł odpuść
                Dystanse z tego co widzę to są na allegro, 16cm więc nie będzie chyba z tym tak ciężko.. Chyba że się mylę.
                jak chcesz robić podobnie jak ja to szukaj pierścieni

Skomentuj

Gdzie te zaślepki? Widzialem że ty nie masz otworów od nawiewu w drzwiach

Skomentuj

Jak otworzysz drzwi, to u mnie pomiędzy drzwiami a budą mam karbowaną przelotkę na kable (mniej wiecej tu gdzie ogranicznik). Prawdopodobnie ty masz zaślepione te otwory, bo w twoim roczniku chyba też szło cos z elektryką. :mrgreen:

Skomentuj

Przy okazji zaślepek w drzwiach ... podpowiem że do mojego samochodu nie mogłem znaleźć wspomnianej przelotki ale za to przewierciłem zaślepki i przełożyłem ciasno peszel. Sprawdza się bardzo dobrze.

Skomentuj

Aha teraz mam pytanie o radio, ponieważ sprzedaję stare seryjne i chciałbym kupić już coś do tego zestawu który sobie umyślałem. Budżet do 300zł

Skomentuj

Czaruję...
                        X